Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει
  • [02] Προληπτικά μέτρα από το υπουργείο Υγείας για τον Έμπολα
  • [03] Ψηφίστηκε η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • [04] Μ. Ντράγκι: Κοινές δράσεις για να αποφευχθεί η επιστροφή στην ύφεση
  • [05] Οι «28» ηγέτες στηρίζουν το πακέτο των 300 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη
  • [06] Πάπας Φραγκίσκος: Θα επισκεφθώ το Φανάρι με βούληση να ξεπερασθούν τα εμπόδια

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει

    «Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα. «Όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε πολλά και ότι επιστρέφει σιγά-σιγά στην ασφάλεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζήτηση με τους δανειστές της για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του μνημονίου. Το ζητούμενο είναι η χώρα να προχωρήσει με ασφάλεια και σύνεση σε έξοδο από τη μεγάλη δοκιμασία που πέρασε ο ελληνικός λαός το τελευταίο διάστημα, σε μία ασφαλή πορεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Τόνισε επίσης ότι ως το Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει η αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να γίνει αυτό που συνέβη στο παρελθόν, πρέπει να τελειώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο και θα τελειώσουμε μέχρι το Δεκέμβριο».

    Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ήταν ευχής έργον αν υπήρχε μεγαλύτερη συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και αν η αξιωματική αντιπολίτευση τηρούσε πιο εποικοδομητική στάση.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μετά από εξουσιοδότηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, είχε την τιμή να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» από το γεγονός ότι η ΕΕ με το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων, στο οποίο κατέληξε σήμερα, καλεί την Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία της Κύπρου και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ).

    Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν πως κάθε υποψήφια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    [02] Προληπτικά μέτρα από το υπουργείο Υγείας για τον Έμπολα

    Σε ετοιμότητα θέτει το υπουργείο Υγείας τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας, τις ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά ιδρύματα, καθώς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας για την αντιμετώπιση πιθανής εισαγωγής κρούσματος αιμορραγικού πυρετού έμπολα και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου.

    Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της γενικής γραμματέας Χριστίνας Παπανικολάου, οι μονάδες υγείας έχουν καίριο ρόλο στον έλεγχο της επιδημίας, μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης και συστηματικής απομόνωσης των περιστατικών, καθώς και της κατάλληλης ατομικής προστασίας των εργαζομένων τους.

    Όπως αναφέρεται, όλα τα ύποπτα ή πιθανά περιστατικά Εμπολα που μπορεί να ανιχνευθούν σε πύλες εισόδου της χώρας, μεταφέρονται μέσω ειδικά διαμορφωμένου οχήματος του ΕΚΑΒ στην Νοσοκομειακή Μονάδα Αμαλία Φλέμιγκ και σε περίπτωση ανάγκης νοσηλεύονται ή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Σωτηρία» ή στους ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους απομονωμένης πτέρυγας του ίδιου Νοσοκομείου.

    [03] Ψηφίστηκε η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

    Με τη θετική ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, παρά τις επιφυλάξεις των τελευταίων, ψηφίστηκε από τη Βουλή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι ανεξάρτητοι δημοκρατικοί βουλευτές δήλωσαν «παρών», ενώ «όχι» είπε η ΧΑ και το ΚΚΕ.

    Η τοποθέτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της ΝΔ 'Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ήξεις - αφήξεις», αφού με το «παρών» δεν ψηφίζεται η ρύθμιση, άρα δεν συνεπικουρεί η αξιωματική αντιπολίτευση στα ωφελήματά της προς τους πολίτες.

    Με αφορμή δε τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι καταψηφίζει με απόλυτη αντίθεση την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως στην ουσία «οι κατά τα άλλα αριστεροί» καταψηφίζουν την πιο αριστερή ρύθμιση, αφού στην ουσία είναι η προσπάθεια μιας κυβέρνησης να πάρει ό,τι οι περισσότερο μπορεί από όσους έχουν και να πριμοδοτήσει τους αδύναμους.

    Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο επίσης για «επαναστατική» ρύθμιση που αποτελεί το «όνειρο» κάθε επιχειρηματία.

    Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θοδωρής Δρίτσας κάλεσε την κυβέρνηση να μην επαίρεται πως θα δώσει «αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα» στους πολίτες, αφού πολύ σύντομα θα εκτεθεί και τόνισε πως η πρόταση του κόμματός του συγκριτικά με την κυβερνητική ρύθμιση είναι η «μέρα με τη νύχτα». Ταυτοχρόνως κατηγόρησε την κυβέρνηση πως από τη μία επιχειρεί να εμφανίσει πως νομοθετεί προς όφελος των πολιτών, από την άλλη χαρίζει στις τράπεζες και στις κατασκευαστικές.

    Από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Κουτσούκος είπε πως δεν βοηθά η προσπάθεια απομείωσης του οφέλους της ρύθμισης, καθώς αυτή δημιουργεί όρους νέας αρχής ειδικώς σε συνδυασμό με την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που πρόκειται πολύ σύντομα να κατατεθεί.

    Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά δήλωσε ότι το κόμμα της στηρίζει την ρύθμιση, έστω και τους λίγους αυτούς απελπισμένους πολίτες που ωφελούνται την διάταξη της μονιμοποίησης της έκτακτης εισφοράς που εμπαίζει τον ελληνικό λαό.

    Από την ΧΑ, ο Αντώνης Γρέγος δήλωσε τη διαφωνία του κόμματός του με την ρύθμιση και δήλωσε ότι καταψηφίζει.

    Η Ασημίνα Ξυροτήρη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ανέφερε πως κατατέθηκε με καθυστέρηση η τροπολογία, είναι μεν θετική, αλλά δεν επιλύει τα προβλήματα αφού δεν συνδέεται το ποσό της δόσης με τα εισοδήματα των οφειλετών.

    Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, είπε πως η ρύθμιση αυτή αποδεικνύει πως το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι πως θα παραμείνουν σε ομηρία οι οφειλέτες και πως θα εισπραχθούν έσοδα.

    Διαβάστε επίσης:

    «Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας»

    [04] Μ. Ντράγκι: Κοινές δράσεις για να αποφευχθεί η επιστροφή στην ύφεση

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κάλεσε τους ηγέτες της ευρωζώνης να καταβάλουν προσπάθειες που θα συνδυάζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ενίσχυση της ζήτησης προκειμένου να αποφευχθεί «μια επιστροφή στην ύφεση».

    Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ που διάβαζε τα βασικά σημεία της ομιλίας του Ντράγκι επεσήμανε ότι ο τελευταίος υπογραμμίζει πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να τηρηθούν ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ευρωζώνη, ενώ οι χώρες που διαθέτουν ισχυρούς προϋπολογισμούς θα πρέπει να εξετάσουν την ενίσχυση της ζήτησης για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη.

    «Το 2011-12 αποφύγαμε την κατάρρευση του ευρώ καταβάλλοντας κοινή προσπάθεια. Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε και πάλι στις κοινές δράσεις ώστε να αποφύγουμε την επιστροφή στην ύφεση» υπογράμμισε ο Ντράγκι.

    [05] Οι «28» ηγέτες στηρίζουν το πακέτο των 300 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη

    Τη στήριξή τους στο επενδυτικό πακέτο, ύψους 300 δισ. ευρώ, που προτείνει η επερχόμενη «Επιτροπή Γιούνκερ», εκφράζουν οι «28» ηγέτες στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

    Οι «28» τονίζουν ότι η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης είναι η κύρια προτεραιότητα της ΕΕ.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτηρίζουν «απογοητευτικές» τις πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις, επισημαίνοντας το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, τα «πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας» στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και τον «εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό».

    Η κατάσταση αυτή «καθιστά αναγκαία την εφαρμογή των μέτρων που θα τονώσουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα», επισημαίνουν οι «28».

    Τονίζουν, ωστόσο, ότι «κλειδί» για την τόνωση των επενδύσεων είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα σταθερά δημόσια οικονομικά στοιχεία. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να υποβάλουν συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις το συντομότερο δυνατό.

    Συνεχίζοντας, οι «28» τονίζουν ότι «για να ανοίξει ο δρόμος προς μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στο μέλλον της», επισημαίνοντας ότι τα σημερινά χαμηλά επίπεδα επενδύσεων αποτελούν εμπόδιο για την οικονομική μεγέθυνση».

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει, επίσης, στα συμπεράσματά του ότι στηρίζει την πρόταση της Επιτροπής για ένα πακέτο ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, ύψους 300 δισ. ευρώ, την περίοδο 2015-2017 και προσθέτει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι.

    Επιπλέον, συμφώνησε στη σύσταση μιας «Ομάδας Δράσης» (υπό την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), με στόχο τον καθορισμό συγκεκριμένων δράσεων για την προώθηση των επενδύσεων. Οι «28» καλούν την Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και την ΕΤΕπ να συνεργαστούν στενά για να προωθήσουν, χωρίς καθυστέρηση, την επενδυτική πρόταση των 300 δισ. και να επανέλθουν με συγκεκριμένες προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

    Καταλήγοντας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην τραπεζική ενοποίηση, έχει βελτιώσει τις συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι «28» σημειώνουν ότι «ένα ανθεκτικό, ρυθμισμένο και καλά εποπτευόμενο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συμβάλει στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης» και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού στις 4 Νοεμβρίου 2014.

    [06] Πάπας Φραγκίσκος: Θα επισκεφθώ το Φανάρι με βούληση να ξεπερασθούν τα εμπόδια

    Τη βούλησή του «να επισκεφθεί το Φανάρι, με την επιθυμία να ξεπεραστούν τα εμπόδια που ακόμη χωρίζουν καθολικούς και ορθοδόξους» κατέστησε σαφή ο πάπας Φραγκίσκος, συναντώντας σήμερα, στο Βατικανό, τα μέλη του θρησκευτικού ιδρύματος Orientale Lumen Foundation in America.

    H όλη αναφορά είναι, φυσικά, στην επίσημη επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο πάπας Φραγκίσκος στην 'Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, από τις 28 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου και στην συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    «Η επίσκεψη του Επισκόπου Ρώμης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η νέα συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με το πρόσωπό μου θα αποτελέσουν απτές ενδείξεις της βαθιάς σχέσης που ενώνει τις αποστολικές έδρες της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης και της βούλησης να ξεπεράσουμε, μέσα σε αγάπη και αλήθεια, τα εμπόδια που ακόμη μας χωρίζουν»τόνισε ο Φραγκίσκος.

    Ο πάπας πρόσθεσε, επίσης, ότι η διάσταση της εσωτερικής ανανέωσης «είναι βασικής σημασίας για να πορευθεί κανείς το δρόμο που οδηγεί στην επανασυμφιλίωση και την πλήρη κοινωνία ανάμεσα σε όλους τους πιστούς του Ιησού».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 October 2014 - 16:30:25 UTC