Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρέφος εξέπνευσε μέσα σε τουριστικό λεωφορείο
  • [02] Φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της διοίκησης του ΑΠΘ
  • [03] Σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η γερμανική και η γαλλική οικονομία
  • [04] Επιστολή του Γκ. Χαρδούβελη, με τις θέσεις της κυβέρνησης, στους εκπροσώπους των δανειστών
  • [05] Η Αυστραλία παρακολουθεί τα ρωσικά πολεμικά πλοία που πλέουν ανοικτά των βόρειων ακτών της
  • [06] Περισσότερους κεραυνούς θα φέρει η άνοδος της θερμοκρασίας
  • [07] Τα πρόωρα νεογέννητα εκτίθενται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες των πλαστικών στα μαιευτήρια

  • [01] Βρέφος εξέπνευσε μέσα σε τουριστικό λεωφορείο

    Βρέφος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε τουριστικό λεωφορείο, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το τεσσεράμισι μηνών αγοράκι ταξίδευε με τους γονείς του από τη Ρουμανία προς την Αθήνα. Γύρω στη 1.30 τα ξημερώματα κι ενώ το λεωφορείο βρισκόταν στην Ξυλόπολη, (εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης), ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, καθώς το βρέφος είχε ανεβάσει υψηλό πυρετό και η κατάσταση της υγείας του έδειχνε κακή, προκαλώντας ανησυχία στους Ρουμάνους γονείς του. Τελικώς, όταν στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ, το πλήρωμά του διαπίστωσε ότι το αγοράκι ήταν ήδη νεκρό. Οι πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών ανέφεραν ότι επρόκειτο για αιφνίδια θάνατο. Απαντήσεις -πάντως- στα αίτια του θανάτου του άτυχου βρέφους θα δώσει η νεκροψία - νεκροτομή που θα διενεργήσει ο ιατροδικαστής.

    [02] Φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της διοίκησης του ΑΠΘ

    Υπό κατάληψη παραμένει από το νωρίς το πρωί το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) έπειτα από απόφαση των Συλλόγων Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την εκπαιδευτική πολιτική και ειδικότερα για το κόστος σπουδών, όπως και για την κυβερνητική απόφαση να κλείσει η Νομική και η ΑΣΟΕΕ τις μέρες επετείου του Πολυτεχνείου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκεντρώσεις και να προκληθούν χθες στην Αθήνα μικρής έκτασης επεισόδια. Παράλληλα, ζητούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου κάτι που όμως, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Θόδωρος Λαόπουλος, αντίκειται στον ισχύοντα νόμο.

    «Στη Σύγκλητο και σε όλα τα διοικητικά όργανα συμμετέχουν μόνο τα μέλη αλλά έχουμε ενημερώσει τους φοιτητές ότι μπορούν να έρχονται, να μας ενημερώνουν για τα αιτήματά τους και μετά να φεύγουν» εξήγησε ο κ.Λαόπουλος.

    [03] Σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η γερμανική και η γαλλική οικονομία

    Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - η γερμανική και η γαλλική - επανήλθαν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2014, σηματοδοτώντας μία βραδεία ανάκαμψη για το σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης στο ίδιο διάστημα, σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Το γερμανικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) αυξήθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ το γαλλικό ΑΕΠ κατά 0,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδό του στο διάστημα του τελευταίου έτους και πλέον. Οι αναλυτές, που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg, προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 0,1% και για τις δύο αυτές οικονομίες και τον ίδιο ρυθμό για την οικονομία της Ευρωζώνης.

    [04] Επιστολή του Γκ. Χαρδούβελη, με τις θέσεις της κυβέρνησης, στους εκπροσώπους των δανειστών

    Επιστολή με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, απέστειλε χθες στους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή περιγράφονται τα πρόσφατα στοιχεία τόσο στο σκέλος της υλοποίησης του τρέχοντος προϋπολογισμού (επίτευξη για 2η συνεχή πρωτογενούς πλεονάσματος), όσο και στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών που υλοποιούνται ή πρόκειται να προωθηθούν. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2015 και ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στο ασφαλιστικό, στις ομαδικές απολύσεις και στο θέμα των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ.

    Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να υπάρξει ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου, στη συνέχεια, να συμφωνηθεί η «επόμενη ημέρα» με την πιστωτική γραμμή από το ESM.

    [05] Η Αυστραλία παρακολουθεί τα ρωσικά πολεμικά πλοία που πλέουν ανοικτά των βόρειων ακτών της

    Η Αυστραλία παρακολουθεί από χθες με τρία πολεμικά πλοία τα τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία που πλέουν ανοιχτά των βόρειων ακτών της χώρας. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για μία κίνηση επίδειξης ισχύος εκ μέρους του προέδρου της Ρωσίας, ενόψει της συνόδου κορυφής της G 20 στην οποία θα συμμετάσχει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου στη σύνοδο είχε τεθεί εν αμφιβόλω από την αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία σε μία οργισμένη αντίδρασή της για την πτώση του αεροσκάφους της Malaysia Arilines στην ανατολική Ουκρανία τον περασμένο Ιούλιο, είχε αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να μην προσκληθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μπρισμπέιν, γεγονός που έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Καμπέρας-Μόσχας.

    Από τη σύνοδο της ASEAN στη Μιανμάρ, ο Τόνι Αμποτ υποβάθμισε το γεγονός της παρουσίας των ρωσικών πολεμικών πλοίων λέγοντας ότι δεν είναι ασυνήθιστη η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων από τη Ρωσία κοντά σε περιοχές όπου διεξάγονται σημαντικές διεθνείς διασκέψεις. «Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία εντείνει την παρουσία της σε στρατιωτικό επίπεδο εδώ και λίγο καιρό. Διαπιστώνουμε, δυστυχώς, σε ποιον βαθμό το κάνει αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία», σχολίασε ειρωνικά προσθέτοντας: «Κατά συνέπεια, δεν μάς εκπλήσσει. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε».

    [06] Περισσότερους κεραυνούς θα φέρει η άνοδος της θερμοκρασίας

    Γνωρίζαμε ήδη ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει μαζί της περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες και κυκλώνες. Σε αυτή τη λίστα πρέπει πλέον να προστεθεί ακόμη ένα φυσικό φαινόμενο, καθώς όσο ο κόσμος γίνεται πιο ζεστός, τόσο θα αυξάνονται οι κεραυνοί. Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας του αέρα κατά ένα βαθμό Κελσίου, ο αριθμός των κεραυνών θα αυξάνεται κατά περίπου 12% . Η αιτία είναι ότι όσο θερμαίνεται ο αέρας, τόσο αυξάνονται στην ατμόσφαιρα οι υδρατμοί, οι οποίοι κατ' εξοχήν τροφοδοτούν τους κεραυνούς.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ντέηβιντ Ρομπς του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το «New Scientist» ανέφεραν πως επειδή οι κεραυνοί αποτελούν την κύρια αιτία για την πρόκληση πυρκαγιών στην ύπαιθρο, η νέα έρευνα αναδεικνύει τον αυξημένο κίνδυνο στο μέλλον για περισσότερες φωτιές, αλλά επίσης για θανάτους ή τραυματισμούς ανθρώπων και καταστροφές κτιρίων. Μια ακόμη παρενέργεια των αυξημένων κεραυνών θα είναι οι μεταβολές στην χημεία της ατμόσφαιρας, καθώς κάθε ισχυρή ηλεκτρική εκφόρτιση που συνοδεύει έναν κεραυνό, πυροδοτεί μια χημική αντίδραση στην μέση και άνω τροπόσφαιρα, η οποία παράγει οξείδια του αζώτου, μια κατηγορία «αερίων του θερμοκηπίου».

    [07] Τα πρόωρα νεογέννητα εκτίθενται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες των πλαστικών στα μαιευτήρια

    Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα προειδοποιεί ότι τα μωρά που έχουν γεννηθεί πολύ πρόωρα και πρέπει να τύχουν ιατρικής φροντίδας στα μαιευτήρια, πιθανότατα εκτίθενται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα μιας κατηγορίας δυνητικά επικίνδυνων χημικών ουσιών που περιέχονται στα πλαστικά, των φθαλικών ενώσεων. Η ανησυχία αφορά κυρίως μια φθαλική ένωση, τη DEHP, που συχνά περιέχεται στον πλαστικό ιατρικό εξοπλισμό, όπως σε αναπνευστικούς και ενδοφλέβιους σωλήνες. Οι έως τώρα μελέτες για την επικινδυνότητα των φθαλικών δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα, αλλά η αρμόδια ευρωπαϊκή εποπτική Αρχή έχει κατατάξει τη DEHP στις ουσίες που είναι δυνητικά καρκινογόνες για τους ανθρώπους.

    Τα πρόωρα νεογέννητα στις μονάδες των μαιευτηρίων ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω της έκθεσής τους στα εν λόγω φθαλικά, ακριβώς επειδή αυτά τα μωρά έρχονται σε επαφή με αρκετά πλαστικά ιατρικά εξαρτήματα. Από τον Ιούλιο του 2015, η Γαλλία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει σε απαγόρευση, στις μαιευτικές και παιδιατρικές κλινικές, της χρήσης υλικών με DEHP.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 November 2014 - 9:30:25 UTC