Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ας είμαστε έτοιμοι, με τα ψηφοδέλτια και για το 2015 δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, στη συνάντηση για τη «Δημοκρατική Παράταξη»
  • [02] Εκτός ΚΟ των ΑΝΕΛ ετέθη ομόφωνα η Ραχήλ Μακρή
  • [03] Σκληρή αντιπαράθεση επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
  • [04] Ευ. Βενιζέλος: Η πολιτική αβεβαιότητα, υπονομεύει τη διαπραγμάτευση
  • [05] Συνεδριάζει η ΚΟ των ΑΝΕΛ για το θέμα της Ραχήλ Μακρή
  • [06] Παραιτείται από την υπεράσπιση του βουλευτή Στ. Μπούκουρα ο Αλ. Κούγιας
  • [07] Ελεύθερος άνευ όρων ο υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που εκτελούσε τα έργα στο σημείο της φονικής καραμπόλας
  • [08] Διάθεση 7,2 εκατ. ευρώ για τους πρώην εργαζομένους στα Sprider Stores και για νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης
  • [09] Υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης στην ΕΕ, χωρίς αυξήσεις των κρατικών δαπανών, τάχθηκε ο Γ. Κατάινεν
  • [10] Αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
  • [11] Δεν θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Ντ. Έρογλου ο Ν. Αναστασιάδης, λόγω των τουρκικών προκλήσεων
  • [12] Νέα μελέτη για τη νόσο Αλτσχάιμερ: Οι μνήμες σβήνουν αλλά τα συναισθήματα μένουν

  • [01] Ας είμαστε έτοιμοι, με τα ψηφοδέλτια και για το 2015 δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, στη συνάντηση για τη «Δημοκρατική Παράταξη»

    «Σήμερα εδώ θα πάρουμε αποφάσεις, θα επιβεβαιώσουμε την πολιτική μας συμφωνία και θα δώσουμε την τελική ώθηση στη μεγάλη οργανωτική προσπάθεια της αυτοοργάνωσης, καθ' οδόν προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη συνάντηση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο, μεταξύ του προέδρου και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και αντιπροσωπειών των κινήσεων και ομάδων που συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη «Δημοκρατική Παράταξη».

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «βεβαίως όλα κρίνονται στην πολιτική ουσία» και πως «γι' αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να οργανώσουμε τα ψηφοδέλτιά μας κατά τρόπο εφάμιλλο με το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και αυτό πρέπει να γίνει ήδη από τώρα για το 2016, αλλά ας είμαστε έτοιμοι και για το 2015». Εκτίμησε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρατεύονται διαρκώς στην υπόθεση αυτή, γιατί αντιλαμβάνονται, όπως είπε, ότι η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί με τον «μικρό στείρο διπολισμό», ότι δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για αλαζονείες, αλλά ότι χρειάζεται εθνική συστράτευση και συναίνεση. «Άρα, χρειάζεται ένας τρίτος πόλος, ένα κεντρικό ρεύμα που συμπαρασύρει σε μια εθνική στρατηγική όλη την πατρίδα, που πρέπει να βγει στο ξέφωτο μετά από τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τα τελευταία πέντε χρόνια». Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση γίνεται την εβδομάδα αυτή, που, όπως τόνισε, έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη κρισιμότητα λόγω της διπλής απόφασης της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αποφασίζοντας ότι η διαδικασία της εκλογής Προέδρου θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, όπως προβλέπεται συνταγματικά, «δίνοντας απάντηση σε ανεύθυνα και επιπόλαια σενάρια», αλλά και παίρνοντας την πρωτοβουλία να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, «όχι για να μετρήσουμε τις δεδομένες ψήφους των βουλευτών μας, αλλά για να καλέσουμε σε μια εφόλης της ύλης ουσιαστική συζήτηση την αντιπολίτευση ενώπιον του λαού».

    Μιλώντας για τη «Δημοκρατική Παράταξη», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή είναι η «Ελιά συν» και όχι η «Ελιά μείον». Δήλωσε δε ότι «είμαστε απολύτως ανοικτοί, έτοιμοι να συζητήσουμε με τους πάντες ισότιμα» και πως, ωστόσο, «δεν είμαστε αφελείς, δεν εξαρτάμε τη δική μας επιδίωξη να ανασυγκροτήσουμε τη δημοκρατική παράταξη από κανέναν άλλον παρά μόνο από τη βάση της παράταξης». Στόχος είναι, είπε, η διασφάλιση της θεσμικής και πολιτικής σταθερότητας με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά αυτό εξαρτάται, όπως επισήμανε, από τη στάση των κομμάτων και των βουλευτών με απόλυτη διαφάνεια. «Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η εθνική υπευθυνότητα και σωφροσύνη, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για την άλλη εκδοχή, να δώσουμε μια μάχη ενώπιον του εκλογικού σώματος», είπε. Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι είναι απλοϊκή η προσέγγιση που λέει ότι αν αποτύχει η διαδικασία προεδρικής εκλογής διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ήττας της κυβερνητικής πλειοψηφίας και νίκης της ετερόκλητης αντιπολίτευσης. «Όποιοι νομίζουν ότι τα πράγματα κρίνονται τόσο επιπόλαια κάνουν λάθος», συμπλήρωσε.

    Στη συνάντηση πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, οι Ν. Ανδρουλάκης, Π. Ρήγας, Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Καρύδης, Χρ. Πρωτόπαπας, Αφρ. Αλ Σάλεχ, Π. Χρηστίδης, Ανδ. Λοβέρδος, Ευθ. Καρδαράς, Ανδ. Καρέλας, Π. Καψής, Ν. Μπίστης, Γ. Τούντας, Γ. Βερνίκος, Χρ. Δερβένης, Μαν. Επιτροπάκης, Μιχ. Χάλαρης, Π. Ιωακειμίδης, Παύλος Αθανασόπουλος, Σωτ. Κατσέλος, Θ Δραγώνα, Κων/να Κοσμίδου (κίνηση «Πρωτοβουλία Κέντρου»), Ανδ. Βεντούρης.

    [02] Εκτός ΚΟ των ΑΝΕΛ ετέθη ομόφωνα η Ραχήλ Μακρή

    Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αποφάσισε ομόφωνα να θέσει τη βουλευτή Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή, η ΚΟ του κόμματος. Σύμφωνα με το σκεπτικό της διαγραφής, «η κ. Μακρή αρνήθηκε αδικαιολογήτως να παραστεί για εξηγήσεις στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΚΟ, αποστέλλοντας υπόμνημα με μη αποδεκτό και άκρως προσβλητικό περιεχόμενο».

    [03] Σκληρή αντιπαράθεση επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

    Η λεπτομερής παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των μέτρων που θα πάρει για την ανακούφιση των πλέον αδύναμων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας, θα αποτελέσει τον βασικό πυρήνα των θέσεων που θα αναπτύξουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βουλή, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη συζήτηση που έγινε σήμερα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε να υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, όχι μόνο για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αλλά «και για την επιμονή του κ. Σαμαρά να συνεχίζει να στοιχίζεται πίσω από την κ. Μέρκελ». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει επίσης ότι τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια αλλαγή πολιτικής, την ίδια στιγμή στην Ευρώπη κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την πολιτική λιτότητας, με αποκορύφωνα τη στάση της Γαλλίας και της Ιταλίας που ουσιαστικά αρνούνται να συμμορφωθούν με τις επιταγές του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης και όλο το οικονομικό επιτελείο, θα αναπτύξουν, σύμφωνα με κομματικές πηγές, όλο το πλέγμα των θέσεων και προτάσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση και θα τις αντιπαραβάλλουν σημείο προς σημείο, με την κυβερνητική πολιτική. Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει το αργότερο με την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου, ενώ θα επαναλάβει το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, προκειμένου να «περιοριστούν όσο αυτό είναι δυνατό, οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής».

    [04] Ευ. Βενιζέλος: Η πολιτική αβεβαιότητα, υπονομεύει τη διαπραγμάτευση

    Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για δεκαετίες, οδηγώντας την Ελλάδα από τα μνημόνια και τις τρόικες στους κανονικούς, υφιστάμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη δεύτερη ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη εθνικής συναίνεσης που, όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχει, όπως και εργασιακής ειρήνης, εξαίροντας επ΄αυτού το κοινό κείμενο με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

    Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για αντιπαράθεση της κυβέρνησης, «δύναμης ευθύνης», με «ιδέες, αντιφάσεις, αβεβαιότητες και ανευθυνότητες», προειδοποιώντας ότι επιτεύγματα πέντε χρόνων μπορουν «να χαθούν σε πέντε μέρες». «Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς επίγνωση και σωφροσύνη» είπε σχετικά, ενώ μίλησε για θετικό απολογισμό της στρατηγικής που εκπόνησε το ΠΑΣΟΚ και στην οποία προσχώρησε, όπως είπε, η ΝΔ και, επ΄ολίγον, η ΔΗΜΑΡ.

    Η στρατηγική αυτή, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, απέδωσε το πλέονασμα, τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ενώ με το PSI, η εξυπηρέτηση χρέους μειώθηκε κατά 60%, η μέση διάρκεια έπεσε στα 16,5 χρόνια και το επιτόκιο στο 2,1%.

    Θέλουμε «απόλυτη προστασία καταθετών και απολύτως ευσταθείς τράπεζες» τόνισε επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εξηγώντας ότι δεν κατέστη εισέτι δυνατή η ολοκλήρωση ενός φορολογικού προγράμματος, λόγω των εκτάκτων και πιεστικών αναγκών που εμφανίσθηκαν την τελευταία πενταετία.

    Κατηγόρησε εξάλλου όσους μιλούν για διαγραφή χρέους και άλλες παρεμφερείς ιδέες, ότι «θέλουν να ξανακρεμάσουν τη χώρα στα μανταλάκια της διεθνούς ενημέρωσης». Η συζήτηση στη Βουλή, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος θα επιτρέψει τη συνολική παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχέδιου εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο. Τόσο η απόφαση για επιδίωξη ψήφου εμπιστοσύνης όσο και η αποσαφήνιση των ημερομηνιών εκλογής Προέδρου αποσκοπούν στο να αφαιρέσουν την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλείται εξαιτίας θεσμικών και μικροκομματικών λόγων, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ευθύνη από την αντιπολίτευση». Η πολιτική αβεβαιότητα, πρόσθεσε, υπονομεύει τη διαπραγμάτευση και την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση, ενώ επανέλαβε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όπως επιβεβαιώνει ανά εβδομάδα ο πλέον αρμόδιος, ως εκπρόσωπος των δανειστών, κ. Ρέγκλινγκ.

    [05] Συνεδριάζει η ΚΟ των ΑΝΕΛ για το θέμα της Ραχήλ Μακρή

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου, με αντικείμενο την εξέταση της στάσης της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του κόμματος Ραχήλ Μακρή. Η κ. Μακρή δεν παρίσταται στη συνεδρίαση εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας και απέστειλε υπόμνημα με τις θέσεις της. Νωρίτερα, ανακοινώθηκε η επίσημη προσχώρηση του Νίκου Νικολόπουλου στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο κ. Νικολόπουλος εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, ως συνεργαζόμενος, διατηρώντας την ιδιότητα του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Πριν από λίγο οι κ.κ. Καμμένος και Νικολόπουλος επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη και του επέδωσαν τις σχετικές επιστολές προσχώρησης.

    Σε δήλωσή του ο Νίκος Νικολόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι έγινε πράξη αυτό που είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Ιούνιο, «σήμερα γίνεται η αρχή για την ενότητα των διάσπαρτων αντιμνημονιακών δυνάμεων» και πως θα κατέβει στις εκλογές ως συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ στηρίζοντας με στελέχη του τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλη την Ελλάδα. Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος καλωσόρισε τον κ. Νικολόπουλο στο κόμμα και τόνισε ότι στόχος του είναι να ενώσει τις διάσπαρτες αντιμνημονιακές δυνάμεις σε κοινές λίστες, «για να αντιμετωπίσουμε το μέτωπο των δανειστών».

    Ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «επέλεξε ως εκπρόσωπό του στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, τον πρώην αρχηγό της ΕΠΕΝ», ενώ σημείωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να προωθήσει την πρόταση νόμου του κόμματός του για τα «κόκκινα δάνεια». Είπε επίσης ότι βρίσκεται σε κοινή γραμμή πλεύσης με τον κ. Πολύδωρα και τον κ. Κουβέλη και ότι θα συναντηθεί και με τον Αλέξη Τσίπρα για το ίδιο θέμα. Κληθείς, τέλος, να απαντήσει για το θέμα της Ραχήλ Μακρή, ο κ. Καμμένος είπε ότι την ώρα που το κόμμα του δίνει μάχη για να ανατρέψει την πολιτική της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με εσωκομματικά ζητήματα, παραπέμποντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [06] Παραιτείται από την υπεράσπιση του βουλευτή Στ. Μπούκουρα ο Αλ. Κούγιας

    Παραιτείται ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας από την υπεράσπιση του βουλευτή, κατηγορουμένου, προσωρινά κρατούμενου για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Ευστάθιου Μπούκουρα. Λίγες ημέρες πριν την υποβολή της πρότασης του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου στο Συμβούλιο Εφετών για την παραπομπή ή μη των περίπου 80 κατηγορουμένων για την παράνομη δράση της Χρυσής Αυγής, ο ποινικολόγος με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι παραιτείται «για λόγους προσωπικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας» από την υπεράσπιση του κ. Μπούκουρα, που εκλέχθηκε βουλευτής Κορινθίας με τη Χρυσή Αυγή. Ο βουλευτής είναι ανεξάρτητος από τον περασμένο Μάρτιο, όντας ήδη προσωρινά κρατούμενος από τον Ιανουάριο.

    [07] Ελεύθερος άνευ όρων ο υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που εκτελούσε τα έργα στο σημείο της φονικής καραμπόλας

    Ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε, μετά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας Βέροιας, ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που εκτελούσε τις εργασίες στο οδόστρωμα, όπου σημειώθηκε η «φονική» καραμπόλα στην Εγνατία Οδό, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από τριάντα. Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε συντετριμμένος στην απολογία του και μέσω του συνηγόρου του Νίκου Αντωνόπουλου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Κατά την απολογία του, φέρεται ότι αρνήθηκε την κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών από αμέλεια (σε βαθμό πλημμελήματος) που του αποδίδεται.

    Τη «σκυτάλη» από τον 42χρονο παραλαμβάνει την Πέμπτη ο 39χρονος οδηγός της μοιραίας νταλίκας, ο οποίος θα κληθεί να δώσει την Πέμπτη εξηγήσεις ενώπιον της ίδιας ανακρίτριας. Ο Ρουμάνος οδηγός, που σκόρπισε το θάνατο το πρωί της περασμένης Κυριακής, κοντά στον κόμβο της Βέροιας επί της Εγνατίας Οδού, κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή. Μέχρι την απολογία του παραμένει κρατούμενος.

    [08] Διάθεση 7,2 εκατ. ευρώ για τους πρώην εργαζομένους στα Sprider Stores και για νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να διατεθούν 7,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης (ΕΤΠ) για τους πρώην εργαζομένους στην αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Sprider Stores και για νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, το ποσό των 7,2 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στη στήριξη 761 πρώην εργαζομένων της αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης Sprider Stores και 505 νέων στην Ελλάδα που βρίσκονται εκτός απασχόλησης εκπαίδευσης ή κατάρτισης, να βρουν νέες θέσεις εργασίας. Αυτό θα γίνει μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από το ΕΤΠ που παρέχουν ενεργό επαγγελματικό προσανατολισμό, επαγγελματική κατάρτιση, ειδικές συμβουλές για την επιχειρηματικότητα, συνεισφορά για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων και διάφορα επιδόματα. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του πακέτου είναι 12 εκατ. ευρώ, 7,2 εκατομμύρια από τα οποία θα διατεθούν από το ΕΤΠ. Η πρόταση της Επιτροπής έχει διαβιβαστεί για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

    Ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Λάζλο Άντορ δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση θα βοηθήσει 1.200 Έλληνες να προετοιμαστούν για νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για μια πρώτη θέση απασχόλησης και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για στήριξη από το ΕΤΠ των απολυμένων της Sprider Stores και των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

    [09] Υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης στην ΕΕ, χωρίς αυξήσεις των κρατικών δαπανών, τάχθηκε ο Γ. Κατάινεν

    Υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης στην ΕΕ, χωρίς, ωστόσο, να απαιτηθούν αυξήσεις των κρατικών δαπανών και χρεών, τάχθηκε, στη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέως πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούρκι Κατάινεν. Ο Φινλανδός πολιτικός υπογράμμισε ότι τα κρατικά χρέη υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των κρατών, αν και εμφανίστηκε υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ανέφερε δε ότι είναι εφικτό, με τη συμμετοχή των κρατών- μελών της ΕΕ, να «μοχλευθούν» τα επόμενα χρόνια επενδύσεις δημοσίου, αλλά και ιδιωτικού χαρακτήρα, της τάξεως των 300 δισ. ευρώ για τη διενέργεια έργων πανευρωπαϊκών υποδομών. Σε γενικές γραμμές, προέβαλε το φινλανδικό παράδειγμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ως πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτικής συναίνεσης, αλλά και το υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας του.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, από Έλληνες ευρωβουλευτές (Δημήτρης Παπαδημούλης, Εύα Καϊλή, Νότης Μαριάς) για τον ρόλο που διαδραμάτισε, ως πρωθυπουργός της Φινλανδίας, κατά το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και για τις εγγυήσεις που ζήτησε η χώρα του για να εγκρίνει τον δανεισμό της Ελλάδας, ο Γ. Κατάινεν ανέφερε ότι ο ίδιος ήταν υπέρ του δανεισμού των χωρών που αντιμετώπιζαν προβλήματα, παρά το πολιτικό κόστος και τις έντονες αντιρρήσεις σημαντικής μερίδας της φινλανδικής κοινής γνώμης. Σε σχέση δε με τις εγγυήσεις που ζητήθηκαν από την Ελλάδα, άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι επί της ουσίας τις επέβαλλε το φινλανδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και όχι το δικό του κόμμα.

    Ο Γ. Κατάινεν ανέφερε, τέλος, ότι σημασία δεν έχει το τι συνέβη στο παρελθόν, αλλά το τι θα συμβεί στο μέλλον, λέγοντας, ωστόσο, χαρακτηριστικά ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν όλες οι πληγές που η οικονομική κρίση δημιούργησε σε κράτη- μέλη της ΕΕ.

    [10] Αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

    Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων αποδέχθηκαν, έπειτα από πολύρωρη σύσκεψη, την εισήγηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημηκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά ως αντίδραση για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ως εκ τούτου, ο κ. Αναστασιάδης δεν θα προσέλθει μεθαύριο στην συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. «Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο αρχηγών των κομμάτων «ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επισήμανε ακόμη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι καλείται η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά. «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της» κατέληξε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις σκέψεις της κυβέρνησης, κάποια μέτρα, ειδικά νομικά μέτρα, βρίσκονται υπό μελέτη, και μόλις λαμβάνεται απόφαση εφαρμογής θα ανακοινώνεται. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Αναστασιάδης από χθες έχει αρχίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους και άλλους ηγέτες και οι επικοινωνίες αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα. Στόχος είναι να ενημερώσει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

    [11] Δεν θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Ντ. Έρογλου ο Ν. Αναστασιάδης, λόγω των τουρκικών προκλήσεων

    Κρίσιμες, όπως λέγεται από κυβερνητικές πηγές, αποφάσεις για μέτρα αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να λάβει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Μεταξύ άλλων ενδέχεται ο κ. Αναστασιάδης, να ενημερώσει σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου μεθαύριο, Πέμπτη. Σε ερώτηση, αν έχει ήδη ληφθεί απόφαση για αναβολή της συνάντησης Αναστασιάδη - Έρογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, απάντησε ότι «πρόκειται για ένα από τα σενάρια που συζητούνται». Η Κυπριακή Δημοκρατία, προέβη ήδη σε διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τα κόμματα ζητούν από την κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα τη λήψη μέτρων για τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ ορισμένα ζητούν ακόμη και αποχώρηση του προέδρου Αναστασιάδη από τις συνομιλίες.

    Η τουρκική κορβέτα Μπάφρα βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της γεώτρησης του κοιτάσματος Ονασαγόρα στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος βρίσκεται σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων από το σημείο της γεώτρησης. Στην περιοχή παρατηρείται συνεχής παρουσία τουρκικών σκαφών, τα οποία εναλλάσσονται κατά διαστήματα.

    Πάντως, οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ - KOGAS και η γεώτρηση στο κοίτασμα συνεχίζονται κανονικά.

    [12] Νέα μελέτη για τη νόσο Αλτσχάιμερ: Οι μνήμες σβήνουν αλλά τα συναισθήματα μένουν

    Παρότι οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ ξεχνούν πράγματα γρήγορα, μπορούν να θυμούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα συναισθήματα που είχαν νιώσει και συνδέσει με ένα γεγονός, διαπιστώνει νέα αμερικανική μελέτη. Η μελέτη υποστηρίζει επίσης ότι οι άνθρωποι που φροντίζουν ασθενείς με άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ επηρεάζουν βαθιά ? θετικά ή αρνητικά ? τη συναισθηματική τους κατάσταση. Οι ασθενείς μπορεί να μην θυμούνται μια πρόσφατη επίσκεψη ενός αγαπημένου τους προσώπου ή ότι παραμελήθηκαν από το νοσηλευτικό προσωπικό στον οίκο ευγηρίας, αλλά αυτές οι ενέργειες μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για το πώς αισθάνονται.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 October 2014 - 14:30:28 UTC