Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικές πηγές για τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου
  • [02] Αύξηση κατά 22% εμφάνισε ο εισερχόμενος τουρισμός στο οκτάμηνο
  • [03] Ο Πατρίκ Πουγιανέ νέος γενικός διευθυντής της Total
  • [04] Αχμέτ Νταβούτογλου: Στην ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι
  • [05] Ο Οτσαλάν δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ ΡΚΚ και Άγκυρας
  • [06] Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα Επιτροπή
  • [07] Σε κατάσχεση αγαθών του Φάμπιο Καναβάρο αξίας 900.000 ευρώ προχώρησε η ιταλική οικονομική αστυνομία

  • [01] Κυβερνητικές πηγές για τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου

    Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου συνιστούν, δυστυχώς, μία πρόσθετη πρόκληση, τονίζουν από την κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και μόνο η Τουρκία αρνείται να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτή. «Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη "συμφωνία" μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της "συμφωνίας" αυτής δεν είναι επιχείρημα. Αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» επισημαίνουν οι ιδιες πηγές. Προσθέτουν, επίσης, ότι «δυστυχώς, οι αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια "δύο κρατών" είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων».

    [02] Αύξηση κατά 22% εμφάνισε ο εισερχόμενος τουρισμός στο οκτάμηνο

    Ξεπέρασαν τα 15,3 εκατομμύρια οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση κατέγραψε αύξηση κατά 22,1% σε σχέση με πέρυσι.

    Μόνον τον Αύγουστο ο αριθμός των τουριστών που ταξίδεψε στη χώρα μας έφθασε τα 4,88 εκατομμύρια και ήταν αυξημένος κατά 25% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

    Η αύξηση αυτή του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να εμφανίσουν στο διάστημα αυτό αύξηση κατά 11,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και διαμορφώθηκαν σε 9,37 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28 κατά 14,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 5,950 δισ. ευρώ, και δευτερευόντως στις εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 28 που διαμορφώθηκαν σε 3.509 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2014, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

    [03] Ο Πατρίκ Πουγιανέ νέος γενικός διευθυντής της Total

    Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Total που συνεκλήθη σήμερα, μετά τον θάνατο του προέδρου της Κριστόφ ντε Μαρζερί σε αεροπορικό δυστύχημα, επέλεξε τον Πατρίκ Πουγιανέ στη θέση του γενικού διευθυντή και τον Τιερί Ντεμαρέ νέο πρόεδρο του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου.

    Ο 63χρονος Κριστόφ ντε Μαρζερί που σκοτώθηκε την Δευτέρα στη Μόσχα σε αεροπορικό δυστύχημα ήταν γενικός διευθυντής της Total από το 2007 και πρόεδρος-γενικός διευθυντής από το 2010. Δεν είχε ορίσει όμως κανέναν αντικαταστάτη του για την περίπτωση που δεν θα ήταν σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

    Ο Τιερί Ντεμαρί ήταν πρόεδρος της εταιρείας από το 1995 μέχρι το 2010. Θα αναλάβει και πάλι τα καθήκοντα αυτά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, όταν θα συμπληρώσει τα 70 έτη του και θα παραχωρήσει τη θέση αυτή στον 51χρονο Πουγιανέ. Ο τελευταίος ήταν γενικός διευθυντής του τμήματος Διύλισης-Χημικών της Total από το 2011.

    Ο Πατρίκ Πουγιανέ φοίτησε στην περίφημη Πολυτεχνική Σχολή και ξεκίνησε την καριέρα του από το υπουργείο Βιομηχανίας της Γαλλίας, το 1989. Μεταξύ άλλων υπήρξε και τεχνικός σύμβουλος του πρωθυπουργού στο διάστημα 1993-95 για θέματα Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας. Το 1997 εντάχθηκε στην εταιρεία Elf, για λογαριασμό της οποίας εργάστηκε στην Αγκόλα και το Κατάρ.

    [04] Αχμέτ Νταβούτογλου: Στην ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι

    Η Άγκυρα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο νοτίως της Κύπρου, παρά τις αντιδράσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης και την απειλή διακοπής της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

    «Το Barbaros θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της "ΤΔΒΚ". Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. «Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα», αναφέροντας ότι η Τουρκία αναζητεί λύση μέσω συνομιλιών. Είπε επίσης ότι το νερό που θα φτάσει στην Κύπρο με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Ανατολία μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έξοδος του BARBAROS στη Μεσόγειο ήταν «πολιτική κίνηση που αποσκοπούσε στο να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκυπρίους, για να συμφωνήσουν σε μια διζωνική δικοινοτική λύση». Ο αρθρογράφος Ορχάν Καρπαζλί, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει τώρα «το πάνω χέρι», καθώς ο μόνος τρόπος να φτάσει το κυπριακό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω αγωγών που θα διέρχονται από την Τουρκία.

    Διαβάστε επίσης: Κυβερνητικές πηγές για τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου

    [05] Ο Οτσαλάν δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ ΡΚΚ και Άγκυρας

    Ο επικεφαλής των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν επιβεβαίωσε σήμερα ότι παραμένει πεπεισμένος στις πιθανότητες επιτυχίας της ειρηνευτικής διαδικασίας με την τουρκική κυβέρνηση, σε δήλωσή του από την φυλακή σε αντιπροσωπεία του κουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας.

    "Θα ήθελα να πω ότι έχουμε εισέλθει από τις 15 Οκτωβρίου σε μια νέα φάση που κοιτάζει το δημοκρατικό μέλλον της Τουρκίας και ότι η ελπίδα μου ότι θα δω την έκβαση αυτής της διαδικασίας έχει ενισχυθεί", δήλωσε ο Οτσαλάν τον οποίο επικαλείται σε ανακοίνωσή του το κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP).

    Ο Οτσαλάν, ο οποίος από το 1999 εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί Ιμραλί της βορειοδυτικής Τουρκίας, δήλωσε ότι πρέπει να "αντληθούν τα διδάγματα" από τις ταραχές που σημειώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στην Τουρκία, όταν χιλιάδες νεαροί Κούρδοι κατέβηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να βοηθήσει τους κούρδους μαχητές που στην συριακή πόλη Κομπάνι. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν "θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες"."Πιστεύω ότι οι πλευρές κατάλαβαν καλά πως οι σημερινές θέσεις ήταν υπερβολικά περιοριστικές και πως δεν εξυπηρετούσαν το θέμα της ειρήνης", δήλωσε ο Οτσαλάν.

    Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν πριν από δύο χρόνια με σκοπό να τερματιστεί η κουρδική εξέγερση που έχει προκαλέσει τον θάνατο 40.000 ανθρώπων από το 1984, απειλήθηκαν με τερματισμό, λόγω της θέσης της κυβέρνησης της Άγκυρας στη συριακή κρίση.

    [06] Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα Επιτροπή

    Με 423 ψήφους υπέρ, 209 κατά και 67 αποχές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε την έγκριση της στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αυτή παρουσιάσθηκε από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε παράλληλα την εμπιστοσύνη της προς τις προτεραιότητες της νέας Κομισιόν, που παρουσίασε νωρίτερα ο νέος της πρόεδρος. Τρείς προτάσεις ψηφίσματος ?από τις Ομάδες των Πρασίνων, των Ευρωπαίων Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών και της Ενωτικής Αριστεράς? με τις οποίες ζητούνταν η καταψήφιση της Επιτροπής Γιούνκερ καταψηφίσθηκαν από την Ολομέλεια, πριν την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφορίας. Στην εισαγωγική του ομιλία, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει επενδυτικό πακέτο ύψους 300 δισεκ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα και δεσμεύθηκε να ακολουθήσει το τρίπτυχο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις.

    [07] Σε κατάσχεση αγαθών του Φάμπιο Καναβάρο αξίας 900.000 ευρώ προχώρησε η ιταλική οικονομική αστυνομία

    Σε κατάσχεση αγαθών ιδιοκτησίας του ποδοσφαιριστή Φάμπιο Καναβάρο, αξίας εννιακοσίων χιλιάδων ευρώ, προχώρησε η ιταλική οικονομική αστυνομία Guardia di Finanza.

    Όπως αναφέρει ο Τύπος, η φοροδιαφυγή σχετίζεται με εταιρία ενοικίασης πολυτελών θαλαμηγών ιδιοκτησίας του γνωστού Ιταλού ποδοσφαιριστή (πρώην αρχηγού της ιταλικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου) και της συζύγου του.

    Από τους μέχρι τώρα ελέγχους, όπως γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, έχει προκύψει ότι η φοροδιαφυγή -μη καταβολή ΦΠΑ και ετήσιων φόρων από το 2005 μέχρι το 2010-- αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

    Σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας της Νάπολης, στην πραγματικότητα ο Καναβάρο φέρεται να μην νοίκιαζε τις τρεις θαλαμηγούς ιδιοκτησίας του --όπως προέκυπτε από φορολογικές δηλώσεις των περασμένων ετών-- αλλά να τις χρησιμοποιούσε για προσωπικά του ταξίδια αναψυχής, όπως και της οικογένειάς του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 October 2014 - 12:30:27 UTC