Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να μην εφαρμοσθεί η αξιολόγηση αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
  • [02] Εκτός υπηρεσίας 4 εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις παιδοφιλίας
  • [03] Την Παρασκευή ή τη Δευτέρα οι υπουργικές αποφάσεις για τις μετεγγραφές
  • [04] Κατατέθηκε η τροπολογία για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
  • [05] Προτιμητέος επιτυχών πλειοδότης για το ιπποδρομιακό στοίχημα ο ΟΠΑΠ
  • [06] Μπ. Ομπάμα: Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις κατά του ΙΚ
  • [07] HΠΑ: Τα χθεσινά πλήγματα εναντίον ανταρτών στη Συρία είναι «μόνο η αρχή»
  • [08] Πρεμιέρα με νίκες για Ολυμπιακό και Ατρόμητο στη β' φάση του Κυπέλλου Ελλάδας

  • [01] Να μην εφαρμοσθεί η αξιολόγηση αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

    Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε σήμερα κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Ρένας Δούρου να μην εφαρμοσθεί στην Περιφέρεια Αττικής η αξιολόγηση και ο νόμος 4250/2014, αλλά και το άρθρο 42 του νόμου που αφορά τον επαναπροσδιορισμό κριτηρίων για τις συμβάσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου.

    Την πρόταση υπερψήφισε η «Δύναμη Ζωής» της κ. Δούρου, η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη που πρόσκειται στους ΑΝΕΛ, η περιφερειακή σύμβουλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η «Ανάσα για την Οικολογία», η «Ελληνική Αυγή», αλλά και η παράταξη του πρώην περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού - που όμως καταψήφισε το «εντέλλεσθε».

    Κύριο στοιχείο κατά τη διαδικασία της σημερινής συνεδρίασης ήταν η έντονη κριτική του κ. Κουμουτσάκου κατά της κ. Δούρου προσωπικά και του ρόλου της ως περιφερειάρχη, αλλά και η εξίσου έντονη απάντησή της.

    Στη δευτερολογία του ο κ. Κουμουτσάκος έθεσε στην κ. Δούρου θέμα ανυπακοής στο νόμο και είπε χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα είναι: Θα εφαρμόσετε ή όχι το νόμο; Θα λειτουργήσετε ως περιφερειάρχης ή ως αρχηγός ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ; Έχω την εντύπωση ότι είμαι σε συνέλευση Ροβεσπιέρου μερικές φορές».

    Και ξεσήκωσε για άλλη μια φορά έντονες αποδοκιμασίες από το ακροατήριο όταν σημείωσε ότι στο θέμα της αξιολόγησης από τη μια πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση και από την άλλη η συν-στράτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Χρυσής Αυγής.

    Η κ. Δούρου, από την πλευρά της, τόνισε ότι δεν ταιριάζει σε κάποιον που έχει υπηρετήσει τη διπλωματία να απευθύνεται σε αυτήν προσωπικά με χλευασμούς και προσβλητικές νουθεσίες. Και συμπλήρωσε: «Ήρθα εκπρόσωπος της πλειοψηφούσας παράταξης και των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Παράνομη και αντισυνταγματική είναι η αξιολόγηση και η ποσόστωση, και το εξήγησα μιλώντας με στοιχεία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Τα βάζετε όλα στην άκρη και ζητάτε από τη Δούρου διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης. Εσείς είστε παράνομοι και το πιο νόμιμο που έχω κάνει στα 40 μου χρόνια είναι να δώσω εντολή για να μη γίνει αξιολόγηση στην Περιφέρεια Αττικής».

    [02] Εκτός υπηρεσίας 4 εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις παιδοφιλίας

    Τέσσερις εκπαιδευτικούς (τρεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κι ένας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) που ελέγχονται για εγκλήματα παιδοφιλίας, θέτει με απόφασή του εκτός υπηρεσίας ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

    Όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σήμερα θα του γνωστοποιηθούν τα ονόματα και αμέσως θα τους θέσει με δική του ευθύνη εκτός της εκπαιδευτικής κοινότητας ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης των υπηρεσιακών συμβουλίων. Ανέφερε, επίσης, ότι σε τέτοια ζητήματα οι αποφάσεις του θα είναι ακαριαίες, όπως ήδη έγινε, όπως σημειώνει ο ίδιος, όταν αρνήθηκε να υπογράψει επαναφορά στην υπηρεσία διοικητικού υπαλλήλου ο οποίος συνελήφθη να «κατεβάζει» παιδοφιλικό πορνογραφικό υλικό δίπλα σε σχολείο, δικάστηκε «κάτι λίγο» και μετά αιτήθηκε επαναφοράς. «Αυτός να πάει να βρει το δίκιο του στον πάπα της Ρώμης. Όπως και αυτοί που θα αποκαλυφθούν αύριο να πάνε στα δικαστήρια. Εγώ θα τους διώξω» είπε ο υπουργός Παιδείας.

    Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε ακόμη την Επιτροπή ότι ο υπεύθυνος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει από το υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή προγράμματος με βάση το οποίο η χρήση του Διαδικτύου θα γίνεται από τα παιδιά μέσω ενός ιστότοπου που θα ελέγχεται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και με αυτόματο τρόπο θα εντοπίζεται ο αποστολέας «ύποπτου ηλεκτρονικού μηνύματος». Ο κ. Σφακιανάκης, την Πέμπτη, θα επιχειρήσει την πρώτη εφαρμογή σε 600 σχολεία, με στόχο στο τέλος του χρόνου να έχουν καλυφθεί όλα τα σχολεία.

    [03] Την Παρασκευή ή τη Δευτέρα οι υπουργικές αποφάσεις για τις μετεγγραφές

    Την ερχόμενη Παρασκευή, ή το αργότερο τη Δευτέρα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα θεσπίζονται κριτήρια για την εφαρμογή του μέτρου των μετεγγραφών φοιτητών από πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Κατά την ενημέρωση που παρείχε στους βουλευτές για τα θέματα της αρμοδιότητάς του ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι σκοπεύει σε έντιμη εφαρμογή του νόμου των μετεγγραφών που θα ικανοποιεί όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και προανήγγειλε την κατάθεση σχετικής τροπολογίας εφόσον δεν επαρκούν οι υπουργικές αποφάσεις για το θέμα.

    Αφού ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε ότι οι αποφάσεις θα εκδοθούν στο τέλος ή την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά η διαβούλευση δεν έχει τελειώσει ακόμη, εξήγησε ότι η μία θα εκδοθεί από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των μη εχόντων (το εισοδηματικό κριτήριο) που συνοδεύεται με το όριο του 10% για κάθε τμήμα .

    Σχετικώς με την «γενναιόδωρη ρύθμιση» - όπως χαρακτήρισε την τροπολογία Αρβανιτόπουλου που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Μάιο ? ο κ. Λοβέρδος είπε ότι πρέπει να εκδοθεί μια υπουργική απόφαση που θα καθορίζει λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν και τις μετεγγραφές λόγω χαμηλού εισοδήματος, το πότε δηλαδή θα γίνουν οι αιτήσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η προθεσμία αιτήσεως μετεγγραφής θα είναι πενθήμερη (από μία Δευτέρα που θα ξεκινήσει μία εβδομάδα μετά τη λήξη των εγγραφών στις 26 Σεπτεμβρίου) ώστε να δοθεί χρόνος κάποιων ημερών ή εβδομάδων για την διαμόρφωση της απάντησης στο αίτημα.

    [04] Κατατέθηκε η τροπολογία για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

    Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην κηροζίνη, από τα 330 ευρώ/χιλιόλιτρο στα 230 ευρώ, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «με τη μείωση των συντελεστών ΕΦΚ κατά 30%, αποσκοπείται η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου, με απώτερο στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, λόγω χρήσης υποκατάστατων προϊόντων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα».

    Η τροπολογία επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο για τη νομική μορφή των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρωτογενές πλεόνασμα 1,946 δισ. ευρώ το οκτάμηνο

    [05] Προτιμητέος επιτυχών πλειοδότης για το ιπποδρομιακό στοίχημα ο ΟΠΑΠ

    O ΟΠΑΠ κερδίζει την «κούρσα» για το ιπποδρομιακό στοίχημα, καθώς υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, ύψους 40,501εκατ. ευρώ, και ανακηρύχτηκε από το ΤΑΙΠΕΔ «προτιμητέος επιτυχών πλειοδότης», σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών.

    Η εξέλιξη αυτή, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, προέκυψε μετά από την αποσφράγιση (σε κοινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων) των δυο οικονομικών προσφορών που υποβλήθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου, από την Ένωση Προσώπων "Intralot (SPV No. 1) Limited" και "Intralot (SPV No.2) Limited" και την ΟΠΑΠ Investments Ltd για τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος.

    [06] Μπ. Ομπάμα: Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις κατά του ΙΚ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί επακριβώς πόσο θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις υπό αμερικανική ηγεσία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ, μετά τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του ΙΚ στη Συρία.

    Σε μια επιστολή του προς το Κογκρέσο, μετά τις επιδρομές ο Ομπάμα ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσουν (...) οι επιχειρήσεις αυτές. Θα συνεχίσω να κατευθύνω τέτοια πρόσθετα μέτρα για όσο απαιτούνται για την προστασία και την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών και των συμφερόντων μας εναντίον της απειλής που εγείρει το ΙΚ».

    Εξάλλου ο Ομπάμα διεμήνυσε αναχωρώντας από το Λευκό Οίκο για τη Νέα Υόρκη ότι θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη πλήγματα εναντίον των εξτρεμιστών στη Συρία.

    «Δεν θα ανεχθούμε την ύπαρξη ασφαλών καταφυγίων για τρομοκράτες που απειλούν τον λαό μας», δήλωσε ο Ομπάμα, που επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι και άλλους «φίλους και συμμάχους», περιλαμβανομένων ιδίως ηγετών αραβικών κρατών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.

    «Η συνολική επιχείρηση θα χρειαστεί χρόνο. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» ώστε οι ΗΠΑ να κατισχύσουν έναντι «αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης», συνέχισε ο Ομπάμα αναφερόμενος στο ΙΚ.

    Oι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε σήμερα ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ στη βόρεια και την ανατολική Συρία έχουν στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 120 τζιχαντιστές και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό τουλάχιστον 300 ανθρώπων, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

    Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 70 μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και 50 μέλη της Αλ Κάιντα.

    Επιπλέον στις αεροπορικές επιδρομές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 300 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, 100 εκ των οποίων σοβαρά, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στο Ιράκ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στο Ιράκ παράλληλα δεκάδες τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές στις δυτικές περιοχές της χώρας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο στρατιωτικές και ιατρικές πηγές στο Ιράκ.

    «Δεκάδες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στις αμερικανικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη συριακή μεθόριο όπως και στην αλ Κάιμ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Μοχάμεντ αλ Ασκάρι.

    [07] HΠΑ: Τα χθεσινά πλήγματα εναντίον ανταρτών στη Συρία είναι «μόνο η αρχή»

    Τα αμερικανικά και αραβικά πλήγματα εναντίον στόχων του ΙΚ στη Συρία στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας είναι «μόνο η αρχή» μιας κοινής προσπάθειας να αποδυναμωθούν το Ισλαμικό Κράτος και άλλοι εξτρεμιστές, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

    «Μπορώ να σας πως ότι τα χθεσινοβραδινά πλήγματα είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο ναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις ήταν «πολύ επιτυχημένες» και θα συνεχιστούν, ενώ διευκρίνισε ότι τα περισσότερα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικά αεροσκάφη και όχι από αυτά των αραβικών κρατών.

    Εξάλλου οι ΗΠΑ «εξόντωσαν» μέλη της ομάδας Χοράσαν, που αποτελείται από πρώην μέλη της αλ Κάιντα, η οποία βρισκόταν «στα τελευταία στάδια» της προετοιμασίας μιας επίθεσης εναντίον ενός στόχου στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Ουίλιαμ Μέιβιλ, επίσης εκπρόσωπο του Πενταγώνου, το παρακλάδι της αλ Κάιντα «βρισκόταν κοντά στην φάση εκτέλεσης μιας επίθεσης είτε στην Ευρώπη είτε στην πατρίδα (μας)».

    Το Πεντάγωνο παρακολουθούσε την οργάνωση για «αρκετό καιρό» προτού αποφασίσει να εξαπολύσει τα αεροπορικά πλήγματα παράλληλα με τα πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ, όμως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η επιτυχία τους, πρόσθεσε ο Μέιβιλ.

    Νωρίτερα το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι με τα χθεσινά αεροπορικά πλήγματα ελπίζει να εμπόδισε «την προετοιμασία επικείμενων επιθέσεων εναντίον αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων από ένα δίκτυο που αποτελείται από βετεράνους που σκληραγωγήθηκαν από την αλ Κάιντα ?ένα δίκτυο που συχνά αποκαλείται ομάδα Χοράσαν?, το οποίο βρήκε καταφύγιο στη Συρία όπου μπορεί ήρεμα να προετοιμάσει επιθέσεις, να κατασκευάσει και να δοκιμάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και να στρατολογήσει Δυτικούς για να διεξαγάγουν επιθέσεις».

    Στα πλήγματα στη Συρία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα αόρατα για τα ραντάρ βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-22, είπε ο Μέιβιλ, ενώ ο Κίρμπι επεσήμανε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν περισσότερες από 160 βόμβες και πυραύλους, η πλειονότητα των οποίων ήταν όπλα ακριβείας.

    Η Ουάσινγκτον δεν έχει προς το παρόν στοιχεία ότι από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν πολίτες, πρόσθεσε ο Κίρμπι.

    [08] Πρεμιέρα με νίκες για Ολυμπιακό και Ατρόμητο στη β' φάση του Κυπέλλου Ελλάδας

    Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0 της Παναχαϊκής στο Παμπελοποννησιακό στάδιο σε αναμέτρηση για την 1η αγωνιστική του 1ου ομίλου του Κυπέλλου Ελλάδας. Το μοναδικό τέρμα του αγώνα σημείωσε με αυτογκόλ ο Κάργας στο 74΄. Με δέκα παίκτες ολοκλήρωσε τον αγώνα η Παναχαϊκή μετά την αποβολή του Άλμπι με δεύτερη κίτρινη στο 60΄.

    Υπό το βλέμμα του Ρικάρντο Σα Πίντο ο Ατρόμητος επικράτησε 1-0 του Ηρακλή Ψαχνών στην Εύβοια, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία του 5ου ομιλου για το Κύπελλο Ελλάδας. Ο 41χρονος Πορτογάλος τεχνικός, βρέθηκε στις κερκίδες του γηπέδου των Ψαχνών και παρακολούθησε τις προσπάθειες του Ατρομήτου, με τη διοίκηση του οποίου αναμένεται να δώσει τα «χέρια» μέσα στις επόμενες ώρες ώστε να καλυφθεί το κενό που άφησε η αποχώρηση του Γιώργου Παράσχου. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε στο 75ο λεπτό ο Κούρος με βολέ έξω από την περιοχή.

    Ισόπαλος 1-1 έληξε ο αγώνας του Καυτανζογλείου ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Λεβαδειακό, στην πρεμιέρα του 4ου ομίλου για το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Ηρακλής άνοιξε το σκορ στο 9ο λεπτό με τον Σιατραβάνη, ενώ για τον Λεβαδειακό ισοφάρισε με δυνατό σουτ ο Μπορνταγκαράι στο 59΄. Στο 86΄ ο Περόνε έστειλε με σουτ την μπάλα στα δίχτυα του Πρζιρόφσκι, ωστόσο ακυρώθηκε ως οφσάιντ, ενώ στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης και η αποβολή του Ρομάνο με δεύτερη κίτρινη κάρτα στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 September 2014 - 18:30:22 UTC