Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Βίαιη και επικίνδυνη υποβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας» διαπίστωσε η Ν. Βαλαβάνη
  • [02] Κυβέρνηση ειδικού σκοπού ζήτησε ο Δ. Κρεμαστινός
  • [03] Χρ. Αηδόνης: Θα συμβάλω στη σταθερότητα της πατρίδας μου
  • [04] Στις 26 Οκτωβρίου ανακοινώνονται τα stress tests των τραπεζών
  • [05] Π. Λιαργκόβας: Η καλύτερη δυνατή λύση η διαγραφή του χρέους
  • [06] ΕΛΣΤΑΤ - Αναθεώρηση του ΑΕΠ 2013 : Στο -3,3% η ύφεση από -3,9%
  • [07] Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το γενικό επιτελείο των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι
  • [08] Συνεχίζει να φλέγεται η Τουρκία - Τέσσερις νεκροί χθες βράδυ

  • [01] «Βίαιη και επικίνδυνη υποβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας» διαπίστωσε η Ν. Βαλαβάνη

    «Βίαιη και επικίνδυνη υποβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας» διαπίστωσε η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη. «Το υπουργείο Εξωτερικών δεν βρίσκει να πει μια κουβέντα, όταν η Γερμανία, παραμερίζοντας τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συγκαλεί στο Βερολίνο τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ορίζοντας την Αλβανία ως εκπρόσωπο όλων και θέτοντας εκτός πλαισίου του ΟΗΕ το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM. H Ελλάδα απείχε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου υπερψηφίστηκε η πρόταση 77 χωρών με επικεφαλής την Κίνα και με πρωτοβουλία της Αργεντινής, για μια διεθνή Σύμβαση που θα αφορά τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους και θα αποτελεί όπλα στα χέρια των μικρών χωρών», κατήγγειλε η κ. Βαλαβάνη. «Η Ελλάδα, χρειάζεται συμμαχίες, από τις πιο σύντομες μέχρι τις πιο μακροπρόθεσμες, με κριτήριο τα συμφέροντα του τόπου και του εργαζόμενου λαού και σε βάση αμοιβαίου οφέλους. Χρειάζεται να αναπτύξει σταθερές και ισότιμες σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με τις χώρες BRICS (σ.σ. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) και πριν απ' όλα με την Κίνα και τη Ρωσία. Χρειάζεται να στηρίξει κάθε φιλειρηνική δύναμη και δύναμη αντίστασης στον ηγεμονισμό, να αντικαταστήσει τη μη διπλωματία με την ενεργή διεκδίκηση. Να στηρίξει αποφασιστικά τον κυπριακό λαό απέναντι σε εκβιασμούς της τουρκικής κυβέρνησης», υποστήριξε η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Κυβέρνηση ειδικού σκοπού ζήτησε ο Δ. Κρεμαστινός

    Την πρότασή του, για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας ειδικού σκοπού, επανέφερε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός.

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι αδύνατον, βουλευτές που την στήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα -πολλές φορές παρά τη θέληση και τα πιστεύω τους- να την εγκαταλείψουν.

    «Επανέρχομαι στην πρόταση ευρύτατης συνεργασίας για κυβέρνηση ειδικού στόχου, υπό πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ακόμα και με εναλλακτική πρωθυπουργία των αρχηγών των κομμάτων που θα συμμετάσχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κρεμαστινός και πρόσθεσε: «Μια τέτοια κυβέρνηση θα καταστήσει τη χώρα ισχυρότερη στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους».

    [03] Χρ. Αηδόνης: Θα συμβάλω στη σταθερότητα της πατρίδας μου

    «Θα συμβάλω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη σταθερότητα της πατρίδας μου» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ταυτόχρονα όμως, ανέφερε ότι η άρνησή του στην πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης έχει το μήνυμα της ανάγκης για συνεννόηση και ριζοσπαστικές αλλαγές και δεν συνιστά μήνυμα αποσταθεροποίησης. «Είμαστε στη στιγμή της απαιτούμενης εθνικής συνεννόησης. Αλλά και της ανάγκης να δώσουμε οριστική λύση σε παθογένειες που μας κρατούν καθηλωμένους. Πιστεύω ότι είναι ευκαιρία, στην αναθεώρηση του Συντάγματος να προβλεφθεί σταθερός κύκλος διακυβέρνησης για να εξαφανίσουμε μια κακοδαιμονία του πολιτικού μας συστήματος που καθηλώνει πολλές κυβερνήσεις και τις καθιστά ενδοτικές και ευάλωτες στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία» είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω στις εκλογές, όπως δεν πιστεύω ότι καμία μακρά προεκλογική περίοδος θα βοηθήσει τη χώρα μου. Θα συμβάλω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη σταθερότητα της πατρίδας μου. Η άρνησή μου στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει σήμερα η κυβέρνηση, δεν επιζητά την αποσταθεροποίηση αλλά είναι ένα μήνυμα για ανάγκη συνεννόησης και ριζοσπαστικών αλλαγών».

    [04] Στις 26 Οκτωβρίου ανακοινώνονται τα stress tests των τραπεζών

    Στις 26 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης 130 τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο της ΕΚΤ. Η συνολική αξιολόγηση αφορά στην ενδελεχή εξέταση των ισολογισμών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών -μεταξύ των οποίων και των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών: της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank- πριν η ΕΚΤ αναλάβει την τραπεζική εποπτεία τον Νοέμβριο του 2014. Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της συνολικής αξιολόγησης στον διαδικτυακό της τόπο στις 12 το μεσημέρι (ώρα κεντρικής Ευρώπης) της 26ης Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα για κάθε τράπεζα θα παρουσιασθούν σε τυποποιημένα υποδείγματα και θα κάνουν διάκριση μεταξύ των κεφαλαιακών ελλειμμάτων που διαπιστώθηκαν κατά την εξέταση της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review, AQR) και των ελλειμμάτων που διαπιστώθηκαν με βάση το κύριο σενάριο και το δυσμενές σενάριο της άσκησης αντοχής (stress test). Τα αποτελέσματα θα περιλαμβάνουν επίσης πρόσθετη σημαντική πληροφόρηση, όπως τις εκδόσεις που έκαναν οι τράπεζες στις κεφαλαιαγορές το 2014. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) θα ανακοινώσει την ίδια ημέρα τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής τραπεζών στις χώρες- μέλη της ΕΕ. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι τράπεζες θα έχουν δύο εβδομάδες για να υποβάλουν τα σχέδιά τους στην ΕΚΤ, αναλύοντας πώς θα καλύψουν τα κεφαλαιακά ελλείμματά τους.

    [05] Π. Λιαργκόβας: Η καλύτερη δυνατή λύση η διαγραφή του χρέους

    «Θα ήταν ευχής έργο να λυθεί το θέμα του χρέους όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά δεν βλέπω τόσο μεγάλη προθυμία από τους εταίρους μας και το ΔΝΤ να διευθετήσουν το θέμα, πριν επιλυθούν τα πολιτικά ζητήματα όπως αυτό της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας» εκτιμά ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ενδεχομένως η διευθέτηση του θέματος του χρέους να αργήσει και να ακολουθήσει την όποια πολιτική εξέλιξη εδώ, γιατί οι εταίροι μας θέλουν να είναι σίγουροι ότι με οποιαδήποτε κυβέρνηση θα υπάρχει συνέχεια με αυτά που συμφωνούνται» σημειώνει ο καθηγητής Λιαργκόβας.

    Ερωτηθείς για τις απόψεις που διατυπώνονται από την αντιπολίτευση για διαγραφή μέρους του χρέους, ο κ. Λιαργκόβας τονίζει: «Υπάρχει μεγάλη δυσκολία από τους εταίρους να προχωρήσουν σε διαγραφή χρέους, αν και για εμάς θα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση, από πλευράς μείωσης του βάρους του χρέους. Αλλά αυτό σημαίνει ότι τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών που μας έχουν δανείσει, θα πάρουν μια τέτοια απόφαση. Βέβαια, από την άλλη πλευρά πρέπει να βρεθεί μια λύση, έστω και αν δεν πρόκειται για διαγραφή μέρους του χρέους. Είτε είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής είτε ένας συνδυασμός με «πάγωμα» των τόκων για ένα διάστημα. Όλα αυτά είναι δεύτερες λύσεις εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής».

    Αναφορικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού στο Bloomberg ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της χωρίς νέα βοήθεια από Ευρωζώνη και ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλή τονίζει: «Μπορεί σε αυτή τη φάση ή σε κάποια ευνοϊκή συγκυρία να το πει κανείς αυτό, αλλά μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση η χώρα όταν τα πράγματα δεν είναι τόσο ευνοϊκά στο μέλλον. Ως οικονομολόγος θα προτιμούσα μια μεγαλύτερη ασφάλεια για να βγούμε στις αγορές, όταν πια η οικονομία θα έχει διασφαλίσει την παραμονή μας στις αγορές».

    [06] ΕΛΣΤΑΤ - Αναθεώρηση του ΑΕΠ 2013 : Στο -3,3% η ύφεση από -3,9%

    Μικρότερη ύφεση, στο -3,3% από -3,9%, προκύπτει για το 2013, μετά την αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών από την ΕΛΣΤΑΤ και τη συμπερίληψη νέων στοιχείων και μεθόδων για τον υπολογισμό του ΑΕΠ.

    Πάντως, το όφελος σε απόλυτα μεγέθη είναι σχετικά μικρό, καθώς το ΑΕΠ (τρέχουσες τιμές) διαμορφώθηκε πέρυσι σε 182,438 δισ. ευρώ, από 182,054 δισ. ευρώ με βάση την προηγούμενη μεθοδολογία (αύξηση κατά 384 εκατ. ευρώ).

    Με βάση την αναθεώρηση, το ΑΕΠ (σε τρέχουσες τιμές) ανήλθε το 2010 σε 226,2 δισ. ευρώ έναντι 222,2 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 4 δισ. ευρώ).

    [07] Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το γενικό επιτελείο των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι

    Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) κατέλαβαν σήμερα το κτίριο του γενικού επιτελείου των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι, στο βόρειο τμήμα αυτής της κουρδικής πόλης της Συρίας που βρίσκεται στη μεθόριο με την Τουρκία, η οποία κλήθηκε σήμερα από τον ΟΗΕ να επιτρέψει στους κούρδους πρόσφυγες να διασχίσουν και πάλι τα σύνορα για να βοηθήσουν το Κομπάνι.

    [08] Συνεχίζει να φλέγεται η Τουρκία - Τέσσερις νεκροί χθες βράδυ

    Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 360 τραυματίσθηκαν σε ολόκληρη την Τουρκία κατά τις διαδηλώσεις των Κούρδων κατά της αδράνειας της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατά της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε 1.000 συλλήψεις κατά τη διάρκεια των ταραχών, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η αστυνομία κατέστειλε βάναυσα τις κουρδικές διαδηλώσεις. "Αυτή η κλιμάκωση της βίας πρέπει να σταματήσει αμέσως, όλοι πρέπει να συμβάλουν για τον τερματισμό αυτών των περιστατικών", δήλωσε ο υπουργός. Ταραχές ξέσπασαν και κατά τη χθεσινή νύκτα σε πολλές πόλεις της Τουρκίας , και κυρίως στο Γκαζίαντεπ, όπου τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα περισσότερα από τα θύματα στα οποία αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους ακτιβιστές προσκείμενους στο PKK και υποστηρικτές εθνικιστικών και ισλαμιστικών οργάνωσεων (όπως είναι η τουρκική Χεζμπολάχ).

    Διαβάστε επίσης: Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το γενικό επιτελείο των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 October 2014 - 12:30:24 UTC