Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την άσκηση «Πυρπολητής» παρακολούθησαν ο Γ. Στόλτεμπεργκ και ο Δημ. Αβραμόπουλος
  • [02] Συνάντηση Φ. Κουβέλη- Ιω. Στουρνάρα στις 13 Νοεμβρίου
  • [03] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Δημ. Αβραμόπουλου
  • [04] Αδ. Γεωργιάδης: Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει εθνική συνεννόηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει ακόμη και στην κυβερνητική προσπάθεια
  • [05] Ερώτηση από 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο
  • [06] Θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, εξέτασαν Αντ. Σαμαράς και Γ. Στόλτεμπεργκ
  • [07] Η Παγκόσμια Τράπεζα αποδεσμεύει επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια για τη μάχη εναντίον του Έμπολα
  • [08] Εμβάσματα δημοσίων υπαλλήλων ύψους 1,45 δισ. ευρώ στο μικροσκόπιο

  • [01] Την άσκηση «Πυρπολητής» παρακολούθησαν ο Γ. Στόλτεμπεργκ και ο Δημ. Αβραμόπουλος

    Μέρος των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ιδίοις όμασοι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, παρακολούθησε την εθνική διακλαδική άσκηση «Πυρπολητής» που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στη βραχονησίδα Πλατιά, στον Αργοσαρωνικό.

    Ό γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εμφανίσθηκε εντυπωσιασμένος από την ακρίβεια, τον συντονισμό, τον ρεαλισμό και τον επαγγελματισμό που διέκριναν τα σενάρια της συγκεκριμένης άσκησης, που προέβλεπε την ανακατάληψη βραχονησίδας.

    Στις συνδυασμένες επιχειρήσεις συμμετείχαν, με μέσα και προσωπικό και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αφίχθησαν με ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού που προσνηώθηκε στη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, απ' όπου παρακολούθησαν την άσκηση.

    Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο υφυπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

    [02] Συνάντηση Φ. Κουβέλη- Ιω. Στουρνάρα στις 13 Νοεμβρίου

    Συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, πρόκειται να έχει στις 13 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ, αποτελούμενης από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Νίκο Τσούκαλη και Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, καθώς και τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, υπεύθυνο του τομέα Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Η συνάντηση θα γίνει μετά από σχετικό αίτημα της ΔΗΜΑΡ.

    [03] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Δημ. Αβραμόπουλου

    Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, επισκέφθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, σήμερα, ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος όπως είπε, δεν «παύει να είναι ο Έλληνας επίτροπος» στην ΕΕ.

    Η κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα τεράστιο βάρος, να βγάλει τη χώρα από την κρίση πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, ευχόμενος καλή επιτυχία στο «βαρύ έργο» που έχει αναλάβει ο κ. Βενιζέλος.

    Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος εξήρε την προσωπικότητα, διαδρομή και εμπειρία του νέου επιτρόπου, που τον καθιστούν, όπως είπε, «ώριμο και πανέτοιμο».

    [04] Αδ. Γεωργιάδης: Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει εθνική συνεννόηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει ακόμη και στην κυβερνητική προσπάθεια

    «Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει εθνική συνεννόηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στην προσπάθεια ακόμη και την κυβερνητική» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας όμως ότι για να γίνει θα πρέπει να σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται την ευθύνη του ως αξιωματική αντιπολίτευση». Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, αν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει στηρίζω μια κυβέρνηση για να μείνουμε στο ευρώ και να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις, βεβαίως, και θα μπορούσε να γίνει συγκυβέρνηση. Αλλά δεν λέει αυτό. Λέει θέλω να κάνω του κεφαλιού μου και σε πηγαίνει στη δραχμή.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εκτιμά ότι «πολιτική αστάθεια εξ αντικειμένου προκαλείται από την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας Η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο της πολιτικής αστάθειας. Είναι μια πολυτέλεια που δεν την έχουμε.. Εκλογές εδώ και τώρα σημαίνει περιπέτεια. Την περιπέτεια οι αγορές την κοστολογούν πολύ ακριβά».

    Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει πως συμφωνεί με την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής ότι δεν υπάρχει εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την εποχή μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου. «Θέλω να είμαι ειλικρινής» τονίζει.. «Δεν υπάρχει. Εμείς λέμε, η ΝΔ, ότι πρέπει να φτιάξουμε δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Και πράγματι το φτιάχνουμε και η κυβέρνηση προτείνει σειρά μεταρρυθμίσεων για αυτό. Αλλά για να γίνει πραγματικότητα αυτό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης πρέπει να συμφωνηθεί και από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα του Σαμαρά. Δεν θα μας πιστεύει κανείς, αυτό είναι το πρόβλημα. Την ώρα που η κυβέρνηση λέει πάμε να βγούμε από το μνημόνιο, αυτή την ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί τη μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια. Πράγμα που σημαίνει ότι οι αγορές ανεβάζουν τα επιτόκια και όποιο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης παρουσιάζει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Γιατί για να γίνει πιστευτό ένα σχέδιο ανασυγκρότησης πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του τόπου».

    Σχολιάζοντας τέλος τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά με τον Κ. Καραμανλή ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει: «Κάθε Nεοδημοκράτης είναι πάρα πολύ ευτυχής όταν βλέπει τον Σαμαρά να μιλάει με τον Καραμανλή».

    [05] Ερώτηση από 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο

    Να αποζημιωθούν άμεσα, πλήρως και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, όλοι οι πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Αττική, ζητούν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή.

    Με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι βουλευτές καλούν επίσης την κυβέρνηση να διαθέσει άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αττικής, προκειμένου να εκπονηθούν άμεσα μελέτες και να κατασκευαστούν τα αναγκαία και αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα, που θα θωρακίσουν την Αττική και ειδικότερα τις περιοχές εκείνες που είναι οι «συνήθεις τόποι» καταστροφής από τις πλημμύρες.

    «Οι εικόνες διάλυσης, χάους και καταστροφής σε σπίτια, επιχειρήσεις και αθλητικές εγκαταστάσεις σε 25 δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, είναι το αποτέλεσμα της πλήρους και χρόνιας εγκατάλειψής τους για ολόκληρες δεκαετίες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» καταγγέλλουν οι βουλευτές και προσθέτουν ότι «μια δυνατή μπόρα δύο ωρών ήταν αρκετή για να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, τις οποίες σε σημαντικό βαθμό υπέστησαν βιοπαλαιστές, φτωχοί και ανήμποροι άνθρωποι, επαγγελματίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».

    [06] Θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, εξέτασαν Αντ. Σαμαράς και Γ. Στόλτεμπεργκ

    Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη συνάντηση εξετάστηκαν όλα τα ανοικτά μέτωπα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία.

    Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η Ελλάδα παρά τη δεδομένη δημοσιονομική της στενότητα, είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά άνω του 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και πως πλέον αποτελεί νησίδα ασφαλείας στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία, στο Ιράκ και στην τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δεν γίνεται μόνο με στρατιωτικά μέσα και πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι μηχανισμοί της εταιρικής συνεργασίας όπως ο μεσογειακός διάλογος.

    Ο γγ του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι παραμένει ένας σταθερός σύμμαχος εδώ και 60 χρόνια, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα όσα είδε στην στρατιωτική άσκηση «Πυρπολητής» που παρακολούθησε σήμερα το πρωί.

    Διαβάστε επίσης:Αυτοσυγκράτηση ζήτησε ο Γ. Στόλτενμπεργκ για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ

    [07] Η Παγκόσμια Τράπεζα αποδεσμεύει επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια για τη μάχη εναντίον του Έμπολα

    H Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποδεσμεύσει ένα ποσό 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον προκειμένου να επιταχύνει την αποστολή και ανάπτυξη ιατρικού προσωπικού από άλλα κράτη στις χώρες της δυτικής Αφρικής οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα.

    «Η παγκόσμια ανταπόκριση στην κρίση του Έμπολα έχει ξεκάθαρα αυξηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, όμως αντιμετωπίζουμε ακόμα μια προφανή έλλειψη ομάδων υγείας που θα αναπτυχθούν στις πλέον πληγείσες περιοχές μόλυνσης» δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ σε ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η ανάπτυξη 5.000 γιατρών και νοσηλευτών από άλλες χώρες είναι απαραίτητη στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, τις 3 χώρες που έχουν σφοδρότερα πληγεί από την επιδημία αυτή του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει στοιχίσει την ζωή σε σχεδόν 5.000 ανθρώπους από τις αρχές του έτους.

    Τα κεφάλαια που θα αποδεσμεύσει ο διεθνής αυτός οργανισμός αναμένεται κυρίως να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού που θα εγκατασταθεί στη Γκάνα και θα αναλάβει να «συγκεντρώσει, να εκπαιδεύσει και να στείλει» τις ιατρικές ομάδες στις 3 αυτές χώρες, επισημαίνεται στο δελτίο Tύπου.

    [08] Εμβάσματα δημοσίων υπαλλήλων ύψους 1,45 δισ. ευρώ στο μικροσκόπιο

    Λίστα με 415 δημοσίους υπαλλήλους, που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους εν μέσω του ελέγχου για υψηλά τραπεζικά εμβάσματα στο εξωτερικό (άνω των 100.000 ευρώ), παρέδωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δια του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Κατερίνα Σαββαΐδου, ενώ όπως ενημερώθηκε από τον ειδικό γραμματέα ΣΕΕΔΔ, Παρασκευά Νομικό, συνολικά 5.260 υπάλληλοι έστειλαν μέσω εμβασμάτων σε τραπεζικά ιδρύματα της αλλοδαπής αθροιστικά το ποσό των 1,45 δισ. ευρώ.

    Όπως σημειώνεται από το υπουργείο, ο έλεγχος για τους 415 θα γίνει πλέον από τη ΓΓΔΕ, ενώ ο έλεγχος των υπαλλήλων που συνεχίζουν να υπηρετούν στο δημόσιο θα συνεχιστεί από το ΣΕΕΔΔ, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα.

    Υπενθυμίζεται ότι, τον Δεκέμβριο του 2013, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν χρηματικά εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων που συνιστά θεμελιώδη αρχή της Συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ και ότι ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και εάν τα ανωτέρω ποσά δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα.

    Από την εξέταση των στοιχείων που διαβιβάστηκαν από τη ΓΓΔΕ στο ΣΕΕΔΔ τον Οκτώβριο του 2014, προκύπτει ότι ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο προσεγγίζει τα 275.000 ευρώ, ενώ 329 εξ αυτών έχουν στείλει εμβάσματα που συνολικά υπερβαίνει το καθένα τις 600.000 ευρώ.

    Από τα μέχρι τώρα στοιχεία αποδεικνύεται ότι από τους ανωτέρω 5.260 υπαλλήλους, οι 415 αποχώρησαν από το Δημόσιο για διαφόρους λόγους, μετά την έναρξη του ελέγχου. Με δεδομένο ότι για τους εν λόγω 415 πρώην πλέον υπαλλήλους το ΣΕΕΔΔ δεν έχει μετά την αποχώρησή τους αρμοδιότητα ελέγχου για την περιουσιακή τους κατάσταση, o κ. Νομικός, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, διαβίβασε τα σχετικά στοιχεία στην κ. Σαββαΐδου για τις δικές της ενέργειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 October 2014 - 14:30:38 UTC