Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Ισχυρή και αποτρεπτική ομπρέλα πάνω από την Κύπρο
  • [02] Στον ρυθμό του τζόκερ το χωριό Γαλατάδες, εκεί όπου παίχθηκε το ένα από τα δύο «χρυσά» δελτία
  • [03] Σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών στην Κεφαλονιά
  • [04] Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα
  • [05] Η ανεργία και οι ανισότητες βρίσκονται στο κέντρο των ανησυχιών για το 2015
  • [06] Αποκατάσταση εγκεφαλικών βλαβών από το Πάρκινσον με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Ισχυρή και αποτρεπτική ομπρέλα πάνω από την Κύπρο

    Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδος και Κύπρου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Σαμαρά και του Προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Σώματος. Πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    «Αυτήν την ώρα, ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη» τονίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και συστήνει προσοχή, υπομονή και επιμονή στους χειρισμούς. «Στη διεθνή πολιτική εκείνο που κερδίζει πάντα είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός και όχι οι σπασμωδικές αντιδράσεις» σημειώνει σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» και στην εφημερίδα «Σημερινή» και προσθέτει: «Έχουμε εγκαίρως προβλέψει να ενισχυθεί η θέση μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν χωράει καμία συζήτηση, είναι απαράγραπτα. Τώρα, όμως, δεν είμαστε πια μόνοι μας. Πιστεύω ότι και άλλοι στηρίζουν τη θέση μας και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Να σας πω πώς το αισθάνομαι. Στη διεθνή πολιτική, στη σκακιέρα αυτή που είναι όλες οι χώρες, δεν αρκεί να έχεις δίκιο αλλά να έχεις και επαρκή στηρίγματα, ώστε να βρεις το δίκιο σου. Και αυτήν τη στιγμή αυτό γίνεται».

    Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι με την πολιτική και συνεργασία Αθηνών -Λευκωσίας δημιουργήθηκε «μια ομπρέλα ισχυρή και αποτρεπτική πάνω από την Κύπρο» και διαβεβαιώνει ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι απόλυτη.

    Επισημαίνει ότι οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πράγματι μία πρόκληση, και παρατηρεί: «Δεν θέλω να πω ότι συγκρίνονται με την εισβολή του '74. Και δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δίνουμε τέτοια εικόνα. Από κοινού, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν βάλει πολύ ψηλά, στην ευρωπαϊκή πια ατζέντα, την ανάδειξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες μας». Θεωρεί ως «πολύ καλή ιδέα» την πραγματοποίηση πανεθνικής διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά επισημαίνει ότι χρειάζεται πολύ σοβαρή προπετοιμασία για να μην καταστεί «μια θεατρική παράσταση για εσωτερική κατανάλωση». Αναφορικά με το ενιαίο αμυντικό δόγμα, εκτιμά ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου.

    [02] Στον ρυθμό του τζόκερ το χωριό Γαλατάδες, εκεί όπου παίχθηκε το ένα από τα δύο «χρυσά» δελτία

    Έκπληκτος αλλά ταυτόχρονα και χαρούμενος δηλώνει ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου ΟΠΑΠ στο χωριό Γαλατάδες της Πέλλας, εκεί όπου παίχτηκε το ένα από τα δύο «χρυσά» δελτία της χθεσινής κλήρωσης του τζόκερ, που μοίρασε συνολικά περίπου 18,4 εκατομμύρια ευρώ. Με ένα τυποποιημένο δελτίο από το πρακτορείο, αξίας μόλις 11 ευρώ, ο μεγάλος υπερτυχερός από το χωριό αυτό της Πέλλας κατάφερε να εξασφαλίσει 9,2 εκατομμύρια ευρώ! «Θα μού κοπεί το αίμα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παραολυμπιονίκης στο αγώνισμα της σφαιροβολίας Αναστάσιος Τσίου που μαζί με την αδελφή του Αναστασία είναι οι ιδιοκτήτες του πρακτορείου.

    Από χθες, όλο το χωριό κινείται στους ρυθμούς του τυχερού παιχνιδιού, ενώ το τηλέφωνο στο πρακτορείο χτυπάει αδιάκοπα από φίλους που θέλουν να συγχαρούν τον Αναστάσιο Τσίου και την αδελφή του αλλά και να μάθουν ποιος είναι ο μεγάλος υπερτυχερός! «Όλο το χωριό μπορεί να ζήσει μ' αυτό το ποσό» σημείωσε ο Αναστάσιος Τσίου, ο οποίος περιμένει με αγωνία τον «χρυσό» νικητή στο πρακτορείο του. Ωστόσο, πιθανολογεί πως η «αποκάλυψή» του θα γίνει μέσω δικηγόρου. Όσο για την «ταυτότητα» του νικητή, ο Αναστάσιος Τσίου δεν είναι βέβαιος για ποιον πρόκειται. Μπορεί να είναι κάποιος με αγροτική ζωή, όπως οι περισσότεροι στην περιοχή ή ένας πιτσιρικάς που μαζί με τη μαμά του ή τον μπαμπά του ήρθε και έπαιξε το δελτίο, επεσήμανε.

    [03] Σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών στην Κεφαλονιά

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών, σημειώθηκε στις 09:41 στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 9 χλμ νότια νοτιοδυτικά του Αργοστολίου.

    [04] Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα

    Επείγουσα ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί τους οδηγούς για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες στη Βόρεια Ελλάδα (Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη), κατά μήκος όλης της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, εξέδωσε η εταιρεία «Εγνατία Οδός ΑΕ».

    Η εταιρεία τονίζει πως οι οδηγοί που προτίθενται να μετακινηθούν τις προσεχείς ημέρες σε ολόκληρο το μήκος της Εγνατίας Οδού, καθώς και στους κάθετους άξονες Καστοριάς, Ευζώνων, Προμαχώνα και Νυμφαίας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν συμβουλές ασφαλούς οδήγησης, μεταξύ των οποίων η αποφυγή της μετακίνησης υπό συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων, η διάθεση αντιολισθητικών αλυσίδων και η ενημέρωση για την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμών στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ.Καλούνται ειδικά οι οδηγοί όλων των φορτηγών και ιδιαίτερα των μη φορτωμένων, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις σε συνθήκες ισχυρών ανέμων. Για πληροφορίες, εφόσον κινούνται επί της Εγνατίας Οδού, οι οδηγοί μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.

    [05] Η ανεργία και οι ανισότητες βρίσκονται στο κέντρο των ανησυχιών για το 2015

    Η ανεργία και οι αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών βρίσκονται στο κέντρο των ανησυχιών των ηγετών για το 2015, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη με τίτλο «Προοπτικές της παγκόσμιας ατζέντας» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Γενεύη. Οι ανησυχίες αυτές βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις 10 κύριες τάσεις που αναμένουν για το 2015 αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις στον κόσμο και ερωτήθηκαν από το Φόρουμ.

    Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ οργανώνει κάθε χρόνο τον Ιανουάριο το Φόρουμ του Νταβός, το ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ. Συνολικά 1.800 ειδικοί του Φόρουμ ερωτήθηκαν σχετικά με τις ανησυχίες των ηγετών για τους 12 με 18 επόμενους μήνες. Πέρυσι οι δύο κύριες ανησυχίες των ηγετών ήταν οι εντάσεις στη Συρία και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. «Η σημασία που αποδίδεται στην ανισότητα και την ανεργία» που είναι πρώτες στον φετινό κατάλογο, «δείχνει πως αυτές οι ανησυχίες επιδεινώθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει το Φόρουμ.

    Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης πως δύο τάσεις έκαναν την εμφάνισή τους σ' αυτή την ετήσια μελέτη για πρώτη φορά αφότου άρχισε, το 2010. Πρόκειται για την ενίσχυση του γεωστρατηγικού ανταγωνισμου (4η θέση), όπως οι αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, και την άνοδο του εθνικισμού (8η θέση). Εξάλλου η έλλειψη ηγεσίας πρόκειται να επιδεινωθεί το 2015, σύμφωνα μ' αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Τοποθετούν την ανησυχία αυτή στην 3η θέση, από την 7η στην οποία βρισκόταν το 2014.

    [06] Αποκατάσταση εγκεφαλικών βλαβών από το Πάρκινσον με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

    Σουηδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έκαναν ένα πολλά υποσχόμενο βήμα για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον, καθώς κατάφεραν, με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, να αναστρέψουν στον εγκέφαλο πειραματόζωων (αρουραίων) βλάβες ανάλογες με αυτές που προκαλεί η νευροεκφυλιστική ασθένεια. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο ασθενών με Πάρκινσον κάποια στιγμή στο μέλλον.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια αναπτυξιακής και αναγεννητικής νευροβιολογίας Μαλίν Παρμάρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Stem Cell», έκαναν λόγο για «τεράστια πρόοδο» προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής θεραπείας και δήλωσαν ότι έως το 2017 θα έχουν ξεκινήσει οι σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η νόσος Πάρκινσον προκαλείται από την απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) που παράγουν μια χημική ουσία - νευροδιαβιβαστή, τη ντοπαμίνη. Για την ασθένεια δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, παρά μόνο μετρίαση των συμπτωμάτων και επιβράδυνση της εξέλιξής της κυρίως μέσω φαρμάκων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 November 2014 - 9:30:23 UTC