Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Στ. Θεοδωράκης ανέβαλε τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα
  • [02] Π. Σκουρλέτης: Άκουσα κυβερνητικούς βουλευτές να μιλούν για αργυρώνητους βουλευτές
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: «Προσβλητική» για τον κόσμο της Αριστεράς, η σχέση Τσίπρα - Καμμένου
  • [04] Ενημέρωση της Βουλής για τα μέτρα πρόληψης κατά του Έμπολα
  • [05] Έτρεχε να αποφύγει τον έλεγχο ο οδηγός που προκάλεσε το μακελειό
  • [06] Σε «ελεύθερη πτώση» για δεύτερη ημέρα το Χρηματιστήριο
  • [07] Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να καλύψουν με ιδιωτικούς πόρους ενδεχόμενα ελλείμματα, εκτιμά ο Fitch
  • [08] Πτωτικές τάσεις και σήμερα στο Χρηματιστήριο
  • [09] ΤτΕ: Στα 2,7 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 9μηνο
  • [10] Γιόσκα Φίσερ: Δεν γίνονται ταυτόχρονα μείωση χρέους και μεταρρυθμίσεις
  • [11] Συντονισμένη προσπάθεια να περάσει σε ελληνικά χέρια η κατοικία Καζαντζάκη στην Αντίπ
  • [12] Συσκευή αλκοτέστ σε μέγεθος μπρελόκ συνδέεται με το κινητό σας και σας προειδοποιεί όποτε έχετε πιει λιγάκι παραπάνω
  • [13] Η ζωή κοντά σε μεγάλους δρόμους αυξάνει τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου από καρδιά

  • [01] Ο Στ. Θεοδωράκης ανέβαλε τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα

    Με πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. «Δεν έχουμε κοινό σχέδιο με Τσίπρα- Καμμένο» ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στενοί συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη αφενός λόγω του κλίματος πόλωσης που διαμορφώθηκε στο πολιτικό σκηνικό μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και αφετέρου λόγω της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο.

    Διαβάστε επίσης: Στ. Θεοδωράκης: «Προσβλητική» για τον κόσμο της Αριστεράς, η σχέση Τσίπρα - Καμμένου

    [02] Π. Σκουρλέτης: Άκουσα κυβερνητικούς βουλευτές να μιλούν για αργυρώνητους βουλευτές

    «Κάθε βουλευτής, όχι απλώς δικαιούται, αλλά επιβάλλεται, με βάση τη συνείδησή του και την πολιτική συγκρότησή του, ελεύθερα να κάνει την επιλογή του. Νομίζω ότι κάθε βουλευτής από τους 300 πρέπει να σταθμίσει πρώτα και κύρια αν θα δώσει "πράσινο φως" στην κυβέρνηση Σαμαρά να συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στον κατήφορο. Αυτό είναι. Δικαίωμά του και θα κριθεί γι' αυτό, όπως όλοι μας», δήλωσε σχετικά με την προεδρική εκλογή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.

    Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λόγο για αργυρώνητους βουλευτές αναφέροντας τα εξής: «Αυτά τα λένε στελέχη από την κυβερνητική πλευρά, απ' ό,τι έχω ακούσει. Μα, ποιος το είπε αυτό; Ακούσατε κανέναν να το πει από τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχει ειπωθεί ούτε έτσι, ούτε αλλιώς. Εγώ άκουσα κυβερνητικούς βουλευτές να τα λένε αυτά... Η ένταση των δηλώσεων της κυβέρνησης μάλλον δείχνει, όμως, ότι πρόκειται περί υποκριτικής στάσης με άλλη σκοπιμότητα... Θέλει να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να συγκαλύψει το καινούργιο φιάσκο στην υπόθεση του ΔΝΤ και στην αφήγηση περί αποχώρησης από το μνημόνιο». Σχετικά με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί δανείου του κόμματος της ΝΔ, ύψους περίπου 13 εκατ. το 2013 είπε: «Αν δεν κάνω λάθος, το ύψος προκύπτει από τον ισολογισμό. Αν το αυξημένο νούμερο οφείλεται σε νέο δάνειο ή στη μη εξυπηρέτηση του δανείου, οπότε κεφαλαιοποιήθηκαν οι τόκοι, οφείλουν να μας το εξηγήσουν... Δεν το ανέδειξα εγώ, αλλά σας απαντώ».

    [03] Στ. Θεοδωράκης: «Προσβλητική» για τον κόσμο της Αριστεράς, η σχέση Τσίπρα - Καμμένου

    «Η σχέση του Π. Καμμένου με τον Α. Τσίπρα είναι προσβλητική για τον κόσμο της Αριστεράς» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τεσσάρων περιφερειακών ραδιοσταθμών της χώρας από το ιντερνετικό ραδιόφωνο του Ποταμιού. «Δεν έχει σημασία τι λες για ένα μερικό ζήτημα, αλλά τι λες για τη χώρα» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Αν πιστεύεις ότι η χώρα είναι έρμαιο σκοτεινών συμφερόντων, αν πιστεύεις ότι ο Μέγας Αλέξανδρος κάποια στιγμή θα αναστηθεί και θα σώσει τη χώρα και θα κάνει μια εκστρατεία και θα πάρει τα χαμένα εδάφη, δεν μπορεί να διαλέγεσαι με τον χώρο της Αριστεράς. Είναι προσβολή για τον χώρο της Αριστεράς αυτή η συζήτηση. Και δεν έχει και τίποτα καινούργιο, γιατί, από όσο θυμάμαι, ο κ. Καμμένος ήταν για κάποια χρόνια υπουργός. Άρα, με την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να κυβερνήσει, θα πρέπει να αναζητήσει και άλλους υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που είναι στα αζήτητα και πιθανότατα πολύ εύκολα θα του προσφέρουν στήριξη».

    [04] Ενημέρωση της Βουλής για τα μέτρα πρόληψης κατά του Έμπολα

    Ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, για την πιθανή εμφάνιση του ιού Έμπολα και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συνεπικουρούμενος από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

    Το υπουργείο Υγείας προχωρά στην άμεση πρόσληψη 30 υγειονομικών προκειμένου να μεταβούν στα σημεία που παρατηρείται ενισχυμένη είσοδος παράτυπων μεταναστών, με στόχο να υπάρξει έλεγχος των εισερχομένων, μια πρώτη επαφή, με τους συγκεκριμένους ανθρώπους για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εξάλλου θα γίνει και περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού που υπηρετεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει άσκηση στη διαχείριση τυχόν κρούσματος του ιού Έμπολα. Η άσκηση θα γίνει σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

    Για τις πιθανότητες εμφάνισης του ιού 'Εμπολα και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του, συνεδριάζει, αύριο, στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Υπουργών Υγείας των χωρών μελών.

    Ο κ. Βορίδης ενημέρωσε τους βουλευτές-μέλη της επιτροπής ότι εκδόθηκε κάρτα που θα διανέμεται από τις αεροπορικές εταιρείες και θα διανέμεται και στα λιμάνια. Με την κάρτα θα υποβάλλεται ένα ερωτηματολόγιο, από το οποίο θα προκύπτει η χώρα προέλευσης του επιβάτη, ο χρόνος αναχώρησης από τη χώρα προέλευσης, ενώ θα υπάρχουν και ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του. Στόχος είναι, να αυξηθεί ο βαθμός εγρήγορσης του ίδιου του ταξιδιώτη, όπως είπε ο κ. Βορίδης επισημαίνοντας ότι η κάρτα αυτή έχει ήδη διανεμηθεί στις ΗΠΑ.

    [05] Έτρεχε να αποφύγει τον έλεγχο ο οδηγός που προκάλεσε το μακελειό

    Μια γυναίκα αλβανικής υπηκοότητας και ένας νεαρός αστυνομικός, ο οποίος πήγαινε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για να παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια, είναι οι δύο νεκροί από την τρελή κούρσα του ΙΧ αυτοκινήτου Smart, που προκάλεσε μακελειό στην οδό Πέτρου Ράλλη. Βαρύτατα τραυματισμένη είναι μία γυναίκα, η οποία -όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία- έχασε τα δύο της πόδια, και ελαφρύτερα τραυματισμένοι είναι ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου, επίσης αλβανικής υπηκοότητας και ένας ακόμα αλλοδαπός, αιγυπτιακής υπηκοότητας, οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την προανάκριση της Τροχαίας, ο οδηγός του Smart, ενώ κατευθυνόταν προς τη λεωφόρο Κηφισού, στο ύψος περίπου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, συγκρούστηκε με ταξί και προσπάθησε να διαφύγει πατώντας γκάζι, για να αποφύγει τις συνέπειες. Έχασε όμως τον έλεγχο του αυτοκινήτου, λόγω υπερβολικής ταχύτητας, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το μακελειό. Αρχικά «θέρισε» την άτυχη γυναίκα, η οποία είχε μόλις κατέβει από το πεζοδρόμιο μαζί με τον σύζυγό της για να περάσει απέναντι, η οποία εξέπνευσε επιτόπου. Στη συνέχεια το «τρελό» ΙΧ έπεσε διαδοχικά πάνω σε δύο άλλα αυτοκίνητα και τρεις μοτοσικλέτες, παρέσυρε τη δεύτερη γυναίκα που ακρωτηριάστηκε, τον αλλοδαπό και τελευταίο τον αστυνομικό και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ο οδηγός, ο οποίος απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική. Για την υπόθεση σχηματίζεται δικογραφία, ενώ ο οδηγός θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

    [06] Σε «ελεύθερη πτώση» για δεύτερη ημέρα το Χρηματιστήριο

    Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκονται για δεύτερη ημέρα οι τιμές των μετοχών, το δε 10ετές ελληνικό ομόλογο εκτινάχθηκε στο 7,6%. Οι μαζικές πωλήσεις, κυρίως από τους ξένους επενδυτές, οδηγούν την αγορά σε μεγάλη πτώση άνω του 5% και υποχωρεί κάτω και από τα επίπεδα των 900 μονάδων, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Αυγούστου του 2013. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:00, διαμορφώνεται στις 896,85 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,42%. Η αξία των συναλλαγών κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, ανέρχεται στα 120,70 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5,21%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,76%. Μεγάλες απώλειες καταγράφουν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-8,11%), των Κατασκευών (-7,40%), των Πρώτων Υλών (-7,32%) και των Ταξιδιών (-6,32%). Στο «κόκκινο» κινούνται όλες οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν oι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-11,27%), της Ιντραλότ (-10,40%), της ΜΕΤΚΑ (-8,51%), της ΕΥΔΑΠ (-8,31%), της ΔΕΗ (-7,73%), της Μυτιληναίος (-7,49%) και της Jumbo (-7,11%). Ανοδικά κινούνται 16 μετοχές, 100 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Dionic +15,15%, Κτήμα Λαζαρίδη +9,09%, Ιντεάλ(κ) +9,05% και SATO +8,11%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Minerva -22,37%, ANEK(ΠΟ΄96) -20,00%, PC Systems -20,00% και ΑΤΤΙ-ΚΑΤ -18,75%.

    [07] Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να καλύψουν με ιδιωτικούς πόρους ενδεχόμενα ελλείμματα, εκτιμά ο Fitch

    Οι πανευρωπαϊκές ασκήσεις αντοχής (stress tests) των τραπεζών μπορεί να δείξουν ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, ιδιαίτερα εάν δεν ενσωματωθούν πλήρως τα δυνητικά οφέλη από τα συνεχιζόμενα μέτρα αναδιάρθρωσής τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% εφέτος και 2,5% το 2015. Το βασικό σενάριο του οίκου είναι, ωστόσο, ότι οι τράπεζες θα καλύψουν με ιδιωτικούς πόρους τα (κεφαλαιακά) κενά τους, όπως συνέβη στο πρώτο εξάμηνο του 2014, μετά τις ασκήσεις αντοχής που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, παρά με προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο έχει ακόμη διαθέσιμα ύψους 11 δισ. ευρώ. Ο Fitch σημειώνει ότι δεν προβλέπει καμία αλλαγή του αξιόχρεου B- των τραπεζών, το οποίο είναι ήδη πολύ χαμηλό, αλλά προσθέτει ότι «εάν προκύψουν κάποια πολύ σημαντικά κεφαλαιακά ελλείμματα από την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού τους, τα οποία θα πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να καλυφθούν βραχυπρόθεσμα με μέτρα αναδιάρθρωσης, τότε πιθανόν να υπάρξουν αρνητικές αλλαγές όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγησή τους».

    [08] Πτωτικές τάσεις και σήμερα στο Χρηματιστήριο

    Νέες ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά με υψηλό τζίρο, εν μέσω νέας ανόδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:00, διαμορφώνεται στις 914,88 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,52%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 92,04 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,44%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,47%.

    Στο «κόκκινο» βρίσκονται όλες οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ιντραλότ (-9,60%), της Τέρνα Ενεργειακή (-9,09%), της Μυτιληναίος (-5,53%), της Eurobank (-5,28%), του ΟΠΑΠ (-5,26%) και της MIG (-5,12%). Όλοι οι επιμέρους δείκτες υποχωρούν και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Κατασκευών (-5,05%), του Εμπορίου (-5,02%), των Ταξιδιών (-4,45%) και της Τεχνολογίας (-4,26%). Ανοδικά κινούνται 21 μετοχές, 83 πτωτικά και 16 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Dionic +15,15%, ATTI-KAT +12,50%, Νάκας +10,00% και Κτήμα Λαζαρίδη +9,09%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Minerva -22,37%, Προοδευτική -19,10%, ΑΕΓΕΚ(κ) -18,33% και Altec -15,00%.

    [09] ΤτΕ: Στα 2,7 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 9μηνο

    Πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ εμφανίζει και σε ταμειακή βάση ο κρατικός προϋπολογισμός στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014. Το αποτέλεσμα παραμένει πλεονασματικό, αλλά διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, αν αφαιρεθούν περίπου 1,3 δισ. ευρω που αφορούν την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών δύο τραπεζών, και συμπεριληφθούν τα έσοδα 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, καθώς και δαπάνες 312 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και αυτές ύψους 451 εκατ. ευρώ, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης στο εννεάμηνο μειώθηκε σημαντικά στα 2,213 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 8,881 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 34,59 δισ. ευρώ, από 32,7 δισ. ευρώ πέρυσι. εκατ., αλλά και τη μείωση των δαπανών στα 36,447 δισ. ευρώ, από 42,6 δισ. πέρυσι. Μείωση στα 4,89 δισ. ευρώ από 5,4 δισ. ευρώ πέρυσι εμφάνισε και το κονδύλι των τόκων με τους οποίους επιβαρύνεται ο Κρατικός Προυπολογισμός για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους.

    [10] Γιόσκα Φίσερ: Δεν γίνονται ταυτόχρονα μείωση χρέους και μεταρρυθμίσεις

    «Δεν γίνονται ταυτόχρονα μείωση του χρέους και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση Σρέντερ-Φίσερ παραβίασε τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και του «κουρέματος» του χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος κατά την δεκαετία του 1950, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Αποτυγχάνει η Ευρώπη;», στο οποίο αναφέρεται στην οικονομική κρίση και τις προοπτικές της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τον Γιόσκα Φίσερ, η Ευρώπη έχει πάρει την κάτω βόλτα. «Κούρεμα χρέους; Έρχεται. Ευρωομόλογα. Πιθανόν έρχονται και αυτά», αναφέρει η εφημερίδα Die Welt για το βιβλίο και σε σημερινό της δημοσίευμα τονίζει ότι το ερώτημα στον τίτλο δεν είναι ρητορικό, αλλά ο πρώην αντικαγκελάριος ανησυχεί πραγματικά ότι η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Εάν τον ρωτούσαν το 2008, «αν θα το θεωρούσα πιθανό η Ευρώπη να αποτύχει, θα είχα απαντήσει - παράλογο-», δήλωσε ο συγγραφέας, αλλά σήμερα θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη διαβρώνεται από την ευρωκρίση».

    «Οι διαδικασίες επανεθνικοποίησης απειλούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι ήδη οι ευρωεκλογές «έφεραν μια καταστροφική εικόνα», με λαϊκιστές και εθνικιστές παντού. Και τι κάνουν οι ενεργοί πολιτικοί της Ευρώπης; «Δεν είσαι στην κυβέρνηση για να περνάς καλά, αλλά για να κάνεις τα απαραίτητα», δήλωσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν αναφερόταν στην σημερινή γερμανική κυβέρνηση ή σε όλες τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

    Ο Γιόσκα Φίσερ ξεκαθάρισε ότι «μόνο μαζί» μπορεί να συνεχίσει η Ευρώπη και ζητά στενότερη γερμανογαλλική συνεργασία, η οποία όμως δεν γίνεται χωρίς συμβιβασμούς. «Η Γερμανία πρέπει να απαλλαγεί από την εμμονή σε δημοσιονομική κυριαρχία και η Γαλλία από την εμμονή της στην πολιτική κυριαρχία. Στο τέλος βρίσκονται πιθανώς ευρωομόλογα», τόνισε και σημείωσε ότι και ένα περαιτέρω «κούρεμα χρέους για τις χώρες του Νότου είναι απαραίτητο». Παραδέχθηκε δε ότι μπορεί κάτι τέτοιο να μην είναι δημοφιλές, αλλά «το δημοφιλές μόνο πολύ σπάνια είναι και το σωστό», είπε. Έτσι έζησε και έτσι κυβέρνησε, πρόσθεσε. «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση ήταν μια κατάσταση στην οποία κέρδισαν όλοι οι εμπλεκόμενοι (win-win)», συνέχισε και ανέφερε ότι «κουρέματα» χρέους υπήρξαν ήδη και κατά την δεκαετία του 1950- για τους Γερμανούς, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο. «Νομίζετε ότι αυτό ήταν δημοφιλές στο Παρίσι ή στην Αθήνα;», αναρωτήθηκε.

    [11] Συντονισμένη προσπάθεια να περάσει σε ελληνικά χέρια η κατοικία Καζαντζάκη στην Αντίπ

    Στην προοπτική της απόκτησης και αξιοποίησης της κατοικίας του Νίκου Καζαντζάκη, στην Αντίπ της Γαλλίας, όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια, της επονομαζόμενης ως «κουκούλι» από τον ίδιο τον λογοτέχνη, στρέφουν τις προσπάθειές τους, το Μουσείο Καζαντζάκη, ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την ανακοίνωση πώλησης της συγκεκριμένης κατοικίας του Κρητικού δημιουργού.

    Τον Νοέμβριο μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ στη Γενεύη, Γιώργος Στασινάκης, και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία θα συναντήσουν στην Αντίμπ τον υπεύθυνο του μεσιτικού γραφείου και την τοπική δημοτική Αρχή.

    Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την ανακοίνωση, η σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής είχε απευθύνει έκκληση προς τους απανταχού Έλληνες και Κρήτες να περάσει σε ελληνικά χέρια η συγκεκριμένη κατοικία, στη Ν. Γαλλία.

    Σε ανακοίνωση την οποία συνυπογράφουν οι φορείς, που φροντίζουν για τη διάδοση του έργου του μεγάλου λογοτέχνη, καλούνται «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και φορείς, που έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αγορά και την αξιοποίηση της εν λόγω κατοικίας να απευθυνθούν στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά (info@kazantzaki.gr).

    [12] Συσκευή αλκοτέστ σε μέγεθος μπρελόκ συνδέεται με το κινητό σας και σας προειδοποιεί όποτε έχετε πιει λιγάκι παραπάνω

    Το όνομα της συσκευής είναι Breeze. Ο χρήστης φυσάει στο στόμιό της. Ακολούθως, τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω Bluetooth στο «έξυπνο» κινητό του, όπου ειδική εγκατεστημένη εφαρμογή (με την ονομασία Breathometer , συμβατή τόσο με λειτουργικά συστήματα iOS όσο και με Android) τον ενημερώνει για τα επίπεδα αλκοόλ που ανιχνεύθηκαν στο αίμα του.

    Στόχος της συσκευής είναι να προειδοποιήσει τους χρήστες της όποτε εκείνοι είναι έτοιμοι να υπερβούν το όριο πίνοντας ακόμη ένα ποτό, δήλωσε ο άνθρωπος που την εφηύρε, Τσαρλς Μάικλ Γιμ.Όπως είπε ο ίδιος, σε διαφορετική περίπτωση, όταν κάποιος έχει πιει παραπάνω από το επιτρεπτό όριο, η συσκευή αλκοτέστ Breeze τον ενημερώνει ότι δεν πρέπει να οδηγήσει.

    [13] Η ζωή κοντά σε μεγάλους δρόμους αυξάνει τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου από καρδιά

    Η διαβίωση κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους και μεγάλες οδικές αρτηρίες αυξάνει τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο από καρδιά, όπως έδειξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που επικεντρώθηκε σε γυναίκες.Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζέιμι Χαρτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου «Brigham and Women» της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 107.000 γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών, τα οποία αφορούσαν την περίοδο 1980-2012.

    Η μελέτη έδειξε ότι όσες γυναίκες ζούσαν σε απόσταση έως 50 μέτρων από δρόμο με την μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων, είχαν κατά μέσο όρο 38% αυξημένο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου, σε σχέση με όσες ζούσαν σε απόσταση τουλάχιστον μισού χιλιομέτρου.Για όσες ζούσαν σε απόσταση έως 100 μέτρων από το δρόμο, ο κίνδυνος ξαφνικού θανάτου ήταν αυξημένος κατά 6%. Ειδικότερα για θάνατο από στεφανιαία νόσο, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 24% κατά μέσο όρο.Αν και σε προηγούμενες έρευνες έχει διαπιστωθεί μια μέτρια αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο μεταξύ όσων μένουν κοντά σε μεγάλους δρόμους, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει και κίνδυνος ξαφνικού θανάτου. Η αιτία γι'αυτό είναι πιθανώς η ρύπανση της ατμόσφαιρας εξαιτίας των διερχομένων οχημάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 October 2014 - 12:30:27 UTC