Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πράσινο φως» για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου από τη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου
  • [02] Κανονικά τα δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης
  • [03] Κανονικά η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, διαβεβαιώνει το ΥΠΟΙΚ
  • [04] Σ. Λαβρόφ: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» μια μεσολάβηση των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση
  • [05] Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε επεισόδια βίας, στην ανατολική Ουκρανία
  • [06] Ι. Ανδριανός: Σημαντικό σύμβολο για την Ελλάδα ο Μαραθώνιος

  • [01] «Πράσινο φως» για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου από τη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου

    Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά την σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο. Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει : «οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει. Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Κάνει επίσης αναφορά σε μία δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

    Στις κοινές δηλώσεις τους οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στο κυπριακό και στην ανάγκη δίκαιης λύσης επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

    Στις κοινές δηλώσεις μετά την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είπε ότι ήταν μία συνάντηση που χρωστούσαμε στην Ιστορία. Ειδικότερα, ανέφερε ο πρωθυπουργός: Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας με το πνεύμα τριών χωρών που τους συνδέουν κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα και Κύπρος είναι στην ΕΕ η Αίγυπτος είναι η χώρα με την μεγαλύτερη επιρροή στον Αραβικό κόσμο. Η συζήτηση που είχαμε παίρνει διαστάσεις πολυσήμαντες για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου με σεβασμό στην δικαιοσύνη και την Ιστορία τερματίζοντας παράλληλα τις απαράδεκτες προκλήσεις σε βάρος της το τελευταίο διάστημα. Για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής οφείλουμε να εγκαινιάσουμε μία συνεργασία με διάρκεια και με βάθος. Κυρίαρχη σημασία αποδώσαμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που απειλή ως ιδεολογία και καθεστώς να εγκαταστήσει τον τρόμο. Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο Σίσι για τον πρωταγωνιστικό και καθοριστικό του ρόλο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο πολιτισμένος κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει στον χάρτη της τρομοκρατίας να διευρυνθεί. Θέλω να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει χειρότερη παγίδα από το να θεωρεί ότι το καθεστώς του τρόμου χωρίζεται σε τρομοκράτες μετριοπαθείς και τρομοκράτες ακραίους. Η τρομοκρατία είναι ενιαία και πρέπει να πάρει την μοναδική απάντηση από όλους απάντηση δυναμική. Στην συνάντηση δώσαμε βάρος στην ενεργειακή ασφάλεια και στην συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων. Είναι τομέας που θα συνεργαστούμε στενά προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της ενεργειακής επάρκειας της ΕΕ. Θέλω να γίνει απολύτως καθαρό ότι σε αυτή την τριμερή συνεργασία, Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουμε την Αίγυπτο σαν πρέσβεις της στην ΕΕ. Γνώμονας για τα θέματα της περιοχής είναι η σταθερότητα και η ασφάλειαΒ¨.

    Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος φιλοξένησε μία συνάντηση κορυφής εγκαινιάζοντας μία εποχή τριμελούς συνεργασίας και ενισχύοντας την εποικοδομητική συνεργασία με δύο από τις χώρες που στήριξαν την πολιτική γραμμή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αίγυπτο.

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης δήλωσε: «η συνάντηση αποτελεί την απόδειξη της αναβάθμισης και την διερεύνηση περαιτέρω κοινών τρόπων εμβάθυνσης των σχέσεων».

    [02] Κανονικά τα δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης

    Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η σιδηροδρομική συγκοινωνία είχε διακοπεί από τα ξημερώματα, λόγω εκτροχιασμού κενών βαγονιών εμπορικής αμαξοστοιχίας, στο σταθμό Λιλαία στην περιοχή της Αμφίκλειας, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

    [03] Κανονικά η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, διαβεβαιώνει το ΥΠΟΙΚ

    «Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί». Αυτό αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με δημοσιεύματα στον σημερινό Τύπο, ότι η τρόικα ζητεί να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση. Ειδικά δε για την τρόικα, το υπουργείο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι: «η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης».

    [04] Σ. Λαβρόφ: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» μια μεσολάβηση των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζ. Κέρι στο Πεκίνο ότι μια διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης θα ήταν ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Οι δύο διπλωμάτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού (APEC). Η δήλωση του Λαβρόφ δείχνει μια κατά τα φαινόμενα χαλάρωση της ρωσικής θέσης στην ουκρανική κρίση πριν από τις προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και ξένων ηγετών με την ευκαιρία της συνόδου αυτής και αργότερα στη σύνοδο της G20 στην Αυστραλία.

    Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του και η Ρωσία συμφώνησαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες για την κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας. «Αρκεί να πω ότι έχουμε ορισμένες διαφωνίες για ορισμένα γεγονότα επί του πεδίου αναφορικά με την Ουκρανία. Έχουμε συμφωνήσει να ανταλλάσσουμε ορισμένες πληροφορίες μεταξύ μας σε σχέση με το θέμα αυτό. Συμφωνήσαμε επίσης αυτός ο μεταξύ μας διάλογος να συνεχιστεί» επισήμανε ο Κέρι στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

    [05] Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε επεισόδια βίας, στην ανατολική Ουκρανία

    Ένας Ουκρανός στρατιώτης έχασε την ζωή του και 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 2 πολιτών, στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών τις τελευταίες 24 ώρες σε επεισόδια βίας που σημειώθηκαν παρά την κήρυξη της εκεχειρίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

    Άλλοι 15 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε χωριστά επεισόδια βίας την ώρα που ο στρατός ανέφερε ότι πυρά πυροβολικού ή ελαφρών όπλων ερρίφθησαν εναντίον πολλών θέσεών του. Ένας εκπρόσωπος τύπου του στρατού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες με σφοδρούς βομβαρδισμούς σήμερα το πρωί σε ένα χωριό κοντά στη Μαριούπολη, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Οι δημοτικές αρχές του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν από την άλλη ότι 2 πολιτες τραυματίστηκαν από εκρήξεις έπειτα από μία νύχτα έντασης κατά την οποία σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις. Από το πρωί επικρατεί ηρεμία στην περιοχή, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στο πεδίο.

    [06] Ι. Ανδριανός: Σημαντικό σύμβολο για την Ελλάδα ο Μαραθώνιος

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου 2014. Στην ομιλία του είπε τα εξής: «Θέλω πρώτα απ' όλα να καλωσορίσω στον Μαραθώνα τους δρομείς από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, και να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν για την διοργάνωση του φετινού Αυθεντικού Μαραθωνίου. Ο Μαραθώνιος είναι για την Ελλάδα ένα ιδιαίτερα σημαντικό σύμβολο, ένα ξεχωριστό, οργανικό στοιχείο της ταυτότητάς μας. Συμπυκνώνει τις υψηλότερες αξίες που γεννήθηκαν σ'αυτόν τον τόπο για να εξαπλωθούν στην συνέχεια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πάνω απ' όλα, είναι ένας θρίαμβος του ελεύθερου ανθρώπου.

    Για τους Έλληνες του 2014 είναι τιμή, χρέος και ευθύνη το ότι αποτελούμε τους συμβολικούς θεματοφύλακες αυτών των αξιών, των συμβολισμών και των μηνυμάτων. Και είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε σ' αυτό το χρέος με την μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα. Για μια ακόμη φορά φέτος, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας σπάει κάθε ρεκόρ συμμετοχής. Αυτή η επίδοση αντανακλά την παγκόσμια δυναμική των Μαραθωνίων Δρόμων, αλλά βεβαίως και κυρίως, την εμπειρία και την αποτελεσματικότητα των διοργανωτών, μεταξύ των οποίων, για πρώτη φορά φέτος είναι και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε έμπρακτα και ουσιαστικά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο συνειδητοποιώντας πλήρως το τεράστιο αξιακό του περιεχόμενο, αλλά και την μοναδική δυνατότητα που προσφέρει για την θετική προβολή της πατρίδας μας σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία. Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στον φετινό, 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και καλές επιδόσεις στους δρομείς που θα συναγωνιστούν σε όλες τις διαδρομές».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 November 2014 - 13:30:27 UTC