Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Κούνεβα: Συνδικαλίστρια είμαι. Δεν νιώθω πολιτικός...
  • [02] Σύσκεψη για τη λύση στον καταυλισμό των Ρομά
  • [03] Στο 1,05 - 1,06 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κυμανθεί το πετρέλαιο θέρμανσης
  • [04] Άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις, δρομολογεί το ΥΠΟΙΚ
  • [05] Νέα αεροπορικά πλήγματα κατά των τζιχαντιστών, στη Συρία
  • [06] Πνευματικός κληρονόμος του Εμμ. Κριαρά το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών
  • [07] Aντι-Facebook κοινωνικό δίκτυο προσελκύει συνεχώς νέους χρήστες
  • [08] Πάνω από τα μισά ζώα του πλανήτη εξαφανίσθηκαν μέσα σε 40 χρόνια

  • [01] Κ. Κούνεβα: Συνδικαλίστρια είμαι. Δεν νιώθω πολιτικός...

    «Δεν νιώθω πολιτικός, είμαι συνδικαλίστρια. Απλά, τώρα έχω τη δυνατότητα να δουλέψω σε ένα άλλο επίπεδο της κοινωνίας. Συνδικαλίστρια είμαι». Πρώην καθαρίστρια, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, μιλάει στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη νέα φάση στη ζωή της μετά τον απόλυτο εφιάλτη που έζησε πριν από σχεδόν έξι χρόνια και τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι, που δέχθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 2008.

    «Βρίσκομαι στην Ευρωβουλή, γιατί αυτός ο χώρος δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζω εγώ για τη ζωή μου, να δουλέψω, να προσπαθήσω» λέει και προσθέτει: «Όταν ξεκίνησα να δουλεύω στον κλάδο του καθαρισμού, είδα τι ανάγκη ρύθμισης έχει η νομοθεσία και πάντα έλεγα ότι αυτό πρέπει να γίνει. Ήξερα όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την ΕΕ, όχι σε τοπικό επίπεδο... Να έρθουν οι καθαρίστριες, να γνωριστούν και με άλλες από την Ευρώπη, να γίνει μια Ένωση στο μέλλον και να προχωρήσουμε πέρα από αυτό. Να δουλέψουμε μεθοδικά και τακτικά και αυτό θα φέρει όφελος στο μέλλον».

    Η Κωνσταντίνα Κούνεβα εξηγεί τι σημαίνει «Αριστερά» για την ίδια: «Πάντα ήμουν αριστερή, στη σκέψη, στη δραστηριότητα. Γιατί στην Αριστερά ενδιαφέρονται για τον πιο φτωχό άνθρωπο και τον άνθρωπο με θέματα υγείας. Πιστεύω ότι αν προσπαθήσει η κοινωνία να καλυτερεύσει τη ζωή των ανθρώπων του χαμηλότερου επιπέδου, θα αυξηθεί ο πολιτισμός στον τόπο μας. Γιατί, αν δεν ζουν καλά οι φτωχοί και οι άρρωστοι, δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό. Ο πολιτισμός υπάρχει όταν όλοι ζουν καλά».

    [02] Σύσκεψη για τη λύση στον καταυλισμό των Ρομά

    Σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιώργου Καραμέρου, του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα, του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, του εισαγγελέα και του προέδρου των αθίγγανων, προκειμένου να βρεθεί λύση και να εξομαλυνθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί, στον καταυλισμό των Ρομά κοντά στο Νομισματοκοπείο, μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να κατεδαφιστούν 12 ακατοίκητα παραπήγματα και να απομακρυνθούν κάποια στιγμή οι Ρομά που μένουν εκεί, περίπου 40 χρόνια.

    Η απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα και σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, είχε οριστεί η ημέρα που θα μετέβαινε συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας για την κατεδάφιση των παραπηγμάτων. Από χθες το βράδυ, όμως, οι Ρομά του καταυλισμού βρίσκονται σε κινητοποίηση αντιδρώντας στην απόφαση, ενώ σήμερα, από νωρίς το πρωί, άναψαν φωτιές στη λεωφόρο Μεσογείων, καίγοντας λάστιχα και κάδους απορριμάτων. Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, εισαγγελέας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του δήμου, ενώ υπήρξε ένταση και από την πλευρά κατοίκων της περιοχής που ζητούν την απομάκρυνση των ρομά, από οικόπεδα που είναι ιδιωτικά.

    Σημειώνεται ότι για τη μετεγκατάσταση των ρομά έχει βρεθεί χώρος στην περιοχή του όρους «Πατέρα» στα Μέγαρα, ο οποίος όμως θεωρείται ακατάλληλος, ενώ από την πλευρά του δήμου έχει προταθεί να βρεθεί πρώτα κατάλληλος χώρος και να ακολουθήσει η μεταγκατάσταση καθότι πολλοί από τους ρομά είναι δημότες Χαλανδρίου και τα παιδιά τους πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής.

    [03] Στο 1,05 - 1,06 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κυμανθεί το πετρέλαιο θέρμανσης

    Στα επίπεδα του 1,05-1,06 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της φετινής περιόδου, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα των διεθνών τιμών (οι οποίες ακολουθούν το τελευταίο διάστημα πτωτική πορεία) και με την εφαρμογή της μείωσης 30% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ενώ για όσους δικαιούνται επίδομα, η τιμή πέφτει κάτω από τα 80 λεπτά το λίτρο.

    Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), η μείωση του φόρου δεν θα δώσει ουσιαστικό κίνητρο για την αγορά πετρελαίου από τους καταναλωτές ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί και πάλι κίνητρο για λαθρεμπόριο λόγω της διαφοράς τιμής μεταξύ των δύο τύπων πετρελαίου (κίνησης και θέρμανσης).

    Η πρόταση του ΣΕΕΠΕ όπως επεσήμανε ο πρόεδρος κ. Γ. Ψυχογυιός σε εκδήλωση είναι να επανέλθει σε ισχύ η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης και να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε όλους τους καταναλωτές (μόνο για την πρώτη κατοικία, όχι για εξοχικά ή επαγγελματικές χρήσεις), χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς τους περιορισμούς στις ποσότητες που ισχύουν τώρα. Η πρόταση του ΣΕΕΠΕ είχε μελετηθεί παλαιότερα από το ΙΟΒΕ και οδηγεί σε μικρή αύξηση των εσόδων του Δημοσίου καθώς το κόστους του επιδόματος αντισταθμίζεται από την αύξηση της κατανάλωσης.

    [04] Άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις, δρομολογεί το ΥΠΟΙΚ

    Στην άμεση επιστροφή του ΦΠΑ προς τις συνεπείς επιχειρήσεις αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο επεξεργάζεται ήδη η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κα Αικατερίνη Σαββαΐδου και προβλέπει την επιστροφή του ΦΠΑ εντός 7 ημερών στις επιχειρήσεις που θα είναι φορολογικά ενήμερες , θα έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους και δεν θα έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί υπό την έγκριση της τρόικας κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που ξεκινά σήμερα.

    Αυτό προβλέπει ότι για τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς προς τις φορολογικές αρχές η επιστροφή του θα γίνει μέσα σε 7 ημέρες. Στις περιπτώσεις αυτές ο έλεγχος θα γίνεται εκ των υστέρων και θα είναι δειγματοληπτικός. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το νέο σύστημα των επιστροφών να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου προκειμένου να ξεμπλοκάρουν επιστροφές φόρου ύψους 657 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν σήμερα στα ταμεία της εφορίας και στερούν ρευστότητα από τις συνεπείς επιχειρήσεις.

    [05] Νέα αεροπορικά πλήγματα κατά των τζιχαντιστών, στη Συρία

    Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός έπληξε σήμερα τα χαράματα τα περίχωρα της κουρδικής πόλης της Συρίας Άιν αλ-Άραμπ (Κομπανί στα κουρδικά), στα πρόθυρα της οποίας βρίσκονται πλέον οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Όπως έγινε γνωστό από τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το κέντρο του Κομπανί επλήγη για πρώτη φορά από τις ρουκέτες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι βρίσκονται από χθες, Δευτέρα, σε απόσταση 5 χλμ. απ' αυτή την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας.

    «Ο αμερικανο-αραβικός συνασπισμός πραγματοποίησε στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας δύο πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, το ένα ανατολικά και το άλλο δυτικά του Κομπανί, όχι πολύ μακριά από την πόλη» δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. Δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τη φύση των στόχων. Σχεδόν είκοσι ρουκέτες, οι οποίες εκτοξεύθηκαν χθες από τους τζιχαντιστές εναντίον του κέντρου της πόλης, στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, σύμφωνα με τη μκο, η οποία διευκρίνισε πως το Ισλαμικό Κράτος ουδέποτε είχε πλησιάσει τόσο πολύ από την αρχή της επίθεσής του στην περιοχή, πριν από δύο εβδομάδες.

    Αν πέσει το Κομπανί, οι τζιχαντιστές θα ελέγχουν μια μεγάλη και συνεχή λωρίδα εδάφους στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας.

    [06] Πνευματικός κληρονόμος του Εμμ. Κριαρά το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) είναι, σύμφωνα με επιθυμία του ίδιου, ο κύριος πνευματικός κληρονόμος του κορυφαίου Έλληνα φιλολόγου Εμμανουήλ Κριαρά που πέθανε στις 22 του περασμένου Αυγούστου σε ηλικία 108 ετών. «Ο κορυφαίος Έλληνας φιλόλογος Εμμανουήλ Κριαράς (1906-2014), με τη διαθήκη του που δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2014 από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, καθιστά το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) τον κύριο πνευματικό του κληρονόμο, αναφέρεται σε δελτίου τύπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τη διαθήκη που συνέταξε στις 26 Σεπτεμβρίου 2011, ο Εμμ. Κριαράς παραχωρεί στο Ινστιτούτο την προσωπική του βιβλιοθήκη, με μερικές χιλιάδες επιστημονικά και άλλα βιβλία. Κληροδοτεί, επίσης, στο Ινστιτούτο φακέλους με τα χειρόγραφα τελειωμένων και ημιτελών μελετών του, καθώς και με δημοσιευμένες κρίσεις για το έργο του. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου, στη συνεδρίασή του της 24ης Σεπτεμβρίου 2014, αποδέχθηκε τη δωρεά, η οποία δείχνει τη βαθύτατη εκτίμηση του Εμμ. Κριαρά για το έργο του Ινστιτούτου.

    [07] Aντι-Facebook κοινωνικό δίκτυο προσελκύει συνεχώς νέους χρήστες

    Το νέο κοινωνικό δίκτυο Ello γίνεται ολοένα πιο δημοφιλές, κερδίζοντας συνεχώς νέα μέλη, δεχόμενο έως 31.000 αιτήσεις συμμετοχής την ώρα, όπως δήλωσε ο ιδρυτής του Πολ Μπούντνιτζ. Το δίκτυο «ποντάρει» σε μια έξυπνη στρατηγική προβολής, που αναδεικνύει τα «αντι-Facebook» χαρακτηριστικά του, όπως το ότι δεν δέχεται καθόλου διαφημίσεις και δεν πουλά σε τρίτους τα στοιχεία των χρηστών του. Ρόλο, ασφαλώς, παίζει και ότι ανέκαθεν γοήτευε τους ανθρώπους η ιδέα να συμμετέχουν σε ένα πιο κλειστό κλαμπ, ενώ κάποιοι απλώς έχουν βαρεθεί το Facebook και την... πολυκοσμία του.

    Το Ello, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014, αρχικά σχεδιάστηκε ως ένας τόπος ψηφιακής συνάντησης περίπου 90 φίλων του Πολ Μπούντνιτζ, ενός ιδιοκτήτη καταστήματος ποδηλάτων στην πολιτεία Βερμόντ των ΗΠΑ. Όμως στις 7 Αυγούστου άνοιξε τις «πόρτες» του και σε άλλους ενδιαφερόμενους (έχοντας στο μεταξύ εξασφαλίσει χρηματοδότηση από επενδυτικές εταιρείες), ενώ η συμμετοχή κάθε υποψήφιου μέλους - χρήστη γίνεται επιλεκτικά μόνο μετά από πρόκληση (οι προσκλήσεις πουλιούνται μέχρι και στο Ebay).

    [08] Πάνω από τα μισά ζώα του πλανήτη εξαφανίσθηκαν μέσα σε 40 χρόνια

    Η δράση του ανθρώπου επέφερε μέσα σε 40 χρόνια την εξαφάνιση περισσότερων από τα μισά άγρια ζώα του πλανήτη: αυτή η ζοφερή διαπίστωση αποτελεί το κεντρικό σημείο της έκθεσης «Ζωντανός Πλανήτης 2014» της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), η οποία αποτελεί την πιο πρόσφατη αναφορά για την κατάσταση του πλανήτη. «Οι διάφορες μορφές της ζωής είναι ταυτόχρονα η μήτρα των οικοσυστημάτων που επιτρέπει τη ζωή στη Γη και το βαρόμετρο αυτού που κάνουμε να ζει ο πλανήτης μας» γράφει ο γενικός διευθυντής του WWF Μάρκο Λαμπερτίνι. «Και αδιαφορώντας για την τύχη τους, τρέχουμε προς τον χαμό μας» προειδοποιεί.

    Από το 1970 ως το 2010, ο Δείκτης Ζωντανός Πλανήτης, που μετρά την εξέλιξη 10.380 πληθυσμών 3.038 ειδών θηλαστικών, πτηνών, ερπετών, αμφιβίων και ψαριών, σημείωσε πτώση κατά 52%. Και «αυτή η βαριά τάση δεν δίνει καμιά ένδειξη επιβράδυνσης» σύμφωνα με τη 10η έκδοση της έκθεσης, κατά την οποία είναι ακόμη δυνατό να δράσουμε για να ανατρέψουμε αυτή τη μείωση και να συνδυάσουμε ανάπτυξη και διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Η περισσότερο πληγείσα ζώνη είναι η Λατινική Αμερική (-83%), ακολουθούμενη από κοντά από την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, και το μεγαλύτερο τίμημα πλήρωσαν τα είδη του γλυκού νερού (-76%), όταν τα χερσαία και τα θαλάσσια είδη μειώθηκαν κατά 39%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 September 2014 - 8:30:43 UTC