Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Ζαν Κλοντ - Γιούνκερ στην Αθήνα
  • [02] Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό
  • [03] «Διαδικασία πειθαναγκασμού των συγκυβερνώντων βουλευτών» χαρακτηρίζει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο ανεξάρτητος βουλευτής
  • [04] Σφοδρή επίθεση Ι. Πανούση στον Φ. Κουβέλη για τις επιλογές του και την πορεία του κόμματος
  • [05] Στις 9 Οκτωβρίου, μέσω ΑΣΕΠ, τα οριστικά αποτελέσματα για τους δημοτικούς αστυνομικούς
  • [06] Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός από το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ
  • [07] Κατά 40% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι μισθοί των εκπαιδευτικών αυξήθηκαν σε 16 χώρες της ΕΕ
  • [08] Νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τον Αύγουστο
  • [09] Στα 3,931 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου σε ιδιώτες
  • [10] Αποδοκιμάσθηκε ο Μάρτιν Σουλτς σε εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του πολύνεκρου ναυαγίου στη Λαμπεντούζα
  • [11] Η Καταλονία θα προχωρήσει με το σχέδιό της για δημοψήφισμα παρά την απόφαση του δικαστηρίου
  • [12] Πρέπει να μειωθεί η εξουσία των τεχνοκρατών των Βρυξελλών, δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός

  • [01] Επίσκεψη Ζαν Κλοντ - Γιούνκερ στην Αθήνα

    Ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι δύο άνδρες, αυτή τηνώρα, έχουνγεύμα εργασίας στο Μουσείο Μπενάκη.

    Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργόθα συζητηθούνοι ευρωπαϊκές εξελίξεις και η πορεία του ελληνικού προγράμματος.

    [02] Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

    Με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση να επικαλείται ενθαρρυντικά στοιχεία για να τονίσει πως το Ασφαλιστικό θα είναι και βιώσιμο, να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην βάζει σε κίνδυνο τις συντάξεις των Ελλήνων για λίγες ψήφους» και να ζητεί συναίνεση για τη «μεγάλη εθνική υπόθεση του Ασφαλιστικού» και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο να προαναγγέλλει Εξεταστική για το Ασφαλιστικό, συζητήθηκε στη Βουλή η σχετική επερώτηση.

    Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε, ότι έχει ξεκινήσει το έργο της κωδικοποίησης και απλοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και θα βάλει τέλος στο χαοτικό νομικό περιβάλλον που επικρατούσε στο ασφαλιστικό σύστημα με «παραθυράκια και εξαιρέσεις». Προανήγγειλε επίσης πως στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα γνωρίζουμε επακριβώς την εικόνα όλων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς τότε ολοκληρώνονται οι τρέχουσες αναλογιστικές μελέτες, σημειώνοντας πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν θετικά κάτι που ως υπουργό Εργασίας τον οδηγεί στο να δηλώνει κατηγορηματικά, ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι και βιώσιμο. Ακόμη, ο κ. Βρούτσης ανήγγειλε, ότι στις 14 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, από το οποίο θα καλυφθούν όλοι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

    Από την πλευρά τού ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλέξης Μητρόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να μην «τολμήσει» να ψηφίσει νέα μέτρα «που σχεδιάζει» συμβάλλοντας στην «εκ προμελέτης καταστροφή του Ασφαλιστικού». Απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε, πως όταν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να συνυπολογίσουν πως θα έχουν συναινέσει στην κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και να λάβουν υπόψη τους ότι με την ψήφο τους έχουν οδηγήσει στο κραχ των ταμείων. Ο κ. Μητρόπουλος αφού είπε πως τα αποθεματικά των ταμείων ήταν 31 δισ. προ Μνημονίου και τώρα εξέπεσαν στα 4,9 δισ., ανήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει Εξεταστική για το Ασφαλιστικό. «Μας λέτε πού θα βρούμε τους πόρους. Θα κόψουμε τον λαιμό μας να τους βρούμε από εκεί που τους χαρίζετε, από τους εφοπλιστές από τις offshore?», σημείωσε ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης. Πάντως, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε, ότι το Ασφαλιστικό «πατάει» σε ισχυρές και στέρεες βάσεις και επανέλαβε πως οι συντάξεις των Ελλήνων είναι απόλυτα εγγυημένες και πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση, ενώ απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Με αυτά που λέτε οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν στην πραγματικότητα τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσαν να ζήσουν, να πάνε στον γκισέ της τράπεζας και να μην βρουν τη σύνταξή τους». Με αιχμή δε τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βρούτσης ανέφερε, ότι κοστολογήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας στα 13 δισ. ευρώ και καταλόγισε «αοριστίες», έλλειμμα προγράμματος και δημαγωγία λέγοντας: «Τα παραμύθια έχουν όρια. Αυτές οι αοριστίες που ακούγονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, παραπέμπουν στην εποχή των Μαυρογυαλούρων. Θέλετε να επαναφέρετε τις συνδικαλιστικές συντάξεις και τους κλείνετε το μάτι».

    [03] «Διαδικασία πειθαναγκασμού των συγκυβερνώντων βουλευτών» χαρακτηρίζει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Μπόλαρης

    «Η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αποδεικνύεται ως διαδικασία πειθαναγκασμού των συγκυβερνώντων βουλευτών» δήλωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης.

    «Η ατελείωτη Προεδρολογία δια της αναζήτησης 180 ψήφων, που άρχισε την επομένη των ευρωεκλογών, ήταν και παραμένει προπέτασμα καπνού. Το πρόβλημα της κυβέρνησης ήταν και παραμένει οικονομικό, δημοσιονομικό: έλλειμμα εσόδων, έλλειμμα στον προϋπολογισμό, έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία και τεράστιο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια. Στην ουσία, το πρόβλημα της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η εμμονή στις πολιτικές ύφεσης, που επιβάλλει η γερμανική δεξιά της κας Μέρκελ» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μπόλαρης.

    [04] Σφοδρή επίθεση Ι. Πανούση στον Φ. Κουβέλη για τις επιλογές του και την πορεία του κόμματος

    Η σφοδρή προσωπική επίθεση στον Φώτη Κουβέλη και στην ηγετική ομάδα του κόμματος από τον βουλευτή Γιάννη Πανούση κυριαρχεί μέχρι τώρα, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Πανούσης κατηγόρησε ευθέως τον Φώτη Κουβέλη ως κύριο υπεύθυνο για την κατιούσα πορεία που έχει πάρει η ΔΗΜΑΡ. Τόνισε, χαρακτηριστικά: «Ο αρχηγός διαλέγει τη μοίρα του και δεν τη βάζει σε ψηφοφορία για να παρασύρει όλο το κόμμα. Φώτη, εσύ το διάλεξες με την επιλογή σου» είπε ο κ. Πανούσης και συνέχισε: «Ο ηγέτης όταν λέει "παρατούμαι", φεύγει. Δεν παραιτείται και ξεπαραιτείται. Ο πραγματικός ηγέτης ξέρει να ζητάει συγγνώμη και να φεύγει. Δεν μπορεί να έχει συμμετοχή στο 6,2% και καμία στο 1,3%. Αλλιώς μένει μόνος, άμοιρος και μοιραίος».

    Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ απάντησε και στα όσα γράφονται και λέγονται ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας γι' αυτό ευθέως στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ. «Στα "παπαγαλάκια" της Αγίου Κωνσταντίνου έχω να πω ότι μετά τη ΔΗΜΑΡ, θα πάω σπίτι μου» ανέφερε, χαρακτηριστικά. Ο κ. Πανούσης δεν εφείσθη σκληρής κριτικής και για τη γενικότερη πολιτική που ακολούθησε η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι εμφανίστηκε ως συναλλασσόμενη Αριστερά του 4-2-1 και πώς διακατέχεται από κουλτούρα αρχηγισμού και ηθική πολιτικής νομενκλατούρας. Οι υπόλοιποι, μέχρι το μεσημέρι, ομιλητές, στελέχη από την περιφέρεια και την Αττική, εξέφρασαν αγωνία για το μέλλον του κόμματος, διατυπώνοντας απόψεις είτε αυτόνομης παρουσίας της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές, όπως εισηγήθηκε ο Φώτης Κουβέλης στη χθεσινή του ομιλία, είτε να αναζητηθεί πλαίσιο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    [05] Στις 9 Οκτωβρίου, μέσω ΑΣΕΠ, τα οριστικά αποτελέσματα για τους δημοτικούς αστυνομικούς

    Με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ στις 9 Οκτωβρίου 2014, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την κινητικότητα προσωπικού δημοτικής αστυνομίας (Ανακοίνωση 5/2013). Όπως σημειώνεται από το ΑΣΕΠ, «οι συμμετέχοντες στην Ανακοίνωση 5/2013, οι οποίοι βάσει των οριστικών αποτελεσμάτων αυτής, δεν συμπεριλαμβάνονται στον οριστικό πίνακα διάθεσης, προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 40 του Ν.4250/2014 (διαθεσιμότητα) θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στην Ανακοίνωση 15/2014».

    [06] Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός από το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

    Με διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της τριετούς θητείας του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του 7ου τακτικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα.

    «Το 7ο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ διεξάγεται σε μια κρίσιμη καμπή της πορείας της χώρας μας, με τον λαό μας να στενάζει τσακισμένος από την εφαρμογή απάνθρωπων μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και ανάμεσά τους να ασφυκτιά η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα ιδιωτικά και δημόσια Μέσα Ενημέρωσης», παρατήρησε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης. «Το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ ανέλαβε τα ηνία της Ομοσπονδίας τον Ιούνιο του 2011 σε μια περίοδο που η μνημονιακή κρίση βάθαινε όλο και περισσότερο. Ειδικότερα στον χώρο του Τύπου και γενικότερα των ΜΜΕ ο εργασιακός μεσαίωνας για τον οποίο μιλούσαμε τότε μεταβαλλόταν σταδιακά σε εργασιακή ζούγκλα με την πλειονότητα των εργαζομένων να βιώνουν την εργασιακή και κοινωνική εξαθλίωση», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον διοικητικό απολογισμό που παρουσίασε ο κ. Σαββίδης, το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ πραγματοποίησε την τελευταία τριετία 65 συνεδριάσεις διοικητικού συμβουλίου και έξι γενικού συμβουλίου και εξέδωσε 294 αποφάσεις.

    Εξάλλου, στον οικονομικό απολογισμό που παρουσίασε η ταμίας της ΠΟΕΣΥ, Νέλλη Σπηλιοπούλου, τονίστηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας στη μέση της θητείας του απερχόμενου ΔΣ το 2012, βάσει της περικοπής των ετήσιων συνδρομών των μελών κατά 22%, αλλά και ο περιορισμός στο ελάχιστο καθημερινών και λειτουργικών εξόδων και άλλων δραστηριοτήτων.

    Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα και αύριο με τοποθετήσεις των συνέδρων σε επίκαιρα θέματα του κλάδου, όπως η σύναψη συλλογικών συμβάσεων, το αγγελιόσημο και η ένταξη στις δημοσιογραφικές Ενώσεις, των δημοσιογράφων που εργάζονται με συμβάσεις έργου. Την Κυριακή η «αυλαία» του Συνεδρίου θα «πέσει» με εκλογή νέου προεδρείου για την ΠΟΕΣΥ.

    [07] Κατά 40% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι μισθοί των εκπαιδευτικών αυξήθηκαν σε 16 χώρες της ΕΕ

    Κατά 40% μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα το 2013/ 2014 σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Την ίδια περίοδο οι μισθοί των εκπαιδευτικών αυξήθηκαν σε 16 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Γαλλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Αυστρία, Σλοβακία, Φιλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Σκόπια, Τουρκία). Όπως σημειώνει η Επιτροπή, οι αυξήσεις αυτές οφείλονται ουσιαστικά σε μισθολογικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές στο κόστος διαβίωσης. Η έρευνα καλύπτει τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές σχολείων στην προσχολική, πρωτοβάθμια, κατώτερη δευτεροβάθμια και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ προκύπτει ότι σε περίπου μισές από τις 33 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση η αγοραστική δύναμη των δασκάλωντο 2014 εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από το επίπεδο του 2009.

    [08] Νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τον Αύγουστο

    Νέα αύξηση σημείωσαν τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία ανήλθαν στα 15,88 δισ. ευρώ έναντι 15,22 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), σύμφωνα με τα οποία το σύνολο των φορολογουμένων που χρωστά στο Δημόσιο ανέρχεται σε 2.451.909, κατά 300.000 περισσότεροι σε σχέση με τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013 έχουν ενταχθεί 175.884 οφειλέτες. Επίσης, 121.232 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 48 δόσεων, που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 31 Δεκεμβρίου 2012.

    Φοροδιαφυγή για μία στις δέκα επιχειρήσεις έδειξαν οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

    Μία στις δέκα επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο διάστημα από 7 Ιουλίου έως και 28 Σεπτεμβρίου 2014, βρέθηκε να φοροδιαφεύγει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από το σύνολο των 24.079 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις σε 3.393 επιχειρήσεις (ποσοστό παραβατικότητας 14%). Αναλυτικότερα, η παραβατικότητα στις τουριστικές περιοχές ήταν 16% και στην Αττική 11%. Αντίστοιχα, οι τουριστικές επιχειρήσεις ήταν αυτές με τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας (20%), σε σχέση με την εστίαση (15%) και τις λοιπές επιχειρήσεις (11%). Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό παραβάσεων αφορούσε τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων.

    Διαβάστε επίσης: Στα 3,931 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου σε ιδιώτες

    [09] Στα 3,931 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου σε ιδιώτες

    Αμετάβλητες παρέμειναν τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και διαμορφώθηκαν στα 3,931 δισ. ευρώ, έναντι 3,915 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τον Αύγουστο ανήλθαν σε 745 εκατ. ευρώ, έναντι 742 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, από το σύνολο των 3,931 δισ. ευρώ, τα 2,260 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, 873 εκατ. ευρώ των νοσοκομείων, 345 εκατ. ευρώ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 188 εκατ. ευρώ διάφορων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και 265 εκατ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού.

    [10] Αποδοκιμάσθηκε ο Μάρτιν Σουλτς σε εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του πολύνεκρου ναυαγίου στη Λαμπεντούζα

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αποδοκιμάσθηκε από ομάδα κατοίκων της Λαμπεντούζα σήμερα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επέτειο του τραγικού ναυαγίου που κόστισε τη ζωή σε 366 μετανάστες, σε απόσταση μερικών ναυτικών μιλίων από τις ακτές του νησιού. «Η τραγωδία της Λαμπεντούζα αποτελεί στίγμα στην συνείδηση όλων εμάς των Ευρωπαίων», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, επαινώντας παράλληλα την ανθρωπιστική επιχείρηση Mare Nostrum. «Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε σειρά δυσκολιών, πρέπει να αναμετρηθούμε και με κάποιους ανόητους ανθρώπους, οι οποίοι αγνοούν την πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Κάτοικοι του νησιού όμως διέκοψαν την ομιλία του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, φωνάζοντας ότι «οι εκδηλώσεις είναι παράσταση που θυμίζει καρναβάλι» και ότι «οι πραγματικοί φταίχτες είναι οι πολιτικοί οι οποίοι επισκέπτονται την Λαμπεντούζα».

    [11] Η Καταλονία θα προχωρήσει με το σχέδιό της για δημοψήφισμα παρά την απόφαση του δικαστηρίου

    Ο ηγέτης της Καταλονίας όρισε μία επιτροπή που θα επιβλέψει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας τον προσεχή μήνα παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κηρύξει την ψηφοφορία παράνομη. Ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας όρισε μία επταμελή επιτροπή για την επιτήρηση της ψηφοφορίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή κυβέρνηση. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη κίνηση για την προετοιμασία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου μετά την Δευτέρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος--μία απόφαση, η οποία ουσιαστικά επέφερε την αναστολή του. Το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Σήμερα, ο Μας πρόκειται να έχει συναντήσεις στη Βαρκελώνη με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν έπειτα από τη δικαστική απόφαση.

    [12] Πρέπει να μειωθεί η εξουσία των τεχνοκρατών των Βρυξελλών, δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός

    «Πρέπει να μειωθεί η εξουσία των τεχνοκρατών των Βρυξελλών. Είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή, πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, σε τηλεοπτική συνέντευξή του προς το δίκτυο CNN. «Το θέμα είναι ποιά κατεύθυνση θα διαλέξουμε. Θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να μειώσουμε το επίπεδο της γραφειοκρατίας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια οικονομική κοινότητα, αλλά και μια κοινότητα που την συνθέτουν οι ψυχές της, οι αξίες της, και η οποία προσβλέπει στο μέλλον», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο Ματέο Ρέντσι τόνισε επίσης ότι θεωρεί πως « η παράμετρος του 3% στην σχέση δημοσίου ελλείμματος- ΑΕΠ ανήκει στο παρελθόν, αλλά η Ιταλία πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα απώλειας αξιοπιστίας διότι στο παρελθόν δεν σεβάστηκε την παράμετρο αυτή». «Η χώρα μου θα σεβαστεί το όριο αυτό για το έλλειμμα, αλλά αν ο πρόεδρος της Γαλλίας, από τη μεριά του, αποφασίσει να το υπερβεί, δεν θα μπορεί κανείς να πει ότι είναι μια λανθασμένη πράξη. Προτιμώ την Γαλλια του Ολάντ και του Βάλς η οποία υπερβαίνει το 3%, παρά μια Γαλλία με επικεφαλής της κυρία Λεπέν ως αποτέλεσμα μιας κρίσης αξιών», ολοκλήρωσε ο Ρέντσι.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 October 2014 - 12:30:27 UTC