Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Όχι» στην πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αποφάσισε ομόφωνα η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ
  • [02] Την Τετάρτη ξεκινά η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
  • [03] Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ένα μήνυμα ισχύος
  • [04] Θ. Δρίτσας: Μία κυβέρνηση που έχει τόση μεγάλη απόσταση από την κοινωνία, δεν μπορεί να είναι σταθερή
  • [05] Αποζημιώσεις 227.088 ευρώ από τον ΕΛΓΑ
  • [06] Κομισιόν: Σε υψηλά ιστορικά επίπεδα η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα
  • [07] Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας της Alpha Bank
  • [08] WSJ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2015
  • [09] Η σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος υψώθηκε στο Κομπάνι
  • [10] Γερμανία και Γαλλία θα υποβάλουν κοινή πρόταση για την επιτήρηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία
  • [11] Παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη της αρκούδας, στη Θεσσαλονίκη

  • [01] «Όχι» στην πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αποφάσισε ομόφωνα η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ

    Να αρνηθεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καταψηφίζοντας την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, αποφάσισε ομόφωνα η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ύστερα από εισήγηση του Φώτη Κουβέλη. Ο νεοκλεγείς πρόεδρος του κόμματος, μετά το τέλος της τελετής για την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής και αφού κατατέθηκε η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση, συγκάλεσε την ΚΟ για να συζητήσουν τη στάση της ΔΗΜΑΡ κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, που αρχίζει την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να εγγραφούν όλοι οι βουλευτές ως ομιλητές, με βασική κατεύθυνση την ανάγκη να αλλάξει η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

    [02] Την Τετάρτη ξεκινά η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

    Η Γ΄ Σύνοδος της ΙΕ Περιόδου της Βουλής ξεκίνησε τις εργασίες της με την καθιερωμένη τελετή του αγιασμού.

    Το στίγμα της φάσης στην οποία εισέρχεται η παρούσα βουλευτική περίοδος, έδωσε η πρόταση του πρωθυπουργού για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πρόταση που έφτασε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη πριν ακόμη ξεκινήσει η τελετή.

    Με βάση όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός, η συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης ξεκινά την Τετάρτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

    Η πρόταση υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    [03] Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ένα μήνυμα ισχύος

    «Σήμερα η Ελλάδα στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ένα μήνυμα ισχύος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της τελετής καθέλκυσης του υποβρυχίου «Πιπίνος» στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η κυβέρνησή μας για μια ακόμα φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει και τη θέληση και τη δύναμη και τη βούληση να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετά την κρίση εποχή, τόνισε ο κ. Σαμαράς. Αναφερόμενος στην καθέλκυση του υποβρυχίου υπογράμμισε ότι μετά από 12 χρόνια, τα λεφτά του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο: Για να φτάσουμε, όμως, εμείς σήμερα εδώ στην καθέλκυση του «Πιπίνος» δούλεψαν και πολλοί άνθρωποι και πολλές κυβερνήσεις σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε ότι ο όλος χειρισμός στην υπόθεση των υποβρυχίων δείχνει πόσο σημαντική είναι η πολιτική συνεννόηση για τα εθνικά μας θέματα. Τα σημερινό αποτέλεσμα, πρόσθεσε δείχνει ότι η διατήρηση της ικανότητάς μας σε υποδομές και έμψυχο υλικό πρέπει να αποτελεί κεντρικό άξονα της αμυντικής και αναπτυξιακής μας πολιτικής στο μέλλον.

    [04] Θ. Δρίτσας: Μία κυβέρνηση που έχει τόση μεγάλη απόσταση από την κοινωνία, δεν μπορεί να είναι σταθερή

    «Η ψήφος εμπιστοσύνης που επιδιώκει και που όλα δείχνουν ότι προφανώς θα πάρει η κυβέρνηση με την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει, δεν ανακόπτει την προϊούσαφθορά της» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

    «Ποτέ μια κυβέρνηση που έχει μια τόσο μεγάλη απόσταση από την κοινωνία δεν μπορεί να είναι σταθερή» εκτιμά ο κ. Δρίτσας.

    Ερωτηθείς αν θεωρεί προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει: «Εκείνο που πραγματικά αποτελεί κοινή πεποίθηση σε ευρύτατα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι η κίνηση αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης βλέπει προς τα μέσα και προσπαθεί απλώς να επανασυσπειρώσει τη διαρκώς αποδομούμενη συνοχή και της κυβέρνησης και των δύο παρατάξεων που κυβερνούν. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί κίνηση προοπτικής, από την οποία ο ελληνικός λαός να τρέφει προσδοκίες».

    [05] Αποζημιώσεις 227.088 ευρώ από τον ΕΛΓΑ

    Αποζημιώσεις, ύψους 227.088 ευρώ, θα καταβάλει αύριο ο ΕΛΓΑ σε 233 αγρότες.

    Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, καπνά και πατάτες και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.

    [06] Κομισιόν: Σε υψηλά ιστορικά επίπεδα η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα

    Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς υψηλότερους σε σχέση με τα περισσότερα κράτη- μέλη μέχρι το 2007, αλλά από τότε εισήλθε σε βαθειά ύφεση. Παράλληλα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε, παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την προ κρίσης εποχή και έχει φτάσει στα επίπεδα του 2000. Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της απασχόλησης στην ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα οι επιπτώσεις από το οικονομικό σοκ στο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν σημαντικές. Μεταξύ του 2004 και του 2007 το εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε με ρυθμούς ψηλότερους από αυτούς της οικονομίας, ενώ στη συνέχεια οι κοινωνικές μεταβιβάσεις μειώθηκαν σημαντικά από το 2010. Η Κομισιόν αναφέρει ακόμη ότι τα εισοδήματα των ασθενέστερων ομάδων είναι αυτά που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Αναλυτικότερα, το πραγματικό εισόδημα στα χαμηλότερα στρώματα είναι μειωμένο κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2003, ενώ στα άλλα στρώματα του πληθυσμού οι μειώσεις είναι της τάξης των 20 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι αυξήθηκαν οι ανισότητες σε σχέση με το 2010. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση εργάστηκαν περισσότερο στην Ελλάδα με 41,9 ώρες/εβδομάδα και ακολουθούν οι Πορτογάλοι με 41,6 ώρες οι Αυστριακοί με 41,5 ώρες, οι Γερμανοί 41,4 και οι Βρετανοί με 41,3 ώρες. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κατάσταση της απασχόλησης φαίνεται πως έχει σταθεροποιηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο η μακροχρόνια ανεργία έχει φτάσει σε υψηλά ιστορικά επίπεδα στη χώρα, καθώς και στην Ισπανία, με την Επιτροπή να σημειώνει ότι είναι ανησυχητικό πως τα ποσοστά αυτά δεν μειώνονται.

    [07] Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας της Alpha Bank

    Την ολοκλήρωση του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης προσωπικού, εντός του πλαισίου προγραμματισμού της και με τη συμμετοχή περί των 2.200 εργαζομένων, ανακοίνωσε σήμερα η Alpha Bank. Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η αποχώρηση προσωπικού, μέσω της εθελουσίας εξόδου, αποτέλεσε το βασικό εργαλείο μείωσης προσωπικού, που πρόεκυψε από την αναδιάρθρωσή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος μετά τη διαμόρφωση του νέου τραπεζικού χάρτη της χώρας, λόγω των συνεπειών της κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι, ο αριθμός εργαζομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην χώρα, από 66.000 περίπου το 2008 όταν ξεκινούσε η κρίση μειώθηκε στις 51.000 περίπου στα τέλη του 2013 με τους περισσότερους να έχουν αποχωρήσει με προγράμματα εθελουσίας εξόδου και τις συνταξιοδοτήσεις.

    [08] WSJ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2015

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2015, ξεκινώντας μία διαμάχη που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη έως σήμερα δοκιμασία των αυξημένων αρμοδιοτήτων (δημοσιονομικής επιτήρησης) που έχουν δοθεί στις Βρυξέλλες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδαςWall Street Journalπου επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 4,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το επόμενο έτος - πολύ υψηλότερο από τον στόχο του 3%, για τον οποίο είχε προηγουμένως δεσμευθεί το Παρίσι.

    Οι σχεδιαζόμενες μειώσεις των δημοσίων δαπανών από τη γαλλική κυβέρνηση - εάν αφαιρεθούν οι επιπτώσεις σε αυτές από την αδύναμη οικονομία της χώρας -ανέρχονται σε μόλις 0,2% του ΑΕΠ έναντι του 0,8% που είχε συμφωνήσει το Παρίσι με τις Βρυξέλλες. Αυτό μπορεί να θέσει τον γαλλικό προϋπολογισμό σε «σοβαρή έλλειψη συμμόρφωσης» με τους αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ για τα ελλείμματα, οδηγώντας πιθανόν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον γυρίσει πίσω στο Παρίσι για αναθεωρήσεις, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Έως τώρα, η γαλλική κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, πέραν αυτών που πρότεινε την Άνοιξη, υποδηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να αναλάβει τον κίνδυνο μίας δημόσιας διαμάχης με τις Βρυξέλλες. Η σύγκρουση των Βρυξελλών με τη Γαλλία μπορεί να συνοδευτεί από μία διαμάχη για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, η οποία ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η Ιταλία έχει μεγαλύτερο περιθώριο, επειδή είχε μικρότερα ελλείμματα από τη Γαλλία στους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών, αλλά υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε ως οριακή την απόφαση για το αν θα υπάρξει σύγκρουση με την Ιταλία.

    [09] Η σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος υψώθηκε στο Κομπάνι

    Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ύψωσε τη σημαία της στην κουρδική πόλη Κομπάνι, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις τριών εβδομάδων με τις πολιορκημένες και φτωχά εξοπλισμένες κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονταν την πόλη, σύμφωνα με την τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου Ρόιτερς και πληροφορίες Τούρκου στρατιωτικού. Μία μαύρη σημαία στη στέγη τετραώροφου κτιρίου της ανατολικής πλευράς του Κομπάνι καταγράφηκε από τηλεοπτικό συνεργείο του Ρόιτερς. Τούρκος στρατιωτικός που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε ότι πρόκειται όντως για τη σημαία της οργάνωσης των τζιχαντιστών.

    [10] Γερμανία και Γαλλία θα υποβάλουν κοινή πρόταση για την επιτήρηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία

    Η Γερμανία και η Γαλλία σκοπεύουν να παρουσιάσουν σύντομα μια νέα πρόταση βάσει της οποίας στρατεύματά τους θα συμμετάσχουν στην επιτήρηση της εκεχειρίας στο πλαίσιο της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο. Ο Μάρτιν Σέφερ είπε ότι το σχέδιο αυτό πρόκειται να παρουσιαστεί μέσα στις «επόμενες ώρες ή ημέρες», πρόσθεσε όμως: «ένα πράγμα είναι σαφές. Πριν σταλούν Γερμανοί και Γάλλοι ή άλλοι να συμμετέχουν στην πολιτική αποστολή επιτήρησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία υπάρχουν ορισμένα πολιτικά και νομικά ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν». Ο ίδιος εξήγησε ότι ένα από αυτά τα ζητήματα θα είναι ο ρόλος της Μπούντεσταγκ, της κάτω Βουλής της Γερμανίας, στην έγκριση μιας τέτοιας αποστολής. Προς το παρόν ο ΟΑΣΕ μετρά περίπου 200 άοπλους παρατηρητές στην Ουκρανία ?και περίπου 80 στην ανατολική Ουκρανία?, αριθμούς που ο οργανισμός επιδιώκει να διπλασιάσει το ταχύτερο δυνατόν.

    Εξάλλου δύο τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έφθασαν σήμερα στο Κίεβο για να χρησιμοποιηθούν από τη διεθνή αποστολή επιτήρησης της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ. Τα αυστριακής κατασκευής αεροσκάφη θα αυξήσουν τις δυνατότητες της αποστολής να ελέγχει πιο αποτελεσματικά την τήρηση της εκεχειρίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ.

    [11] Παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη της αρκούδας, στη Θεσσαλονίκη

    Στην Αλβανία, οι αρκούδες ακόμα «χορεύουν» ενώ άλλες κρατούνται φυλακισμένες και χρησιμοποιούνται ως... αξιοθέατο και πόλο έλξης για την πελατεία εστιατορίων ακόμα και μέσα στα Τίρανα! Τη θλιβερή αυτή εικόνα για την κατάσταση των ζώων στη γειτονική χώρα περιέγραψε ο Aleksand?r Traj?e από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Protection and Preservation of Natural Environment in Albania", μιλώντας στο παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας, που διοργανώνει ο Αρκτούρος στη Θεσσαλονίκη.

    Σε πρόσφατη έρευνα που έκανε η αλβανική ΜΚΟ, διαπίστωσε ότι υπάρχουν ακόμα και περιφέρονται σε δρόμους της χώρας, τέσσερις αρκούδες «χορεύτριες», ενώ 42 είναι φυλακισμένες σε κλουβιά που διατηρούν ιδιώτες.

    Βασικό αίτημα της ΜΚΟ είναι η δημιουργία ενός καταφυγίου για την άγρια πανίδα που κινδυνεύει προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος που φαίνεται, όπως επεσήμανε ο κ. Traj?e, να αντιμετωπίζει το γεγονός της αιχμαλωσίας με απάθεια. «Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η αρκούδα είναι προστατευόμενο είδος και αδιαφορούν για τις αιχμάλωτες αρκούδες οι οποίες ωστόσο, όπως παραδέχονται, δεν αποτελούν δέλεαρ για την... προσέλευση ή μη σε ένα εστιατόριο. Και επειδή κανείς δεν γνωρίζει την τύχη αυτών των ζώων που αιχμαλωτίζονται σε μικρή ηλικία, υποψιαζόμαστε ότι όταν μεγαλώνουν, πιθανόν να τα σκοτώνουν και να παίρνουν το τομάρι τους ή το κεφάλι τους ως λάφυρο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε, δε, ότι ο συνολικός πληθυσμός της αρκούδας στην Αλβανία υπολογίζεται σε 180 με 200 ζώα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 October 2014 - 12:30:28 UTC