Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
  • [02] Το τελευταίο αντίο στους τρεις οπλίτες
  • [03] Λ. Γρηγοράκος: Καμία απόλυση στον χώρο της Υγείας, εξαιτίας της αξιολόγησης
  • [04] Νέες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και αστυνομίας στην Τουρκία
  • [05] Πέθανε ο ασθενής με Έμπολα στο Τέξας
  • [06] Φρ. Ολάντ: H ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας προτεραιότητα για όλους
  • [07] Η Κομισιόν παροτρύνει την Άγκυρα να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον ενός κράτους - μέλους
  • [08] Οι νικητές των βραβείων λογοτεχνίας της ΕΕ

  • [01] Ξεκίνησε η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

    Ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των τριών στρατιωτών, που βρήκαν τον θάνατο στο πεδίο Βολής του Βόλου, τήρησε το Σώμα της Βουλής, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Η τριήμερη συζήτηση, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, άνοιξε μετον εισηγητή της ΝΔ Μάκη Βορίδη

    Θα ακολουθήσουν οι εισηγητές των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών ομάδων.

    Εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορίστηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας των ΑΝ.ΕΛ η Έλενα Κουντουρά, του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και της Χρυσής Αυγής ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ενώ αντιπροσώπευση θα έχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

    Στη σημερινή πρώτη μέρα της συζήτησης αναμένεται να πάρουν τον λόγο υπουργοί της κυβέρνησης ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

    Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

    [02] Το τελευταίο αντίο στους τρεις οπλίτες

    Σε κλίμα βαθιάς οδύνης και υπό την επήρεια ακόμη του σοκ που προκάλεσε ο χαμός τους, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι είπαν σήμερα το τελευταίο αντίο στους δυο λοχίες που χθες, έχασαν με τόσο τραγικό τρόπο τη ζωή τους, στο πεδίο βολής Γλαφυρών, στη διάρκεια άσκησης βαρέων όπλων, όταν έσκασε πυροσωλήνας όλμου.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία σε κλίμα βουβού πόνου τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, καθώς οι δυο εκλιπόντες διέμεναν στον Βόλο. Πρόκειται για τους επαγγελματίες οπλίτες, λοχία Αναστάσιο Μεζάλα, 34 χρονών, κάτοικο Βόλου, με καταγωγή από την Αθήνα, παντρεμένο και πατέρα ενός βρέφους 9 μηνών και τον λοχία Γεώργιο Ορφανίδη, 33 χρονών, κάτοικο Βόλου, με καταγωγή από τις Σέρρες, παντρεμένο και πατέρα δύο παιδιών 4,5 και 2,5 χρονών.

    Στρατιωτικές τιμές αποδόθηκαν από άγημα Πεζοναυτών, ενώ παραβρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων αλλά και των τοπικών αρχών.

    Εξάλλου, με στρατιωτικές τιμές έγινε σήμερα το απόγευμα από το ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Πετρωτού Πάτρας, η κηδεία του 19χρονου δεκανέα Φώτη Ανδρικόπουλου, που έχασε και αυτός τηζωή του μετά την έκρηξη πυροσωλήνα όλμου, στο πεδίο βολής Γλαφυρών Μαγνησίας,

    Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Φώτη Ανδρικόπουλου κατέκλυσαν τον ιερό ναό και τον περιβάλλοντα χώρο, για να πουν το τελευταίο αντίο στον 19χρονο, αλλά και να συμπαρασταθούν στην οικογένειά του.

    [03] Λ. Γρηγοράκος: Καμία απόλυση στον χώρο της Υγείας, εξαιτίας της αξιολόγησης

    «Καμία απόλυση δεν πρόκειται να γίνει στον χώρο της Υγείας, εξαιτίας της αξιολόγησης» δήλωσε σήμερα κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της αξιολόγησης των εργαζομένων στον χώρο.

    Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Νοσοκομείο, ο κ. Γρηγοράκος αναφέρθηκε στις εελλείψεις προσωπικού στην Υγεία και στην ανάγκη ενίσχυσης των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, επαναλαμβάνοντας ότι το 2015 πρόκειται να προσληφθούν 1.500 γιατροί και 2.500 νοσηλευτές.

    [04] Νέες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και αστυνομίας στην Τουρκία

    Συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι σήμερα μεταξύ Κούρδων και των δυνάμεων ασφαλείας στις πόλεις Ντιγιάρμπακιρ και Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε μία ημέρα μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που κόστισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους, όπως έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

    Στο Ντιγιάρμπακιρ η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές που πέταγαν πέτρες.

    Ανάλογες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο κέντρο του Βαν, σύμφωνα με πηγή των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία μετά τις βίαιες διαδηλώσεις των Κούρδων ενάντια στην άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να επέμβει στη Συρία.

    [05] Πέθανε ο ασθενής με Έμπολα στο Τέξας

    Ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο Λιβεριανός που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλευόταν στο Ντάλας, στην πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ, απεβίωσε, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί.

    Ο ασθενής - ο πρώτος που διαγνώστηκε ότι μολύνθηκε από τον ιό εκτός δυτικής Αφρικής - εξέπνευσε το πρωί (τοπική ώρα).

    Ο Ντάνκαν ασθένησε αφού επέστρεψε στο Τέξας την 20ή Σεπτεμβρίου από τη Λιβερία της δυτικής Αφρικής, όπου είχε πάει να επισκεφτεί μέλη της οικογένειάς του. Ο θάνατος του ασθενούς εντείνει τις ανησυχίες για τα σενάρια ότι ο θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [06] Φρ. Ολάντ: H ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας προτεραιότητα για όλους

    «H ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελούν προτεραιότητα για όλους τους Ευρωπαίους, είναι κάτι που μας αφορά όλους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Διάσκεψη για την απασχόληση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μιλάνο.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι «πρέπει να εφαρμοσθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων» και «να ρυθμιστεί καλύτερα η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής».

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατά την άφιξή του στη Διάσκεψη υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δημοσιονομική προσαρμογή αν δεν τύχει στήριξης η ανάπτυξη» και αναφέρθηκε στη μεγάλη χρησιμότητα των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι διαθέσιμα, για να στηριχθεί η απασχόληση των νέων.

    Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έφτασε στο συνεδριακό κέντρο του Μιλάνου, όπου φιλοξενείται η Διάσκεψη για την απασχόληση στις 16:30 ώρα Ελλάδας, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν μετά από περίπου είκοσι λεπτά.

    [07] Η Κομισιόν παροτρύνει την Άγκυρα να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον ενός κράτους - μέλους

    Tην ανησυχία της για την έλλειψη ανεξαρτησίας στο δικαστικό σύστημα αλλά και για τις ελλείψεις στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης προόδου που υιοθέτησε σήμερα.

    Παράλληλα, η Κομισιόν τονίζει ότι η εφαρμογή ορισμένων δεσμεύσεων στις μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκε, όπως το πακέτο εκδημοκρατισμού, και ότι έγιναν βήματα για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

    Σε ό,τι αφορά τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, η Κομισιόν αναφέρει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα προώθησαν αμοιβαίες συναντήσεις με τους δύο επικεφαλής διαπραγματευτές στην Άγκυρα και στην Αθήνα στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων. Η Επιτροπή παροτρύνει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον ενός κράτους-μέλους, ή πηγή τριβών και ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημία στις καλές γειτονικές σχέσεις και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Στα Συμπεράσματα επαναλαμβάνεται η εν λόγω παρότρυνση της Κομισιόν ενώ ζητείται και η αποφυγή «προκλητικής δράσης». Η Ελλάδα και η Κύπρος έκαναν επίσημες καταγγελίες για επαναλαμβανόμενες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου χώρου τους, περιλαμβανομένων και πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, όπως υπογραμμίζεται.

    Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει ενθαρρυντικές ανακοινώσεις, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή από το 1971, τονίζει η Επιτροπή.

    Όσον αφορά την Κύπρο, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Τουρκία εξέδωσε δηλώσεις και προέβη σε ενέργειες αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, προς όφελος όλων των Κυπρίων. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών περιλαμβάνουν τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, στη βάση του κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

    Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι αναμένεται από την Άγκυρα να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

    [08] Οι νικητές των βραβείων λογοτεχνίας της ΕΕ

    Οι νικητές των βραβείων λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014 - ανάμεσα στους οποίους είναι και ένας Έλληνας, ο Μάκης Τσίτας - ανακοινώθηκαν σήμερα στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης. Τα βραβεία αναγνωρίζουν τους καλύτερους νέους και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς στην Ευρώπη. Οι άλλοι νικητές των φετινών βραβείων είναι οι Ben Blushi (Αλβανία), Milen Ruskov (Βουλγαρία), Jan N?mec (Δημοκρατία της Τσεχίας), Oddn? Eir (Ισλανδία), Janis Jonevs (Λετονία), Armin ?hri (Λιχτενστάιν), Pierre J. Mejlak (Μάλτα), Ognjen Spahi? (Μαυροβούνιο), Marente de Moor (Κάτω Χώρες), Uglje?a ?ajtinac (Σερβία), Birg?l O?uz (Τουρκία) και Evie Wyld (Ηνωμένο Βασίλειο).

    «Τα θερμότερα συγχαρητήριά μου στους νικητές των βραβείων λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία.

    Τα βραβεία απονέμονται στους καλύτερους νέους και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης ή τη γλώσσα τους. Έχουν σκοπό να αναδείξουν την καλύτερη σύγχρονη λογοτεχνία της Ευρώπης, να ενθαρρύνουν τις διασυνοριακές πωλήσεις και να προωθήσουν τη μετάφραση, τη δημοσίευση και την ανάγνωση λογοτεχνικών έργων από άλλες χώρες. Το νέο πρόγραμμα της ΕΕ με τίτλο «Δημιουργική Ευρώπη» χορηγεί μεταφραστικές υποτροφίες, βοηθώντας έτσι τους συγγραφείς να προσελκύσουν αναγνώστες πέρα από τα εθνικά και τα γλωσσικά τους σύνορα.»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 October 2014 - 16:30:25 UTC