Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνα για τις απειλές που δέχθηκαν οι Κρ. Λαγκάρντ και Αλ. Τσίπρας
  • [02] Στεγαστικό επίδομα σε φοιτητές
  • [03] Την κατασκευή τεσσάρων αιολικών πάρκων σχεδιάζει η γαλλική EdF, στην Κρήτη
  • [04] Η ΕΚΤ θα προχωρήσει αύριο στην πρώτη προσφορά φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες
  • [05] Eurostat: Αποπληθωρισμό -0,2% εμφάνισε η Ελλάδα τον Αύγουστο
  • [06] Εμμανουέλ Μακρόν: Η Γαλλία είναι «ασθενής» και πρέπει να μεταρρυθμιστεί
  • [07] Από δύο χτυπήματα στο κεφάλι έχασε τη ζωή του ο Ριχάρδος ο ΙΙΙ
  • [08] Βραβείο Ειρήνης στην Άγγελα Μέρκελ

  • [01] Έρευνα για τις απειλές που δέχθηκαν οι Κρ. Λαγκάρντ και Αλ. Τσίπρας

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας αναφορικά με τις καταγγελίες της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ότι δέχθηκαν απειλές κατά της ζωής τους, παρήγγειλε σήμερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρη Κουτζαμάνη, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

    Υπενθυμίζεται ότι, η κ. Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης της στους Financial Times, ανέφερε ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της, όταν μίλησε για το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανάλογες καταγγελίες έχει κάνει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, τονίζοντας ότι ανάλογες απειλές έχει δεχθεί και εκείνος.

    Από χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου απέστειλε επιστολή στην κ. Λαγκάρντ και τής ζήτησε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απειλές κατά της ζωής της, όταν μίλησε για το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Τα στοιχεία ζητήθηκαν προκειμένου οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στις κατά νόμο ενέργειες.

    [02] Στεγαστικό επίδομα σε φοιτητές

    Πιστώσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος σε οικογένειες που τα παιδιά τους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, «σήμερα, σε συνέχεια σχεδίου του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, και σχετικού αιτήματος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, υπέγραψε ενίσχυση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με πιστώσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού».

    Η ενίσχυση αυτή αφορά στην καταβολή στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος σε οικογένειες που τα παιδιά τους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, και η ανάγκη προέκυψε από την ένταξη εφέτος μεγαλύτερου αριθμού δικαιούχων φοιτητών. Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει δημιουργήσει, την κοινωνική ευαισθησία της» καθώς «ηλελογισμένη και χρηστή διαχείριση του αποθεματικού του Κρατικού Προϋπολογισμού δίνει βαθμούς ελευθερίας στη χρήση οικονομικών πόρων για τη στήριξη κοινωνικών πολιτικών».

    [03] Την κατασκευή τεσσάρων αιολικών πάρκων σχεδιάζει η γαλλική EdF, στην Κρήτη

    Υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο, συνολικής ισχύος 190 μεγαβάτ και κόστους επένδυσης 450 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Κρήτη η γαλλική EdF μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Το έργο έχει αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (η αίτηση για την έκδοση άδειας παραγωγής είχε υποβληθεί το 2002) ενώ την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκε, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτη η περιβαλλοντική μελέτη.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η ενέργεια που θα παράγεται από τα αιολικά κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης ρεύματος στο νησί θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού στον ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού, το οποίο θα παράγει ενέργεια στις περιόδους που υπάρχει ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών του νησιού.

    [04] Η ΕΚΤ θα προχωρήσει αύριο στην πρώτη προσφορά φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει αύριο στη χορήγηση φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες, στο πλαίσιο της πολιτικής που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο για την αναζωογόνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να διαμορφώνεται στο 0,3% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας, και την οικονομία της να είναι στάσιμη, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ελπίζουν ότι η ζήτηση από τις τράπεζες στην πρώτη από τις έξι στοχευμένες πράξεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης ή TLTROs (όπως ονομάζει η ΕΚΤ την προσφορά 4ετών δανείων για την αύξηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία) θα κινηθεί στο υψηλότερο όριο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

    Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg αυτή την εβδομάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα υποβάλλουν αιτήσεις για δάνεια ύψους 174 δισεκ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και επιπλέον 167 δισεκ. ευρώ στη δεύτερη πράξη αναχρηματοδότησης που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ θέλει να πείσει τις αγορές πως εννοεί στα σοβαρά ότι θέλει να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό με την αύξηση του ισολογισμού της στα επίπεδα που είχε αυτός στις αρχές του 2012. Πριν από 2,5 χρόνια, το ενεργητικό της ΕΚΤ ανερχόταν σε 3 τρισεκ. ευρώ , ενώ τώρα έχει μειωθεί σε περίπου 2 τρισεκ. ευρώ. Το σχέδιο της ΕΚΤ είναι τα TLTROs να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με τις αγορές από την ίδια δεσμών τραπεζικών δανείων, που είναι γνωστές ως διασφαλισμένα ομόλογα (asset - backed securities, ABS). Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν έως τον Οκτώβριο για τις λεπτομέρειες του σχεδίου των διασφαλισμένων ομολόγων, αλλά - καθώς η αγορά των ομολόγων αυτών είναι ακόμη υποτονική - η υλοποίησή του μπορεί να αποδειχθεί μακρόχρονη. Ορισμένοι θεωρούν τα δύο πρώτα TLTROs ως την καλύτερη ευκαιρία για την αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ γρήγορα, χωρίς να προσφύγει σε μία πλήρους κλίμακας ποσοτική χαλάρωση. Συνολικά, ο ισολογισμός της ΕΚΤ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 985 δισεκ. ευρώ από τις 6 συναλλαγές TLTROs και τις αγορές διασφαλισμένων ομολόγων, αλλά λίγο πάνω από το ένα τρίτο του ποσού αυτού θα αντισταθμισθεί από τις αποπληρωμές των παλαιότερων δανείων που πήραν οι τράπεζες από την ΕΚΤ, τα οποία λήγουν το 2015.

    Με τις έξι συναλλαγές TLTROs, που αρχίζουν αύριο και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015, η ΕΚΤ θα προσφέρει δάνεια έως 1 τρισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα το 2014, ενώ τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις. Τα δάνεια αυτά είναι ελκυστικά, επειδή οι τράπεζες μπορούν να «κλειδώσουν» πολύ χαμηλά επιτόκια για 4 χρόνια, εφόσον επιτύχουν τους στόχους τους για τον δανεισμό. Το κόστος των δανείων συνδέεται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ που ανέρχεται σε μόλις 0,05%.

    [05] Eurostat: Αποπληθωρισμό -0,2% εμφάνισε η Ελλάδα τον Αύγουστο

    Αποπληθωρισμό -0,2% εμφάνισε η Ελλάδα τον Αύγουστο, ποσοστό το οποίο είναι το τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία (-1%) και την Ισπανία (-0,5%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,4% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 1,3%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός παρέμεινε επίσης αμετάβλητος στο 0,5%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,5%. Αποπληθωρισμό -0,2% εκτός από την Ελλάδα είχαν ακόμη η Εσθονία, η Ιταλία και η Σλοβακία, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Αυστρία και τη Μεγάλη Βρετανία (από 1,5%). Σε σχέση με τον Ιούλιο ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 17 κράτη- μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε δύο και αυξήθηκε σε εννέα κράτη.

    [06] Εμμανουέλ Μακρόν: Η Γαλλία είναι «ασθενής» και πρέπει να μεταρρυθμιστεί

    Η Γαλλία είναι «ασθενής» όπως δείχνει η «μαζική ανεργία» από την οποία υποφέρει «εδώ και πολλά χρόνια» και δεν έχει άλλη επιλογή από τη μεταρρύθμισή της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν. «Η Γαλλία είναι ασθενής, δεν είναι καλά, πρέπει να περιγράψουμε την κατάστασή της. Υπάρχει ένας πυρετός στη χώρα αυτή εδώ και πολλά χρόνια, που ονομάζεται μαζική ανεργία ... δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε για να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία», είπε ο υπουργός Οικονομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, την επομένη της ψηφοφορίας στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την οποία η γαλλική κυβέρνηση κέρδισε με μικρή πλειοψηφία.

    «Η αντιδημοφιλία που μάς πλήττει, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, είναι μία αντιδημοφιλία που οφείλεται στην απουσία αποτελεσμάτων. Γιατί; Διότι, χωρίς αμφιβολία δεν προχωρήσαμε αρκετά εντατικά και αρκετά μακριά κατά τα δύο πρώτα χρόνια (της πενταετούς θητείας του Φρανσουά Ολάντ), διότι δεν εφαρμόσαμε μεταρρυθμίσεις και διότι πληρώνουμε τοις μετρητοίς, επιτρέψτε μου να πω, μία χαμένη δεκαετία».

    [07] Από δύο χτυπήματα στο κεφάλι έχασε τη ζωή του ο Ριχάρδος ο ΙΙΙ

    Επιστήμονες στη Βρετανία έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τα αίτια θανάτου του βασιλιά Ριχάρδου του ΙΙΙ στη Μάχη του Μπόσγουορθ πριν από περισσότερο από 500 χρόνια και υποστήριξαν ότι δύο από τα πολλά χτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι ήταν εκείνα που επέφεραν πολύ γρήγορα τον θάνατό του. Από την ανάλυση που έγινε στα οστά του Ριχάρδου, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη, προκύπτει ότι δέχτηκε επίθεση από ένα ή και περισσότερα άτομα και ότι εννέα από τα 11 χτυπήματα που εμφανώς δέχτηκε στη μάχη, ήταν στο κεφάλι και ένα ακόμη, πιθανώς μοιραίο, χτύπημα ήταν στη λεκάνη. Από την εξέταση επιβεβαιώνεται ακόμη η επικρατούσα θεωρία ότι δεν φορούσε πολεμικό κράνος.

    [08] Βραβείο Ειρήνης στην Άγγελα Μέρκελ

    Με το βραβείο Ειρήνης της Σεούλ, μια διάκριση που συνοδεύεται από ποσό 200.000 δολαρίων, τιμήθηκε σήμερα η Άγγελα Μέρκελ γιατί αναγνώρισε τη «διαρκή ευθύνη» της Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα. Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι το 12ο τιμώμενο πρόσωπο με το βραβείο αυτό, το οποίο καθιερώθηκε το 1990 και έχει επίσης απονεμηθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, τον πρώην πρόεδρο της Τσεχίας και διαφωνούντα Βάτσλαβ Χάβελ, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

    Σύμφωνα με την επιτροπή του βραβείου, η Άγγελα Μέρκελ εργάστηκε υπέρ «της παγκόσμιας συνείδησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ζητώντας συγγνώμη και αναλαμβάνοντας την ευθύνη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου». Η Άγγελα Μέρκελ μίλησε επίσης για την ευθύνη της Γερμανίας στο Ολοκαύτωμα τα τελευταία χρόνια. «Η μάχη κατά του αντισημιτισμού είναι καθήκον μας», δήλωνε πριν από μόλις δύο ημέρες σε ομιλία της μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας και μερικές εκατοντάδες μέτρα από το μνημείο του Ολοκαυτώματος, σχεδόν 70 χρόνια μετά την πτώση του 3ου Ράιχ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 September 2014 - 10:30:27 UTC