Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα πρέπει 1η Ιανουαρίου να έχει ένα ασφαλές νέο καθεστώς
  • [02] Π. Σκουρλέτης: Ο πρωθυπουργός δεν άφησε κανένα πεδίο συνεννόησης
  • [03] Τέσσερις προϋποθέσεις θέτει το ΕΚΠΑ για τις μετεγγραφές
  • [04] Προχωρά η διαδικασία επιλογής γενικών διευθυντών
  • [05] ΚΕΠΕ: Η ελληνική οικονομία ξέφυγε από το φάσμα της ύφεσης
  • [06] Β. Πούτιν: Να αποτραπούν οι «έγχρωμες επαναστάσεις»
  • [07] Το «Φίλαι» κοιμήθηκε, αλλά η «Ροζέτα» συνεχίζει κανονικά την επιστημονική έρευνά της

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα πρέπει 1η Ιανουαρίου να έχει ένα ασφαλές νέο καθεστώς

    «Στις 31 Δεκεμβρίου τελειώνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και 1η Ιανουαρίου η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ασφαλές νέο καθεστώς, χωρίς μνημόνιο, χωρίς τρόικα, αλλά με θώρακα και με λεφτά στην άκρη αν χρειαστούν» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Πρέπει, λοιπόν, να κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση μέχρι το επόμενο Eurogroup, μέχρις ότου παρουσιαστούν ανάγκες, σε κάθε περίπτωση πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Επιπλέον: «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει 1 Ιανουαρίου να έχουμε μια ασφαλή καθαρή κατάσταση». Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι διεξάγεται μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους εταίρους σκληρή, ουσιαστική και δύσκολη, σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα: την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τη νέα φάση, η οποία, όπως είπε, είναι προβλεπόμενη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, δεν είναι ένα μνημόνιο για την Ελλάδα, είναι μια γραμμή πιστωτική που θα τη χρησιμοποιήσει η Ελλάδα αν θα έχει πρόβλημα με τις αγορές, και πως αυτές οι γραμμές υπάρχουν και από την ΕΚΤ και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για όλες τις χώρες.

    Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ουσιαστικά συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα το επόμενο διάστημα για να τον ενημερώσει για τα εθνικά θέματα. Ειδικότερα, αφού ανέφερε ότι δημιούργησε νευρικότητα χτεσινό δημοσίευμα «που δεν αφορούσε την πραγματικότητα γιατί ποτέ δεν υπήρχε σχεδιασμός να κληθεί απ' τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνηση από κοινού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», πρόσθεσε: «Ευτυχώς μου διαμηνύθηκε ότι ο κ. Τσίπρας ανταποκρίνεται στην πρόσκληση να έρθει να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα μετά το ταξίδι μου στην Άγκυρα και ενόψει του Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία στην Αθήνα».

    [02] Π. Σκουρλέτης: Ο πρωθυπουργός δεν άφησε κανένα πεδίο συνεννόησης

    Στην κυβέρνηση επέρριψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης το «ναυάγιο» των σεναρίων περί συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως ο κ. Σαμαράς «δεν αντέχει» ούτε την «αυτονόητη» συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αυτό «του χαλάει» την «αφήγηση που έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια εξτρεμιστική και ανεύθυνη δύναμη».

    Ο κ. Σκουρλέτης, επανέλαβε πως η Κουμουνδούρου είναι αντίθετη σε κάθε πρόταση για τριμερή συνάντηση με συμμετοχή και του Ευάγγελου Βενιζέλου, αποσαφηνίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «θεσμικά πρόσωπα». «Αυτή η συνάντηση, την οποία άλλωστε δεν ζητήσαμε, είναι για να αποκατασταθεί αυτή η αυτονόητη μίνιμουμ επικοινωνία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς και δεν βλέπουμε να υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης πάνω στα κρίσιμα ζητήματα του χρέους. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συνεννοηθούμε με τον κ. Σαμαρά και για τι πράγμα; Για να συνεχίσουμε μια πολιτική, η οποία έχει ισοπεδώσει την κοινωνία; Ο κ. Σαμαράς τα είπε πολύ καθαρά, την προηγούμενη Κυριακή, στο άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή". Δεν άφησε κανένα πεδίο συνεννόησης», πρόσθεσε.

    [03] Τέσσερις προϋποθέσεις θέτει το ΕΚΠΑ για τις μετεγγραφές

    Τέσσερις προϋποθέσεις θέτει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να «αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας», εξαιτίας του όγκου των φοιτητών που καλείται να δεχθεί από τις μετεγγραφές.

    Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, οι ελάχιστες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του είναι:

    - επαρκής χρηματοδότηση με βάση συγκεκριμένη επιχορήγηση ανά μετεγγραφόμενο, η οποία θα επιτρέψει την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών και εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής ως προς τις (α) ήδη υποχρηματοδοτούμενες και (β) τις πρόσθετες πλέον διοικητικές, εκπαιδευτικές και εργαστηριακές δραστηριότητες,

    - επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων του, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας,

    - εξασφάλιση ικανού αριθμού διδακτικού προσωπικού με την προκήρυξη θέσεων καθηγητών,

    - δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτου διδακτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού για την διεξαγωγή του πρόσθετου εργαστηριακού έργου και των επιπλέον πρακτικών ασκήσεων.

    [04] Προχωρά η διαδικασία επιλογής γενικών διευθυντών

    Η διαδικασία επιλογής Γενικών Διευθυντών (με βάση τις διατάξεις του ν. 4275) προχωράει κανονικά, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας επιλογής των πρώτων είκοσι δύο οριζόντιων Γενικών Διευθύνσεων Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.

    Όπως είπε, έχουν ήδη κατατεθεί οι σχετικές υποψηφιότητες, τις οποίες επεξεργάζεται το ΑΣΕΠ ώστε να προχωρήσει η δεύτερη και η τρίτη φάση, ενώ εξήγησε ότι το λέει αυτό για να αποκρούσει «για άλλη μια φορά τις κατηγορίες ότι δεν ήταν πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει στην εφαρμογή των πάγιων διατάξεων του ν.4275/2014».

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, εισηγούμενος, στο νομοσχέδιο για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, την τροπολογία του, με βάση την οποία δίνεται η εξουσιοδότηση με Προεδρικό Διάταγμα να προβεί το υπουργείο σε διοικητική κωδικοποίηση του υπαλληλικού κώδικα, του ν.3528/2007 και να συγκροτηθεί μια τριμελής επιτροπή η οποία θα δρομολογήσει τη σχετική διαδικασία.

    [05] ΚΕΠΕ: Η ελληνική οικονομία ξέφυγε από το φάσμα της ύφεσης

    Οι πρώτες εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο του έτους ενισχύουν σημαντικά τις ενδείξεις για μετάβαση σε καθεστώς ανάπτυξης εντός του 2014, όπως εκτιμά το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), επισημαίνοντας, ωστόσο ότι οι προαναφερόμενες πρώτες θετικές ενδείξεις δεν δικαιολογούν εφησυχασμό σε κανένα επίπεδο, «δεδομένου ότι η οικονομική συγκυρία παραμένει εύθραυστη και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με καίρια διαρθρωτικά και αναπτυξιακά ζητήματα που απαιτούν στοχευμένες και εξειδικευμένες λύσεις και δράσεις».

    «Η προβλεπόμενη έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη μακροχρόνια και βαθιά ύφεση εντός του 2014 φαίνεται πλέον να επιβεβαιώνεται από τα μακροοικονομικά δεδομένα, όπως καταδεικνύουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία των τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ», επισημαίνεται στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΚΕΠΕ.

    Όπως σημειώνει, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 αποτελεί το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο καταγράφηκε θετικός ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας, ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, μετά από μία περίοδο συνεχόμενων, με μία μοναδική εξαίρεση, αρνητικών ποσοστιαίων μεταβολών για 24 τρίμηνα, «κάτι που το ΚΕΠΕ είχε προβλέψει ήδη πριν από ένα εξάμηνο».

    [06] Β. Πούτιν: Να αποτραπούν οι «έγχρωμες επαναστάσεις»

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα πρέπει να κάνει το παν εντός των δυνάμεών της προκειμένου να προληφθεί ο εξτρεμισμός και να εμποδιστούν οι «έγχρωμες επαναστάσεις» από το να επεκταθούν και να εκδηλωθούν στη χώρα.

    «Στον σύγχρονο κόσμο ο εξτρεμισμός χρησιμοποιείται ως ένα γεωπολιτικό εργαλείο αλλά και ως ένα μέσο για να αναδιαμορφώνονται οι σφαίρες επιρροής. Βλέπουμε ποιες είναι οι τραγικές συνέπειες των λεγόμενων έγχρωμων επαναστάσεων», είπε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφερόμενος στις λαϊκές εξεγέρσεις που είχαν λάβει χώρα πριν από περίπου μία δεκαετία σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

    «Για εμάς αυτό αποτελεί ένα μάθημα και μια προειδοποίηση. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να μην γίνει ποτέ κάτι παρόμοιο στη Ρωσία», τόνισε ο Πούτιν.

    [07] Το «Φίλαι» κοιμήθηκε, αλλά η «Ροζέτα» συνεχίζει κανονικά την επιστημονική έρευνά της

    Η περιπετειώδης αποστολή του οχήματος προσεδάφισης «Φίλαι» ολοκληρώθηκε, καθώς έχει πέσει σε «νάρκη» -πιθανόν προσωρινή- λόγω της εξάντλησης των μπαταριών του, όμως το μητρικό διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» θα συνεχίσει τώρα τη δική του επιστημονική εξερεύνηση, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ).

    Η «Ροζέτα» θα βρίσκεται συνεχώς σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο (πάνω στον οποίο «κοιμάται» το «Φίλαι») για όλο σχεδόν το ερχόμενο έτος, καθώς ο κομήτης θα πλησιάσει όσο ποτέ τον Ήλιο. Η κοντινότερη προσέγγιση κομήτη-Ήλιου θα γίνει την 1η Αυγούστου 2015.

    Στο μεταξύ, τα ερευνητικά ευρήματα που πρόλαβε να στείλει το όχημα προσεδάφισης στη Γη, αναλύονται ήδη από τους επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη. Πέραν τούτου όμως, σύμφωνα με την ESA, η αποστολή της «Rosetta» απέχει πολύ από το τέλος της και το διαστημικό σκάφος παραμένει σε άριστη κατάσταση, με όλα τα συστήματα και τα όργανά του να αποδίδουν όπως αναμένεται.

    Ήδη η Rosetta έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ελιγμούς, χρησιμοποιώντας τους προωθητήρες της, έτσι ώστε σιγά-σιγά να βελτιστοποιήσει την τροχιά της γύρω από τον κομήτη, πράγμα που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει καλύτερα τα 11 επιστημονικά της όργανά της. Τελικός στόχος είναι το σκάφος να βρεθεί σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον κομήτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 November 2014 - 17:30:31 UTC