Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντάται ο Φ. Κουβέλης
  • [02] Την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας παρουσίασε στις ΗΠΑ ο Ι. Μανιάτης
  • [03] Λ. Φαμπιούς: Μετά το Κομπάνι, πρέπει να σώσουμε το Χαλέπι
  • [04] Στην Κύπρο σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άμος Χοχστάιν
  • [05] Οι Αμερικανοί εκλέγουν νέο Κονγκρέσο
  • [06] Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τις εκλογές που διεξήχθησαν από τους αυτονομιστές στην Ουκρανία
  • [07] «Σαφώς δεν έκανε "τέχνη για την τέχνη"» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γιος του Γιάννη Μαρή
  • [08] Η μακροχρόνια εργασία σε βάρδιες γερνάει τον εγκέφαλο

  • [01] Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντάται ο Φ. Κουβέλης

    Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, θα γίνει δεκτός ο Φώτης Κουβέλης, στη μία μετά το μεσημέρι. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Κουβέλης, θα προτείνει τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, για να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

    «Θα έλεγα απευθυνόμενος στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, "ας κρατήσουμε τις διαφορές μας, ας κρατήσουμε όλοι μας τις αντιθέσεις που έχουμε, αλλά ας αντιπαρατεθούμε στην ουσία των προβλημάτων. Η χώρα δεν χρειάζεται τεχνητές πολώσεις, που απομακρύνουν την πολιτική από την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων της». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Παραπολιτικά 90,1 FM), χθες, ενόψει της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    «Οι αντιθέσεις και οι διαφορές των κομμάτων είναι δεδομένες, είναι αναγκαίο στοιχείο μάλιστα στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και της λειτουργίας του πολιτεύματος, αλλά από κει και πέρα -το επαναλαμβάνω- ο ελάχιστος κοινός τόπος πρέπει να υπάρξει. Τόσο σήμερα όσο και αύριο», πρόσθεσε και εξέφρασε την αντίθεσή του στη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

    «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στη βάση ενός κοινού ελάχιστου πολιτικού τόπου, να συστρατευτούμε για την αναδιαπραγμάτευση και την αναδιάρθρωση του χρέους. Άλλωστε, ο χρόνος είναι αρκετά μεγάλος μέχρι την εκλογή ΠτΔ», τόνισε ο κ. Κουβέλης και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το πρόσφατο συνέδριο του κόμματός του αποφάσισε την πολιτική και οργανωτική αυτονομία και αυτοτέλεια. Τέλος ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα καταστεί εφικτή και η χώρα θα οδεύσει σε εκλογές.

    [02] Την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας παρουσίασε στις ΗΠΑ ο Ι. Μανιάτης

    «Η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, όπου έχουν μιλήσει αρχηγοί κρατών-κυβερνήσεων και ανώτεροι αξιωματούχοι από πολλές χώρες.

    Ο κ. Μανιάτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, δρ Έρνεστ Μονίζ, έκανε εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ενώπιον πυκνού ακροατηρίου παραγόντων στον τομέα της ενέργειας, αναλυτών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών. Είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τον «κορυφαίο ρόλο» της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, «θέμα άμεσης προτεραιότητας της διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας» ο οποίος αναπτύσσεται, όπως είπε, σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

    - η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο

    - η Ελλάδα αναπτύσσει τις ενδογενείς πηγές της που την αναδεικνύουν σε νέα δυνητική πηγή τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς

    - η Ελλάδα αναδύεται σε ισχυρό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης (τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου, αγωγοί αερίου και ηλεκτρισμού), προσφέροντας νέες εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

    [03] Λ. Φαμπιούς: Μετά το Κομπάνι, πρέπει να σώσουμε το Χαλέπι

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καλεί σήμερα τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στο Χαλέπι, τη δεύτερη συριακή πόλη που απειλείται τόσο από τις δυνάμεις του ΙΚ , όσο και από τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού. «Μετά το Κομπάνι, πρέπει να σωθεί το Χαλέπι» γράφει ο Λοράν Φαμπιούς σε άρθρο του που δημοσιεύεται από τις εφημερίδες Le Figaro, Washington Post και Al Hayat.

    «Σήμερα το Χαλέπι αντιμετωπίζει την απειλή να βρεθεί ανάμεσα στα βαρέλια με εκρηκτικά του συριακού καθεστώτος και τους σφαγείς του Daech (Ισλαμικό Κράτος)» γράφει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. «Η εγκατάλειψη του Χαλεπίου θα καταδικάσει τη Συρία σε πολυετή βία. Θα είναι ο θάνατος κάθε πολιτικής προοπτικής και θα οδηγήσει στον κατακερματισμό της χώρας υπό την ηγεσία όλο και περισσότερο ακραίων αρχηγών και στην εξαγωγή του εσωτερικού χάους της Συρίας προς τους ήδη ευάλωτους γείτονές της, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Ιορδανία».

    «Η Γαλλία δεν μπορεί να δεχθεί ούτε τον κατακερματισμό της Συρίας, ούτε την εγκατάλειψη των κατοίκων του Χαλεπίου σε μία τρομακτική μοίρα. Για τον λόγο αυτόν, μαζί με τους εταίρους μας στον συνασπισμό, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο Χαλέπι. Με δύο ξεκάθαρους στόχους: την ενίσχυση της υποστήριξής μας προς την μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση και την προστασία του πληθυσμού από τα δίδυμα εγκλήματα του καθεστώτος και του Daech. Μετά το Κομπάνι, πρέπει να σώσουμε το Χαλέπι» καταλήγει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

    [04] Στην Κύπρο σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άμος Χοχστάιν

    Τη Λευκωσία επισκέπτεται, σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Ενεργειακή Διπλωματία, Αμός Χοχστάιν. Θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών,Ιωάννη Κασουλίδη, και Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, οι οποίοι αναμένεται να τον ενημερώσουν για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο κ. Χοχστάιν τάσσεται υπέρ της διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για πιθανή συνεργασία Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ιορδανίας στα θέματα της ενέργειας. Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη, αναμένεται στην Κύπρο και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, 'Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

    [05] Οι Αμερικανοί εκλέγουν νέο Κονγκρέσο

    Εξι χρόνια μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, οι Αμερικανοί είναι πιθανόν να εγκαταστήσουν μία ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κονγκρέο των ΗΠΑ σήμερα, κατά τις ενδιάμεσες εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων είναι συνήθως δυσάρεστα για το κυβερνών κόμμα στον Λευκό Οίκο. Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 06:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) στην ανατολική ακτή για την ψηφοφορία που θα ανανεώσει τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, τις 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και τους 36 από τους 50 κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών.

    Οι ρεπουμπλικανοί αναμένεται να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχουν ισχυρές πιθανότητες να κατακτήσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, την οποία οι Δημοκρατικοί διατηρούν από το 2006.

    [06] Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τις εκλογές που διεξήχθησαν από τους αυτονομιστές στην Ουκρανία

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα αναγνωρίσει τις εκλογές που διεξήχθησαν από τους αυτονομιστές σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο και εξέφρασε την ανησυχία του για την προσπάθεια της Μόσχας να νομιμοποιήσει τα εκλογικά αποτελέσματα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις παράνομες, αποκαλούμενες "εκλογές" που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή από του φιλορώσους αυτονομιστές σε τμήματα του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» δήλωσε η Μπερναντέντ Μίαν εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

    «Μας ανησυχεί η ρωσική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σήμερα που επιδιώκει να νομιμοποιήσει αυτές τις εικονικές εκλογές»,συμπλήρωσε η Μίαν προειδοποιώντας τη Ρωσία με επέκταση των οικονομικών κυρώσεων εάν η Μόσχα συνεχίζει να αγνοεί τις υποχρεώσεις που προέκυψαν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία υπογράφηκε το Σεπτέμβριο στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

    [07] «Σαφώς δεν έκανε "τέχνη για την τέχνη"» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γιος του Γιάννη Μαρή

    Τον Γιάννη Μαρή που έμεινε στην ιστορία ως θεμελιωτής του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος και δημιουργός του θρυλικού αστυνόμου Μπέκα, τιμά το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια λειτουργίας της. Ο Πέτρος Μάρκαρης τον έχει αποκαλέσει «πατριάρχη» και ο δικός του μικροαστός αστυνόμος Χαρίτος είναι επίγονος του μικροαστού Μπέκα. Σε κάθε περίπτωση ο Γιάννης Μαρής έχει εξασφαλισμένη την ηγεμονική θέση του στον χώρο της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

    Ο Γιάννης Τσιριμώκος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1916 στη Σκόπελο και καταγόταν από γνωστή οικογένεια της Φθιώτιδας με παράδοση στο χώρο της πολιτικής. Πριν γίνει γνωστός ως συγγραφέας, είχε γίνει γνωστός ως δημοσιογράφος καθώς υπήρξε αρχισυντάκτης στη "Μάχη", που ήταν το δημοσιογραφικό όργανο της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας (Ε.Λ.Δ) την οποία ίδρυσε στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής από κοινού με τον ξάδελφο του Ηλία Τσιριμώκο και τον Σταύρο Κανελλόπουλο.

    Στη μετεμφυλιακή εποχή των έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων, ο Γιάννης Μαρής στήνει ατμοσφαιρικές ιστορίες από τις οποίες εξορίζει πλήρως την πολιτική. Πρωτίστως τον απασχολούσε να διασκεδάσει το κοινό του και να περάσει καλά ο αναγνώστης διαβάζοντας τα βιβλία του. "Φυσικά ήθελε να τον διαβάζει ο κόσμος και χαιρόταν όταν το διαπίστωνε. Σαφώς δεν έκανε "τέχνη για την τέχνη" καθώς από τα βιβλία και τα σενάριά του έβγαζε κατά μεγάλο μέρος το ψωμί του. Πίστευε εξάλλου ότι ο κοινωνικά ωφέλιμος συγγραφέας πρέπει να απευθύνεται στο πλατύ κοινό, κατεβαίνοντας στο επίπεδό του, χωρίς βέβαια να εκχυδαΐζεται και προσπαθώντας στο μέτρο του δυνατού να το ανεβάσει λίγο" λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γιος του συγγραφέα, Άγγελος Τσιριμώκος.

    [08] Η μακροχρόνια εργασία σε βάρδιες γερνάει τον εγκέφαλο

    Η μακροχρόνια εργασία σε βάρδιες έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και στο νου των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα γαλλοβρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι εργάζονται ή εργάστηκαν για καιρό στο παρελθόν, σε εναλλασσόμενες βάρδιες, έχουν χειρότερη μνήμη, μικρότερη ταχύτητα σκέψης και συνολικά χειρότερες νοητικές επιδόσεις.

    Η επίπτωση φαίνεται να επιδεινώνεται μετά από μια δεκαετία εργασίας σε βάρδιες και η ανάκαμψη μπορεί να πάρει τουλάχιστον πέντε χρόνια, αφ? ότου ο εργαζόμενος σταματήσει να δουλεύει σε βάρδιες. Η απασχόληση σε βάρδιες -όπως και το τζετ-λαγκ μετά από μακρινή πτήση- απορρυθμίζει το εσωτερικό ρολόι του σώματος (τους λεγόμενους κιρκαδιανούς ρυθμούς), πράγμα που, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, πεπτικά (έλκος), μεταβολικά, μερικούς καρκίνους κ.α.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 November 2014 - 7:30:23 UTC