Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκαταστάθηκε η μηχανική βλάβη στο Blue Horizon - Aναχώρησε για το Ηράκλειο
  • [02] Συνεχίζει να φλέγεται το Μεξικό για τον θάνατο των 43 φοιτητών
  • [03] Έντονη κίνηση ρωσικών στρατευμάτων προς την Ουκρανία, αναφέρει το ΝΑΤΟ
  • [04] Ινδία: Συνελήφθη ο γιατρός που πραγματοποίησε τις επεμβάσεις στείρωσης από τις οποίες πέθαναν 13 γυναίκες
  • [05] Έκρηξη βόμβας κοντά στην πρεσβεία της Αιγύπτου στην πρωτεύουσα Τρίπολη
  • [06] Δυσαρέσκεια της Ευρωβουλής για τις τουρκικές ενέργειες
  • [07] Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη

  • [01] Αποκαταστάθηκε η μηχανική βλάβη στο Blue Horizon - Aναχώρησε για το Ηράκλειο

    Αποκαταστάθηκε η μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Blue Horizon, που σημειώθηκε χθες λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του στις 9 το βράδυ από το λιμάνι του Πειραιά, με τελικό προορισμό το Ηράκλειο. Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά, αποκαταστάθηκε η βλάβη και έπειτα από σχετική επιθεώρηση και βεβαίωση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας από το παρακολουθούντα νηογνώμονα, αναχώρησε στις 4.45 σήμερα το πρωί για το λιμάνι του Ηρακλείου, μεταφέροντας 475 επιβάτες.

    [02] Συνεχίζει να φλέγεται το Μεξικό για τον θάνατο των 43 φοιτητών

    Διαδηλωτές εισέβαλανχθες σε κυβερνητικά κτίρια στην πολιτεία Γκερέρο του Μεξικού, κατά τη δεύτερη ημέρα συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών οι οποίοι δηλώνουν εξαγριωμένοι μετά την ανακοίνωση της πιθανής δολοφονίας 43 φοιτητών.

    Η οργή των διαδηλωτών έχει επικεντρωθεί κατά των αρχών της πολιτείας Γκερέρο, τις οποίες κατηγορούν ότι έχουν κάνει ελάχιστα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Στην πόλη Τσιλπανσίνο, πρωτεύουσα του Γκερέρο, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του περιφερειακού υπουργείου Υγείας και έβαλαν φωτιά σε έπιπλα και έγγραφα μπροστά ακριβώς από το κτίριο.

    Μία ημέρα νωρίτερα διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI).

    Την περασμένη εβδομάδα, οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο μέλη συμμορίας οργανωμένου εγκλήματος είχαν ομολογήσει ότι σκότωσαν τους 43 φοιτητές, των οποίων τα ίχνη είχαν εξαφανιστεί από τις 26 Σεπτεμβρίου. Οι φοιτητές, ηλικίας μεταξύ 15 και 25 ετών, ταξίδευαν με λεωφορεία όταν τους σταμάτησαν αστυνομικοί στην περιοχή Ιγκουάλα και τους οδήγησαν σε άγνωστη τοποθεσία, ανέφεραν στις αρχές αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι αστυνομικοί παρέδωσαν τους φοιτητές σε μέλη της συμμορίας Γκερέρος Γιουνίντος.

    [03] Έντονη κίνηση ρωσικών στρατευμάτων προς την Ουκρανία, αναφέρει το ΝΑΤΟ

    Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) ανακοίνωσεχθες ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στην Ουκρανία, ενώ τη ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Κιέβου δήλωσε ότι προετοιμάζεται για μια ακόμη φορά για πόλεμο στα ανατολικά της χώρας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κατάστασης. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό, εναέρια αμυντικά συστήματα καθώς επίσης και ρωσικά στρατεύματα μάχης εισέρχονται στην Ουκρανία.

    Ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, συνταγματάρχης Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου «έχει παρατηρήσει ?ιδίοις όμμασι? όσα έχει περιγράψει ο ΟΑΣΕ».

    Σύμφωνα με αναφορές παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει εντοπιστεί κίνηση μεγάλης κλίμακας στρατευμάτων στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές από πού προέρχονται τα στρατεύματα αυτά.

    Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας απέρριψε αμέσως τις αναφορές αυτές, χαρακτηρίζοντάς τες αβάσιμες.

    Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να περάσει μία ιδεολογία που είναι σφοδρά αντιρωσική και ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή έχουν αναγκάσει τη Μόσχα να ενισχύσει την στρατιωτικής της παρουσία στην Κριμαία.

    [04] Ινδία: Συνελήφθη ο γιατρός που πραγματοποίησε τις επεμβάσεις στείρωσης από τις οποίες πέθαναν 13 γυναίκες

    Συνελήφθη ο γιατρός ο οποίος πραγματοποίησε τις επεμβάσεις στείρωσης, από τις οποίες πέθαναν 13 γυναίκες, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που προωθούν οι Αρχές στο κρατίδιο Τσατίσγκαρ της Ινδίας . Ο δρ ΡΚ Γκούπτα και ο βοηθός του πραγματοποίησαν τις επεμβάσεις το Σάββατο σε 83 γυναίκες στο χωριό Πεντάρι της περιοχής Μπιλάσπουρ. Δύο ακόμη γυναίκες πέθαναν έπειτα από επέμβαση στείρωσης σε άλλη κλινική του ίδιου κρατιδίου. Συνολικά περισσότερες από 90 γυναίκες εξακολουθούν να νοσηλεύονται--πολλές σε κρίσιμη κατάσταση--έπειτα από τέτοιες επεμβάσεις στις δύο αυτές κλινικές. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους θανάτους των γυναικών πραγματοποιήθηκαν χθες στο Τσατίσγκαρ και η τοπική κυβέρνηση διέταξε τη διενέργεια έρευνας. Ακόμη, πάντως, δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε τους θανάτους. Ο δρ Γκούπτα τέθηκε αρχικά σε διαθεσιμότητα και χθες το βράδυ συνελήφθη.

    [05] Έκρηξη βόμβας κοντά στην πρεσβεία της Αιγύπτου στην πρωτεύουσα Τρίπολη

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη νωρίτερα σήμερα το πρωί κοντά στην πρεσβεία της Αιγύπτου στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, αλλά σύμφωνα με κατοίκους και αυτόπτες μάρτυρες δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Η έκρηξη ακολουθεί μία σειρά άλλων επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκαν χθες Τετάρτη κυρίως σε πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, η οποία εδρεύει στην ανατολική πόλη Τομπρούκ και η οποία αμφισβητείται από την αντίπαλη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη.

    [06] Δυσαρέσκεια της Ευρωβουλής για τις τουρκικές ενέργειες

    Τον τερματισμό των απειλών και των μονομερών ενεργειών αλλά και τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών- μελών της ΕΕ ζητά από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο κοινό σχέδιο ψηφίσματος που υιοθέτησαν οι πολιτικές ομάδες του Σώματος.

    Το κοινό σχέδιο ψηφίσματος πουσυζητήθηκε χθες και αναμένεται να εγκριθεί σήμερααπό την Ολομέλεια της Ευρωβουλής καλεί κατ΄αρχήν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της Ευρωβουλής για την κλιμάκωση των απειλών και για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ΑΟΖ, ενώ υπενθυμίζει τη νομιμότητα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Επίσης, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να συμμορφωθεί πλήρως προς τη δήλωση που εξέδωσαν η ΕΕ και τα κράτη- μέλη της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, συμπεριλαμβανομένου του όρου ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης.

    Το σχέδιο ψηφίσματος τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλήρες και κυριαρχικό δικαίωμα να αναζητά φυσικούς πόρους μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της και ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν παράνομες και προκλητικές, ενώ ζητά να αποσυρθούν αμέσως τα τουρκικά σκάφη που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.

    Επίσης, έντονη κριτική στην Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειές της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, άσκησαν στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων.

    «Η θέση μας είναι πεντακάθαρη, αποτυπώθηκε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο και αναφέρει ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών - μελών να συνάπτουν διμερείς συμβάσεις και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» υπογράμμισε ειδικότερα ο Γιοχάνες Χαν.

    Ο κ. Χαν διαβεβαίωσε ότι το όλο θέμα είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του, ενώ και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Δράσης συζητάει με τις τουρκικές Αρχές. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η Τουρκία, ως χώρα με σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική, θα πρέπει να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και θα της ζητήσουμε να λογοδοτήσει γι? αυτό.

    [07] Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη

    Μεγάλη δημοσιότητα δίνουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης στα νέα εντυπωσιακά ευρήματα που εντοπίστηκαν στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

    «Με κομμένη την ανάσα η Ελλάδα ενημερώθηκε πως σε τάφο της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε σκελετός που ίσως δώσει απαντήσεις σε πολλά κρίσιμα ερωτήματα» μετέδωσε το κανάλι «7».

    Στο ρεπορτάζ σημειώνεται πάντως ότι «θεωρείται απίθανο στον τάφο αυτό να έχει ταφεί ο Μέγας Αλέξανδρος».

    Το ABC στο δικό του ρεπορτάζ υπογραμμίζει με τη σειρά του ότι «ίσως τα οστά που βρέθηκαν, να λύσουν το μεγάλο μυστήριο. Δηλαδή ποιος είχε ταφεί στην Αμφίπολη». Αναφέρεται ακόμα πως το γενετικό υλικό θα μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο για έλεγχο προκειμένου να προκύψουν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα αλλά και την διακρίβωση της ακριβούς ηλικίας του.

    Με την σειρά του το κανάλι FOX News συμπληρώνει πως «ο τάφος έχει συληθεί αλλά οι κλέφτες άφησαν πίσω τα οστά του νεκρού και αυτό ίσως βοηθήσει τους αρχαιολόγους να βρουν απαντήσεις».

    Σε όλες τις αναφορές σημειώνεται ότι «σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις είναι σχεδόν βέβαιο πως ο τάφος ανήκει σε επιφανή Μακεδόνα».

    Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις νέες ανακαλύψεις, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη δήλωσε ότι «η ανασκαφή στον τάφο Καστά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, έχουμε έναν καταπληκτικό τάφο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες που έδωσαν την ψυχή τους γι αυτή την ανασκαφή, από το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο και πέρα από αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον πρύτανη του ΑΠΘ, που ήρθε στην ομάδα μας και τον Γρηγόρη Τσόκα για να συνεχίσουμε τον αγώνα και τη δουλειά μας στον Τύμβο. Η ανασκαφή δεν έχει σταματήσει, θα συνεχίσουμε γιατί ακόμη η περίβολος μας διαφυλάσσει πολλά μυστικά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 November 2014 - 7:30:27 UTC