Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Βγαίνουμε από το μνημόνιο οριστικά
  • [02] Διαδοχικές συναντήσεις Αλ. Τσίπρα με Ι. Μπουτάρη και Απ. Τζιτζικώστα
  • [03] Επανέρχεται από τη Δευτέρα ο «δακτύλιος»
  • [04] Τρόποι για την τόνωση της ανάπτυξης και την προσέλκυση των επενδύσεων, αναζητήθηκαν στο Ecofin
  • [05] Το Δουβλίνο έλαβε το «πράσινο φως» για την προεξόφληση μέρους του δανείου που είχε λάβει από το ΔΝΤ
  • [06] Η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης προσφέρει 150 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού Έμπολα
  • [07] Γνωρίστε τον Σπινόσαυρο, τον πρώτο αμφίβιο δεινόσαυρο που έτρωγε τους καρχαρίες ολόκληρους!
  • [08] Επιστήμονες επανέφεραν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα στην αρχέγονη κατάστασή τους

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Βγαίνουμε από το μνημόνιο οριστικά

    Απορρίπτει κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός τρίτου μνημονίου ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Real News», δηλώνοντας ότι η χώρα δεν θέλει νέα δανεικά και ότι η τρόικα θα φύγει με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Όλα αυτά χάρη στην επικείμενη, νέα, αναδιάρθρωση του χρέους, την ήδη καλή πορεία του σχεδίου εξόδου στις αγορές και την δημοσιονομική εξυγίανση, λόγω της οποίας θα αρχίσουν από φέτος οι φοροελαφρύνσεις και θα αυξηθούν οι δόσεις στις ρυθμίσεις για τα χρέη.

    Ο κ. Σαμαράς δηλώνει χαρακτηριστικά στη εφημερίδα: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δανεικά! Και δεν θα μπορούσε να υπογράψει "νέο μνημόνιο" για χρήματα που δεν χρειάζεται. Με την λήξη του προγράμματος η τρόικα θα φύγει. Όπως έγινε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να τελειώσει το πρόγραμμα και να γίνουμε ξανά "φυσιολογική" χώρα».

    O πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι πολιτικές που εξαγγέλλει οδηγούν αυτομάτως σε νέο μνημόνιο με πιο δυσβάσταχτους όρους, τονίζοντας ότι: «Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στο "λεφτά υπάρχουν" που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Είναι λαϊκίστικες υποσχέσεις που οδηγούν μαθηματικά πίσω σε νέο μνημόνιο! Εμείς βγαίνουμε από το μνημόνιο οριστικά και δεν θα ξαναχρειαστούμε δανεικά. Αυτή είναι η βασική διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ...».

    Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι δεν φταίει ο Γιάννης Στουρνάρας για τα λάθη στον συγκεκριμένο φόρο, χαρακτήρισε ως μικρής σημασίας τις παραφωνίες και τα «στιγμιαία» ξεσπάσματα, όπως είπε, των βουλευτών και παρείχε πλήρη στήριξη στον Γκίκα Χαρδούβελη.

    «Ο φόρος ακινήτων μειώνεται κάθε χρόνο για τους περισσότερους, θα συνεχίσει να μειώνεται και πλέον πληρώνουν όλοι. Εκείνο που τον έκανε δυσβάστακτο - πράγματι ? είναι ότι συνέπεσε με άλλους φόρους μαζί. Κι ότι πληρώθηκαν σε δύο χρόνια όσα δεν είχαν πληρωθεί τα τρία προηγούμενα. Αλλά αυτό τελειώνει πια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για νέα αναδιάρθρωση του χρέους, που θα δώσει, όπως είπε, ώθηση στις επενδύσεις και την ανάκαμψη.

    «Η Ελλάδα θα πάρει «πιστοποίηση» για την βιωσιμότητα του χρέους. Άλλωστε, ανεπισήμως, ήδη πολλοί το θεωρούν βιώσιμο, οι διεθνείς αγορές ήδη το αναγνωρίζουν αυτό, οι διεθνείς οίκοι το αναγνωρίζουν επίσης και πολύ σύντομα θα υπάρξει και επίσημη πιστοποίηση» είπε χαρακτηριστικά.

    Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, αν και είπε ότι εκτιμά τον Φώτη Κουβέλη, απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα, τόνισε ότι είναι πολύ πιο πιθανή από όσο πριν από έξι μήνες, η συγκέντρωση 180 ψήφων και προέβλεψε ότι σε δύο μήνες θα είναι ακόμη πιθανότερη, ενώ χαρακτήρισε αθλιότητες όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ περί εξαγορών ή εκβιασμών βουλευτών για να στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή. «Και μόνο που είπαν κάτι τέτοιο είναι άθλιο, αισχρό και υβριστικό για τους Έλληνες βουλευτές. Προσπαθούν να "τρομοκρατήσουν" τους βουλευτές, ώστε να μη βγει Πρόεδρος. Η τρομοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνάει... Απλά υποβαθμίζει ανεπίτρεπτα την πολιτική μας ζωή» συμπλήρωσε.

    [02] Διαδοχικές συναντήσεις Αλ. Τσίπρα με Ι. Μπουτάρη και Απ. Τζιτζικώστα

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Με τον κ. Μπουτάρη συμφώνησαν ότι πρέπει να εξαιρεθούν τα δημοτικά κτίρια από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Ο δήμαρχος του ζήτησε υποστήριξη στο θέμα της γραμμής Θεσσαλονίκη-Σμύρνη με φερι μποτ και στο αίτημα για μεταφορά των Εβραϊκών Αρχείων από τη Μόσχα, ενώ τον ενημέρωσε για την κατάσταση του δήμου και τα προβλήματα σε ότι αφορά στα οικονομικά και την αυτοτέλεια. Έθεσε, επίσης, το πρόβλημα που δημιουργείται στα σύνορα με τους πολίτες χωρών που χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στη χώρα μας και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν διευκολύνσεις. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ για λίγα λεπτά έμειναν μόνο οι δυο τους και τα είπαν κατ' ιδίαν. «Είναι καλό παιδί» είπε για τον κ. Τσίπρα στους δημοσιογράφους ο Γιάννης Μπουτάρης, ενώ σύμφωνα με δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Γιάννης Αμανατίδης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Κώστας Ζέρβας και Καλυψώ Γούλα.

    Σε καλό κλίμα έγινε και η συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς και αυτοί τα είπαν και κατ ιδίαν.

    Ο κ. Τζιτζικώστας τον ενημέρωσε για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ("ναι" σε στρατηγικό επενδυτή, "όχι" σε πώληση), για την πορεία του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι πάει πολύ καλά, για θέματα θεσμικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει αυτόνομο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι στη Θεσσαλονίκη, όπως ήταν η ΕΡΤ 3. Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι θα παραστεί στην αποψινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", διότι, όπως εξήγησε, η πρόσκληση του έγινε «θεσμικά» και στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ. Παράλληλα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, επισκέφθηκε το κτίριο της ΕΤ 3 και συνομίλησε με εργαζόμενους που παραμένουν εκεί και εκπέμπουν πρόγραμμα. Ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

    [03] Επανέρχεται από τη Δευτέρα ο «δακτύλιος»

    Επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (μικρός δακτύλιος) και στο λεκανοπέδιο Αττικής (πράσινος δακτύλιος) από τη Δευτέρα 15.09.2014.

    Ο μικρός δακτύλιος ορίζεται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ- Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή- Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός- Λ. Κωνσταντινουπόλεως- Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας. Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του μικρού δακτυλίου το μέτρο δεν ισχύει. Στον μικρό δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία (μονά- ζυγά) των Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ. φορτηγών με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους.

    Τα όρια του μεγάλου δακτυλίου, καθορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους: Παραλιακή λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι. Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών- Λαμίας, η Λ. Κηφισού και η Λ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

    Υπενθυμίζεται ακόμα ότι οι ημέρες και ώρες ισχύος όλων των περιοριστικών μέτρων, είναι απο Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07.00΄ έως 20.00΄και την Παρασκευή, από 07.00΄ έως 15.00΄. Τα Σάββατα, Κυριακές και αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν. Το πρόστιμο για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας είναι 200 ευρώ.

    [04] Τρόποι για την τόνωση της ανάπτυξης και την προσέλκυση των επενδύσεων, αναζητήθηκαν στο Ecofin

    «Ο βασικός δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη είναι αυτός των επενδύσεων» τόνισε σήμερα ο Ιταλός υπουργός οικονομίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, λίγο μετά τη λήξη του άτυπου Ecofin στο Μιλάνο, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη επίσπευσης και υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Οι 28 υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ αναζήτησαν σήμερα τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης και την προσέλκυση των επενδύσεων, κυρίως ιδιωτικών, στην Ευρώπη. Οι 28 υπουργοί Οικονομίας ανέθεσαν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να παρουσιάσουν, έως την επόμενη συνάντησή τους τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο, έναν κατάλογο επενδυτικών εργαλείων.

    Τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, όσο και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισαν την ανάγκη να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 20% από το 2007.

    Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν ανέφερε ότι η Επιτροπή, ήδη εργάζεται προκειμένου να κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους και τα κατάλληλα εργαλεία που θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις.

    Ωστόσο, ο Φιλανδός Επίτροπος επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υλοποίησής τους. Όπως είπε, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν εθνικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να τα τηρήσουν. «Πρέπει να πάρεις το φάρμακο που συστήνει ο γιατρός για να δεις αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των χωρών-μελών της ΕΕ. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία γίνονται αισθητά μετά από μερικά χρόνια, αναφέροντας ως παραδείγματα τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

    Με την άποψη του Φιλανδού Επιτρόπου συμφώνησε και ο Ιταλός προεδρεύων του Συμβουλίου, λέγοντας ότι «κλειδί» για την ανάπτυξη είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι επείγουσα ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να επισπευστούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

    [05] Το Δουβλίνο έλαβε το «πράσινο φως» για την προεξόφληση μέρους του δανείου που είχε λάβει από το ΔΝΤ

    Η Ιρλανδία εξασφάλισε σήμερα το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προεξοφλήσει ως το τέλος του έτους τα δάνεια που είχε λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της, κάτι το οποίο ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό και την Πορτογαλία. «Υπήρξε μια πολιτική συμφωνία για την προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν μετά την ολοκλήρωση του Ecofin στο οποίο συζητήθηκε το ζήτημα αυτό στο Μιλάνο.

    [06] Η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης προσφέρει 150 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού Έμπολα

    Η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΑφΤΑ) ενημέρωσε τις χώρες της δυτικής Αφρικής οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα ότι προτίθεται να τους χορηγήσει πιστώσεις ύψους 150 εκατ. δολαρίων (περίπου 116 εκατ. ευρώ) για να συνδράμει στις προσπάθειές τους να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους σε ισορροπία, έθεσε ωστόσο ως όρο να δείξουν πως κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ενισχύσουν τα εθνικά τους συστήματα υγείας. Η οικονομική ανάπτυξη στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε ενδέχεται να μειωθεί έως και 3,5 εκατοστιαίες μονάδες και στη Γουινέα 1%, δημιουργώντας χρηματοδοτικά κενά που ανέρχονται συνολικά σε 100-130 εκατ. δολάρια σε καθεμία από τις τρεις χώρες, εκτίμησε προχθές Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι προσπάθειες να εμποδιστεί η εξάπλωση του Έμπολα προσκόπτουν το εμπόριο στην περιοχή, τις μεταφορές αλλά και τις εγχώριες εμπορικές συναλλαγές στα τρία κράτη.

    [07] Γνωρίστε τον Σπινόσαυρο, τον πρώτο αμφίβιο δεινόσαυρο που έτρωγε τους καρχαρίες ολόκληρους!

    Στη στεριά ήταν τρία μέτρα μεγαλύτερος από τον τρομερό Τυραννόσαυρο, πράγμα που τον έκανε επίφοβο θηρευτή. Στη θάλασσα κολυμπούσε σαν ψάρι και έκανε μια χαψιά έναν ολόκληρο καρχαρία. Ο λόγος για τον 15μετρο σαρκοβόρο τετράποδο Σπινόσαυρο, βάρους επτά τόνων, ένα πλάσμα βγαλμένο από τις σελίδες των πιο τρομακτικών μύθων της ανθρωπότητας. Είναι ο πρώτος αμφίβιος δεινόσαυρος που ανακαλύπτεται το απολίθωμά του και το μεγαλύτερο αρπακτικό που υπήρξε ποτέ στη Γη (αν και μικρότερος από τους άκακους γιγάντιους φυτοφάγους δεινόσαυρους). Αν κανείς σήμερα τρέμει στην εικόνα του μικρού πτερύγιου του καρχαρία που εξέχει από το νερό, υπάρχουν και χειρότερα: Ο Σπινόσαυρος, που είχε μουσούδα κροκόδειλου, διέθετε στην πλάτη του ένα τεράστιο πτερύγιο ύψους δύο μέτρων σαν ιστίο, που εξείχε για τα καλά, όταν κυνηγούσε? καρχαρίες.

    [08] Επιστήμονες επανέφεραν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα στην αρχέγονη κατάστασή τους

    Μια ομάδα Βρετανών, Γερμανών και Ιαπώνων επιστημόνων κατάφεραν για πρώτη φορά κάτι που ως τώρα είχε αποδειχτεί αδύνατο στο πεδίο της βιολογίας: να επαναφέρουν τα ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύττταρα στην πραγματική «παρθένα» και αρχέγονη κατάστασή τους, όπως είναι σε ένα έμβρυο επτά έως δέκα ημερών. Στο αρχικό αυτό εμβρυικό στάδιο τα βλαστικά κύτταρα έχουν το μέγιστο αναπτυξιακό δυναμικό τους και μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οποιοδήποτε επιμέρους κύτταρο του σώματος. Το επίτευγμα θα δώσει αυξημένες δυνατότητες στους επιστήμονες μελλοντικά στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 September 2014 - 16:30:22 UTC