Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Κουβέλης: Η «προεδρολογία» δεν με αφορά
  • [02] Με τον τίτλο «όχι συνθήματα, λύσεις» άρχισαν οι εργασίες ημερίδας του «Ποταμιού»
  • [03] «Με τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ θα επιλυθεί το θέμα του δημοσίου χρέους»
  • [04] Άστεγοι ξεναγούν το κοινό σε μια διαφορετική πλευρά του κέντρου της Αθήνας
  • [05] Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ
  • [06] Γκ. Χαρδούβελης: Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του
  • [07] Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ επικρίνει το σχέδιο της ΕΚΤ για τόνωση της οικονομίας
  • [08] Η Ομάδα των 20 έθεσε στόχο επιπλέον ανάπτυξη κατά 1,8 μονάδα του ΑΕΠ
  • [09] Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Καΐρου
  • [10] Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης

  • [01] Φ. Κουβέλης: Η «προεδρολογία» δεν με αφορά

    «Η προεδρική εκλογή συναρτάται με τις ασκούμενες πολιτικές, υπό την έννοια του ότι δεν μπορεί να αναμένουνε πολιτικές συνεννοήσεις, συναινέσεις και συμπτώσεις, αν αυτές οι πολιτικές εξακολουθούν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα. Σε κάθε περίπτωση η "προεδρολογία" δεν με αφορά. Η "προεδρολογία" βλάπτει σοβαρά και την κοινωνία και την πολιτική. Βάζει τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με αυτονόητες τις δυσμενείς συνέπειες» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα».

    Επαναλαμβάνει την «αδήριτη ανάγκη να υπάρξει μια νέα κατεύθυνση για τη χώρα, ένα προοδευτικό κυβερνητικό σχέδιο, μια προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και η φτώχεια και να μην παγιωθούν οι ανισότητες που διευρύνθηκαν», προαναγγέλλει ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματός του, τονίζει ότι η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και επιμένει ότι θα διατηρήσει την πολιτική αυτοτέλειά της.

    [02] Με τον τίτλο «όχι συνθήματα, λύσεις» άρχισαν οι εργασίες ημερίδας του «Ποταμιού»

    Με την ομιλία του ευρωβουλευτη Γιώργου Γραμματικάκη, λίγο μετά τις 10 ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ημερίδας της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, όπου 60 διαφορετικές φωνές, με επιστέγασμα -στις 8το βράδυ- την ομιλία του επικεφαλής Σταύρου Θεοδωράκη, θα δώσουν το στίγμα της επόμενης μέρας παρουσιάζοντας τις 21 κυβερνητικές προτεραιότητες του κόμματος.

    Τη σημασία της σημερινής ημέρας, τόνισε και ο κ. Γραμματικάκης, καθώς, όπως είπε, για πρώτη φορά ένας πολιτικός φορέας καλεί σε διάλογο φωνές διαφορετικές και ανομοιογενείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ενώ σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή μίλησε για τις αξίες που χάθηκαν και τα ιδανικά που παραμερίστηκαν. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε και το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα ο οποίος αναφέρθηκε την ανάγκη ενός «μεγάλου αγώνα για μια Ευρω - Μεσογειακή Ευρώπη και για μια Ευρώπη στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά» επισημαίνοντας ότι αυτός ο αγώνας θα δωθεί από κοινού «για να βελτιώσουμε αυτή την Ευρώπη, για να ξεπεράσουμε τις ανισότητες, για να δημιουργήσουμε μια νέα φάση που θα χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας»

    [03] «Με τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ θα επιλυθεί το θέμα του δημοσίου χρέους»

    Την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων μας αλλά και του ΔΝΤ θα επιλυθεί το θέμα του δημοσίου χρέους, εκφράζει ο ευρωβουλευτής τη ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ. «Το χρέος μας πια είναι κρατικό. Άρα, θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό που έχει σημασία είναι να πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις, να αρχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι στο εξωτερικό και έτσι θα λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία. Αυτό λοιπόν το θέμα, μπαίνει στην ατζέντα και μπαίνει με δυναμικό τρόπο. Και εκεί χρειαζόμαστε τη βοήθεια, την αρωγή και τη συμπαράσταση, και των εταίρων μας στην ΕΕ και των δανειστών μας και βεβαίως τη συνεργασία και με την Ευρώπη και με το ΔΝΤ».

    Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι είναι σημαντική η συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. «Είναι μια σημαντική συνάντηση. Τέτοιες συναντήσεις, όμως, ο πρωθυπουργός έχει πάρα πολλές πάρα πολλές, είχε και με το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών, είχε και στις Βρυξέλλες πρόσφατα όπου βρέθηκε με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ποιο είναι το θέμα στην Ελλάδα σήμερα; Από τη στιγμή που ξαναποκτήσαμε την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό, η Ελλάδα πια μπορεί να στηρίζεται στα πόδια της, μπορεί να εξασφαλίζει τις ανάγκες της στο μέλλον».

    [04] Άστεγοι ξεναγούν το κοινό σε μια διαφορετική πλευρά του κέντρου της Αθήνας

    Σε ηλικία μόλις 16 ετών γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της ζωής όταν έχασε τους γονείς του και αναγκάστηκε να ζει στο δρόμο. Για πολύ καιρό κοιμόταν σε κουφάρια πολυκατοικιών με μόνο εφόδιό του ένα χαρτόκουτο για σκέπασμα. Η μοναξιά και η ανάγκη κοινωνικοποίησης έκαναν τον Χρήστο να αναζητήσει διέξοδο στον κόσμο των ναρκωτικών. Και αφού κατάφερε πριν από επτά χρόνια να ξεμπλέξει από τις ουσίες , ήρθε αντιμέτωπος- αυτός και η σύντροφός του - με την κρίση και την ανεργία. Η εταιρεία εξοπλισμού επαγγελματικών χώρων που διατηρούσαν φαλήρισε, λόγω των υπέρογκων οφειλών των πελατών τους, με αποτέλεσμα να χάσουν το σπίτι τους και να αναζητήσουν στέγη σε μια αποθήκη, όπου ζουν και τώρα.

    Σήμερα, ο 50χρονος Χρήστος είναι ενταγμένος στο δίκτυο πωλητών του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», από το οποίο κερδίζει τα προς το ζην. «Άρχισε σιγά σιγά η ζωή μου να αποκτάει νόημα, να πηγαίνω στη δουλειά, να έχω ωράριο, να παίρνω κάποια χρήματα για να καλύπτω τις ανάγκες μου. Και το σημαντικό είναι ότι παίρνω χαρά και από την επικοινωνία μου με τον κόσμο» εξηγεί. Τα βιώματά του και τα διδάγματα που του άφησε η ζωή θέλησε να τα μεταφέρει και στους συμπολίτες του, κάνοντας ξεναγήσεις σε μερικές από τις πιο αγαπημένες, αλλά και πιο δύσκολες διαδρομές που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας.

    Η ιδέα ανήκει στο περιοδικό «Σχεδία». Παίρνοντας ως αφορμή αντίστοιχες δράσεις που γίνονται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, οι συνεργάτες του περιοδικού αποφάσισαν να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς νυν και πρώην άστεγους (οι τρεις πρώτοι, ο Χρήστος, ο Λάμπρος και ο Γιάννης βιώνουν και οι τρεις συνθήκες επισφαλούς στέγασης) και τίτλο «Αόρατες Διαδρομές». «Στόχος της διοργάνωσης είναι να ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους αυτούς μέσα από τις ξεναγήσεις. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις πώς οι ξεναγοί παίρνουν τον "σταυρό" που κουβαλούν, τον βγάζουν από την πλάτη τους και τον κάνουν οδηγό επικοινωνίας με τους άλλους συνανθρώπους τους» εξηγεί, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής σύνταξης και εμπνευστής του περιοδικού «Σχεδία», Χρήστος Αλεφάντης.

    [05] Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

    Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτητών Ακινήτων, (ΕΝΦΙΑ) με ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 30/09/2014 και τελευταία την 27/02/2015.

    Η νέα εκκαθάριση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α. αλλά και εξαιρέσεις.

    [06] Γκ. Χαρδούβελης: Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του

    «Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του. Λίγα έχουν απομείνει να γίνουν. Σας διαβεβαιώ, η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της. Εξάλλου, οι αγορές έχουν δείξει τους τελευταίους μήνες και σε πολύ δύσκολες συνθήκες ότι εμπιστεύονται πλέον την ελληνική οικονομία. Οι αξιολογικοί οίκοι μάς αναβαθμίζουν διαρκώς και τα επιτόκια δανεισμού από την ελεύθερη αγορά μειώνονται» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής και δηλώνει κατηγορηματικά: «Δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

    Για την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει ότι «για να ξεκινήσει η συζήτηση αυτή, πρέπει προηγουμένως να έχει τελειώσει η αξιολόγηση με τρόπο θετικό για μας» και εκτιμά ότι «είναι εφικτή -οικονομικά και πολιτικά- μια περαιτέρω επιμήκυνση, όπως και η μετατροπή μέρους των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο». Ο κ. Χαρδούβελης, ύστερα από τρεις μήνες στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομίας εξηγεί πως, η κυβέρνηση δημιουργεί το αναγκαίο «μαξιλάρι» για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της χώρας στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου και 18μηνων τίτλων.

    Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια», μιλά για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό, που σε εθελοντική βάση επιταχύνει τη διευθέτηση των δανείων σε καθυστέρηση» και τονίζει: «Έχουμε ισχυρούς και κοινωνικά κρίσιμους λόγους να ξεπεράσουμε το πρόβλημα των "κόκκινων δανείων", με διαφάνεια υπέρ του συνεπούς ή πραγματικά ανήμπορου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του δανειολήπτη και κατά όσων ακολουθούν τη μέθοδο του μπαταχτσή, εις βάρος των πολλών».

    [07] Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ επικρίνει το σχέδιο της ΕΚΤ για τόνωση της οικονομίας

    Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ επέκρινε την πρόσφατη μείωση του κόστους δανεισμού στην οποία προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς και τη δέσμευσή της να αγοράζει τιτλοποιημένο χρέος, λέγοντας πως απάλλαξε τις κυβερνήσεις από την πίεση να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. Ο Γενς Βάιντμαν δήλωσε προς το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» ότι οι κινήσεις αυτές προχωρούν πέραν προηγούμενων προσπαθειών να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες για να δανείζουν περισσότερο και μπορεί να απαλλάξουν τις τράπεζες από το ρίσκο σε βάρος των φορολογουμένων.

    Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοια κριτική σε βάρος της ΕΚΤ από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, ο κατηγορηματικός τόνος της υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ αν αποφασίσει ποτέ να επεκτείνει και στα κυβερνητικά ομόλογα το πρόγραμμά της αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

    Ο Βάιντμαν επανέλαβε επίσης ότι θεωρεί «πολύ χαμηλή» την πιθανότητα να υπάρξει αποπληθωρισμός.

    [08] Η Ομάδα των 20 έθεσε στόχο επιπλέον ανάπτυξη κατά 1,8 μονάδα του ΑΕΠ

    Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) ανακοίνωσαν σήμερα στην Αυστραλία πως έλαβαν νέα μέτρα για να αυξήσουν την αξία του ΑΕΠ κατά 1,8 μονάδα επιπλέον μέχρι το 2018, πολλαπλασιάζοντας τις επενδύσεις στις υποδομές. «Προκαταρκτικές αναλύσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ δείχνουν πως αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν το ΑΕΠ μας κατά 1,8% επιπλέον» αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση της G20 έπειτα από μια διήμερη σύνοδο στο Κερνς.

    Μέσα σ' ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, επιπλέον πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί μέχρι το 2019 ο στόχος των 2 επιπλέον μονάδων που είχαν ορίσει το Φεβρουάριο οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη συνάντησή τους στο Σίδνεϊ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    [09] Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Καΐρου

    Τουλάχιστον δύο αιγύπτιοι αστυνομικοί και δύο πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα από την έκρηξη βόμβας στο κέντρο του Καΐρου, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και σημειώθηκε όχι μακριά από το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση σημειώθηκε σε πεζοδρόμιο στη συνοικία Μπουλάκ Αμπού Έιλα, κάτω από τη Γέφυρα της 26ης Ιουλίου. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν ένα δέντρο να έχει κοπεί στα δύο και να έχει καρφωθεί στην οροφή ενός αυτοκινήτου κοντά στον τόπο της επίθεσης. Ο επικεφαλής των πυροτεχνουργών Αλάα Αμπντούλ-Ζάχιρ είπε πως η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο όχημα.

    Πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματίες από την έκρηξη.

    [10] Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης

    Στην πλήρη αποκάλυψη των Καρυάτιδων προχώρησαν οι αρχαιολόγοι στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, μετά την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο. Το ύψος του είναι 2,27μ., ενώ φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. Φορούν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους, έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση και τις φωτογραφίες που παραθέτει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι Καρυάτιδες στέκονται πάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης δίπλα από τις Καρυάτιδες βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

    Παράλληλα, στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις, που είχε ως αποτέλεσμα το εντοπισμό μαρμάρινου θυρώματος με άνοιγμα 0,96 μ., στο βόρειο τοίχο του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 September 2014 - 10:30:23 UTC