Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις στα σχολεία - Κάμψη στο φαινόμενο διαπιστώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος
  • [02] Κ. Μίχαλος: Το τέλος του μνημονίου δεν είναι ένα είδος εθνικής απελευθέρωσης
  • [03] Αποκλείει ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η Alpha Bank
  • [04] «Το μεγαλύτερο τμήμα των 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτική γραμμή στήριξης»
  • [05] Στη Λευκωσία σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ
  • [06] Επέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας στην Πλατεία των Τζαμιών, στην Ιερουσαλήμ
  • [07] Το «νέο κύμα» του ελληνικού κινηματογράφου προκαλεί το γαλλικό ενδιαφέρον

  • [01] Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις στα σχολεία - Κάμψη στο φαινόμενο διαπιστώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος

    Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με εγκύκλιό της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ζήτησε να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις καταλήψεων στα σχολεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία τους. Στην εγκύκλιο της η κ. Κουτζαμάνη, εν όψει των καταλήψεων των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπενθυμίζει την υπ΄αριθμ. 4119/2011 εγκύκλιο του Ιωάννη Τέντε, όταν ο Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς ήταν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η κυρία Κουτζαμάνη ζητεί από τους εισαγγελείς της χώρας την πιστή τήρηση των οδηγιών που περιέχονται στην εγκύκλιο του κ. Τέντε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές.

    Στο μεταξύ, κάμψη στο φαινόμενο των καταλήψεων διαπιστώνει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 παρατήρησε ότι το φαινόμενο των καταλήψεων σημείωσε κάμψη από χθες, υπερασπίστηκε τις κινητοποιήσεις ως μορφή έκφρασης της ελευθερίας, τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να χάνονται μαθήματα. «Αν συνεχιστούν οι καταλήψεις θα γίνουν αναπληρώσεις τα Σάββατα, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών και αντί της πενθήμερης εκδρομής» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

    Διευκρίνισε σχετικά με την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου πως «δεν καλέσαμε εμείς την εισαγγελέα, απλώς υπενθυμίσαμε τι προβλέπεται για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών». Αναφερόμενος στο θέμα των κενών στα σχολεία σημείωσε ότι «γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν έστω και χωρίς χρήματα». Υποστήριξε ότι «οι μαθητές έχουν δίκιο, αλλά υπάρχει και το δίκιο μιας πολιτείας που δεν έχει χρήματα». Μιλώντας για το ζήτημα της τράπεζας θεμάτων τόνισε ότι δε θα γίνουν αλλαγές και υπερασπίστηκε το σύστημα λέγοντας ότι «η τράπεζα θεμάτων προσπαθεί να αναπτύξει το κριτικό πνεύμα. Είναι θέματα που προσαρμόζονται στη διδακτέα ύλη». Σημείωσε ότι «η διδακτέα ύλη θα μειωθεί» και, σε αντίθεση με την περασμένη σχολική χρονιά που η τράπεζα θεμάτων δόθηκε στα σχολεία λίγο πριν τις εξετάσεις, «φέτος θα δοθεί από τώρα και τα θέματα θα είναι προσαρμοσμένα στη διδακτέα ύλη». Στόχος, υποστήριξε, «είναι να φύγουν οι μαθητές από τα φροντιστήρια».

    [02] Κ. Μίχαλος: Το τέλος του μνημονίου δεν είναι ένα είδος εθνικής απελευθέρωσης

    «H ελληνική οικονομία παραμένει σε εύθραυστη κατάσταση» σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθηνών Κ. Μίχαλος στο 3ο στρατηγικό συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική, 2014». Όπως υποστήριξε, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων οδηγούν σε ένα βασικό συμπέρασμα - όσο κι αν αναγνωρίζεται η προσπάθεια των τελευταίων ετών - ούτε οι δανειστές μας, ούτε οι αγορές ούτε η διεθνής επενδυτική κοινότητα δεν έχουν πειστεί για την ικανότητα ή τη βούληση του πολιτικού συστήματος να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς τη στενή επιτήρηση της τρόικας.

    Αυτή η δυσπιστία, ανέφερε ο ίδιος, προκαλείται σε μεγάλο βαθμό και από το κλίμα που έχει αρχίσει να καλλιεργείται στο εσωτερικό της χώρας. Παρουσιάζοντας το τέλος του μνημονίου ως ένα είδος «εθνικής απελευθέρωσης» που θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε στην προ κρίσης κανονικότητα: σε μια εποχή όπου το κράτος μπορεί να υπόσχεται και να μοιράζει χρήματα, τα οποία η χώρα αδυνατεί να παράγει.

    [03] Αποκλείει ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η Alpha Bank

    Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου η διοίκηση της Alpha Bank, μετά το επιτυχημένο τεστ αντοχής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή στη διάρκεια conference call, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εννεάμηνου 2014. Η διοίκηση της Alpha Bank αναφέρθηκε στο πλεόνασμα κεφαλαίων που έχει η Τράπεζα μετά και το αποτέλεσμα των Stress Tests, το οποίο χωρίς να ληφθούν υπόψη πρόσθετες κεφαλαιακές ενέργειες που έλαβαν χώρα το 2014, ύψους 1,8 δισ. ευρώ φτάνει τα 3 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1,3 δισ. ευρώ στο δυσμενές, για τον Στατικό Ισολογισμό. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής για την Alpha Bank, την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι η μόνη ελληνική Τράπεζα που πέρασε με όλα τα σενάρια (βασικό/δυσμενές) και στις δύο παραδοχές (στατικού ισολογισμού/δυναμικού ισολογισμού) της Ασκήσεως, επισήμαναν.

    Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε η Διοίκηση της Alpha Bank όταν ερωτήθηκε από αναλυτή μεγάλης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για την κυκλοφορούμενη φημολογία περί αυξήσεων κεφαλαίου και περαιτέρω κεφαλαιακών αναγκών στο τραπεζικό σύστημα: «Είμαστε βέβαιοι ότι ο κάθε ένας που μπορεί να διαβάσει και να καταλάβει από αριθμούς αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες φήμες είναι εντελώς αβάσιμες και κερδοσκοπικές όσο αφορούν την Τράπεζά μας. Αναγνωρίζουμε ότι μερικές φορές διαβάζετε "αναλύσεις" που είναι εκτός πραγματικότητας. Παρακαλούμε να τις αγνοήσετε και να επικεντρωθείτε στα γεγονότα: Έχουμε σημαντικά κεφαλαιακά πλεονάσματα, όπως επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη Συνολική Αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Η κεφαλαιακή μας θέση συγκρίνεται μόνο με τα καλύτερες και κεφαλαιακά εύρωστες τράπεζες στην Ευρώπη και καθιστά αυτόματα κάθε συζήτηση περί αυξήσεων κεφαλαίου εκτός πλαισίου».

    [04] «Το μεγαλύτερο τμήμα των 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτική γραμμή στήριξης»

    «Το γεγονός ότι η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (στρες τεστ) έδειξε ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν έχουν έλλειψη κεφαλαίων δίνει την ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να αξιοποιήσει τα 11,5 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία» δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην εφημερίδα «Τα Νέα». Σύμφωνα με τον κ.Στουρνάρα, «το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική γραμμή στήριξης επιστρεφόμενο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM).

    Με τον τρόπο αυτό:

    α) παραμένει διαθέσιμο σε περίπτωση που χρειαστεί είτε για το τραπεζικό σύστημα, είτε για τις ευρύτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

    β) μειώνει ισοπόσως το δημόσιο χρέος όσο δεν χρησιμοποιείται και

    γ) εφόσον μειώνει το δημόσιο χρέος δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια ρεαλιστική χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, με σκοπό το γενικότερο όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών».

    [05] Στη Λευκωσία σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

    Η ενέργεια, το Κυπριακό, οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ και η κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, υπό το φως και των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, θα είναι στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκτορ Λίμπερμαν, ο οποίος θα έχει σήμερα στη Λευκωσία συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Το απόγευμα ο Ισραηλινός υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

    Η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού πραγματοποιείται τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου στο Κάιρο, στην οποία θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα και τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο κ. Λίμπερμαν θα μεταφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση τη θέση ότι η χώρα του θεωρεί ως αναγκαίο στοιχείο για την περιφερειακή σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο τη συνεργασία της με την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Επίσης, ο κ.Λίμπερμαν θα προετοιμάσει την επικείμενη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

    [06] Επέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας στην Πλατεία των Τζαμιών, στην Ιερουσαλήμ

    Ταραχές ξέσπασαν σήμερα στην Πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο ιερό τόπο του ισλάμ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου Ισραηλινοί αστυνομικοί εισήλθαν για να διαλύσουν μασκοφόρους διαδηλωτές, ανακοίνωσε η αστυνομία. Δεκάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, που στη συνέχεια εισήλθαν στην Πλατεία των Τζαμιών (Ορος του Ναού για τους Eβραίους) και απώθησαν τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές στο εσωτερικό του τεμένους.

    Οι ταραχές επεκτάθηκαν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Κοντά στην Πύλη των Λεόντων, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, ανάμεσα στο οποίο υπάρχαν δεκάδες παιδιά που περίμεναν για να πάνε στα σχολεία τους που βρίσκονται στην περιοχή.

    [07] Το «νέο κύμα» του ελληνικού κινηματογράφου προκαλεί το γαλλικό ενδιαφέρον

    Σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας στην οποία έχει περιέλθει η γαλλική κοινωνία, ο εγχώριος Tύπος άρχισε να ενδιαφέρεται για τις θετικές συνέπειες ή αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Η τέχνη αλλά και οι ανθρώπινες συναλλαγές, μοιάζει να έχουν κερδίσει «σε δημιουργικότητα, ευρηματικότητα και αλληλεγγύη». Με τίτλο:«Ζήτω η κρίση...ή περίπου, για τον ελληνικό κινηματογράφο», η εφημερίδα « Λε Μοντ» αναφέρεται στη σύγχρονη γενιά των Ελλήνων σκηνοθετών, που είναι «τόσο αδέκαροι, όσο και εφευρετικοί».

    Στις ελληνικές ταινίες των νέων σκηνοθετών, «τα ψυγεία είναι άδεια, η φαντασία όμως των δημιουργών είναι σαν ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ ξέχειλα γεμάτο, παρόμοιο με αυτό που γέννησε η φαντασία του Γιώργου Ζώη και στο οποίο έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία μικρού μήκους Casus Belli», γράφει η συντάκτης της Μοντ, Κλαρίς Φαμπρ. «Μπορεί η χώρα να είναι χρεοκοπημένη, ο κινηματογράφος όμως αντιστέκεται και επινοεί», προσθέτει. «Τα τελευταία δέκα χρόνια, μια ομάδα σκηνοθετών, μας έχει δώσει εκρηκτικές ταινίες οι οποίες βραβεύθηκαν σε μεγάλα φεστιβάλ, σε σημείο που ορισμένοι Αγγλοσάξονες κριτικοί να μιλούν για ένα «νέο περίεργο ελληνικό κύμα »,(Greek weird wave).

    Η συντάκτης αναφέρεται στη συνέχεια στις ελληνικές ταινίες που ανήκουν σε αυτό το νέο κύμα και που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ του Μεσογειακού κινηματογράφου Cinemed (25 -10 έως 1-11) στο Μονπελιέ. Πρόκειται για τις μεγάλου μήκους ταινίες «Να κάθεσαι και να κοιτάς» την κρίση, το γουέστερν και την ελληνική επαρχία, του Γιώρου Σερβετά, και την ταινία «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη. Στις μικρού μήκους ταινίες συμμετείχαν: η «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση, η «Red Hulk » της Ασημίνας Προέδρου και «Αγώνας δρόμου» της Δήμητρας Νικολοπούλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 November 2014 - 9:30:23 UTC