Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Γιάννας Αγγελοπούλου
  • [02] Στο Μαξίμου, το απόγευμα, ο Ευ. Βενιζέλος
  • [03] Γ. Κουτρουμάνης: Δεν θα συμφωνήσουμε σε αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά
  • [04] Aλ. Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση εξαϋλώνει τα συστήματα Επικούρησης, Προνοίας και Εφάπαξ
  • [05] Συνεδριάζει, το μεσημέρι, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • [06] Ολική καταστροφή των θαλάμων ελέγχου δύο μονάδων από τη φωτιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας
  • [07] ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός -1,7% τον Οκτώβριο
  • [08] Ρυθμό ανάπτυξης 0,1% προβλέπουν οικονομολόγοι για την Ευρωζώνη
  • [09] Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα για την αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος
  • [10] Τουλάχιστον 47 οι νεκροί μαθητές από την έκρηξη σε σχολείο, στη Νιγηρία
  • [11] Το δράμα των Σύρων προσφύγων στα ελληνοαλβανικά σύνορα
  • [12] Στρατιωτικές ενισχύσεις βαρέων όπλων στο Ντονέτσκ
  • [13] Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν
  • [14] «Η ουσία είναι να λέω τα τραγούδια μου, δεν είμαι πνευματικός ταγός κανενός»
  • [15] Η Ευρώπη ετοιμάζεται να γράψει διαστημική ιστορία με την προσεδάφιση, για πρώτη φορά, σε κομήτη

  • [01] Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Γιάννας Αγγελοπούλου

    Συνάντηση μιας ώρας είχαν σήμερα στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας και η Γιάννα Αγγελοπούλου. Μετά τη συνάντηση, η κ. Αγγελοπούλου αρκέστηκε να δηλώσει ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2015, το Ίδρυμα Κλίντον (The Clinton Foundation). Το πρώτο «CGI Mediterranean meeting» στην Ελλάδα, θα φέρει στο ίδιο τραπέζι ηγετικές προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο, τον πολιτικό κόσμο, την κοινωνία των πολιτών, καθώς και φιλανθρώπους για να αντιμετωπίσουν οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις της περιοχής. «Η μεσογειακή συνάντηση CGI (Clinton Global Initiative) θα φέρει μαζί ηγετικές προσωπικότητες για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις της περιοχής, όπως η ανεργία των νέων και η οικονομική και κοινωνική μεταβλητότητα, μέσω νέων Δεσμεύσεων για Δράση και για να αναδείξουν το τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό της περιοχής» είχε δηλώσει σχετικά ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στις 23 του περασμένου Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 10ης Ετήσιας Συνάντησης της Clinton Global Initiative.

    [02] Στο Μαξίμου, το απόγευμα, ο Ευ. Βενιζέλος

    Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η οικονομία, η διαπραγμάτευση με την τρόικα, έπειτα και από τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στις 6 το απόγευμα, στο Μ. Μαξίμου, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη.

    Διαβάστε επίσης: Συνεδριάζει, το μεσημέρι, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    [03] Γ. Κουτρουμάνης: Δεν θα συμφωνήσουμε σε αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά

    Τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ σε ριζικές ρυθμίσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της συμπληρωματικής ασφάλισης, αλλά και του συνδικαλιστικού νόμου σε ό,τι αφορά το μέτρο της ανταπεργίας και τον τρόπο απόφασης για απεργία, εκφράζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, με αφορμή δημοσιεύματα για το τελικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας σχετικά με το Ασφαλιστικό.

    «Δεν θα συμφωνήσουμε σε ρυθμίσεις οι οποίες επιφέρουν ριζικές αλλαγές σε ήδη θεσμοθετημένα ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά», δηλώνει ο πρώην υπουργός.

    Αναφορικά με τα συνδικαλιστικά, εμείς, σημειώνει αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, «γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περιφερειακές αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα» και δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία σε ρυθμίσεις για τον τρόπο απόφασης των απεργιών, την ύπαρξη ή μη των πρωτοβάθμιων οργανώσεων ή περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

    Επίσης, προσθέτει: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ενοποίηση των επικουρικών και προνοιακών ταμείων στο ΙΚΑ, γιατί θα αλλοιωθεί ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, αυτός της επικουρικής σύνταξης με τις πρόσθετες παροχές.

    Για το ζήτημα αυτό, δηλαδή της οικονομικής αυτοτέλειας των επικουρικών ταμείων (να λειτουργούν από τα αποθεματικά τους), καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες την τελευταία δεκαετία».

    Αναφορικά, με τον συνδικαλιστικό νόμο, ο πρώην υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει η διαδικασία αποφάσεων για τις απεργίες. Μπορεί να υπάρξουν δευτερεύουσες αλλαγές, οι οποίες όμως δεν αλλάζουν το κεντρικό πλαίσιο αυτού του νόμου, ο οποίος ήταν από τους καλύτερους νόμους».

    «Θεωρούμε», επισήμανε, ότι «ρυθμίσεις που έχουν γίνει έως τώρα έχουν οδηγήσει σε μεγάλη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και δεν μπορεί να υπάρξει νέα ρύθμιση και νέος κανονισμός για τις ομαδικές απολύσεις».

    Επιπλέον, εν αναμονή της έκδοσης εγκυκλίου για τη ρύθμιση των οφειλών, προκειμένου να αρχίσει η υλοποίησή της, ο κ. Κουτρουμάνης τη χαρακτήρισε θετική και δήλωσε ότι ακολουθεί συμψηφισμός, παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας.

    [04] Aλ. Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση εξαϋλώνει τα συστήματα Επικούρησης, Προνοίας και Εφάπαξ

    «Ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης και των μνημονιακών είναι η κατάργηση, σε βάθος, των επικουρικών ταμείων, των ταμείων Προνοίας και των ταμείων Εφάπαξ» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, και προσθέτει: «Συνεπώς, είναι απαράδεκτη η νέα θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης, διότι στο βάθος κρύβεται η πρόθεσή της να καταργήσει τον β΄πυλώνα του κεντρικού ασφαλιστικού συστήματος που είναι το σύστημα Επικούρησης, για επικουρικές συντάξεις».

    Ο κ. Μητρόπουλος σημειώνει πως «η Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει στην κυβέρνηση και στην τριαρχία των δανειστών να οδηγήσει σε χρεοκοπία τα ταμεία, δεν πρέπει να συναινέσει σε όποια θεσμική παρέμβαση με όποιον επικαλούμενο από την κυβέρνηση μανδύα».

    [05] Συνεδριάζει, το μεσημέρι, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος θα ηγηθεί του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που θα συνέλθει στις 14:00, στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Νωρίτερα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, με αντικείμενο συζήτησης θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    [06] Ολική καταστροφή των θαλάμων ελέγχου δύο μονάδων από τη φωτιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

    Θερμικό φορτίο με υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζεται πλέον στον χώρο της 4ης μονάδας, στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαΐδας, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το πρωί σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, στο σημείο παραμένουν, για προληπτικούς λόγους, 4 οχήματα με 13 πυροσβέστες. Με το πρώτο φως της ημέρας πάντως, έγινε και η πρώτη αποτίμηση της ζημιάς και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας Ανέστης Κεφαλάς, υπήρξε ολική καταστροφή των θαλάμων ελέγχου της 3ης και 4ης μονάδας, οι οποίοι βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

    «Επιτροπές διερεύνησης και κοστολόγησης θα συσταθούν για να εκτιμήσουν τις ζημιές» ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση από τη μη λειτουργία των δύο μονάδων. Σημειώνεται ότι ο θάλαμος ελέγχου της 4ης μονάδας είχε κατασκευασθεί το 1973 και της 3ης το 1965.

    [07] ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός -1,7% τον Οκτώβριο

    Μείωση 1,7% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο εφέτος, από μείωση 0,8% τον Σεπτέμβριο και έναντι μείωσης 2% τον Οκτώβριο 2013.

    Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε σε ετήσια βάση ανατιμήσεις, μεταξύ άλλων, σε τιμολόγια αστικών συγκοινωνιών (10,6%), τιμολόγια ΔΕΗ (4,9%), νωπά λαχανικά (6,6%), ελαιόλαδο (2,1%), αλκοολούχα ποτά (1,9%) και καπνό (1,8%).

    Στον αντίποδα, καταγράφηκαν μειώσεις τιμών σε, μεταξύ άλλων, νωπές πατάτες (26,8%), πετρέλαιο θέρμανσης (17,9%), νωπά φρούτα (9,8%), φυσικό αέριο (9,4%), νωπά ψάρια (3,1%), βενζίνη (2,1%), ένδυση- υπόδηση (1,7%) και φάρμακα (0,6%).

    Σε μηνιαία βάση, οι τιμές υποχώρησαν σε πετρέλαιο θέρμανσης (16,8%), φάρμακα (7,8%), νωπά ψάρια (3,8%) και βενζίνη (2,6%). Αντίθετα, αυξήθηκαν σε νωπά λαχανικά (7%), νωπά φρούτα (4,9%), τιμολόγια αστικών συγκοινωνιών (4,4%) και ένδυση- υπόδηση (1%).

    Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής: Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τι?ών καταναλωτή του Οκτωβρίου 2014 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2013, προκύπτει μείωση 1,7%, έναντι μείωσης 2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2013 προς το 2012.

    [08] Ρυθμό ανάπτυξης 0,1% προβλέπουν οικονομολόγοι για την Ευρωζώνη

    Ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του έτους μόλις 0,1% (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο) προβλέπουν οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Ρόιτερς, εν όψει της ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) την Παρασκευή.

    Οι ίδιοι προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επίσης κατά 0,1% και πιθανόν οριακά υψηλότερο για τη Γαλλία, ενώ εκτιμούν ότι η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε και πάλι ελαφρά.

    Η Ισπανία έχει ανακοινώσει ρυθμό ανάπτυξης 0,5% για το τρίτο τρίμηνο και στην καλύτερη περίπτωση λίγες από τις εταίρους της στην Ευρωζώνη αναμένεται να τα πάνε καλύτερα.

    [09] Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα για την αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος

    Με αντικείμενο την αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος κλιμάκιο τεχνοκρατών της τρόικας, αρχίζει από σήμερα διαβουλεύσεις στη Λευκωσία, ενώ περί το τέλος του μηνός αναμένεται στην Κύπρο ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πιέρ Μοσκοβισί. Οι τεχνοκράτες της τρόϊκας θα συζητήσουν με την κυβέρνηση και τη Βουλή για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ), τις αποκρατικοποιήσεις, τη σταδιακή εξάλειψη των τελευταίων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και το πολυνομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα, το οποίο θα πλαισιώσει τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων. Με βάση το μνημόνιο, η Κύπρος οφείλει να θεσπίσει το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας έως το τέλος του έτους.

    Λόγω της καθυστέρησης στον νόμο για τις εκποιήσεις, εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος. Την περασμένη Πέμπτη το Eurogroup χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορρίψει τους χαλαρωτικούς νόμους που ψήφισε η Βουλή μαζί με τον βασικό νόμο για τις εκποιήσεις. Ωστόσο, το Eurogroup απέφυγε να αναφερθεί ξεκάθαρα στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες εκταμίευσης της δόσης, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ. Τεχνοκράτες των πιστωτών εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, αναλόγως των εξελίξεων με τον νόμο των εκποιήσεων.

    [10] Τουλάχιστον 47 οι νεκροί μαθητές από την έκρηξη σε σχολείο, στη Νιγηρία

    Σε τουλάχιστον 47 ανήλθε ο αριθμός των μαθητών που σκοτώθηκαν από έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε γυμνάσιο και λύκειο αρρένων της βορειοανατολικής Νιγηρίας την ώρα της πρωινής συγκέντρωσης πριν από την έναρξη των μαθημάτων, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο μία καθηγήτρια κι ένας γιατρός. Η έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε λύκειο της πόλης Πότισκουμ, της οικονομικής πρωτεύουσας της Γιόμπε, μιας από τις τρεις πολιτείες του βορρά που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης από τον Μάιο του 2013 στο πλαίσιο των προσπαθειών των αρχών να αντιμετωπίσουν τη δράση της ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

    Τη στιγμή της έκρηξης οι μαθητές είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν το καθημερινό πρωινό διάγγελμα του διευθυντή του σχολείου. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο, οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ σε σχολεία είναι συχνό φαινόμενο στη βόρεια Νιγηρία. Η οργάνωση, η ονομασία της οποίας σημαίνει «Η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία» στην τοπική γλώσσα Χάουσα, χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στη χώρα, τη μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική και κυρίαρχη πετρελαιπαραγωγό.

    [11] Το δράμα των Σύρων προσφύγων στα ελληνοαλβανικά σύνορα

    Κάτω από τα τελευταία σπίτια του χωριού Κτίσματα, πίσω από τη στάση των αστικών λεωφορείων, αποκαλύπτονται τα... βήματα των μεταναστών, που οδηγούν στο «ποτάμι της απελπισίας». Μία μεγάλη χωματερή με διάσπαρτα ρούχα, κουρέλια, παπούτσια, κουβέρτες, και ό,τι άλλο θα μπορούσε να ενισχύσει ένα νοικοκυριό στην καθημερινότητα του.

    Ο «παράδρομος της προσφυγιάς» ξεκινάει 3 χιλιόμετρα πριν τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και εκτείνεται παράλληλα με την εθνική οδό. Εκεί θα συναντήσει κανείς τους πρόσφυγες από τη Συρία. Οικογένειες με μικρά παιδιά, με πρόσωπα τρομαγμένα, με τη θλίψη στα μάτια και την απόγνωση στα χείλη.Το πρώτο όριο αυτής της «ανορθόδοξης» προσφυγογειτονιάς, εντοπίζεται στα 300 μέτρα κάτω από τον συνοριακό σταθμό της Κακκαβιάς και το τελευταίο του σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από το αλβανικό έδαφος.

    Οι μαρτυρίες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ενδεικτικές της κατάστασης που βιώνουν. «Οι δουλέμποροι, αφού παίρνουν τα χρήματα που ζήτησαν, μας αφήνουν κλεισμένους σε κάποια σπίτια και εξαφανίζονται. Η αλβανική αστυνομία δεν αργεί να μας συλλάβει. Κατά τον έλεγχο που μας κάνουν, αρπάζουν πολλά από τα λιγοστά υπάρχοντα, που έχουμε στα σακίδια. Το χειρότερο είναι ότι μας ζητούν να τους δώσουμε χρήματα που τα έχουμε ανάγκη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ο καθένας δίνει 100-200 ευρώ. Μετά μας στιβάζουν σε τζιπ και μας οδηγούν πίσω, σε περάσματα των συνόρων. Γλιτώσαμε από τον θάνατo. Εμείς θα προσπαθήσουμε και πάλι. Ζήσαμε την κόλαση στην πατρίδα μας. Δεν φοβόμαστε πια. Θέλουμε να φύγουμε στην Ευρώπη».

    [12] Στρατιωτικές ενισχύσεις βαρέων όπλων στο Ντονέτσκ

    Στρατιωτικές ενισχύσεις σε βαρέα όπλα κατευθύνονταν σήμερα προς το Ντονέτσκ, την επομένη της έκκλησης που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ενωση προς τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της και να εμποδίσει την αποστολή ενισχύσεων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ χαρακτήρισε σήμερα «σοβαρή» την κατάσταση στην Ουκρανία και κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας.

    Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία είδαν φάλαγγα από έξι άρματα μάχης και δύο τεθωρακισμένα οχήματα να κινούνται στην περιοχή του Σαχτάρσκ επί της οδικής αρτηρίας που οδηγεί στο Ντονέτσκ. Στο ύψος της Μακίφκα, οι δημοσιογράφοι είδαν φάλαγγα 15 φορτηγών χωρίς πινακίδες, το καθένα από τα οποία μετέφερε ένα κανόνι των 122 mm, να κατευθύνεται προς το Ντονέτσκ, όπου πυρά πυροβολικού ακούγονταν και την περασμένη νύκτα.

    Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώθηκε ξαφνικά μετά τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου στις περιοχές των αυτονομιστών, οι οποίες έθεσαν σε αμφισβήτηση τις ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο από το Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ και της Μόσχας.

    [13] Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

    Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν σήμερα σε τρεις πόλεις, ανάμεσά τους η Καμπούλ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 αστυνομικούς, δήλωσαν αξιωματούχοι, την επομένη της επίθεσης αυτοκτονίας από αντάρτη Ταλίμπ μέσα στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Καμπούλ, κατά την οποία σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας αξιωματικός. Επτά Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα στην επαρχία Λογκάρ, όταν βομβιστής αυτοκτονίας που φορούσε στολή ανατινάχθηκε έξω από την τοπική έδρα της αστυνομίας, στον απόηχο της χθεσινής επίθεσης στην Καμπούλ.

    «Ο Σαμπτζ Αλι, ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας σκοτώθηκε μαζί με έξι αξιωματικούς που βρίσκονταν έξω από την έδρα της αστυνομίας, στην πόλη Πουλ-ε-Αλαμ», δήλωσε ο Ντιν Μοχάμαντ Νταουίς, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Λογκάρ προσθέτοντας ότι τρεις ακόμη αστυνομικοί και ένας πολίτης τραυματίστηκαν. Στην επαρχία Νανγκαρχάρ, επίσης στο ανατολικό Αφγανιστάν, τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη σε χειράμαξα. Στη Καμπούλ, μαγνητική βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε παρτέρι κοντά σε πανεπιστήμιο προκάλεσε τον τραυματισμό τριών ανθρώπων.

    [14] «Η ουσία είναι να λέω τα τραγούδια μου, δεν είμαι πνευματικός ταγός κανενός»

    «Όσο και να καλοσχεδιάζεις ένα πρόγραμμα πάντα έρχεται η στιγμή στην παράσταση που θα χρειαστεί σε κάποιο σημείο, να το αλλάξεις» παραδέχεται σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο γνωστός μουσικός Μίλτος Πασχαλίδης με αφορμή τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί κάθε Σάββατο στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου. «Έχοντας συμπληρώσει 20 χρόνια σε αυτή τη δουλειά, μάζεψα τα τραγούδια μου από αυτά τα χρόνια και τα παίζω? Πολλά από αυτά άλλωστε έχω να τα παίξω χρόνια.» Ωστόσο όπως αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο ερμηνευτής, «είναι ένα πρόγραμμα εφ' όλης της ύλης». Μεγάλο μέρος της παράστασης περιλαμβάνει αποσπάσματα από το συγκινητικό αφιέρωμα στους αγαπημένους του απόντες Μάνο Ξυδούς, Δημήτρη Μητροπάνο, 'Αλκη Αλκαίο, με τίτλο «Αυτοί μου λείπουν πιο πολύ» που παρουσιάστηκε πρώτη φόρα στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 27 Σεπτεμβρίου σε μια sold out συναυλία. Ακόμη ο Μίλτος Πασχαλίδης θα έχει ακόμα στις αποσκευές του τραγούδια από τους 9 προσωπικούς του δίσκους, αλλά και τραγούδια απ' τις συμμετοχές του σε δουλειές φίλων, καθώς και μια μουσική αναφορά στα χρόνια που έζησε στην Κρήτη.

    Για το πώς αισθάνεται ο ίδιος απέναντι στο κοινό του, μιλά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Αισθάνομαι κομμάτια ευθύνης απέναντι στο κοινό αλλά όχι περισσότερη από αυτή που μου αναλογεί. Η ουσία είναι να λέω τα τραγούδια μου, δεν είμαι πνευματικός ταγός κανενός», ξεκαθαρίζει ο Μίλτος Πασχαλίδης. «Ο κόσμος εξαιτίας των τρομερών δυσκολιών που περνάει και μετρώντας τα 10 ή 15 ευρώ που χρειάζεται για να βγει ένα βράδυ έξω, έρχεται πολλές φορές με μια διάθεση να πεις εσύ ο καλλιτέχνης, αυτά που δεν μπορεί εκείνος να πει, γιατί πολύ απλά δεν έχει μικρόφωνο. Αυτό όμως είναι και λίγο επικίνδυνο γιατί μπορεί να πέσεις σε λαϊκισμό και να του πεις αυτά που θέλει να ακούσει. Ωστόσο αναλογίζομαι την ευθύνη μου γιατί ξέρω ότι ο κόσμος μέσα από τα τραγούδια βρίσκει μια παρηγοριά και στήριγμα», τονίζει ο καλλιτέχνης.

    [15] Η Ευρώπη ετοιμάζεται να γράψει διαστημική ιστορία με την προσεδάφιση, για πρώτη φορά, σε κομήτη

    Ποτέ έως τώρα μία -ανθρώπινη τουλάχιστον- διαστημική συσκευή δεν έχει προσεδαφιστεί σε έναν κομήτη. Αυτό ακριβώς θα επιχειρήσει την Τετάρτη το πρωί το μητρικό μη επανδρωμένο ρομποτικό διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), το οποίο έχει ήδη πλησιάσει κοντά στον κομήτη - στόχο 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο και πρόκειται να απελευθερώσει μια μικρή θυγατρική επίσης ρομποτική συσκευή - εργαστήριο, με την αρχαία ελληνοαιγυπτιακή ονομασία «Φίλαι» (Philae), που θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον εν κινήσει κομήτη και να «αγκιστρωθεί» σε αυτόν.

    Η αποστολή, για την προετοιμασία της οποίας χρειάστηκαν δύο δεκαετίες περίπου, θεωρείται δύσκολη και η έκβαση του παράτολμου εγχειρήματος είναι αβέβαιη. Η επιφάνεια του παγωμένου κομήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, δεν είναι καθόλου ομαλή και οι υπεύθυνοι της αποστολής (μετά από κοπιώδεις μαθηματικούς υπολογισμούς προσπάθησαν να διαλέξουν την λιγότερο κακή λύση -την τοποθεσία «Αγκιλκία» - όμως η επιτυχία κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη είναι. Ο κομήτης φέρει το όνομα δύο ουκρανών αστρονόμων, οι οποίοι τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1969.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 November 2014 - 11:30:28 UTC