Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα νέα βάρβαρη μισθολογική περικοπή στους δημοσίους υπαλλήλους
  • [02] Με αρμόδιους φορείς του ΠΝ θα συναντηθούν εργαζόμενοι των Ναυπηγείων
  • [03] Στον εισαγγελέα καταθέτουν Ν. Κωνσταντόπουλος και Ι. Πανούσης
  • [04] Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των εφάπαξ που δόθηκαν την τελευταία διετία από το Δημόσιο
  • [05] Πλειστηριασμός ακινήτων, μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου
  • [06] Νέο πρωτόκολλο ασφαλείας στις ΗΠΑ, για γιατρούς και νοσηλευτές που φροντίζουν θύματα του Έμπολα
  • [07] Θλίψη και συγκίνηση στο Παρίσι για τον τραγικό θάνατο του επικεφαλής της Total, Κριστόφ ντε Μαργκερί
  • [08] Στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το «Barbaros»
  • [09] Β. Χίσλοπ: Στην Ελλάδα εμπνέομαι γιατί έχει ιστορίες και ανθρώπους που αγαπώ

  • [01] ΚΚΕ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα νέα βάρβαρη μισθολογική περικοπή στους δημοσίους υπαλλήλους

    «Τα απανωτά δημοσιεύματα και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών «περί εξορθολογισμού του νέου μισθολογίου» δείχνουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα νέα βάρβαρη μισθολογική περικοπή στους δημοσίους υπαλλήλους. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης αφορούν κυρίως τη μείωση του βασικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και την εξίσωσή του με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (586 ευρώ μεικτά)» αναφέρει το ΚΚΕ σε χθεσινοβραδινό του σχόλιο, καλώντας «σε ετοιμότητα όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» και προσθέτοντας «καμία σκέψη για νέες μειώσεις στους μισθούς. Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009».

    [02] Με αρμόδιους φορείς του ΠΝ θα συναντηθούν εργαζόμενοι των Ναυπηγείων

    Συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς του Πολεμικού Ναυτικού, θα έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο οποίοι από χθες πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με χθεσινή ανακοίνωσή του, επιρρίπτει τις ευθύνες για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, καθώς και για την πορεία του προγράμματος ναυπήγησης των πυραυλακάτων στα εν λόγω ναυπηγεία, στην εργοδοσία των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

    Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε με αφορμή τη μετάδοση του θέματος από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναφέρει τα εξής:

    «Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταβάλει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας το σύνολο του τιμήματος που αφορά στις πυραυλακάτους. Είναι ξεκάθαρο ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν χρωστά ούτε ευρώ για την ολοκλήρωση ναυπήγησης των πυραυλακάτων και περιέργως καταγγέλλεται πως δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Με αυτά γίνεται σαφές ότι η οικονομική ομηρία των εργαζομένων οφείλεται αποκλειστικά στην εργοδοσία των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

    Με την ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επαναλαμβάνει ότι επεξεργάζεται σχέδια και προτάσεις «στην προοπτική ολοκλήρωσης του απαιτούμενου κατασκευαστικού έργου των πλοίων για την ένταξή τους στον Στόλο και τη διασφάλιση της εργασιακής προοπτικής του προσωπικού στα Ναυπηγεία Ελευσίνας», στο πλαίσιο της «διαρκούς μέριμνας του για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για συμβολή στην προοπτική της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και των εργαζομένων της».

    «Η λύση που προτείνει το Πολεμικό Ναυτικό είναι ρεαλιστική, νόμιμη και μ' αυτήν συμφωνούν οι εργαζόμενοι, ενώ διαφωνεί η διοίκηση των Ναυπηγείων χωρίς να έχει επιτύχει μέχρι στιγμής η ίδια, τη συμφωνία που οφείλει να έχει με τους υποκατασκευαστές για την κατασκευή των πυραυλακάτων, με εξαίρεση την ΤΠΚ "Ρίτσος" που είναι έτοιμη να καθελκυστεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [03] Στον εισαγγελέα καταθέτουν Ν. Κωνσταντόπουλος και Ι. Πανούσης

    Σήμερα αναμένεται να καταθέσει στον εισαγγελέα Εφετών Π. Παναγιωτόπουλο, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, που έχει κληθεί στο πλαίσιο της έρευνας των καταγγελιών περί χρηματισμού βουλευτών ενόψει της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος φέρεται να είναι ο πρώτος που είχε μιλήσει για παροχές σε βουλευτές, προκειμένου να μην γίνουν πρόωρες εκλογές, σε δήλωσή του στις αρχές Σεπτεμβρίου στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Στην επίμαχη δήλωση ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε: «Γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες για να μη γίνουν εκλογές, με πιέσεις, υποσχέσεις, παροχές και ανταλλάγματα που θυμίζουν παλιές, αμαρτωλές εποχές».

    Στον στον εισαγγελέα έχει κληθεί σήμερα και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ι. Πανούσης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις και άλλων πολιτικών προσώπων.

    [04] Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των εφάπαξ που δόθηκαν την τελευταία διετία από το Δημόσιο

    Τα εφάπαξ που χορηγήθηκαν κατά τη διετία 2012 έως 2014, ήταν κατά 166% περισσότερα από εκείνα τα οποία χορηγήθηκαν από 2009 έως το 2011, ενώ σημαντικά αυξημένο, κατά 119%, ήταν και το συνολικό ποσό το οποίο καταβλήθηκε στους δικαιούχους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία όλων των τομέων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), κατά τη διετία 2009 έως 2011 χορηγήθηκαν 32.472 εφάπαξ και καταβλήθηκαν συνολικά 1.221.717 ευρώ.

    Αντίστοιχα, από το 2012 έως το 2014, ο αριθμός των εφάπαξ που χορηγήθηκαν ήταν 86.481 και τα ποσά που χορηγήθηκαν φθάνουν τα 2.673.744 ευρώ. Ειδικότερα για το 2014, έχει προγραμματισθεί η χορήγηση 31.450 εφάπαξ.

    «Καταφέραμε όχι μόνο να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη καταβολή τους, αλλά επιπλέον επιταχύναμε τον χρόνο απόδοσης και αυξήσαμε τον αριθμό των εφάπαξ που χορηγούνται» τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και σημειώνει ότι «αυτό επιτεύχθηκε μέσα σε ένα δύσκολο δημοσιονομικά περιβάλλον και ενώ τα Ταμεία είχαν σωρεύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα και ήταν ορατός ο κίνδυνος να καταρρεύσουν». «Τα ταμεία πρόνοιας παροχών εφάπαξ» προσθέτει ο υπουργός Εργασίας «σε αντίθεση με την ανταποδοτική φιλοσοφία και τη λογική με την οποία πρωτοδημιουργήθηκαν, έδιναν παροχές που ήταν τελικά πολύ υψηλότερες από τις εισφορές που είχαν στην πραγματικότητα καταβληθεί. Τα εφάπαξ, ιδιαίτερα στα ταμεία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ήταν σε αρκετές περιπτώσεις κατά 50%, 70%, ακόμη και 90% περισσότερα από τις εισφορές που πραγματικά καταβλήθηκαν».

    [05] Πλειστηριασμός ακινήτων, μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

    Σε διαδικασία πλειστηριασμού βγάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 37 ακίνητα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Οι περιπτώσεις των ακινήτων αυτών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ σε μια προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να ανακτήσει μέρος των οφειλών και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η πρώτη τιμή για τον πλειστηριασμό δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την αντικειμενική τιμή του ακινήτου, γεγονός το οποίο δημιουργεί προβλήματα λόγω του ύψους των τιμών αυτών. Το καθεστώς αυτό πρόκειται να αλλάξει με αποτέλεσμα να λαμβάνοντα υπόψη τα 2/3 της αντικειμενικής τιμής και αν δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον το 50% αυτής.

    Στη λίστα των ακινήτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

    - Πλειστηριασμός ενός διαμερίσματος 163 τ.μ στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, στον έβδομο όροφο με τιμή εκκίνησης τις 650.000 ευρώ.

    - Πλειστηριασμός ακινήτου στο Κολωνάκι με τιμή εκκίνησης 4,168 εκατ. ευρώ

    - Πλειστηριασμός οικοπέδου 238 τ.μ με οικοδομή στα Βριλήσσια έναντι 480.000 ευρώ

    - Πλειστηριασμός αγροτεμαχίου 3 στρεμμάτων στη θέση Πουρνάρι Πυλαίας Θεσσαλονίκης, έναντι 400.000 ευρώ.

    [06] Νέο πρωτόκολλο ασφαλείας στις ΗΠΑ, για γιατρούς και νοσηλευτές που φροντίζουν θύματα του Έμπολα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν νέο αυστηρότερο πρωτόκολλο ασφαλείας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στη φροντίδα των θυμάτων του ιού Εμπολα, το οποίο προβλέπει ότι οι προστατευτικές στολές δεν πρέπει να αφήνουν εκτεθειμένο δέρμα ή μαλλιά ώστε να αποκλείεται η μετάδοση. Οι νέες οδηγίες των Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών των ΗΠΑ εκδίδονται τη στιγμή που 43 άνθρωποι που εκτέθηκαν στον πρώτο ασθενή του Εμπολα στις ΗΠΑ και βρίσκονταν υπό παρακολούθηση είναι αρνητικοί στον ιό, έπειτα από την προσβολή από την ασθένεια δύο νοσηλευτών που συμμετείχαν στη φροντίδα του, αμβλύνοντας λίγο την ατμόσφαιρα κρίσης που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο ασφαλείας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να περάσει από ειδική εκπαίδευση και να αποδείξει εξειδίκευση στη χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού. Το πρωτόκολλο που ίσχυε μέχρι σήμερα και βασιζόταν στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προέβλεπε τη χρήση μάσκας και προστατευτικών γυαλιών, αλλά επέτρεπε έκθεση του δέρματος. Η κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία δέχθηκε επικρίσεις για τον χειρισμό της κρίσης του Εμπολα, αποφάσισε τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του ιού στο μέλλον.

    [07] Θλίψη και συγκίνηση στο Παρίσι για τον τραγικό θάνατο του επικεφαλής της Total, Κριστόφ ντε Μαργκερί

    Ο γαλλικός πετρελαϊκός γίγαντας Total, επιβεβαίωσε τις πρωινές ώρες της Τρίτης τον θάνατο του διευθύνοντος συμβούλου, του 63χρονου Κριστόφ ντε Μαργκερί σε αεροπορικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας. Στο δυστύχημα σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις άνθρωποι. «Η Total Group επιβεβαιώνει με μεγάλη συγκίνηση και θλίψη ότι ο διευθύνων σύμβουλός της, Κριστόφ ντε Μαργκερί πέθανε χθες το βράδυ λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Παρισιού) σε αεροπορικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο στη Μόσχα μετά από σύγκρουση του αεροσκάφους με ένα εκχιονιστικό μηχάνημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου.

    Η γαλλική εταιρεία αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες για τις συνθήκες του δυστυχήματος αλλά σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης πιθανότατα αυτό να προκλήθηκε λόγω της ομίχλης που επικρατούσε τη στιγμή της απογείωσης του ιδιωτικού αεροσκάφους τύπου Falcon jet-50. Οι αρχές του ρωσικού αεροδρομίου πάντως ανέφεραν ότι τη στιγμή της απογείωσης του αεροσκάφους το οποίο θα μετέβαινε στο Παρίσι η ορατότητα ήταν στα 350 μέτρα. Ο Κριστόφ ντε Μαργκερί που ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Big Moustache» λόγω του πάχους που είχε το χαρακτηριστικό του λευκό μουστάκι ανέβηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Total το 2010, μετά από μια σημαντική καριέρα στο γαλλικό γίγαντα του πετρελαίου. Υπό την ηγεσία του, η Total είχε επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια τις επενδύσεις της στην έρευνα και σε πολλά φιλόδοξα σχέδια στην παραγωγή πετρελαίου.

    [08] Στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το «Barbaros»

    Στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκεται από χθες το μεσημέρι τo τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros», σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη. Συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravo και M/V Deep Supporter και μια φρεγάτα. Σήμερα θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν και τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης της Λευκωσίας. Χθες, μετά το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις. Έγινε ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού, συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες και αναλόγως των εξελίξεων τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, επίσης, ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις, ενώ σε κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις τόσο από τους αρχηγούς των κομμάτων όσο και από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    [09] Β. Χίσλοπ: Στην Ελλάδα εμπνέομαι γιατί έχει ιστορίες και ανθρώπους που αγαπώ

    «Δεν έχω καθόλου έμπνευση στην Αγγλία. Στην Ελλάδα εμπνέομαι γιατί έχει ιστορίες, έχει ανθρώπους που αγαπάω, δεν έχει ησυχία ποτέ και υπάρχει πάντα δράση» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το Νησί» Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία στο πλαίσιο των εξαήμερων εκδηλώσεων του Art links «Μια έκθεση τέχνης που συνδέει τους καλλιτέχνες με το κοινό», μίλησε για τη λογοτεχνία, τον δικό της τρόπο συγγραφής, αλλά και τα μάρμαρα του Παρθενώνα και την αγαπημένη της Αθήνα. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αστερόπη Λαζαρίδου. Η Βρετανίδα συγγραφέας, που είναι πλέον κάτοικος Αθήνας, μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στο Κεντ όπου ζει με την οικογένειά της, την Κρήτη όπου περνάει τις διακοπές της και τα Πατήσια, όπου νοικιάζει το νέο διαμέρισμά της. «Οι άνθρωποι που κατοικούν στο Λονδίνο φοβούνται κάθε μέρα. Εγώ δεν φοβάμαι στα Πατήσια. Όταν είπα σε κάποιους φίλους ότι αποφάσισα να μείνω στα Πατήσια και όχι στο Κολωνάκι με κοίταξαν με έκπληξη. Τα Πατήσια έχουν διαφορετική ατμόσφαιρα, έχουν κάτι παραδοσιακό» είπε η κ. Χίσλοπ.

    Σε ερώτηση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα η συγγραφέας τόνισε ότι «το ζήτημα είναι σύνθετο και δεν είναι καθόλου απλό. Όταν πηγαίνω στο Βρετανικό Μουσείο και βλέπω τα μάρμαρα και υπάρχουν εκεί χιλιάδες άνθρωποι που τα βλέπουν και μετά πηγαίνω στο Μουσείο της Ακρόπολης και βλέπω λίγους επισκέπτες, σκέφτομαι μήπως λειτουργούν σαν διαφήμιση στο Βρετανικό Μουσείο, για να επισκεφτούν μετά την Ελλάδα. Συναισθηματικά, πιστεύω ότι πρέπει να έρθουν στο σπίτι τους, όμως κάθε φορά που συνομιλώ με τον διευθυντή του Μουσείου, εκφράζει τον προβληματισμό του για το τι θα γίνει και με τα υπόλοιπα εκθέματα του Μουσείου, αν τα ζητήσουν και άλλες χώρες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 October 2014 - 6:30:27 UTC