Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δρακόντεια μέτρα από την ΕΛΑΣ, για την επέτειο του Πολυτεχνείου
  • [02] Χρ. Σταϊκούρας: Η εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν επηρεάζει το 96% των υπόχρεων
  • [03] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,405 δισ. ευρώ το δεκάμηνο
  • [04] Ο Ουκρανικός στρατός δηλώνει ότι δεν έχει πρόθεση να πάψει να τηρεί την εκεχειρία
  • [05] Μία Σουηδή συγγραφέας καταρρίπτει τα στερεότυπα γύρω από τους Έλληνες και την ελληνική κρίση
  • [06] Χρ. Μπουλώτης: «Παιδιά που έπληξαν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, δύσκολα επανέρχονται εκεί στην ώριμη ηλικία»
  • [07] Το ρομπότ Philae «λειτουργεί καλά, αλλά βρίσκεται σε απότομη πλαγιά»
  • [08] Ρανιέρι: Να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων

  • [01] Δρακόντεια μέτρα από την ΕΛΑΣ, για την επέτειο του Πολυτεχνείου

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε όλο το κέντρο της Αθήνας, έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από την Αστυνομία, από χτες το βράδυ, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

    Τα αστυνομικά μέτρα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΓΑΔΑ, είναι ίσως τα πλέον έντονα των τελευταίων ετών, λόγω και των κινητοποιήσεων στον χώρο της Παιδείας και το σύνολο της μάχιμης δύναμης από όλες τις υπηρεσίες της Αθήνας, που αριθμεί περισσότερους από 6.000 αστυνομικούς, θα είναι στον δρόμο μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης 18/11/2014, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι επιτελικές υπηρεσίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν παραστεί ανάγκη.

    Ήδη, από χτες το βράδυ έχουν κλείσει οι πόρτες της Νομικής, της Πρυτανείας και της ΑΣΟΕΕ, ενώ με αίτημα των πρυτανικών Αρχών, δυνάμεις των ΜΑΤ φρουρούν τα ιδρύματα εξωτερικά.

    Σημειώνεται ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι της Νομικής και της Φιλοσοφικής έχουν ανακοινώσει απόφασή τους για κατάληψη της Νομικής, προκειμένου να μείνει ανοιχτή η σχολή, με δική τους περιφρούρηση, ενώ σήμερα αναμένεται ανάλογη απόφαση και για την ΑΣΟΕΕ.

    Ωστόσο η προσπάθεια υλοποίησης της απόφασης στη Νομική, σήμερα το πρωί, εμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

    Στα Προπύλαια κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών που συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί έξω από τη Νομική Σχολή Αθηνών.Με την ολοκλήρωση της πορείας, σταδιακά αποκαθίσταται η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς νωρίτερα οι διαδηλωτές αιφνιδίασαν τους αστυνομικούς οι οποίοι δεν πρόλαβαν να διακόψουν την κυκλοφορία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα στην οδό Πανεπιστημίου.Στη συνέχεια οι διαδηλωτές, μέσω των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου, κατευθύνθηκαν προς τα Προπύλαια, όπου είναι συγκεντρωμένοι φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στη Νομική Σχολή.

    [02] Χρ. Σταϊκούρας: Η εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν επηρεάζει το 96% των υπόχρεων

    Η εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν επηρεάζει το 96% των υπόχρεων, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπερασπιζόμενος τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα το πρωί.

    «Το 96% των υπόχρεων δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 72- 100 δόσεις, γιατί με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το 92% έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% από 1000- 1500. Το μέσο ποσόν ΕΝΦΙΑ ανά φορολογούμενο, μετά τις βελτιώσεις, ανέρχεται στα 536 ευρώ, οπότε με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 -και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τις 10- 16 δόσεις», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε:

    «Εφόσον δεν έχει πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, θα μπει κανονικά στη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις, εάν δεν πληρωθούν, μπορούν να υπαχθούν στην ισχύουσα ρύθμιση οφειλών».

    [03] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,405 δισ. ευρώ το δεκάμηνο

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,405 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός, το δεκάμηνο Ιανουάριος- Οκτώβριος 2014, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,590 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,449 δισ. ευρώ.

    Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το δεκάμηνο, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 2,697 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,958 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και στόχου για έλλειμμα 3,053 δισ. ευρώ.

    Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη και υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ, το 2014».

    «Αυτή η ικανοποιητική- μέχρι σήμερα- εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για στοχευμένες, θετικές παρεμβάσεις. Όσο μάλιστα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τόσο διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Άλλωστε, η εξάντληση των περιθωρίων για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελεί βασική επιδίωξή μας» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

    Διαβάστε επίσης:ΕΛΣΤΑΤ: Στο 25,9% η ανεργία

    [04] Ο Ουκρανικός στρατός δηλώνει ότι δεν έχει πρόθεση να πάψει να τηρεί την εκεχειρία

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν καμιά πρόθεση να πάψουν να τηρούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, δήλωσε ένας εκπρόσωπός τους σήμερα.

    «Δεν υπάρχει καμιά πρόθεση εγκατάλειψής της», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο Αντρίι Λισένκο, μιλώντας σε δημοσιογράφους, παρά το γεγονός ότι το Κίεβο προειδοποιεί πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες ενισχύουν τις δυνάμεις τους και πιθανόν ετοιμάζονται να εξαπολύσουν νέα έφοδο.

    Νωρίτερα ένας άλλος εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, δήλωσε ότι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες.

    Τα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν κατά κύριο λόγο στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και στο Ντεμπάλτσεβε, ανέφερε ο Σελεζνιόφ.

    Εξάλλου οι αρχές στο Ντονέτσκ ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    [05] Μία Σουηδή συγγραφέας καταρρίπτει τα στερεότυπα γύρω από τους Έλληνες και την ελληνική κρίση

    Είναι οι Έλληνες τεμπέληδες; Περνούν όλη την ημέρα τους πίνοντας καφέ; Είναι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα γιγαντωμένος; Τα κυριότερα στερεότυπα που προβάλλουν τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης στο εξωτερικό για την Ελλάδα και την ελληνική κρίση, αποφάσισε να αποδομήσει η Σουηδή συγγραφέας και δημοσιογράφος, Κάισα Έκις Έκμαν, η οποία στις αλλεπάλληλες επισκέψεις της στη χώρα διαπίστωσε πόσο λάθος είναι η εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι για τους Έλληνες. Τις εντυπώσεις της η Έκμαν αποτύπωσε στο βιβλίο της «Κλεμμένη Άνοιξη», ενώ το «ταξίδι» της στην ελληνική κρίση θα αφηγηθεί στο φετινό TEDxAthens, αυτό το Σάββατο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

    «Το 2011 μια Ελληνίδα φίλη, μού τηλεφώνησε και με ρώτησε εάν ήξερα τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Δεν ήξερα. Και τότε μου είπε ότι η Βουλή ήταν έτοιμη να ψηφίσει μέτρα λιτότητας που θα αφαιρούσαν το μέλλον των νέων στη χώρα» λέει η 34χρονη συγγραφέας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας για την απόφασή της να γράψει την «Κλεμμένη Άνοιξη» (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος», σε μετάφραση Κατερίνας Φέτση).

    Δημοσιογράφος στην πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα της Σουηδίας «Dagens Nyheter» και στη φιλοαριστερή εφημερίδα «ETC», η Έκμαν ήθελε αρχικά να γράψει ένα άρθρο για όσα συμβαίνουν. Το άρθρο έγινε βιβλίο, ένα βιβλίο για την ενημέρωση του σουηδικού κοινού για το θέμα της κρίσης. «Γράφτηκε για να προσφέρει μια εναλλακτική αφήγηση για την ευρωκρίση έναντι αυτής που κυριαρχούσε μέχρι τότε στα ΜΜΕ. Προσπαθεί να αναζητήσει σε βάθος τα αίτια της κρίσης και να δώσει μια εικόνα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων που ζουν σε μια κοινωνία που καταρρέει» σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου της.

    [06] Χρ. Μπουλώτης: «Παιδιά που έπληξαν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, δύσκολα επανέρχονται εκεί στην ώριμη ηλικία»

    Ένα παιδικό βιβλίο, ένας Αμερικανός και ένας Έλληνας συγγραφέας, τα μουσεία στη ζωή των παιδιών, η αρχιτεκτονική στις πόλεις, έτσι όπως την αντιλαμβάνονται κυρίως οι μικροί τους κάτοικοι, στο φόντο η πόλη των ουρανοξυστών Νέα Υόρκης, και ένας εκδοτικός οίκος, η Μέλισσα, που αποτύπωσε στο χαρτί-για τη χώρα μας- το πανέξυπνο παραμύθι του Φρανκ Βίβα: «Ο μικρός Φρανκ Αρχιτέκτονας».

    Ο «δικός μας» Χρήστος Μπουλώτης, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και πολλάκις βραβευμένος, έχει μεταφράσει τον μικρό Φρανκ για λογαριασμό των εκδόσεων Μέλισσα. «Με τον Φρανκ Βίβα μας συνδέει η αγάπη μας για το παιδικό βιβλίο. Ο Φρανκ Βίβα είναι ομολογουμένως ένας χαρισματικός δημιουργός. Και βέβαια ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για το παιδικό βιβλίο. Περισσότερο και από τον ίδιο συνομίλησα όμως με το βιβλίο του» λέει χαρακτηριστικά.

    «Όπως και να το κάνουμε, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι είναι τα ιδεώδη "σκηνικά" για να μυηθούν τα παιδιά στην ιστορία του πολιτισμού και όχι μόνο. Τα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα από μόνα τους δεν αρκούν εαν δεν στήνονται από εμπνευσμένους παιδαγωγούς και εκτελούνται από εκπαιδευτικούς που βάζουν ψηλά τον πήχη. O βομβαρδισμός των παιδιών με ακατάσχετες γνώσεις, ημερομηνίες, ονόματα, κατά κανόνα φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Η γνώση για να είναι γοητευτική πρέπει να δίνεται στα παιδιά σταδιακά, ανάλογα με την ηλικία τους και την προσληπτική τους ικανότητα. Παιδιά που έπληξαν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους δύσκολα επανέρχονται εκεί στην ώριμη ηλικία», σημειώνει.

    [07] Το ρομπότ Philae «λειτουργεί καλά, αλλά βρίσκεται σε απότομη πλαγιά»

    Το ρομπότ Philae, που προσεδαφίσθηκε χθες στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri, "λειτουργεί καλά", αλλά βρίσκεται χωρίς αμφιβολία "σε μία απότομη πλαγιά ", δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φιλίπ Γκοντόν, επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) στην Τουλούζη.

    "Ο Philae λειτουργεί καλά. Η μπαταρία του λειτουργεί καλά και τον τροφοδοτεί με ενέργεια". Αλλά κρίνοντας από τις φωτογραφίες που στέλνει, "βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε μία πλαγιά με μεγάλη κλίση", είπε.

    Το CNES είναι η γαλλική διαστημική υπηρεσία.

    [08] Ρανιέρι: Να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων

    Με διάθεση αυτοκριτικής εμφανίστηκε ο Κλάουντιο Ρανιέρι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει του αυριανού αγώνα με τα Νησιά Φερόε, για την 4η αγωνιστική ημέρα της προκριματικής φάσης στο EURO 2016.

    Ο τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας αναφέρθηκε στην επιτακτική πια ανάγκη κατάκτησης των τριών βαθμών, μίλησε για την κριτική που του ασκείται, τις αλλαγές που προωθεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και το στόχο της πρόκρισης στα τελικά της Γαλλίας, τον οποίο θέλει να συνδυάσει με τη δημιουργία μιας νέας ομάδας.

    Στην ανάλυσή του για την αυριανή συνάντηση με την ομάδα των Φερόε σχολίασε πως «ελπίζω ότι οι παίκτες μου κατανοούν ότι θέλουμε μόνο τη νίκη. Στα τρία πρώτα παιχνίδια έχουμε μόλις ένα βαθμό και κανείς δεν περίμενε ότι θα συνέβαινε αυτό, όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Τώρα θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή, να είμαστε αποφασιστικοί, αλλά όχι νευρικοί και να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Ο αντίπαλος θα παίξει με αντεπιθέσεις, όπως η Β. Ιρλανδία. Εμείς θα πρέπει να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο σε σχέση με εκείνο το παιχνίδι. Να παίξουμε γρήγορα με μυαλό και χωρίς εύκολα λάθη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 November 2014 - 13:30:25 UTC