Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ερχόμενη Τρίτη η εξαγγελία της πολιτικής πρωτοβουλίας του Σπ. Λυκούδη
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τη Δημοκρατική Παράταξη, γιατί ήταν πάντοτε η δημοκρατική παράταξη
  • [03] Αντ. Σαμαράς: Εκλογές τον Ιούνιο του 2016
  • [04] Προβάδισμα 4,9% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σε δημοσκόπηση της "Metron Analysis"
  • [05] Β. Πούτιν: Συμφωνία με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο
  • [06] Συμφωνία Νιγηρίας - Μπόκο Χαράμ για εκεχειρία

  • [01] Την ερχόμενη Τρίτη η εξαγγελία της πολιτικής πρωτοβουλίας του Σπ. Λυκούδη

    Υπέρ ενός σχεδίου εθνικής συνεννόησης, μέσα από μια μεγάλη συναίνεση και σύμπραξη των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, τάσσεται ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος είναι διατεθειμένος να ψηφίσει πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανάλογα και με το πρόσωπο που θα προταθεί, επειδή δεν πιστεύει ότι είναι λύση οι πρόωρες εκλογές.

    Ο κ. Λυκούδης μίλησε σε εκδήλωση με τη συμμετοχή πολιτικών του φίλων στη Θεσσαλονίκη και, όπως είπε, την ερχόμενη Τρίτη, σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα, θα ανακοινωθεί η δημιουργία μιας πολιτικής πρωτοβουλίας με όνομα που θα έχει ως ρίζα τη λέξη "μεταρρύθμιση".

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τη Δημοκρατική Παράταξη, γιατί ήταν πάντοτε η δημοκρατική παράταξη

    «Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τη Δημοκρατική Παράταξη, γιατί ήταν πάντοτε η δημοκρατική παράταξη» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη δευτερολογία του κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Υπογράμμισε ότι «πάμε σε ένα συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης που σέβεται τα όργανα και τη δομή του ΠΑΣΟΚ και τις Νομαρχιακές Επιτροπές και όλες τις άλλες εκφάνσεις τις οργανωτικές του ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ποτέ άλλοτε η προεδρική εκλογή δεν ήταν τόσο πολιτική. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «όταν λέμε ψηφίστε για να μην οπισθοχωρήσει η χώρα, ψηφίστε για να υπάρξει σταθερότητα, ψηφίστε για να βγούμε από το μνημόνιο και την τρόικα, πολιτική συμφωνία κάνουμε», προσθέτοντας ότι δεν γίνεται συζήτηση για πρόσωπο, γιατί το θέμα δεν είναι ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αν η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά ή αποσταθεροποιητικά.

    [03] Αντ. Σαμαράς: Εκλογές τον Ιούνιο του 2016

    Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο Μιλάνο ότι δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το 2015, σημειώνοντας ότι η Αθήνα συνεχίζει επιτυχώς την πορεία εξόδου από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας όμως παράλληλα πως το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας γραμμής πιστώσεων για την αντιμετώπιση πιθανής αναταραχής στις αγορές είναι κάτι το οποίο τελεί υπό συζήτηση.

    «Θα εξαλείψουμε τις ανησυχίες περί πολιτικού κινδύνου», τόνισε ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή ηγετών κρατών της ΕΕ και της Ασίας.

    «Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2016, στο τέλος της τετραετούς θητείας της Βουλής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

    Στην ίδια συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η Αθήνα σχεδιάζει την έξοδο της Ελλάδας από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης νωρίτερα του αναμενομένου.

    Το Ρόιτερς υπενθυμίζει ότι η μαζική ρευστοποίηση ελληνικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα και η άνοδος των επιτοκίων έθεσε υπό αμφισβήτηση από αρκετές πλευρές το εάν και κατά πόσον η Αθήνα θα μπορέσει να εφαρμόσει το σχέδιό της να βγει από το πρόγραμμα στις αρχές του 2015.

    [04] Προβάδισμα 4,9% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σε δημοσκόπηση της "Metron Analysis"

    Προβάδισμα 4,9 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ, δείχνει δημοσκόπηση της "Metron Analysis" που θα δημοσιεύσει αύριο η εφημερίδα "Παραπολιτικά", με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

    Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23,7%, έναντι 18,8% της ΝΔ. Το Ποτάμι καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 6,1%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,9%, ενώ η Χρυσή Αυγή περιορίζεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 4,5%. Από 3,4 % "παίρνουν" το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και για πρώτη φορά "εμφανίζεται" στον πίνακα ο ΛΑΟΣ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 2%. Ακόμη 5,2% απαντούν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα, 17,7% δηλώνουν αναποφάσιστοι η "Δεν ξέρω/Δεν απαντώ", ενώ ποσοστό 5,2% των ερωτηθέντων δηλώνουν "Δεν θα ψηφίσω".

    Στο ερώτημα "αν θα υπάρξει πλειοψηφία 180 βουλευτών από την παρούσα Βουλή ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας" το 58% των ερωτηθέντων εκτιμά πως δεν θα υπάρξει, έναντι των 33% που πιστεύει πως μπορεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο και 9% που απαντούν ΔΞ/ΔΑ.

    Tο 32% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, το 18% τον Αλέξη Τσίπρα και το 36% απαντά "Κανέναν".

    Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο διάστημα 6-10 Οκτωβρίου. Στην προηγούμενη της ίδιας εταιρείας που έγινε το διάστημα 8-10 Σεπτεμβρίου, για λογαριασμό επίσης της εφημερίδας "Παραπολιτικά", ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε προβάδισμα 2,6 μονάδων.

    [05] Β. Πούτιν: Συμφωνία με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε απόψε τους Ευρωπαίους να "στηρίξουν" οικονομικά την Ουκρανία ώστε να ξαναρχίσουν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου που είχαν διακοπεί από το καλοκαίρι λόγω των απλήρωτων χρεών που είχε συσσωρεύσει το Κίεβο.

    "Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (...) πρέπει να στηρίξουν την Ουκρανία και να την βοηθήσουν να λύσει αυτό το πρόβλημα" του χρέους απέναντι στη Ρωσία, είπε ο Πούτιν μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο στο Μιλάνο.

    "Υπάρχουν ορισμένα εργαλεία, όπως οι ενδιάμεσες πιστώσεις (...) ή οι εγγυήσεις μιας τράπεζας κύρους" συνέχισε.

    Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι επιτεύχθηκε "πρόοδος" στις συνομιλίες που είχε με τον Ποροσένκο. "Συμφωνήσαμε για τους όρους επανάληψης των παραδόσεων φυσικού αερίου, τουλάχιστον για τη χειμερινή περίοδο" είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι η χώρα του συμφώνησε με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτηρούν την εκεχειρία, κυρίως στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

    [06] Συμφωνία Νιγηρίας - Μπόκο Χαράμ για εκεχειρία

    Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ για εκεχειρία και για την απελευθέρωση των περίπου 200 κοριτσιών που απήχθησαν τον Απρίλιο από ένα σχολείο στη βορειανατολική πόλη Τσιμπόκ, όπως δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας.

    «Μια συμφωνία για εκεχειρία συνήφθη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Νιγηρίας» και της Μπόκο Χαράμ, επεσήμανε ο στρατάρχης Άλεξ Μπάντεχ σε ανακοίνωσή του, έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών με την οργάνωση.

    «Έδωσα οδηγίες στους επικεφαλής των διάφορων σωμάτων του στρατού ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα εφαρμοστούν στο πεδίο» πρόσθεσε ο Μπάντεχ.

    Παράλληλα ο πρώτος γραμματέας της προεδρίας της Νιγηρίας Χάσαν Τούκουρ δήλωσε ότι έχει συναφθεί συμφωνία με τη Μπόκο Χαράμ για τον τερματισμό των βιαιοτήτων, η οποία προβλέπει επίσης την απελευθέρωση των 219 κοριτσιών που εξακολουθούν να αγνοούνται.

    Πάντως, ορισμένες πηγές έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την ανακοίνωση περί συμφωνίας με την ισλαμιστική οργάνωση, η οποία έγινε λίγο προτού ο πρόεδρος της Νιγηρίας ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 October 2014 - 18:30:28 UTC