Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέλη του 2015 ξεκινούν τα έργα της γραμμής 4 του μετρό
  • [02] Εκτός λειτουργίας το Taxis τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας
  • [03] ΤτΕ: Μειώθηκαν περαιτέρω οι χορηγήσεις δανείων, τον Αύγουστο
  • [04] Σε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, προχωρά το ΥΠΕΚΑ
  • [05] Εννέα συλλήψεις σε αστυνομική επιχείρηση κατά ισλαμιστών, στη Βρετανία
  • [06] Αισιόδοξα μηνύματα για την οριστική εξάλειψη της μεσογειακής αναιμίας

  • [01] Τέλη του 2015 ξεκινούν τα έργα της γραμμής 4 του μετρό

    Στα τέλη του 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας. Το μήκος της νέας γραμμής θα είναι περίπου 13 χλμ, με 14 τελικά σταθμούς, και όχι εννιά όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ενώ οι συρμοί της γραμμής θα κινούνται χωρίς οδηγό. Αυτά ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας. Η νέα γραμμή θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και θα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επτά χρόνια. Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το πρώτο τμήμα της νέας γραμμής, που θα ξεκινήσει από το Άλσος Βεΐκου και θα καταλήξει στο Γουδή, περνώντας μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, όπως το Γαλάτσι, την Κυψέλη, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και την περιοχή του Ζωγράφου, θα εξυπηρετεί 220.0000 επιβάτες ημερησίως.

    Η γραμμή 4, όταν ολοκληρωθεί στο σύνολο της (θα φτάσει δηλαδή μέχρι τη Λυκόβρυση, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός), θα έχει μήκος 32 χλμ, με 30 σταθμούς και προϋπολογισμό 3,3 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 500.000 επιβάτες θα εξυπηρετούνται καθημερινά, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 480 τόνους ημερησίως. Με την ολοκλήρωση της Α φάσης, 17 συρμοί, όλοι νέας τεχνολογίας, που θα κινούνται χωρίς οδηγό, θα εξυπηρετούν τη νέα γραμμή, ενώ όταν θα κατασκευασθεί και θα λειτουργήσει μέχρι τη Λυκόβρυση, οι συρμοί θα φτάσουν τους 38.

    [02] Εκτός λειτουργίας το Taxis τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας

    Εκτός λειτουργίας θα τεθεί το Taxisnet τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας 29-9-2014, όπως ανακοινώθηκε με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (http://www.gsis.gr). Σύμφωνα με αυτήν, «οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δεν θα είναι διαθέσιμες από την Κυριακή (28-9-2014) στις 12:00 μμ εως τη Δευτέρα (29-9-2014) στις 7:00 πμ λόγω προγραμματισμένων εργασιών προληπτικής συντήρησης».

    [03] ΤτΕ: Μειώθηκαν περαιτέρω οι χορηγήσεις δανείων, τον Αύγουστο

    Περαιτέρω μείωση εμφάνισαν οι χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 3,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, με αποτέλεσμα το ιδιωτικό χρέος στις τράπεζες να περιοριστεί στα 213,5 δισ. ευρώ, από 221,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο του 2013. Πιο αναλυτικά, το χρέος των επιχειρήσεων μειώθηκε στα 101,1 δισ. ευρώ, καθώς η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς αυτές, τον Αύγουστο του 2014, ήταν αρνητική κατά 195 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής να διαμορφωθεί σε -4,6%, από -4,9% τον Ιούλιο του 2014.

    [04] Σε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, προχωρά το ΥΠΕΚΑ

    Σε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο για την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics). Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε, από 1ης Οκτωβρίου 2014 αποκτούν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή όλοι οι μη οικιακοί πελάτες (δηλαδή όλες οι επιχειρήσεις) που είναι εγκατεστημένες στις περιοχές Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης όπου θα δραστηριοποιηθούν οι αντίστοιχες Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ). Με τις τροποποιήσεις αυτές, περίπου 150 βιομηχανίες που βρίσκονται στις περιοχές των νέων ΕΠΑ, (Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη) αποκτούν τη δυνατότητα συμμετοχής στις δημοπρασίες φυσικού αερίου που διενεργεί η ΔΕΠΑ, δηλαδή θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια.

    Επιπλέον, από την ψήφιση του νόμου αποκτούν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή το σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου, εκτός των οικιακών, που βρίσκονται εκτός των περιοχών όπου δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν οι ΕΠΑ. Δηλαδή, εκτός Αττικής Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκη. Οι οικιακοί πελάτες σε αυτές τις έξι περιοχές θα εξακολουθούν να προμηθεύονται φυσικό αέριο αποκλειστικά από τις αντίστοιχες ΕΠΑ.

    [05] Εννέα συλλήψεις σε αστυνομική επιχείρηση κατά ισλαμιστών, στη Βρετανία

    Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα εννέα άτομα στο πλαίσιο επιχείρησης κατά ακραίων ισλαμιστικών κύκλων και σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται ένας από τους γνωστότερους ακραίους ισλαμιστές ιεροκήρυκες, ο Ανζέμ Σουντάρι. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι συλλήψεις δεν συνδέονται με κάποια άμεση απειλή, αλλά οι συλληφθέντες κρατούνται ως ύποπτοι για ενθάρρυνση τρομοκρατικής δράσης και συμμετοχή σε απαγορευμένη οργάνωση, καθώς και υποστήριξή της. Το BBC και το Sky News μετέδωσαν ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι ο Ανζέμ Σουντάρι, πρώην αρχηγός της εκτός νόμου οργάνωσης Αλ Μουτζαχιρούν, η οποία είχε γίνει γνωστή για την οργάνωση εκδηλώσεων για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και την κυκλοφορία φυλλαδίων στα οποία οι αεροπειρατές αναφέρονταν ως "Magnificent 19".

    [06] Αισιόδοξα μηνύματα για την οριστική εξάλειψη της μεσογειακής αναιμίας

    Αισιόδοξα μηνύματα για την οριστική εξάλειψη της μεσογειακής αναιμίας δίνουν τα αποτελέσματα των μελετών που διεξάγονται σε Ευρώπη και Αμερική για τη γονιδιακή θεραπεία της νόσου. Ήδη, από τα τέλη του 2013 έχουν υποβληθεί στη Γαλλία σε γονιδιακή θεραπεία δυο θαλασσαιμικοί ασθενείς, οι οποίοι από τον πρώτο κιόλας μήνα της θεραπείας είναι ελεύθεροι μεταγγίσεων.

    Στη Θεσσαλονίκη, σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα για τη γονιδιακή θεραπεία της θαλασσαιμίας, που εφαρμόζεται με τη συμμετοχή 45 πασχόντων στη μοναδική, στην Ελλάδα, Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Washington του Seattle των ΗΠΑ.

    "Με βάση αυτά που βλέπουμε μέχρι τώρα από τα αποτελέσματα των διεθνών μελετών, πιστεύουμε ότι οδεύουμε προς στην εξάλειψη της θαλασσαιμίας. Το κόστος της γονιδιακής θεραπείας θα είναι μεγάλο, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος των μεταγγίσεων και όλων των φαρμάκων που είναι αναγκασμένος να παίρνει ένας θαλασσαιμικός από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του. Στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 4000 θαλασσαιμικοί. Αν πετύχουμε τη γονιδιακή θεραπεία, θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να εξετάσει το θέμα του κόστους" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ευαγγελία Γιαννάκη.

    Όσον αφορά το πρόγραμμα της Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας του Παπανικολάου, η κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση και ότι εκτιμά πως μέσα στο καλοκαίρι του 2015 θα υποβληθεί σε γονιδιακή θεραπεία ο πρώτος Έλληνας ασθενής, ο οποίος θα επιλεγεί από τους 45 που μετέχουν στο πρόγραμμα. Όπως εξηγεί η κ. Γιαννάκη, η πρώτη φάση του προγράμματος ολοκληρώθηκε με δύο κλινικές μελέτες που στόχευαν στη διερεύνηση μεθόδων για ασφαλή και αποτελεσματική συλλογή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα, ύστερα από χορήγηση ειδικού φαρμακευτικού παράγοντα. Αυτά τα αρχέγονα κύτταρα κρυοκαταψύχθηκαν προκειμένου να τροποποιηθούν γενετικά, με την προσθήκη λειτουργικού γονιδίου της β-σφαιρίνης, δηλαδή να διορθωθούν και να επιστραφούν διορθωμένα στους ασθενείς. Ο στόχος είναι αυτά τα διορθωμένα κύτταρα να παράγουν φυσιολογικά αιμοσφαίρια, με ικανοποιητική ποσότητα αιμοσφαιρίνης που θα έχει ως αποτέλεσμα την απεξάρτηση του ασθενή από τις μεταγγίσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 September 2014 - 12:30:22 UTC