Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] FT: Δημόσιο χρέος και επιβράδυνση της ανάπτυξης οδηγούν σε νέα παγκόσμια οικονομική κρίση
  • [02] Yποχωρούν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων
  • [03] Διετής η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
  • [04] Μειώθηκε η τιμή του γάλακτος, δηλώνει ο Γερ. Γιακουμάτος
  • [05] Βομβαρδίστηκε το μεγαλύτερο συριακό εργοστάσιο φυσικού αερίου
  • [06] Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε να κηρυχθεί παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας
  • [07] Τα 60ά γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα το CERN

  • [01] FT: Δημόσιο χρέος και επιβράδυνση της ανάπτυξης οδηγούν σε νέα παγκόσμια οικονομική κρίση

    Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε νέα κρίση από έναν «φαρμακερό συνδυασμό» χρεών - ρεκόρ και επιβράδυνσης της ανάπτυξης,αναφέρει η 16η ετήσια Έκθεση της Γενεύης (Geneva Report) που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδαςFinancial Times. Ηέκθεση - που συντάσσεται κατόπιν παραγγελίας του Διεθνούς Κέντρου Νομισματικών και Τραπεζικών Μελετών από μια ομάδα σημαινόντων οικονομολόγων, στους οποίους περιλαμβάνονται τρεις πρώην υψηλόβαθμοι κεντρικοί τραπεζίτες - προβλέπει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν χαμηλά για «πολύ, πολύ μεγάλο» χρονικό διάστημα σε όλο τον κόσμο για να μπορέσουν τα νοικοκυριά, οι εταιρείες και τα κράτη να εξυπηρετούν τα χρέη τους και να αποφύγουν ένα νέο κραχ. Η προειδοποίηση της έκθεσης, πριν από την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, γίνεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η εξασθένηση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας συμπίπτει με την πιθανότητα να αρχίσει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξάνει τα επιτόκια σε διάστημα ενός έτους.

    [02] Yποχωρούν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων

    Συνεχίζεται και σήμερα η υποχώρηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα τα τεκταινόμενα στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους να προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε σήμερα περαιτέρω άνοδο και κυμαίνονταν πριν από λίγο στο 6,34%, έναντι 5,56% που είναι η χαμηλότερη απόδοση που σημειώθηκε στις αρχές Αυγούστου. Η υποχώρηση στις τιμές των ομολόγων και η συνακόλουθη αύξηση των αποδόσεων είχε ως αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι των 10ετών γερμανικών ομολόγων (με απόδοση 0,96%) να αγγίξει το 5,38% έναντι 5,16% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Ανοδικά κινείται και η απόδοση του 5ετους ομολόγου η οποία κυμαίνονταν στο 4,77% έναντι 4,28% που ήταν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τον Jens Peter Soerensen αναλυτή της Danske Bank, τον οποίον επικαλείται ρεπορτάζ του Βloomberg, αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών εν όψει της πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από τον μηχανισμό του Μνημονίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προοπτική αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει (σσ: εκτός Μνημονίου). Ωστόσο, η εν λόγω Τράπεζα εκτιμά ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να τοποθετούνται και πάλι στα ελληνικά ομόλογα όταν οι αποδόσεις αγγίξουν το 6%. Θεωρεί, δε, ότι σταδιακά οι αποδόσεις θα μειωθούν δραστικά κάτω από το 6%, όπως συνέβη και με τα Πορτογαλικά και Ιρλανδικά ομόλογα, όταν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

    [03] Διετής η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

    Η νομοθεσία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα διετίας, όπως σχολίασε σήμερα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, έπειτα από τη δίωρη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση με την τρόικα. Από το υπουργείο Ανάπτυξης σχολιάζεται ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με την τρόικα, η οποία αποδέχεται το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα έχει την πρώτη συνάντηση, αυτού του κύκλου, με την τρόικα, το πρωί της Τετάρτης. Σήμερα αναμένονται τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχει ζητήσει η τρόικα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να ποσοτικοποιηθούν οι συνέπειες της ρύθμισης στην οικονομία.

    Η ρύθμιση αφορά περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων θεωρούνται βιώσιμες από το υπουργείο Ανάπτυξης και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι για τις μεγάλες, η ρύθμιση θα προβλέπει εξατομικευμένη αντιμετώπιση του χρέους. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και μάλιστα, όπως είπαν σήμερα, οι τράπεζες θα έχουν όφελος από φορολογικές εκπτώσεις στο μέλλον, ενώ κεφάλαια ύψους 20- 22 δισ. ευρώ που αφορούν προβλέψεις από τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν.

    [04] Μειώθηκε η τιμή του γάλακτος, δηλώνει ο Γερ. Γιακουμάτος

    Μειωμένες κατά 5- 10% είναι οι τιμές του γάλακτος σε όλα τα σούπερ μάρκετ από τις 22 Σεπτεμβρίου, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στο ποσοστό αυτό οι εκπτώσεις και οι προσφορές. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γερ. Γιακουμάτος, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα για το έργο του υπουργείου το τελευταίο τρίμηνο. Όπως τόνισε, οι επιχειρήσεις, τόσο οι γαλακτοβιομηχανίες όσο και τα σούπερ μάρκετ, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του υπουργείου στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών. Δεν κάνουμε συμφωνίες κυρίων, είπε ο υπουργός, αλλά δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση το μέτρο απέδωσε. Σε ό,τι αφορά στην επιτυχία του μέτρου της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος, για μείωση των τιμών, ο υφυπουργός δεν θέλησε να το σχολιάσει αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του νόμου τον Δεκέμβριο όπως άλλωστε προβλέπει η ρύθμιση. Εξάλλου, στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνει το επόμενο διάστημα ο κλάδος των απορρυπαντικών για τα οποία ο κ. Γιακουμάτος έχει ζητήσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης και θα προχωρήσει σε επαφές με τους εκπροσώπους του κλάδου. Στη μάχη για τη μείωση των τιμών ο κ. Γιακουμάτος, θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία θα επισκεφθεί αύριο. Σε ό,τι αφορά στην αγορά των καυσίμων ο κ. Γιακουμάτος σημείωσε ότι το 95% των πρατηρίων έχει εγκαταστήσει συστήματα εισροών- εκροών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη κατάρτιση υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση του συστήματος σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Εκτίμησε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη λιανική θα διαμορφωθεί στο 1,10 ενώ για τις ειδικές κατηγορίες θα κοστίζει περίπου 0,80 ευρώ το λίτρο.

    Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν και εκπρόσωποι της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, και έγινε γνωστό ότι από τον Οκτώβριο η αγορά σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ θα αποστέλει στα σπίτια καταναλωτών, εντός Αττικής, που έχουν κάνει ηλεκτρονική παραγγελία, τα προϊόντα με μόνη επιβάρυνση ένα ευρώ. Επίσης ο ΟΚΑΑ θα διανείμει σε επτά σχολεία Αττικής και Θεσσαλονίκης δωρεάν φρούτα σε 7.000 μαθητές έπειτα από συμφωνία με το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο προγράμματος για την εξοικείωση των μαθητών με την υγιεινή ζωή. Τέλος, για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές υπεραμύνθηκε της υπουργικής απόφασης σημειώνοντας ότι αναμένει την απόφαση του ΣτΕ που θα εκδικαστεί στις 7 Νοεμβρίου.

    [05] Βομβαρδίστηκε το μεγαλύτερο συριακό εργοστάσιο φυσικού αερίου

    Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ο οποίος έχει αναλάβει δράση εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον του μεγαλύτερου εργοστασίου φυσικού αερίου της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία καταγράφει τις εξελίξεις στον συριακό πόλεμο. Οι επιδρομές έπληξαν ένα εργοστάσιο της Coneco κοντά στην Ντέιρ αλ Ζορ, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, το εργοστάσιο αυτό τροφοδοτεί τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Τζάνταρ, στην επαρχία Χομς, που ηλεκτροδοτεί πολλές συριακές επαρχίες. Οι επιδρομές έπληξαν την πύλη του εργοστασίου και ένα κοντινό δωμάτιο προσευχής, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκαλώντας τραυματισμούς στις τάξεις των τζιχαντιστών, οι οποίοι διατηρούν εκεί ένα κέντρο κράτησης. Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, οι δυνάμεις της συμμαχίας εξαπέλυσαν οκτώ επιδρομές στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τάμπκα, στη γειτονική επαρχία Ράκα, που είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του ΙΚ από τα στρατεύματα του καθεστώτος τον Αύγουστο.

    [06] Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε να κηρυχθεί παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας

    Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα επισήμως από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει παράνομο το δημοψήφισμα που σχεδιάζει η Καταλωνία για την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι με δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Ούτε ο στόχος ούτε η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι συμβατοί με το ισπανικό σύνταγμα» δήλωσε ο Ραχόι αφού ο πρόεδρος αυτής της βορειοανατολικής περιφέρειας της Ισπανίας προκήρυξε το δημοψήφισμα για τις 9 Νοεμβρίου. Ο Ισπανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρούς όρους για να καταγγείλει την πρωτοβουλία της Καταλωνίας, χαρακτηρίζοντάς την «δημαγωγική» και «αντιδημοκρατική».

    [07] Τα 60ά γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα το CERN

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) γιορτάζει σήμερα τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του, με μια σειρά από εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συμπόσια, θεατρικά έργα, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες κ.α., τόσο στις εγκαταστάσεις του, όσο και στις χώρες-μέλη του. Όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδίδονται διαδικτυακά και θα μπορεί ο καθένας να τις παρακολουθήσει από τον υπολογιστή του. Ως επίσημη ημερομηνία «γέννησης» του CERN θεωρείται η 29η Σεπτεμβρίου 1954, όταν η συνθήκη σύστασής του υπογράφηκε από τα 12 πρώτα ιδρυτικά μέλη του, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και η Ελλάδα. Το CERN δημιουργήθηκε λίγα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτέλεσε μία πρωτοβουλία για να αποκατασταθεί το ρήγμα που είχε διχάσει την Ευρώπη. Μεταξύ των επιστημόνων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού που είχαν την φιλόδοξη ιδέα στο τέλος της δεκαετίας του ?40, βρίσκονταν κορυφαίοι φυσικοί και νομπελίστες όπως ο Νιλς Μπορ και ο Λουί ντε Μπρολί. Η αρχή είχε ήδη γίνει τον Ιούλιο 1946, όταν -μετά από πρόσκληση της Φυσικής Εταιρείας του Λονδίνου- φυσικοί από πολλές χώρες (αλλά από καμία σοσιαλιστική) συναντήθηκαν στο ιστορικό επιστημονικό εργαστήριο Κάβεντις του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ για τη «Διεθνή Συνδιάσκεψη για τα Θεμελιώδη Σωματίδια και τις Χαμηλές Θερμοκρασίες».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 September 2014 - 12:30:26 UTC