Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο κατατίθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση νόμου για αποκατάσταση κατώτατου μισθού και εργασιακών δικαιωμάτων
  • [02] «Τα αντιλαϊκά μέτρα συνεχίζονται», αναφέρει το ΚΚΕ
  • [03] Δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με αφορμή το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Απολύσεις και μισθολογικό στο Δημόσιο, στην ατζέντα των συζητήσεων Κυρ. Μητσοτάκη - τρόικας
  • [05] Η ΙΚΕΑ σταματά την πώληση ζυμαρικών της για προληπτικούς λόγους
  • [06] Απεργούν αύριο γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία
  • [07] Προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου κατά του ΕΝΦΙΑ
  • [08] Ποινές κάθειρξης από 11 έως 16 έτη επέβαλε το δικαστήριο στους δράστες της ληστείας στο Βελβεντό
  • [09] Σε κλίμα οδύνης έγινε η κηδεία του φιλάθλου Κ. Κατσούλη, στα Χανιά
  • [10] EUObserver: H EKT πρόκειται να αλλάξει τους κανονισμούς για την αγορά ελληνικού και κυπριακού χρέους
  • [11] Το Παρίσι αψηφά την ΕΕ ανακοινώνοντας προϋπολογισμό χωρίς λιτότητα
  • [12] Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται άμεση επιστροφή του ΦΠΑ
  • [13] Θέμα ημερών η συμφωνία με την τρόικα για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
  • [14] Ανησυχεί η Α. Μέρκελ για το ευρωπαϊκό διακύβευμα, χωρίς ωστόσο να κατανομάζει συγκεκριμένη χώρα
  • [15] Aδειοδοτούνται δύο καινοτόμες πρωτοεμφανιζόμενες βιώσιμες δραστηριότητες από το ΥΠΕΚΑ

  • [01] Αύριο κατατίθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση νόμου για αποκατάσταση κατώτατου μισθού και εργασιακών δικαιωμάτων

    Την πρόταση νόμου για την «αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και του δικαίου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» παρουσιάζει, αύριο με συνέντευξη Τύπου, στη μιάμιση μετά το μεσημέρι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Την πρόταση θα παρουσιάσουν ο υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, ο υπεύθυνος ΕΕΚΕ Δημόσιας Διοίκησης, Αλέξης Μητρόπουλος και η υπεύθυνη Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Σπανού. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Βούτσης.

    [02] «Τα αντιλαϊκά μέτρα συνεχίζονται», αναφέρει το ΚΚΕ

    «Τη στιγμή που η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης με "δόλωμα" κάποιες δήθεν ελαφρύνσεις, που καμιά σχέση δεν έχουν με την ουσιαστική ανακούφιση του λαού, η όποια συζήτηση περί "τέλους του μνημονίου" αποδεικνύει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται με τη σφραγίδα των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας.

    [03] Δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με αφορμή το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να συμμαζέψει το κατακερματισμένο κόμμα του με την πανσπερμία απόψεων για όλα τα θέματα και τελευταία για το χρέος. Σήμερα, ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε πομπωδώς ότι αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες καταθέτοντας προτάσεις νόμου, ανέφερε η κ. Βούλτεψη και πρόσθεσε: «Σωστά. Γιατί σήμερα είναι η επομένη της συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία ο συμπρόεδρος κ. Λαφαζάνης ανακάλεσε στην τάξη τούς διαφωνούντες, ζητώντας "να αποφεύγονται τοποθετήσεις που ξεφεύγουν από τις αποφάσεις του κόμματος"». Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι «στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η συγκρότηση Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής "που θα προετοιμάσει το έδαφος για τη συγκρότηση της διαπραγματευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος", ερχόμενη σε επαφή με "οικονομολόγους, εμπειρογνώμονες και ειδικούς για το ζήτημα αυτό, προκειμένου να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος, να συγκροτήσει το πλαίσιο δράσης και να προλειάνει το έδαφος σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του προβλήματος"». Επομένως, καταλήγει στη δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, «βρισκόμαστε μπροστά σε μια αποκάλυψη, ότι την ώρα που η κυβέρνηση διαθέτει όλα τα στοιχεία, διαπραγματεύεται και έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα», «ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη ψάχνεται με τους ειδικούς για να ...προλειάνει το έδαφος. Κατά τα άλλα ήσαν έτοιμοι να κυβερνήσουν ...χθες».

    [04] Απολύσεις και μισθολογικό στο Δημόσιο, στην ατζέντα των συζητήσεων Κυρ. Μητσοτάκη - τρόικας

    Τις δράσεις, με νομοθετικές ρυθμίσεις, νομοσχέδια, υπουργικές αποφάσεις, επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης, ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών κλπ, για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής δέσμευσης περί των 15.000 απολύσεων στο δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014, παρουσιάζει αυτή την ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στους εκπροσώπους της τρόικας, στη συνάντηση, που ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι.

    Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τα βήματα που έχουν γίνει και αυτά που πρέπει να γίνουν και αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και έχουν ως στόχο την αναβάθμισή του.

    Ειδικότερα, θα επισημάνει στους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι ο ρόλος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις απολύσεις στο δημόσιο, που ήταν συντονιστικός και εποπτικός, έχει ολοκληρωθεί, λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες (νομοθετικές κλπ) και πως έχει εξασφαλιστεί η δέσμευση της κυβέρνησης.

    Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του υπουργού, για τις 5.500 απολύσεις που απομένουν προκειμένου να ολοκληρωθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων, υπάρχουν τρεις συν μία δεξαμενές.

    Η πρώτη αφορά την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, με την απόλυση υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και τον εντοπισμό αυτών που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά ή μονιμοποιήθηκαν παρανόμως εκμεταλλευόμενοι το ΠΔ Παυλόπουλου.

    Η δεύτερη, αφορά τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (25.000) και όσοι απ' αυτούς δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση θα απολυθούν, ενώ η τρίτη, αφορά τη δέσμευση όπως αναφέρει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Μαίου για 1.000 απολύσεις από νομικά πρόσωπα του υπουργείων Μεταφορών & Υποδομών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Επίσης, είναι η δεξαμενή που αφορά τους 1.800 συμβασιούχους, που παρέμεναν στο δημόσιο με προσωρινές αποφάσεις και έχουν απομακρυνθεί, με τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά, όπως έχει γίνει γνωστό, αυτό είναι ένα θέμα προς διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα προς το παρόν δεν δέχεται να προσμετρηθούν στις 15.000 απολύσεις, ενώ από την πλευρά της και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δείχνει αμετακίνητη στην προσμέτρησή τους.

    Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και το θέμα του νέου μισθολογίου στο δημόσιο, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να εξορθολογίσει, όπως υποστηρίζει, χωρίς να υπάρξουν μειώσεις στο σύνολο της μισθολογικής δαπάνης.

    [05] Η ΙΚΕΑ σταματά την πώληση ζυμαρικών της για προληπτικούς λόγους

    Την πώληση των ζυμαρικών PASTA?LGAR FULLKORN και PASTA?LGAR σταματά η ΙΚΕΑ για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, υπάρχει πιθανότητα τα ζυμαρικά σε σχήμα άλκης ολικής άλεσης ή μη, τα οποία διατίθενται μόνο στο σουηδικό κατάστημα τροφίμων, να περιέχουν σόγια, συστατικό που δεν αναφέρεται στην ετικέτα των προϊόντων.

    «Η ασφάλεια είναι η πρωταρχική προτεραιότητα για την ΙΚΕΑ και για προληπτικούς λόγους σταμάτησε η πώληση των προϊόντων PASTA?LGAR FULLKORΝ και PASTA?LGAR και ανακαλούνται όλες οι παρτίδες τους. Η σόγια είναι ένα συστατικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και μπορεί να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτήν, κατά τα άλλα είναι ένα απόλυτα ασφαλές συστατικό», επισημαίνει η εταιρεία. Παράλληλα, η ΙΚΕΑ αναφέρει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν τα εν λόγω προϊόντα και να αποζημιωθούν.

    [06] Απεργούν αύριο γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα Δημόσια Νοσοκομεία, οι Προνοιακές Μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανυγειονομική πανελλαδική απεργία, ενώ σήμερα διοργανώνουν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Στις 12 αύριο το μεσημέρι, θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

    Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συγκροτούν κοινό μέτωπο, διεκδικώντας δημόσιο σύστημα υγείας με δωρεάν και καθολική πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση, προσλήψεις προσωπικού, ανάκτηση μισθολογικών απωλειών, κατάργηση της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.) και του νέου τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων, που, όπως υποστηρίζουν, «εμπορευματοποιεί» την υγεία, καθώς και κατάργηση του νέου συστήματος αξιολόγησης, το οποίο, όπως δηλώνουν, οδηγεί σε νέες απολύσεις εργαζομένων.

    Την ενίσχυση του συστήματος υγείας με νέους γιατρούς ζήτησαν σήμερα, κατά την επίσκεψή τους στα Νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Γ. Γεννηματάς», οι πρόεδροι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Μιχάλης Βλασταράκος και Γιώργος Πατούλης, αντίστοιχα.

    [07] Προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου κατά του ΕΝΦΙΑ

    Ενδικοφανή προσφυγή κατά της πράξης του διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ, τον οποίο καλείται να πληρώσει για τα ακίνητά του, συνολικού ύψους 60.000 ευρώ, κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) στην Α΄ ΔΟΥ Αθηνών. Με την προσφυγή του, ο ΔΣΑ αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του επίμαχου φόρου και επισημαίνει ότι η ορθή εφαρμογή και επιβολή του απαιτεί εκκαθάριση επί της πραγματικής αγοραστικής αξίας και όχι με το σύστημα αντικειμενικών αξιών. Ο ΔΣΑ ζητά επίσης να αναγνωρισθεί ότι ως επιστημονικός σύλλογος, εξαιρείται από τη φορολόγηση για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών τού συλλόγου (κυρίως επιστημονικών και εκπαιδευτικών).

    [08] Ποινές κάθειρξης από 11 έως 16 έτη επέβαλε το δικαστήριο στους δράστες της ληστείας στο Βελβεντό

    Ποινές κάθειρξης από 11 έως και 16 έτη, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους έξι δράστες της διπλής ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης, τον Φεβρουάριο του 2013, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την πράξη τους αυτή και απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες που αφορούσαν συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση είναι οι ποινές. Το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει αναστέλουσα δύναμη στην έφεση και έτσι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους έξι νεαρούς είναι εκτιτέες. Υπενθυμίζεται ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον καθένα από τους νεαρούς είναι: - Ιωάννης Μιχαηλίδης: 16 έτη, τέσσερις μήνες και 10 ημέρες. - Νίκος Ρωμανός: 15 έτη και 11 μήνες. - Δημήτρης Πολίτης: 11 έτη και πέντε μήνες. - Ανδρέας- Δημήτρης Μπουρζούκος: 15 έτη και 11 μήνες. - Ανάργυρος Ντάλιος: 15 έτη και 11 μήνες. - Φοίβος Χαρίσης- Πούλος: 15 χρόνια και 11 μήνες.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ληστεία, καθώς και για διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή -που κατά την κρίση των δικαστών δεν αποδείχθηκε ότι αφορούσαν τον εφοδιασμό άλλων ομάδων.

    Κρίθηκαν, επίσης, ένοχοι κατά μετατροπή της κατηγορίας από αρπαγή σε παράνομη κατακράτηση, που αφορά τον πολίτη του οποίου οι κατηγορούμενοι πήραν το αυτοκίνητο του κατά την προσπάθεια διαφυγής τους και τον κράτησαν όμηρο για λίγη ώρα, καθώς βάσει της απόφασης του δικαστηρίου σκοπός τους ήταν η διαφυγή και όχι η στέρηση της ελευθερίας του εν λόγω πολίτη.

    Με την απόφασή του, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε τους κατηγορουμένους για αδικήματα όπως αυτά της αντίστασης κατά της Αρχής και της παράνομης οπλοκατοχής για αντικείμενα που είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο. Για το αδίκημα της αντίστασης κατά της Αρχής οι εφέτες έκριναν πως δεν στοιχειοθετείται.

    [09] Σε κλίμα οδύνης έγινε η κηδεία του φιλάθλου Κ. Κατσούλη, στα Χανιά

    Με χειροκροτήματα και το σύνθημα «Κώστα ψυχάρα για πάντα Εθνικάρα», εκατοντάδες πολίτες αποχαιρέτησαν σήμερα τον 46χρονο Κώστα Κατσούλη, ένα ακόμα θύμα της βίας στα ελληνικά γήπεδα. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνίας - Αποκορώνου Δαμασκηνού, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στον Πλατανιά Χανίων όπου έγινε και η ταφή του.

    Στην αυλή της εκκλησίας υπήρχαν πανό των φίλων του Εθνικού και του Πλατανιά Χανίων, ενώ στέφανα είχαν αποστείλει η ΕΠΟ, η Σούπερ Λιγκ, οι ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΑΕΚ, η ομάδα του Ηλυσιακού και η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου. Η ΠΑΕ Πλατανιάς και η ΕΠΣ Χανίων ανακοίνωσαν ότι αντί στεφάνου θα καταθέσουν χρηματικά ποσά, σε ιδρύματα.

    Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Βούρβαχης, επεσήμανε ότι η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα είναι υπόθεση όλων. «Ολοι μας εχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε και να περιφρουρούμε το ποδόσφαιρο και να απομακρύνουμε από τα γήπεδα κάθε παραβατική συμπεριφορά».

    [10] EUObserver: H EKT πρόκειται να αλλάξει τους κανονισμούς για την αγορά ελληνικού και κυπριακού χρέους

    «H EKT πρόκειται να αλλάξει τους κανονισμούς για την αγορά ελληνικού και κυπριακού χρέους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης EUObserver.com, το οποίο αναφέρεται στην πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε τροποποίηση των κανόνων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αγορά ABS (Asset-Backed Securities) με κακή αξιολόγηση που έχουν εκδοθεί από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες. Το άρθρο σημειώνει ότι κατά την αυριανή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα ενημερωθεί από τον κ. Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων. Το δημοσίευμα επικαλείται και αναφέρεται σε περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες, βασιζόμενο σε σχετικό άρθρο των Financial Times. Σχολιάζει, ωστόσο, ότι η κίνηση αυτή μάλλον δεν θα ικανοποιήσει τη Γερμανία. Ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, έχει ήδη αντιταχθεί δημοσίως στα σχέδια της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος θα μετακυληθεί από τις ιδιωτικές τράπεζες στους φορολογούμενους, όπως σημειώνεται.

    [11] Το Παρίσι αψηφά την ΕΕ ανακοινώνοντας προϋπολογισμό χωρίς λιτότητα

    Η Γαλλία έριξε σήμερα το γάντι στους εταίρους της ΕΕ ανακοινώνοντας έναν προϋπολογισμό για το 2015, στον οποίο περιγράφει πώς θα επαναφέρει το χρέος της εντός των πλαισίων της ΕΕ δύο χρόνια αργότερα απ' ό,τι είχε υποσχεθεί, μια οπισθοχώρηση την οποία απέδωσε στην εύθραυστη οικονομία. Η ανακοίνωση από το Παρίσι ήρθε μερικές ώρες αφού έγινε γνωστό πως και η Ιταλία σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό των επώδυνων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλον έναν χρόνο ύφεσης. "Λάβαμε την απόφαση να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. "Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά απ' ό,τι σχεδιαζόταν λόγω των οικονομικών συνθηκών ? πολύ ασθενής ανάπτυξη και πολύ ασθενής πληθωρισμός". Βάσει του σχεδίου του γαλλικού προϋπολογισμού, το δημόσιο έλλειμμα πρόκειται να μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% την ερχόμενη χρονιά, σε 3,8% το 2016 και σε 2,8% το 2017- κάτω από το καθορισμένο από την ΕΕ όριο του 3%. Η Γαλλία είχε υποσχεθεί προηγουμένως στους εταίρους της στην ΕΕ πως θα κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τον ερχόμενο χρόνο, μια προθεσμία που είχε ήδη παραταθεί από το 2013. Ωστόσο η γαλλική ανεξάρτητη αρχή που επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά εξέφρασε αμφιβολίες για την επίτευξη ακόμη και των νέων στόχων.

    Διαβάστε επίσης: Ανησυχεί η Α. Μέρκελ για το ευρωπαϊκό διακύβευμα, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει συγκεκριμένη χώρα

    [12] Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται άμεση επιστροφή του ΦΠΑ

    Τους όρους και τις προϋποθέσεις προκειμένου μία επιχείρηση να δικαιούται άμεση επιστροφή του ΦΠΑ (σε διάστημα 7 ως 10 ημερών) καθορίζει με απόφασή της η Γενική Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Αικατερίνη Σαββαΐδου. Σύμφωνα με την απόφαση, προκειμένου μια επιχείρηση να ενταχθεί στον κατάλογο των δικαιούχων άμεσης επιστροφής ΦΠΑ χωρίς να προηγηθεί έλεγχος θα πρέπει έχει καθαρό φορολογικό προφίλ. Αυτό σημαίνει ότι υποβάλλει εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήματος και άλλων παρακρατούμενων φόρων, έχει τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, δεν βαρύνεται με παραβάσεις φοροδιαφυγής και έχει ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους, με τα ευρήματα των ελέγχων να αντιστοιχούν σε αποκλίσεις μικρότερες του 5% ανάμεσα στα αιτούμενα ποσά επιστροφής και τα τελικά ποσά που αποδόθηκαν.

    Σύμφωνα με την απόφαση, οι αιτήσεις επιστροφής, που υποβάλλονται από υποκείμενους που πραγματοποιούν απαλλασσόμενες πράξεις ή πράξεις φορολογητέες εκτός Ελλάδας, με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του συνολικού κύκλου εργασιών τους κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο και περιλαμβάνονται σε κατάλογο επιχειρήσεων, διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, των οποίων το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ανέρχεται έως και είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικά αιτούμενου προς επιστροφή ποσού από όλες τις επιχειρήσεις κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και οι οποίες κατατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά με βάση το ύψος του αιτούμενου ποσού, εφόσον πληρούνσυγκεκριμένα κριτήρια.

    [13] Θέμα ημερών η συμφωνία με την τρόικα για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

    Θέμα ημερών είναι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Αυτό προέκυψε από τη δίωρη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, η ακριβής έκφραση που χρησιμοποίησαν τα στελέχη της τρόικας ήταν ότι «η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ θετική». Τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων θα συναντηθούν σήμερα και αύριο για τις λεπτομέρειες, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, για το ίδιο ζήτημα, τις προσεχείς ημέρες.

    Το θέμα των πλειστηριασμών δεν ήταν στη σημερινή ατζέντα, ωστόσο, όπως σχολίασε μετά τη συνάντηση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, «χρειάζεται πάντα να υπάρχει ένα καθεστώς εν ισχύ προστασίας της πρώτης κατοικίας».

    Τα σχέδια για τους δύο νέους πτωχευτικούς κώδικες φυσικών και νομικών προσώπων είναι έτοιμα, όπως γνωστοποίησε το ίδιο στέλεχος και θα δοθούν στα στελέχη της τρόικας τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς ασφάλειας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.

    Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση ήταν η πρόταση για επιδότηση του επιτοκίου των ενήμερων επιχειρήσεων. Αν και δεν υπήρξε ξεκάθαρη θέση από την πλευρά των δανειστών, πηγές από το υπουργείο σημείωναν ότι ήταν θετική η προσέγγιση. Σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων γνωστοποιήθηκε στην τρόικα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταργηθεί μεγάλος αριθμός γραφειοκρατικών διαδικασιών.

    Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο λύνονται ακόμη τεχνικά ζητήματα, όπως ότι για να μετακινηθούν χρήματα από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο προς τις Τράπεζες, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα και σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα πρέπει να φορολογηθούν, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος χρήματος.

    Σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ οι πρώτες ενδείξεις από τις μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί την περασμένη Άνοιξη για τη μείωση των τιμών, έχουν αποδώσει.

    Στο μεταξύ, στο περιθώριο της συνάντησης κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου, ανέφερε ότι για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είμαστε κοντά στο να κλείσει η συμφωνία, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να μην χρειαστεί το υπόλοιπο της δόσης του τρέχοντος προγράμματος.

    [14] Ανησυχεί η Α. Μέρκελ για το ευρωπαϊκό διακύβευμα, χωρίς ωστόσο να κατανομάζει συγκεκριμένη χώρα

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι έγκειται σε καθεμιά ευρωπαϊκή χώρα να τιμήσει την υπόσχεσή της για υγιή δημοσιονομική πολιτική, προειδοποιώντας πως αυτό που διακυβεύεται είναι η αξιοπιστία ολόκληρου του συνασπισμού. «Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε η Μέρκελ σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο μερικές ώρες αφού η Γαλλία ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους της ΕΕ για το έλλειμμα πριν από το 2017, τέσσερα χρόνια αργότερα απ' ό,τι είχε αρχικά υποσχεθεί. «Δεν είμαστε στο σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι η κρίση βρίσκεται πλήρως πίσω μας. Γι' αυτό είναι τώρα σημαντικό για όλους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους με αξιόπιστο τρόπο", δήλωσε η καγκελάριος, χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα. "Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια τα κράτη μέλη. Αποτελεί ευθύνη καθενός κράτους να κάνει τη δουλειά του για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητά του».

    [15] Aδειοδοτούνται δύο καινοτόμες πρωτοεμφανιζόμενες βιώσιμες δραστηριότητες από το ΥΠΕΚΑ

    Υπεγράφησαν από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί για την κατασκευή και λειτουργία δύο καινοτόμων δραστηριοτήτων παραγωγής βιομάζας και υδατοκαλλιεργειών σε Άρτα και Κατερίνη, αντίστοιχα. Ειδικότερα, το έργο στην Ήπειρο, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία χερσαίας μονάδας παραγωγής βιομάζας μικροφυκών του είδους Chlorella sp., ως εναλλακτικό καύσιμο, στην περιοχή Παλυκαλάμου στην Άρτα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης υλοποίησης του έργου η δραστηριότητα θα καταλαμβάνει έκταση ενός στρέμματος με δυναμικότητα 50kg βιομάζας, ανά ημέρα. Το έργο στην Κατερίνη αφορά στην κατασκευή και λειτουργία χερσαίας μονάδας εκτροφής αχινού του ενδημικού είδους Paracentrotus lividus, δυναμικότητας 30tn ανά παραγωγική περίοδο (24-30 μήνες). Όπως έγινε γνωστό, για τις ανάγκες της μονάδας σε θαλασσινό νερό, υπάρχει εγκατεστημένος υποθαλάσσιος αγωγός που βρίσκεται στην όμορη θαλάσσια έκταση 80m από την ακτή και 300m συνολικού μήκους από τις εγκαταστάσεις της μονάδας και σε βάθος περί τα 8 m.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 October 2014 - 14:30:26 UTC