Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Κίνηση απόγνωσης η ψήφος εμπιστοσύνης
  • [02] Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα
  • [03] Τέσσερις προσαγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την Αντιτρομοκρατική
  • [04] Εξετάζεται μείωση των προστίμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο
  • [05] «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πηγαίνουν καλά»
  • [06] Στόλτενμπεργκ: Η εκεχειρία στην Ουκρανία αποτελεί ευκαιρία

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Κίνηση απόγνωσης η ψήφος εμπιστοσύνης

    «Απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθούν λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία» χαρακτηρίζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η απόφαση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να βρουν μία διέξοδο στις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, από την τρόικα, την κοινωνία, τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδοκυβερνητικές δυνάμεις.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κυβερνητική κίνηση είναι μια κίνηση πανικού για να εκβιαστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «την ψήφο εμπιστοσύνης να την δώσει ο λαός».

    Άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή θα προσδώσει περαιτέρω κύρος και αξιοπιστία στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ «καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρόκειται να κίνηση κορυφής των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου που δεν αφορά τον λαό και γι αυτό οι βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ βρίσκονται πλέον όχι ενώπιον του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου αλλά ενώπιον του λαού»

    [02] Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα

    Την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, με την έναρξη της νέας συνόδου της (την ερχόμενη εβδομάδα) θα ζητήσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, έναν μήνα πριν τη λήξη της θητείας του, τον Φεβρουάριο του 2015.

    Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, κατά τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίστηκαν τα εξής:

    1.Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.

    2.Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.

    Ευ. Βενιζέλος: Κινήσεις πολιτικής σταθερότητας

    Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο». «Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

    [03] Τέσσερις προσαγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την Αντιτρομοκρατική

    Τέσσερα άτομα έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, έχουν γίνει έξι συνολικά κατ' οίκον έρευνες κατά τις οποίες βρέθηκαν καλάσνικοφ, τουλάχιστον μία χειροβομβίδα, σφαίρες και άλλα αντικείμενα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι δύο από τους προσαχθέντες, οι οποίοι είναι από τη Θεσσαλονίκη, ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο και εξετάζονται για τη συμμετοχή τους σε ένοπλη ληστεία. Ταυτόχρονα, φέρονται να αναζητούσαν βαρύ οπλισμό για αγορά στην Αθήνα.

    Οι έρευνες συνεχίζονται και αναμένονται ανακοινώσεις από την αστυνομία όταν ολοκληρωθούν.

    [04] Εξετάζεται μείωση των προστίμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

    Τη μείωση των υψηλών προστίμων που επιβάλλονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θέτει ως προτεραιότητα για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου το κυνήγι των μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.

    «Σφεντόνα για τους μικροοφειλέτες και πολυβόλο για τους μεγαλο-οφειλέτες» έλεγε χαρακτηριστικά σήμερα αρμόδιο υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για την πολιτική που θα εφαρμοσθεί στο εξής για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. Για το σκοπό αυτό, όπως εξηγούσε, θα αξιοποιηθούν διατάξεις της νομοθεσίας που έως σήμερα δεν εφαρμόζονται, μεταξύ των οποίων η αγωγή καταδολίευσης για την προστασία του Δημοσίου από μεταβιβάσεις ακινήτων μεγαλοοφειλετών. Σε δεύτερο επίπεδο, το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων θα επικεντρώνεται, όπως πρόσθεσε, σε οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τη μείωση των προστίμων, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσε ότι τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται είναι ήδη υψηλά, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται.

    Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία ανέρχονται σήμερα σε 10% για δίμηνη καθυστέρηση στην εξόφληση της οφειλής, 20% για καθυστέρηση ενός έτους και 30% για δύο χρόνια.

    [05] «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πηγαίνουν καλά»

    Για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Xαρδούβελης. Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μέχρις στιγμής πηγαίνουν πολύ καλά και ότι συνεχίζεται η ενημέρωση ανάλογα με το χρόνο που περνάει.

    Ερωτηθείς για το πώς είναι οι σχέσεις με τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, και εάν ήταν μέσα στις διαπραγματεύσεις χθες, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι είναι οι καλύτερες. Ο κ. Λαζαρίδης είναι αξιόλογος και βαθύς γνώστης των αριθμών και είναι ευπρόσδεκτος, είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ στην ερώτηση εάν θα (συνεχίσει να) παρίσταται είπε συνήθως ναι.

    Για το εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι υπάρχουν και ότι αυτό θα το μάθετε αργότερα όταν κλείσει η διαπραγμάτευση. Ερωτηθείς επίσης για το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι δεν μπορώ να πω τίποτα για αυτά.

    [06] Στόλτενμπεργκ: Η εκεχειρία στην Ουκρανία αποτελεί ευκαιρία

    Η κατάπαυση του πυρός η οποία έχει κηρυχθεί στην Ουκρανία προσφέρει μεν μια ευκαιρία, αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει τη χώρα αυτή, έκρινε σήμερα ο νέος Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

    «Η εκεχειρία στην Ουκρανία προσφέρει μια ευκαιρία, αλλά η Ρωσία διατηρεί την δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία. Η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» είπε ο Στόλντενμπεργκ στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην ηγεσία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

    Ο Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε πάντως συμφιλιωτικός έναντι της Μόσχας, λέγοντας ότι δεν βλέπει καμιά αντίφαση ανάμεσα σε μια εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία και ένα ισχυρό NATO.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 October 2014 - 18:30:24 UTC