Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Το μέλλον αυτής της κυβέρνησης, εξαρτάται από το αν καταφέρει να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο
  • [02] Με τιμές εν ενεργεία υπουργού Εθνικής Άμυνας η κηδεία του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου
  • [03] Η ΠΟΕΣΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στοχεύει στην πλήρη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • [04] Παραμένει η ένταση στο ΕΚΠΑ
  • [05] Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς και εταιρικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά
  • [06] Εκτιμήσεις ΙΟΒΕ για την οικονομία: Δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η εξισορρόπηση της οικονομίας
  • [07] Οκτώ μέτρα - αντίδρασεις στις τουρκικές προκλήσεις, ανακοίνωσε η Λευκωσία
  • [08] Για «εγκληματική αμέλεια» των υπευθύνων του αεροδρομίου κάνουν λόγο οι ερευνητές για τον θάνατο του επικεφαλής της Total
  • [09] Ξύλινο γλυπτό βρέθηκε στο πλαίσιο έργου της Αττικό Μετρό
  • [10] Ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

  • [01] Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Το μέλλον αυτής της κυβέρνησης, εξαρτάται από το αν καταφέρει να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο

    «Το μέλλον αυτής της κυβέρνησης, εξαρτάται από το αν καταφέρει, το προσεχές διάστημα να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

    «Όσοι μιλούν για αποτυχίες και ετοιμάζονται για εκλογές, εξουσίες με όπλο την ανευθυνότητα και την κινδυνολογία, ας κάνουν υπομονή μερικών μηνών. Τους λέω, πάντως, ότι η χώρα, όπως ελπίζουν, δεν θα αποτύχει. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η "προσδοκία"εύκολα μετατρέπεται σε "τιμωρία"» σημειώνει ο κ.Κωνσταντινόπουλος, εκφράζοντας τη λύπη του γιατί -όπως λέει- «ένα κομμάτι της Αριστεράς σε αυτή τη χώρα, μετέρχεται άθλιες μεθόδους, που στο παρελθόν είχε υποστεί και είχαμε καταδικάσει όσοι αρνούμαστε να κατεβάσουμε το επίπεδο της Δημοκρατίας στον βούρκο».

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογραμμίζει:«Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων και αποφάσεων που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση και συνθήκες από το 2011-12, με πλεόνασμα, εξισορρόπηση των δίδυμων ελλειμμάτων, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας, για να υποστηρίξουμε ότι έχουμε ξεφύγει οριστικά από την κρίση και τις αιτίες που την δημιούργησαν. Είναι η ώρα που άπαντες έχουμε υποχρέωση στην αλήθεια, την κατάθεση συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων στην πράξη σχεδίων, είναι και η ώρα της συνεννόησης».

    Σχετικά με τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός σχολιάζει: «Η δημοκρατική παράταξη στις κάλπες των ευρωεκλογών διεύψευσε τις δημοσκοπήσεις. Αυτό εκτιμώ ότι θα γίνει και στην κάλπη των εθνικών εκλογών, υπό την προϋπόθεση ότι θα αφήσουμε κατά μέρους προσωπικές στρατηγικές και θα συστρατευθούμε στη δημιουργία της νέας δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ».

    [02] Με τιμές εν ενεργεία υπουργού Εθνικής Άμυνας η κηδεία του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου

    Με τιμές εν ενεργεία υπουργού Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκε σήμερα η κηδεία του πρώην βουλευτή, υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου. Πολίτες συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, προκειμένου να αποχαιρετήσουν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μια από τις σημαντικότερες μορφές της δημοκρατικής παράταξης, ενώ έξω από την εκκλησία είχε παραταχθεί άγημα και από τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.

    Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε, στον επικήδειο λόγο του, ότι «η Ελληνική Δημοκρατία σύσσωμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Βουλή των Ελλήνων και τα κόμματα του συνταγματικού τόξου που μετέχουν σε αυτή, η Κυβέρνηση, οι Ένοπλες Δυνάμεις, αποχαιρετούν σήμερα έναν δημόσιο άνδρα που τίμησε όσο λίγοι το Έθνος και τη Δημοκρατία». Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «αποχαιρετά έναν άνθρωπο που τίμησε την παράταξη, που ταυτίστηκε μαζί της, που της προσέφερε με ανιδιοτέλεια τους αγώνες μιας ολόκληρης ζωής».

    Στην κηδεία παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, η αναπληρωτής υπουργός, Φώφη Γεννηματά και ο υφυπουργός, Ιωάννης Λαμπρόπουλος. Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Στο κοιμητήριο του Ζωγράφου, που έγινε η ταφή του εκλιπόντος παραβρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Το «παρών» στην κηδεία έδωσαν, επίσης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιάννης Μανιάτης, Θάνος Μωραΐτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Αλέξης Μητρόπουλος και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης και Βύρων Πολύδωρας. Επίσης, πολλά ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων οι Γεράσιμος Αρσένης, Κώστας Γείτονας, Κίμωνας Κουλούρης, Κώστας Λαλιώτης, Γρηγόρης Νιώτης, Βάσω Παπανδρέου, Φίλιππος Πετσάλνικος, Θανάσης Τσούρας κ.α.

    Νωρίτερα το πρωί, στον Ναό μετέβη και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    [03] Η ΠΟΕΣΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στοχεύει στην πλήρη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

    Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με ανακοίνωσή του κατήγγειλε «την νέα κυβερνητική παρέμβαση στο σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων». Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ, «επινοώντας τεχνάσματα προκειμένου να παραβιάζεται η συνταγματική υποχρέωση για την έκδοση διαιτητικής απόφασης, όταν δεν επιτυγχάνεται συμφωνία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η κυβέρνηση κατήργησε και πάλι τη Διαιτησία τρεις μήνες μετά την ακύρωση της Π.Υ.Σ. 6 /28-2-2012 από το ΣτΕ, που δέχθηκε αίτηση ακύρωσης», που άσκησε η Ομοσπονδία. Στην ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ προστίθεται επίσης ότι «την ολοκληρωτική κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σηματοδοτεί η αναδρομική εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, ακόμη και για διαιτητικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την Π.Υ.Σ. 6/28-2-2012. Με πρόσχημα τη συμμόρφωση σε εκείνη την απόφαση, η κυβέρνηση ματαίωσε κάθε δυνατότητα ρύθμισης των όρων αμοιβής και εργασίας από τους φορείς της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για μία ακόμη αναστολή θεμελιώδους συνταγματικής διάταξης, εναντίον της οποίας η ΠΟΕΣΥ καλεί τα μέλη της και όλους τους δημοσιογράφους να αντιτάξουν με κάθε τρόπο τις δίκαιες αξιώσεις μας και την αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα».

    [04] Παραμένει η ένταση στο ΕΚΠΑ

    Διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί και σήμερα στον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτιρίου του ιδρύματος, ενώ η νέα συγκέντρωση έγινε αιτία να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του πρύτανη Θόδωρου Φορτσάκη με αντιπροσωπεία των συγκεντρωθέντων, που πάντως δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είχε ζητήσει από τους υπαλλήλους και τους φοιτητές να αποχωρήσουν από τον προαύλιο χώρο ως προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, αίτημα ωστόσο που δεν έγινε αποδεκτό από τους υπαλλήλους και τους φοιτητές που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Η ένταση πυροδοτήθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν οι πρυτανικές Αρχές έκλεισαν τις εισόδους του κτιρίου έπειτα από την πληροφορία ότι ομάδα φοιτητών σκόπευε να προχωρήσει σε κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση της φύλαξης του πανεπιστημίου σε ιδιωτικές εταιρίες.

    Το κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ άνοιξε χθες, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν σήμερα με τον κ. Φορτσάκη να επιτίθεται με μπαράζ δηλώσεων στον ΣΥΡΙΖΑ για την είσοδο των βουλευτών του στην πρυτανεία και τους υπαλλήλους να κατηγορούν τον πρύτανη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, για αυταρχισμό και γκεμπελικές μεθόδους.

    «Το πρόβλημα δεν είναι η φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία security, καθώς αυτό είναι απόφαση της προηγούμενης πρυτανείας, η οποία εφάρμοσε τον νόμο. Το μόνο μέτρο που λάβαμε ήταν να ρωτάμε στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου το εξής: «Ποιος είσαι και πού πηγαίνεις;» Δηλαδή, αυτό που γίνεται στην Κουμουνδούρου, δεν μπορεί να γίνει στο ΕΚΠΑ;» αναρωτήθηκε ο Θ. Φορτσάκης, σε δηλώσεις του.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, Ζαχαρίας Τρίγαζης έκανε λόγο για πρωτόγνωρα φαινόμενα. «Η πρυτανική Αρχή λέει στα κανάλια σκόπιμες ανακρίβειες. Είπε ότι ήρθαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και διευκόλυναν κάποιους να μπουν στο κτίριο. Δεν είναι αλήθεια ότι μπήκαν χωρίς άδεια. Ο κ. Φορτσάκης δεν συμπεριφέρθηκε σαν πρύτανης του πανεπιστημίου αλλά σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτό που θέλει είναι να εφαρμόσει στο πανεπιστήμιο τους νόμους της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου, που θέλουν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ιδιωτική εταιρία».

    «Το δικαίωμα του προαυλισμού αναγνωρίζεται στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά όχι στο πανεπιστήμιο. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουλέψουν υπό αυτές τις συνθήκες. Αν χρειαστεί να παραμείνουμε εδώ, θα το κάνουμε» σημείωσε η γραμματέας του συλλόγου, Μαρλέν Λογοθέτη, ενώ σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών κάνοντας λόγο για «θεσμική μαφία», «κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού» και «συκοφαντικές δηλώσεις Φορτσάκη».

    Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Γιώργος Παπαδόπουλος κάλεσε τον κ. Φορτσάκη να «αντιληφθεί ότι είναι πρύτανης και όχι σερίφης». Σε διάψευση των ισχυρισμών του πρύτανη του ΕΚΠΑ περί παραβίασης του χώρου της πρυτανείας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπαλλήλους και φοιτητές προχώρησε και το μέλος της ΔΕΠ, Αγγελική Τσοκόγλου. «Ως αυτόπτης μάρτυρας θέλω να δηλώσω ότι η είσοδος μας έγινε με φυσιολογικό τρόπο, δεν παρεμποδίστηκε από τους φυλακές και δεν υπήρξε βία από τους φοιτητές ή τους υπαλλήλους».

    Σε ανάλογη διάψευση προχώρησαν εξάλλου, με κοινή ανακοίνωσή τους και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Αλεξόπουλος, Χρήστος Μαντάς και Θεανώ Φωτίου. «Προσήλθαμε, προκειμένου να ενημερωθούμε για την κινητοποίηση διοικητικών και φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των εισόδων, για την παρουσία των ΜΑΤ στον περιβάλλοντα χώρο και για τον εγκλεισμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ. (?)Οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη μας θίγουν ως πανεπιστημιακούς και βουλευτές. Συνεπώς δεν μπορούμε να τον συναντήσουμε την Τρίτη, όπως είχαμε προγραμματίσει, εάν δεν ανακαλέσει δημόσια τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του» τονίζουν, μεταξύ άλλων.

    [05] Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς και εταιρικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει την αγορά εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και πιθανόν θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο για το ζήτημα αυτό, με την προοπτική να αρχίσει την υλοποίηση του μέτρου στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αρκετές πηγές που είναι σε γνώση του θέματος.

    Η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει την προεργασία για τέτοιου είδους αγορές, οι οποίες θα διεύρυναν το πρόγραμμά της αγορών στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε χθες, στο πλαίσιο της στήριξης της οικονομίας που επιχειρεί για να ενισχύσει τον τραπεζικό δανεισμό προς τις επιχειρήσεις.

    [06] Εκτιμήσεις ΙΟΒΕ για την οικονομία: Δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η εξισορρόπηση της οικονομίας

    «Η εξισορρόπηση της οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντική, αποτελεί τη βάση για κάθε περαιτέρω βελτίωση, που δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να τεθεί σε κίνδυνο» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την οικονομία. «Όσο υπάρχουν αναποφασιστικότητα, αμφιθυμία, έλλειψη συναίνεσης και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων, τόσο θα υπάρχει αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων και αύξησης των εξαγωγών και φυσικά αδυναμία επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας» πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για μια νέα συνεννόηση Ελλάδας και ΕΕ. «Ρητή βάση για τη συμφωνία πρέπει να αποτελεί το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, με έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τις επενδύσεις» είπε, επισημαίνοντας ότι για την ελληνική πλευρά θα πρέπει να δοθεί έμφαση: - Στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, με προτεραιότητα σε όσες βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. - Στη διατήρηση της δημοσιονομικής εξισορρόπησης που έχει συμφωνηθεί, χωρίς, όμως, περαιτέρω προσαρμογή (θα λειτουργούσε αρνητικά για την ανάπτυξη). Η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να περιγράφει σαφείς και μετρήσιμους στόχους που θα είναι όμως συνολικοί.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ήπια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον εξάμηνο, προερχόμενη κυρίως από δραστηριότητες έντασης εργασίας, όπως αυτές στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, θα συνεχίσει να ασκεί περιοριστικές πιέσεις στην ανεργία, τουλάχιστον έως και το τρίτο τρίμηνο. Συνεκτιμώντας το διαχρονικά μέγιστο επίπεδο της ανεργίας στις αρχές του 2014, η πρόβλεψη για το μέσο επίπεδό της το 2014 διατηρείται στο 26,7%, ελαφρώς χαμηλότερα του περυσινού (27,5%).

    Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι «οι ξένες άμεσες επενδύσεις και γενικότερα η επενδυτική δραστηριότητα πλήττονται εν μέρει από τη χαμηλή και φέτος δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ.

    [07] Οκτώ μέτρα - αντίδρασεις στις τουρκικές προκλήσεις, ανακοίνωσε η Λευκωσία

    Το Εθνικό Συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρίαση υιοθέτησε οκτώ μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζομένων τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τα μέτρα είναι: 1. Καταγγελία της Τουρκίας, από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με στόχο την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. 2. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητά της ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της. 3. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. 4. Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 5. Μελέτη από τον γενικό εισαγγελέα και διεθνείς οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες. 6. Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη. 7. Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών. 8. Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έγινε σε κλίμα πλήρους συναίνεσης και συμπλήρωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που έχει στη διάθεσή της, έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα.

    [08] Για «εγκληματική αμέλεια» των υπευθύνων του αεροδρομίου κάνουν λόγο οι ερευνητές για τον θάνατο του επικεφαλής της Total

    Το αεροπορικό δυστύχημα, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total Κριστόφ ντε Μαρζερί στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, οφείλεται σε "εγκληματική αμέλεια" της διεύθυνσης του αεροδρομίου, υποστήριξε σήμερα η ρωσική ερευνητική επιτροπή.

    "Δεν πρόκειται για μια τραγική συνδρομή περιστάσεων, αλλά για εγκληματική αμέλεια των λειτουργών" οι οποίοι απέτυχαν να συντονίσουν όπως έπρεπε τη δουλειά των υπαλλήλων τους, αναφέρει η επιτροπή σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Ορισμένα μέλη της διεύθυνσης του Βνούκοβο, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιχειρήσουν να εμποδίσουν την έρευνα, "θα απαλλαγούν προσωρινώς των καθηκόντων τους", διευκρίνισε η ερευνητική επιτροπή.

    Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, ένα ιδιωτικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο επικεφαλής της Total συγκρούσθηκε κατά την απογείωση με ένα εκχιονιστικό όχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο. Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί και τρία μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση.Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή, ο οδηγός του εκχιονιστικού ?ο Βλαντίμιρ Μαρτινένκο ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για 48 ώρες στο πλαίσιο της έρευνας? βρισκόταν "σε κατάσταση μέθης" τη στιγμή του δυστυχήματος, μια κατηγορία που διαψεύσθηκε από το δικηγόρο του.

    [09] Ξύλινο γλυπτό βρέθηκε στο πλαίσιο έργου της Αττικό Μετρό

    Ένα ξύλινο περίοπτο γλυπτό, όρθιας ενδεδυμένης ανδρικής μορφής, αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο του έργου της Αττικό Μετρό «Επέκταση της Γραμμής 3: τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς». Το γλυπτό εντοπίστηκε σε βάθος 14,17 μέτρα από την επιφάνεια, καθώς ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα η αρχαιολογική διερεύνηση των αρχαίων φρεάτων που ανακαλύφθηκαν στον υπό κατασκευή Σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», επί της πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου, στον Πειραιά.

    Από το ξύλινο γλυπτό λείπουν το κεφάλι και τα άνω και κάτω άκρα. Έχει μέγιστο σωζόμενο ύψος 0,47 μ. και πλάτος 0,21 μ. Η μορφή παριστάνεται όρθια σε ελαφρά κίνηση βηματισμού, όπως διακρίνεται από την αντίθετη κίνηση των δύο σκελών: το δεξί λυγίζει προς τα εμπρός, ενώ το αριστερό σε μεγαλύτερη έκταση προς τα πίσω. Φορά κοντό χιτώνα και έχει λυγισμένους τους αγκώνες στο ύψος της μέσης με τους βραχίονες σε έκταση προς τα εμπρός.

    Το γλυπτό μεταφέρθηκε αμέσως στο εργαστήριο συντήρησης της ΚΣΤ΄ΕΠΚΑ (Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ασφαλούς μεταφοράς αρχαιοτήτων.

    [10] Ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    Ένας... "Λευκός Θεός" (η ιστορία μιας 13χρονης που επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων κι ένας σκύλος που ...επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ανθρώπων), κι "Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξή του" (το τρίτο μέρος μιας κινηματογραφικής τριλογίας με θέμα "το να είσαι άνθρωπος") είναι οι τίτλοι των ταινιών που ανοίγουν και "κλείνουν" - συμβολικά ίσως - την 55η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) το δεκαήμερο που ξεκινά την επόμενη Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 9 Νοεμβρίου.

    Τιμώντας -και παρουσιάζοντας το σύνολο σχεδόν του έργου τους- σημαντικά πρόσωπα από τον διεθνή κινηματογραφικό κόσμο όπως η Γερμανίδα Χάνα Σιγκούλα (η 71χρονη πλέον μούσα τη δεκαετία του '70 του ανατρεπτικού Ρ.Β.Φασμπίντερ), ο ιδιότυπα σαρκαστής των εννοιών όπως κράτος, σοσιαλισμός, πτώση, ιδεολογίες: Σέρβος Ζέλμιρ Ζίλνικ, ο Ούγγρος πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο, ο νεαρός Ιρανικής καταγωγής Αμερικανός (απομυθοποιητής του αμερικάνικου ονείρου) Ραμίν Μπαχρανί, και ο Σουηδός σουρεαλιστής του σινεμά και της ανθρώπινης ύπαρξης Ρόι Αντερσον, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιμένει μαχητικά στην 55η διοργάνωσή του.

    Με προϋπολογισμό μικρότερο από κάθε άλλη προηγούμενη διοργάνωση (δεν ξεπερνά τις 700.000 ευρώ -ποσό που συγκεντρώνεται από χορηγίες ιδιωτών, του ΥΠΠΟ, της ΝΕΡΙΤ κ.α.) "το φεστιβάλ επιμένει, και έχει ήδη κατακτήσει μια από τις σημαντικότερες θέσεις διεθνώς και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια" όπως χαρακτηριστικά είπε στη διάρκεια της σημερινής επίσημης παρουσίασης της διοργάνωσης ο καλλιτεχνικός του διευθυντής κ. Δημήτρης Εϊπίδης.

    Συνολικά στη φετινή δεκαήμερη διοργάνωση θα προβληθούν 150 ταινίες από τις οποίες: οι 14 στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, 36 ελληνικές ταινίες (στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου που τιμώνται φέτος) και οι υπόλοιπες στο πλαίσιο των αφιερωμάτων στους δημιουργούς, στα τμήματα "Ανοιχτοί Ορίζοντες", "Ματιές στα Βαλκάνια", στη "Νεανική οθόνη" (για μαθητές), αλλά και στις "ειδικές προβολές", στο 10ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και στο τμήμα Agora Works in Progress.

    Στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ προγραμματίστηκαν επίσης δύο άκρως ενδιαφέροντα Masterclasses από δυο δημιουργούς του σινεμά: Τον 72χρονο Σέρβο Ζέλμιρ Ζίλνικ και τον 39χρονο Ιρανο-Αμερικανό Ραμίν Μπαχρανί (τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Νοεμβρίου αντίστοιχα).

    Την πενταμελή κριτική επιτροπή του φεστιβάλ απαρτίζουν οι: Γκετς Σπίλμαν (ο αυστριακός σκηνοθέτης - ως πρόεδρος της επιτροπής) και οι: Ράσα Σαλτί, προγραμματίστρια φεστιβάλ, Μίρολιουμπ Βούτσκοβιτς, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και προώθησης του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας, Γιοάνα Λαπίνσκα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ «New Horizons» της Πολωνίας και Θανάσης Καραθάνος, παραγωγός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 October 2014 - 14:30:31 UTC