Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. Βούλτεψη: Πρώτος σταθμός του οδικού χάρτη της κυβέρνησης είναι οι φοροελαφρύνσεις
  • [02] Το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων την Τρίτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή
  • [03] ΑΠ: Οι συμβασιούχοι των ΚΤΕΛ μπορούν να μονιμοποιηθούν
  • [04] Στάση εργασίας γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη
  • [05] Ένα 9χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε σε φορτίο ζωοτροφής
  • [06] Σε αργία καθηγητής του ΑΠΘ που κατηγορείται για πλαστογραφία, απάτη και υπεξαίρεση
  • [07] Δεν τίθεται θέμα μείωσης των κατώτατων συντάξεων, διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας
  • [08] Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's αναμένεται την Παρασκευή
  • [09] Στα 132 εκατ. ευρώ οι ζημιές από ανασφάλιστα οχήματα
  • [10] Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία
  • [11] «Ύποπτο αντικείμενο» στο αεροδρόμιο του Λούτον

  • [01] Σ. Βούλτεψη: Πρώτος σταθμός του οδικού χάρτη της κυβέρνησης είναι οι φοροελαφρύνσεις

    «Όταν κυβερνάς έχεις μπροστά σου προϋπολογισμό. Όταν δεν κυβερνάς φαντασιώνεσαι όποιον προϋπολογισμό θέλεις. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ειδικά σε αυτήν την αντιπολίτευση, που δεν έχει αφήσει κανέναν δυσαρεστημένο... Τα χρήματά μας είναι συγκεκριμένα. Δεν υπάρχει τρόπος να δανειζόμαστε, κάποιος να μας ρίχνει λεφτά από τον ουρανό, αυτό τελείωσε», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    «Ο πρωθυπουργός τα έχει όλα παραπέμψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού... Αυτό το οποίο είμαι σε θέση να πω είναι ότι ο οδικός χάρτης, τον οποίο έχει χαράξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, έχει διάφορους σταθμούς. Και έχω πει από την αρχή ότι ένας από τους σταθμούς αυτούς είναι και οι φοροελαφρύνσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία μας και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη», προσέθεσε η κ. Βούλτεψη.

    [02] Το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων την Τρίτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή

    Το σχέδιο νόμου «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», εισάγεται αύριο στις δέκα το πρωί στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης προς συζήτηση και επεξεργασία. Εισηγητής από την πλευρά της ΝΔ, έχει οριστεί ο Σίμος Κεδίκογλου και από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη.

    Στην αιχμή των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο, βρίσκεται η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και οι διατάξεις με τις οποίες επιχειρείται η καταπολέμηση της ανωνυμίας των πηγών χρηματοδότησης με την υποχρέωση καταγραφής του συνόλου των εισφορών που δίδουν και που δέχονται οι δικαιούχοι χρηματοδότησης.

    Με το σχέδιο νόμου όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των κομμάτων θα διακινούνται μέσω ενός έως τριών τραπεζικών λογαριασμών, που θα τηρούνται σε τρία πιστωτικά ιδρύματα. Οι δαπάνες θα αποδεικνύονται με ταμειακές αποδείξεις, τιμολόγια, τραπεζικές επιταγές, εμβάσματα και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο έτσι ώστε να πιστοποιείται εμφανώς το πρόσωπο του χρηματοδότη. Αντίστοιχες προβλέψεις γίνονται και για όλα τα έσοδα και τις δαπάνες ανά νομικό πρόσωπο που λειτουργεί από τα κόμματα ως κέντρο ερευνών και μελετών.

    [03] ΑΠ: Οι συμβασιούχοι των ΚΤΕΛ μπορούν να μονιμοποιηθούν

    Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με την υπ' αριθμ. 883/2014 απόφασή του, έκρινε ότι είναι νόμιμη η μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ΚΤΕΛ (Κοινά Ταμεία Εισπράξεως Λεωφορείων), καθώς τα ΚΤΕΛ δεν ανήκουν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε μεταστροφή στην μέχρι τώρα νομολογία του στο θέμα αυτό και παράλληλα δικαίωσε συμβασιούχο του ΚΤΕΛ ο οποίος απολύθηκε χωρίς να του καταβληθεί αποζημίωση.

    [04] Στάση εργασίας γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη

    Θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς που εκπροσωπούν γιατρούς και εργαζόμενους στα νοσοκομεία, έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ) που βρίσκεται υπό ψήφιση στη Βουλή.

    Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει κηρύξει για την Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το πέρας του ωραρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο και διοργανώνει από κοινού με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συλλαλητήριο στις 12:30 στη Βουλή.

    Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι η σύσταση της ΕΣΑΝ «σηματοδοτεί την πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας» και χαρακτηρίζει «επουσιώδεις» τις τροποποιήσεις στις οποίες προέβη ο υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας ότι «δεν αλλάζουν την ουσία των δραματικών επιπτώσεων στους ασθενείς, τα Νοσοκομεία και τους γιατρούς».

    [05] Ένα 9χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε σε φορτίο ζωοτροφής

    Ένα 9χρονο αγόρι από τους Κωστακιούς της Άρτας έχασε την ζωή του όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εγκλωβίστηκε μέσα σε μεγάλη ποσότητα ζωοτροφής, σε κτηνοτροφική επιχείρηση όπου βρισκόταν με τον πατέρα του, στην περιοχή Άγιος Σπυρίδωνας το πρωί.

    Ειδικότερα, ο τραγικός πατέρας του είχε μεταφέρει με το φορτηγό του πίτουρα σε κτηνοτροφική μονάδα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το άτυχο αγοράκι ξέφυγε της προσοχής του και εγκλωβίστηκε μέσα στον σωρό της ζωοτροφής την ώρα της εκφόρτωσης.

    Όταν ο πατέρας αναζήτησε το γιό του και αντελήφθη τι είχε συμβεί κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο. Ο 9χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Άρτας όμως ήταν αργά για την ζωή του.

    [06] Σε αργία καθηγητής του ΑΠΘ που κατηγορείται για πλαστογραφία, απάτη και υπεξαίρεση

    Σε αργία τέθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στον οποίο ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη για πλαστογραφία μετά χρήσης, απάτη και υπεξαίρεση στην υπηρεσία. Με βάση τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο καθηγητής θα τεθεί σε αργία από κάθε διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα και θα απέχει από τη συμμετοχή του στα διάφορα πανεπιστημιακά όργανα και εκλεκτορικά σώματα, μέχρι να εκδοθεί αθωωτική απόφαση.

    Όσον αφορά τον πανεπιστημιακό γιατρό του «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, καθηγητή επίσης στο ΑΠΘ, ο οποίος συνελήφθη για χρηματισμό, ο υπουργός Παιδείας έδωσε εντολή να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να τεθεί σε αποχή καθηκόντων.

    [07] Δεν τίθεται θέμα μείωσης των κατώτατων συντάξεων, διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας

    Ουδέποτε ετέθη ούτε και τίθεται συνολικά για την κυβέρνηση θέμα μείωσης των κατώτατων συντάξεων.

    Τη διευκρίνιση αυτή δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας με αφορμή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «δημοσιεύματα για υποτιθέμενους διαλόγους στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας στο Παρίσι».

    [08] Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's αναμένεται την Παρασκευή

    Το θετικό κλίμα, το οποίο διατηρείται στην ελληνική αγορά ομολόγων (σε αντίθεση με Ιταλία και Ισπανία) σε μεγάλο βαθμό αντανακλά τις προσδοκίες των επενδυτών για μία πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's την Παρασκευή. Για παράδειγμα η γερμανική Commerzbank εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανή η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας κατά μία βαθμίδα, καθώς και η βελτίωση των προοπτικών της (outlook) σε "θετικές".

    Πάντως στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 3 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρω αφορούσαν εντολές αγοράς και το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρω εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου παρέμεινε στο 5,61%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,92% να διευρυνθεί στο 4,99% από 4,67% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

    [09] Στα 132 εκατ. ευρώ οι ζημιές από ανασφάλιστα οχήματα

    Στο ύψος των 586.098.634,97 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσόν πρόβλεψης εκκρεμών ζημιών των 73.530 φακέλων που χειρίζεται το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων. Από τις υποθέσεις αυτές, οι 14.439 φάκελοι αφορούν ατυχήματα από άγνωστα και ανασφάλιστα οχήματα. Το ύψος των εκκρεμών αυτών υποθέσεων ανέρχεται σε 132.527.414,57 ευρώ, από τα οποία 109 εκατ. ευρώ αφορούν υλικές ζημίες, 23 εκατ. ευρώ σωματικές βλάβες, ενώ 90.000 ευρώ αφορούν απώλεια εισοδήματος.

    Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έγγραφο του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, έπειτα από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Μαρία Κανελλοπούλου και Ανδρέας Ξανθός. Οι βουλευτές ζητούσαν να ενημερωθούν ποιο είναι το ύψος των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του Επικουρικού Κεφαλαίου και ποια τα πραγματικά διαθέσιμα για τον σκοπό αυτόν κεφάλαια, επικαλούμενοι δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία δικαιούχοι βρίσκονται σε αναμονή άνω των τεσσάρων ετών, αλλά και δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες έχει κριθεί αντισυνταγματική διάταξη με την οποία έχει ανασταλεί έως το τέλος του 2016 κάθε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του Επικουρικού Κεφαλαίου.

    [10] Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

    Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα με αντικείμενο συζήτησης την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα αυτό, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

    "Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη" είπε μια διπλωματική πηγή, χωρίς να διευκρινίσει ποιο ή ποια κράτη διαφωνούν με τις κυρώσεις.

    Μια άλλη πηγή είπε ότι η συνάντηση αυτή αφορά "τους όρους εφαρμογής των κυρώσεων" οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από αύριο, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

    Αρχικά, το νέο πακέτο των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής επρόκειτο να οριστικοποιηθεί σήμερα μέσω μιας έγγραφης διαδικασίας, όπως είχε εξηγήσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν. Δόθηκε όμως παράταση μέχρι τις 19:00, ενώ κατόπιν ανακοινώθηκε ότι συγκαλούνται εκτάκτως, την ίδια ώρα, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών.

    Η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν διαφωνήσει την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα, ωστόσο το Σάββατο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δήλωσαν ικανοποιημένες από τα μέτρα που εγκρίθηκαν την Παρασκευή.

    Οι νέες κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft στις κεφαλαιαγορές ενώ ενισχύουν επίσης τα μέτρα που αφορούν την πώληση αγαθών "διπλής χρήσης", στρατιωτικής πολιτικής, στη Ρωσία και της ευαίσθητης τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί τη Δύση για τυχόν νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας

    [11] «Ύποπτο αντικείμενο» στο αεροδρόμιο του Λούτον

    Οι Aρχές απομάκρυναν από τον τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο του Λούτον, βόρεια του Λονδίνου, τους επιβάτες και τους εργαζόμενους αφού βρέθηκε σε αυτόν ένα ύποπτο αντικείμενο, όπως ανακοίνωσαν η αστυνομία και η διεύθυνση του αεροδρομίου πριν από λίγο.

    «Το Αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου προχώρησε στην απομάκρυνση των προσώπων που βρίσκονταν στο κτίριο του τερματικού σταθμού αφού βρέθηκε ένα ύποπτο αντικείμενο στην περιοχή όπου γίνονται οι έλεγχοι ασφαλείας. Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με την αστυνομία για την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού», ανέφερε το αεροδρόμιο σε μια ανακοίνωση την οποία ανήρτησε στον ιστότοπό του.

    Η αστυνομία του Μπέντφορντσιρ ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε όσους βρίσκονταν στο χώρο αναμονής για τους επιβάτες πτήσεων που αναχωρούν από το Λούτον, το έκτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως πτήσεις προς προορισμούς διακοπών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 September 2014 - 16:30:24 UTC