Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους ανακριτές προσέρχεται σήμερα για απολογία ο Ι. Διώτης
  • [02] Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών
  • [03] Τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες θα καταγράφει το σύστημα «Εργάνη»
  • [04] Τι προβλέπει η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ
  • [05] Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών στην Ινδονησία
  • [06] Είκοσι τέσσερις νεκροί από την κατάρρευση τεμένους στο Πακιστάν
  • [07] Ποσότητα 1,6 τόνων κοκαΐνης κατέσχεσαν οι Αρχές του Ισημερινού
  • [08] Έκρηξη με έναν αγνοούμενο σε χημικό εργοστάσιο στη Γερμανία
  • [09] Στη Μέση Ανατολή φτάνει ο Τζον Κέρι για να προετοιμάσει το έδαφος για τη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους
  • [10] «Θέλουμε απεγνωσμένα να μείνετε» παρακαλεί ο Κάμερον τους Σκωτσέζους
  • [11] Επαναλειτουργούν οι πρώτοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα

  • [01] Στους ανακριτές προσέρχεται σήμερα για απολογία ο Ι. Διώτης

    Στους ανακριτές Διαφθοράς προσέρχεται σήμερα για απολογία ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης συγκατηγορούμενος του Ι. Καπελέρη ο οποίος, χθες, μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων, κατηγορούμενος στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

    Ο Ι. Καπελέρης είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, καθώς του καταλογίζεται πως δεν αξιοποίησε το υλικό της επίμαχης λίστας και δεν μερίμνησε, ώστε να διενεργηθούν έλεγχοι των οικονομικών στοιχείων των 2.062 προσώπων - καταθετών στην HSBC Ελβετίας, που περιλαμβάνονταν στο αρχείο.

    Απολογούμενος στους ανακριτές Χρήστο Παπακώστα και Δημήτρη Καβαλάρη, ο Ι. Καπελέρης επανέλαβε -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- πως δεν είχε λάβει εντολή από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, να προβεί σε φορολογικό έλεγχο όλων των καταθετών της λίστας, την ύπαρξη της οποίας αρχικώς δεν γνώριζε, πλην της εντολής να ελέγξει το φορολογικό προφίλ 10 προσώπων, χωρίς να του αναφερθεί τίποτε άλλο για τα πρόσωπα αυτά.

    [02] Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

    Θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς που εκπροσωπούν γιατρούς και εργαζόμενους στα νοσοκομεία, έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ) που βρίσκεται υπό ψήφιση στη Βουλή.

    Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει κηρύξει για σήμερα Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το πέρας του ωραρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο και διοργανώνει από κοινού με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συλλαλητήριο στις 12:30 στη Βουλή.

    Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι η σύσταση της ΕΣΑΝ «σηματοδοτεί την πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας» και χαρακτηρίζει «επουσιώδεις» τις τροποποιήσεις στις οποίες προέβη ο υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας ότι «δεν αλλάζουν την ουσία των δραματικών επιπτώσεων στους ασθενείς, τα Νοσοκομεία και τους γιατρούς».

    [03] Τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες θα καταγράφει το σύστημα «Εργάνη»

    Την καθιέρωση ειδικού ερωτηματολογίου με το οποίο θα αποτυπώνονται οι ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες εργαζομένων, προβλέπει, μεταξύ των άλλων, απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

    Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο, ταυτόχρονα με την υποβολή των καταστάσεων προσωπικού που γίνεται κάθε χρόνο. Η συμπλήρωση του «Εντύπου Έρευνας Ανίχνευσης Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Ειδικότητες και Δεξιότητες», θα είναι κατ' αρχή προαιρετική. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια ανίχνευσης των αναγκών του ιδιωτικού τομέα που θα συνδράμει σημαντικά στην ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στη στόχευση της κατάρτισης και στην ανάπτυξη του θεσμού της μαθητείας. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η δημιουργία στο μέλλον, ενός μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας.

    Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι, με την εφαρμογή του μέτρου, θα δημιουργηθεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό των δράσεων και των προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι δράσεις αυτές θα είναι στο εξής στοχευμένες και θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς αλλά και των ίδιων των ανέργων.

    [04] Τι προβλέπει η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

    Έκπτωση 20% του φόρου ακινήτων για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, προβλέπει η τροπολογία με τις διορθώσεις στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, πουκατατέθηκε χθεςστη Βουλή.

    Παράλληλα με τις διατάξεις της τροπολογίας διορθώνονται οι υπερβολικές φορολογικές επιβαρύνσεις, που είχαν προκύψει σε ιδιοκτήτες 4.000 περιοχών εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνονται πλέον υπόψη οι περυσινές τιμές με τις οποίες προσδιορίστηκε ο ΦΑΠ. Πρόκειται για δύο από τις αλλαγές, που περιλαμβάνει η τροπολογία, αλλαγές με τις οποίες η κυβέρνηση διορθώνει αδικίες, που είχαν προκύψει κατά την πρώτη εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η κατάργηση της υποχρέωσης του ιδιοκτήτη να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος για να δικαιούται τις εκπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έξι δόσεις, η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος Φεβρουαρίου.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το καθεστώς των εκπτώσεων, προκειμένου να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον φόρο σε ιδιοκτήτες με οικονομική αδυναμία προστίθεται στα κριτήρια και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Έως τώρα ο νόμος προέβλεπε εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένη έκταση ακίνητης περιουσίας για να δικαιούται κάποιος έκπτωση 50% στο ύψος του φόρου. Με την τροπολογία προστίθενται και όρια που αφορούν τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη. Αυτά είναι: 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή την σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκη οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

    Εξάλλου, διευρύνεται η απαλλαγή από τον φόρο για το έτος 2014 για τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Κεφαλονιά. Διευκρινίζεται ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ όχι μόνο τα σεισμόπληκτα κτίσματα στην Κεφαλονιά και στους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας, αλλά και το οικόπεδο που αναλογεί σε αυτά. Επίσης, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2014 τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των κηρυχθέντων ως πολεοδομικά ανενεργών στην παλαιά τους θέση οικισμών Πεπονιάς, Πολύλακκου, Αξιόκαστρου, Κλήματος, Τραπεζίτσας-Πανάρετης και Πυλωρών του νομού Κοζάνης, εφόσον το 2013 δεν ηλεκτροδοτήθηκαν. Τέλος, απαλλάσσονται από τον φόρο τα κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

    [05] Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών στην Ινδονησία

    Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στο κέντρο της Ινδονησίας, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), προκαλώντας πανικό στους κατοίκους που έσπευσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το USGS είχε ανακοινώσει αρχικά μέγεθος 6,5 βαθμών, πριν το αναθεωρήσει προς τα κάτω. Οι ινδονησιακές Αρχές απέκλεισαν οποιοδήποτε κίνδυνο για τσουνάμι. Ο επικεφαλής της ινδονησιακής Υπηρεσίας Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Γεωφυσικής, ο Μοχάμαντ Ριγιάντι, επισήμανε από την πλευρά του πως μέχρι στιγμής δεν έχουν επισημανθεί "θύματα ούτε ζημιές".

    [06] Είκοσι τέσσερις νεκροί από την κατάρρευση τεμένους στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες κατά την κατάρρευση ενός τεμένους στη Λαχόρη, την πολιτιστική πρωτεύουσα του Πακιστάν που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ινδία, ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί οι τοπικές Αρχές. Οι διασώστες είχαν μιλήσει χθες, Τρίτη, το βράδυ για περίπου δέκα νεκρούς από την κατάρρευση της στέγης αυτού του τεμένους που βρίσκεται σε μια φτωχή συνοικία της Νταρογαουάλα, αλλά είχαν προειδοποιήσει πως ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί επειδή πιστοί παρέμεναν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

    Τα ακριβή αίτια της κατάρρευσης της στέγης παραμένουν άγνωστα, αλλά αξιωματούχοι είπαν πως μπορεί να έχουν σχέση με τις πλημμύρες εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων των μουσώνων.

    [07] Ποσότητα 1,6 τόνων κοκαΐνης κατέσχεσαν οι Αρχές του Ισημερινού

    Η αστυνομία του Ισημερινού κατέσχεσε 1,6 τόνους κοκαΐνης κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την πάταξη της διακίνησης των ναρκωτικών στο λιμάνι Εσμεράλντα στα βόρεια της χώρας κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 11 διακινητές μεταξύ των οποίων εννέα από τον Ισημερινό και δυο από την Κολομβία δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χαβιέ Κόρδοβα σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών οι διακινητές των ναρκωτικών μεταφέρουν κοκαΐνη από το Σάντο Ντομίνικο στα βορειοδυτικά της χώρας προς το λιμάνι Εσμεράλντα από όπου τα ναρκωτικά αποστέλλονται σε προορισμούς του εξωτερικού. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε πακέτα και αποστέλλονταν σε προορισμούς της Κεντρικής Αμερικής με ταχύπλοα.

    [08] Έκρηξη με έναν αγνοούμενο σε χημικό εργοστάσιο στη Γερμανία

    Μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκεχθες βράδυ σε ένα χημικό εργοστάσιο κοντά στη Βρέμη της βόρειας Γερμανίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας ο οποίος δεν ήταν σε θέση να πει αν υπάρχουν θύματα. Σύμφωνα όμως με τον εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα Bild, «ένας υπάλληλος του εργοστασίου αγνοείται». Η έκρηξη ακούστηκε αρκετά χιλιόμετρα και «αρκετά κτίρια» του συγκροτήματος τυλίχθηκαν στις φλόγες, όπως είπε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Bild, ένα κτίριο έχει καταρρεύσει. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού έχει αναπτυχθεί πάνω από το χώρο του εργοστασίου και όπως μετέδωσε ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός Radio Bremen στους περίοικους δόθηκε εντολή να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους. Η έκρηξη σημειώθηκε στο Ριτερχούντε μια πόλη 15.000 κατοίκων στα βόρεια της Βρέμης σε ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε βιομηχανικά χρώματα.

    [09] Στη Μέση Ανατολή φτάνει ο Τζον Κέρι για να προετοιμάσει το έδαφος για τη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεταισήμερα στο Αμμάν της Ιορδανίας, στον πρώτο σταθμό της νέας περιοδείας του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο των αμερικανικών ενεργειών για το σχηματισμό ενός συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Μετά το Αμμάν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του Περσικού Κόλπου, καθώς και με τους ομολόγους του της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Η συνάντηση, αυτή έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, όπου αναμένεται να συζητηθεί «το θέμα της τρομοκρατίας στην περιοχή, οι εξτρεμιστικές οργανώσεις και οι τρόποι για την αντιμετώπισή τους», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας Πολλές αραβικές χώρες έως τώρα έχουν ήδη εκφράσει την προθυμία τους να υποστηρίξουν τη σχεδιαζόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες συμμαχία και σε αυτό το πλαίσιο είναι και το νέο ταξίδι του Τζον Κέρι στην περιοχή.

    Την παραμονή της 13ης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα θα παρουσιάσει την Τετάρτη το βράδυ τοπική ώρα (περίπου στις 0:400 τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) σε μια επίσημη δήλωση από τον Λευκό Οίκο, τη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών για την «αποδυνάμωση και καταστροφή της τρομοκρατικής ομάδας».

    [10] «Θέλουμε απεγνωσμένα να μείνετε» παρακαλεί ο Κάμερον τους Σκωτσέζους

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε σήμερα τους ψηφοφόρους να μην κάνουν ένα «άλμα στο άγνωστο» ψηφίζοντας «ναι» στο δημοψήφισμα της ερχόμενης εβδομάδας για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα πολύτιμη και ιδιαίτερη. Αυτό είναι που διακυβεύεται. Συνεπώς ας μην αφήσουμε καμιά αμφιβολία στους Σκωτσέζους: θέλουμε απελπισμένα να μείνετεΒ· δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια εθνών» γράφει ο Κάμερον στην αγγλική εφημερίδα Daily Mail. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα. Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι συνεπώς ξεκάθαρη: ένα άλμα στο άγνωστο με το "Ναι" ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκωτία με το "Όχι'", υπογραμμίζει. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός προσθέτει πως ψηφίζοντας "Όχι" οι Σκωτσέζοι θα παραμείνουν στην ένωση, αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες για το κοινοβούλιο του Εδιμβούργου, όσον αφορά το δανεισμό, τους φόρους και τις δαπάνες.

    [11] Επαναλειτουργούν οι πρώτοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα

    Η ιαπωνική ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού, το πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία μιας βιομηχανίας που βρέθηκε σε δυσμένεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα. Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή ανακοίνωσε πως ο σταθμός Σεντάι στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, ο οποίος διαθέτει δύο αντιδραστήρες και τον εκμεταλλεύεται η εταιρεία Kyushu Electric Power, μπορεί να επαναλειτουργήσει, αν και εξακολουθεί να χρειάζεται γι' αυτό η έγκριση των τοπικών αρχών. Η Ιαπωνία πλησιάζει στο τέλος του πρώτου από το 1966 πλήρους έτους χωρίς πυρηνική ενέργεια και η δυσπιστία της κοινής γνώμης για τον τομέα παραμένει υψηλή μετά την καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα, τη χειρότερη έπειτα από εκείνη του Τσερνόμπιλ το 1986. Η κυβέρνηση ασκεί πίεση στη ρυθμιστική αρχή να αποφασίσει αν θα θέσει εκτός λειτουργίας τους παλαιότερους από τους 48 αντιδραστήρες της χώρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ζητήματα ασφαλείας από τους υπόλοιπους.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 September 2014 - 6:30:25 UTC