Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Γκ. Χαρδούβελη
  • [02] Ενημερωτική εκστρατεία για το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία
  • [03] Επιβολή τέλους υπέρ ΑμεΑ, προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών
  • [04] Μασκοφόροι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ
  • [05] Υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης ψήφισε το ισπανικό κοινοβούλιο
  • [06] Eθελοντής γιατρός στη μάχη κατά του Έμπολα, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συγκλονιστικές εικόνες
  • [07] Πενθήμερη περιοδεία Τζο Μπάιντεν σε Μαρόκο, Ουκρανία, Τουρκία
  • [08] Η «Μεγάλη πλατεία» του Νίκου Μπακόλα σε νέα έκδοση, 15 χρόνια μετά τον θάνατό του

  • [01] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Γκ. Χαρδούβελη

    Με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη θα συναντηθεί σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη, σύνθετη, εξυπηρετεί δύο στόχους ταυτόχρονα: κλείνουμε το τρέχον πρόγραμμα και διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

    [02] Ενημερωτική εκστρατεία για το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία

    Ενημερωτική εκστρατεία για το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα ενημέρωσης που παρατηρείται στους πολίτες σχετικώς με τη δυνατότητα που έχουν οι ανασφάλιστοι για νοσοκομειακή περίθαλψη και φαρμακευτική κάλυψη. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων, υπάρχουν πολίτες αλλά και φορείς ακόμη που δεν ξέρουν ότι παρέχεται νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη στους ανασφάλιστους και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται εκστρατεία ώστε να εκλείψει το κενό αυτό ενημέρωσης του κόσμου για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

    Ο κ. Βορίδης επανέλαβε προς τα μέλη της επιτροπής ότι υπήρξε μια κεντρική απόφαση της κυβέρνησης που εκφράστηκε με νομοθετική διάταξη και εν συνεχεία με δύο υπουργικές αποφάσεις που υλοποιούν την καθολική πρόσβαση. Τούτο σημαίνει, όπως σημείωσε, ότι είτε ασφαλισμένος είτε ανασφάλιστος, ο πληθυσμός που βρίσκεται στην Ελλάδα είναι καλυμμένος, τόσο νοσοκομειακά όσο και φαρμακευτικά. Επίσης, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι υπάρχει τριμελής επιτροπή στα νοσοκομεία που δέχεται τα αιτήματα των ανασφάλιστων και εν συνεχεία παρέχεται η νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη. Όπως πρόσθεσε, ήδη το Δημόσιο κατέβαλε για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων 5 εκατ. τον περασμένο Αύγουστο και 6 εκατ. τον Σεπτέμβριο.

    [03] Επιβολή τέλους υπέρ ΑμεΑ, προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών

    Στην επιβολή τέλους, σε όσους ταξιδεύουν και από τα μικρότερα αεροδρόμια, υπέρ των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ειδικότερα, σύμφωνα με πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, το ειδικό τέλος θα επιβάλλεται σε κάθε αναχωρούντα επιβάτη από τους ελληνικούς αερολιμένες, στους οποίους φορέας διαχείρισης είναι η ΥΠΑ. Από την υποχρέωση καταβολής του τέλους εξαιρούνται οι αναχωρούντες επιβάτες ηλικίας έως και δύο (2) ετών καθώς και τα μέλη του πληρώματος των αεροσκαφών.

    Πάντως τα έσοδα από την επιβολή ενός τέτοιου τέλους θα εξαρτηθούν από κοινή απόφαση των υπουργών, Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων με την οποία θα καθορίζεται το ύψος και οι δικαιούχοι του τέλους και η διαδικασία είσπραξης και διαχείρισης αυτού.

    [04] Μασκοφόροι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ

    Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ σήμερα, όταν μικρή ομάδα μασκοφόρων διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο κοινοβούλιο της πρώην βρετανικής αποικίας, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Δύναμη εκατό αστυνομικών χρησιμοποίησε γκλομπς και σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενώ προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις.

    Οι ταραχές σημειώθηκαν μερικές ώρες αφότου οι αρχές ξήλωσαν οδοφράγματα εκτελώντας μια πρώτη δικαστική απόφαση που έχει στόχο να περιορίσει την επέκταση των σημείων που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές από τις 28 Σεπτεμβρίου. Οι διαδηλωτές διεκδικούν την καθιέρωση πραγματικής καθολικής ψηφοφορίας στο έδαφος αυτό που τελεί υπό κινεζική κυριαρχία. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν περίπου δέκα μασκοφόροι κρατώντας οδοφράγματα παραβίασαν είσοδο του Κοινοβουλίου. Τουλάχιστον ένας μασκοφόρος κατάφερε να εισέλθει στο κτίριο πριν εκδιωχθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Apple Daily.

    [05] Υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης ψήφισε το ισπανικό κοινοβούλιο

    Το κοινοβούλιο της Ισπανίας ψήφισε αργά την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης. Τα μέλη του κοινοβουλίου ψήφισαν με 319 ψήφους υπέρ και μόλις 2 κατά, υπέρ του νομοσχεδίου απαιτώντας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος. Η ειρηνική συνύπαρξη των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, είναι η μόνη δυνατή λύση για τη Μέση Ανατολή αναφέρει το σχετικό νομοσχέδιο.

    Το νομοσχέδιο διατυπώθηκε από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα και έλαβε τη στήριξη από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι. Αλλά το κυβερνών κόμμα πρόσθεσε μια τροπολογία πριν τη μη δεσμευτική ψηφοφορία που λέει ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης πρέπει να ακολουθήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο πλευρών που να εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια και το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και την εθνική ασφάλεια. Το ισπανικό κοινοβούλιο κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να στηρίξει την αναγνώριση της Παλαιστίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σουηδία στα τέλη του Οκτωβρίου έγινε η πρώτη δυτική χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε την Παλαιστίνη. Άλλα νυν μέλη της ΕΕ όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν ήδη αναγνωρίσε την Παλαιστίνη πριν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [06] Eθελοντής γιατρός στη μάχη κατά του Έμπολα, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συγκλονιστικές εικόνες

    Ο Τζάβιντ Αμπντελμονέιμ είναι ένας από τους εθελοντές γιατρούς των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» που μπήκε στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε. Για τέσσερις εβδομάδες φόρεσε την ειδική στολή και προσπάθησε να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τον ιό που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους. Μόλις ένα μήνα μετά την επιστροφή του από τη δυτική Αφρική, ο Τζάβιντ βρέθηκε για λίγες ώρες στην Αθήνα και με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συγκλονιστικές εικόνες που δεν θα ξεχάσει ποτέ. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Άλφα, ένα μωρό ηλικίας ενός έτους, ορφανό από γονείς, που νοσηλευόταν στο κέντρο θεραπείας του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε. Τον κράτησα στα χέρια μου και με κοιτούσε, ενώ τα μάτια του αιμορραγούσαν. Εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα ότι καταλάβαινε πως πέθαινε. Τα τελευταία μου λόγια που κατάφερα να του πω ήταν «Λυπάμαι, θα σου φέρω ένα φάρμακο». Ο θάνατός του με στιγμάτισε».

    Η ιστορία αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές που έχει να διηγηθεί ο Τζάβιντ Αμπντελμονέιμ. Έχοντας επιστρέψει μόλις πριν από ένα μήνα από τη Σιέρα Λεόνε, ο 35χρονος Βρετανός γιατρός κουβαλάει έντονα τα συναισθήματα από τη διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων επίσκεψή του με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα». Τον συναντήσαμε στην Αθήνα, όπου βρέθηκε για λίγες ώρες προκειμένου να μιλήσει στο «TEDxAthens». Στην εικοσάλεπτη ομιλία του το περασμένο Σάββατο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το κοινό κρατούσε την ανάσα του για να ακούσει κάθε του λέξη. Και στο τέλος ξέσπασε σε ένα πολύ δυνατό χειροκρότημα. «Είναι εύκολο να μιλήσεις για κάτι που έζησες και για κάτι που αγαπάς», μας λέει.

    [07] Πενθήμερη περιοδεία Τζο Μπάιντεν σε Μαρόκο, Ουκρανία, Τουρκία

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναχώρησε σήμερα από την Ουάσινγκτον για πενθήμερη περιοδεία στο Μαρόκο, την Ουκρανία και την Τουρκία. Στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ προκειμένου να συζητήσουν για «την ανάγκη να προχωρήσει η ουκρανική ηγεσία στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης» και για την «παραβίαση από τους Ρώσους» της κατάπαυσης του πυρός, για την οποία έχουν υπογραφεί συμφωνίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

    Στην Τουρκία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες θα επικεντρωθούν στη συνεργασία για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, καθώς και για την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί λόγω της σύγκρουσης στη γειτονική Συρία. Το Μαρόκο θα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Τζον Μπάιντεν, οι επαφές του οποίου στη χώρα αυτή θα αφορούν επίσης την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του ΙΚ.

    [08] Η «Μεγάλη πλατεία» του Νίκου Μπακόλα σε νέα έκδοση, 15 χρόνια μετά τον θάνατό του

    Ένα από τα εκδοτικά γεγονότα της χρονιάς. Μια δεκαπενταετία μετά τον θάνατο του Νίκου Μπακόλα κυκλοφορεί σε καινούργια έκδοση από τον Κέδρο το σημαντικότερο μυθιστόρημά του: η «Μεγάλη πλατεία», που δημοσιεύτηκε το 1987, είχε εξαιρετική απήχηση στο αναγνωστικό κοινό και συζητήθηκε επανειλημμένα από συγγραφείς και κριτικούς.

    Η Ιστορία είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της «Μεγάλης πλατείας». Στη σκηνή θα ανέβουν καταρχάς τα μείζονα γεγονότα: οι μνήμες του ελληνικού μικρασιατικού κόσμου, ο Μάης του 1936, ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή, οι διώξεις του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης, αλλά και ο Εμφύλιος. Ισότιμη, όμως, θέση στο βιβλίο θα διεκδικήσουν και τα μικρά, αφανή συμβάντα, με τους μυθοπλαστικούς της ήρωες, τον Φώτη, τον Χρίστο, την Αγγέλα, τον Γιάννη, τον Χριστόφορο, τον Άγγελο και την Αντιγόνη, να τρέχουν πίσω από τις συνεχείς αναστατώσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 November 2014 - 7:30:22 UTC