Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Πολιτική συμφωνία για εκλογές το Νοέμβριο του 2015
  • [02] Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων ενστόλων, καθηγητών και γιατρών
  • [03] Συγκέντρωση συμπαράστασης για τους Σύρους πρόσφυγες
  • [04] Γερμανία: Περίπου 300 τζιχαντιστές προσήχθησαν στη δικαιοσύνη
  • [05] Η Μόσχα ελπίζει να συνάψει με την Τεχεράνη συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου με προϊόντα και εξοπλισμό
  • [06] Νίκη 4-0 του Ολυμπιακού στην Κέρκυρα

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Πολιτική συμφωνία για εκλογές το Νοέμβριο του 2015

    Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συμφωνία για εκλογές το Νοέμβριο του 2015, για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και για αλλαγές στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο, εξέφρασε σήμερα, από την Πάτρα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας σε στελέχη και φίλους του Ποταμιού. Παράλληλα, διατύπωσε την πρόταση να ορίσει ο Πρωθυπουργός αναπληρωτές υπουργούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, στα κρίσιμα υπουργεία, που σχετίζονται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

    Όπως εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Τα ζητήματα του χρέους και των σχέσεων με την Ευρώπη δεν είναι θέματα τριών μηνών ή ενός έτους, αλλά θα υπάρξουν δεσμεύσεις μακροχρόνιες». Στην συνέχεια τόνισε ότι το κόμμα, που κέρδισε τις ευρωεκλογές, πρέπει να έχει παρουσία στους τομείς των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων, ενώ στη χειρότερη περίπτωση, όπως ανέφερε, «οι αναπληρωτές υπουργοί θα κερδίσουν μια γνώση». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «στην χώρα δεν υπάρχουν περιθώρια, αυτά που θα μας δεσμεύσουν, να συνεχίζουν να μας διχάζουν». Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να υπάρχει πατριωτική ομάδα που θα διαπραγματευτεί το χρέος. Δεν είναι θέμα του Σαμαρά, όπως και δεν θα είναι αύριο του Τσίπρα».

    [02] Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων ενστόλων, καθηγητών και γιατρών

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των ενστόλων όλων των σωμάτων, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ.

    Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών που έγινε, τον Αύγουστο του 2012.

    Μάλιστα, στην περίπτωση των συνταξιούχων ενστόλων η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα (27 υπέρ και 2 κατά) αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013?2016) καταργήθηκε με τον νεότερο πρόσφατο νόμο 4307/2014.

    Κατά συνέπεια, έκριναν οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι η κυβερνητική πράξη περιορισμού των συντάξεων των ενστόλων δεν έχει «νόμιμο έρεισμα και είναι άνευ αντικειμένου».

    Τελικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση που μείωσε το ύψος των συντάξεων και διαβίβασε ,απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), εντολή για άμεση αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.

    Κατόπιν αυτών, το ΓΛΚ, θα αναπροσαρμόσει τις συντάξεις των στρατιωτικών στα επίπεδα του 2012.

    Παράλληλα, το ΓΛΚ σύμφωνα με το πνεύμα της δικαστικής απόφασης θα επιστρέψει άμεσα στους συνταξιούχους ενστόλους τα ποσά των συντάξεων τους που παρακρατήθηκαν μέχρι τώρα.

    Όπως είναι γνωστό, οι περικοπές στις συντάξεις των ενστόλων όλων των σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) και των ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των καθηγητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των γιατρών διευθυντών του ΕΣΥ έγιναν κατά τις επιταγές του πλαισίου του νόμου 4093/2012.

    Παράλληλα, οι περικοπές των συντάξεων των ενστόλων παραβιάζουν επιπρόσθετα και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος.

    [03] Συγκέντρωση συμπαράστασης για τους Σύρους πρόσφυγες

    Κρατώντας πανώ και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της αναγνώρισης των σύρων μεταναστών, ως προσφύγων, και της ελεύθερης μετακίνησής τους στην Ε.Ε , κινήσεις πολιτών μαζί με μετανάστες πραγματοποίησαν, νωρίς το απόγευμα,συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στους σύρους πρόσφυγες που κάνουν για έβδομη ημέρα απεργία πείνας, στη πλατεία Συντάγματος. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς τα Προπύλαια, απ' όπου μέσω της οδού Σταδίου επέστρεψαν στο Σύνταγμα για να βρεθούν δίπλα στους απεργούς πείνας .

    Λίγο νωρίτερα οι συγκεντρωμένοι συναντήθηκαν με τη μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης, στον απεργό πείνας, Νίκο Ρωμανό, η οποία είχε ξεκινήσει από τα Προπύλαια με προορισμό το νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς όπου νοσηλεέυεται ο απεργός πείνας.

    Στη πλατεία Συντάγματος πολίτες συγκεντρώνουν τρόφιμα και φάρμακα για τους πρόσφυγες ενω έχει στηθεί χριστουγεννιάτικο δένδρο το οποίο αντί για στολίδια έχει ευχετήριες κάρτες με μηνύματα των ίδιων των προσφύγων. «Θέλω να δω την μαμά μου και τον μπαμπά μου», γράφει ο δεκάχρονος Μπασάμ ενω ο συνομήλικός του Ράουαν σημειώνει; «Θέλω να γίνω δικηγόρος και να διεκδικώ τα δικαιώματα των ανθρώπων. Η συγκέντρωση για τους σύρους πρόσφυγες ολοκληρώθηκε και η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους διεξάγεται κανονικά.

    [04] Γερμανία: Περίπου 300 τζιχαντιστές προσήχθησαν στη δικαιοσύνη

    Περίπου 300 άνθρωποι διώκονται στη Γερμανία κατηγορούμενοι για παροχή υποστήριξης προς το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με δήλωση του Γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης Χέικο Μάας, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί ένδειξη της λειτουργίας των αντιτρομοκρατικών νόμων κι επομένως δεν απαιτείται αυστηρότερη νομοθεσία.

    "Όποιος υποστηρίζει το ΙΚ ήδη με τους υπάρχοντες νόμους κινδυνεύει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag έπειτα από εκκλήσεις ορισμένων υπουργών για αυστηρότερη νομοθεσία.

    Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα στοχεύει στην πάταξη της χρηματοδότησης των τζιχαντιστών.

    [05] Η Μόσχα ελπίζει να συνάψει με την Τεχεράνη συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου με προϊόντα και εξοπλισμό

    Η Ρωσία ελπίζει ότι θα μπορέσει να συνάψει σύντομα μια συμφωνία με το Ιράν για να προμηθεύσει στη χώρα αυτή σιτηρά και βιομηχανικό εξοπλισμό, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    "Η συμφωνία δεν θα αφορά μόνο σιτηρά, υπάρχουν εκτεταμένοι κατάλογοι αγαθών ... Περιμένουμε να επιτευχθεί μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο Ουλιουκάγεφ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    Τον Ιανουάριο, το Ρόιτερς είχε μεταδώσει πως η Μόσχα και η Τεχεράνη συζητούν μια συμφωνία ανταλλαγής εμπορευμάτων, στο πλαίσιο της οποίας η Μόσχα θα αγόραζε μέχρι 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου ημερησίως με αντάλλαγμα ρωσικό βιομηχανικό εξοπλισμό και προϊόντα.

    [06] Νίκη 4-0 του Ολυμπιακού στην Κέρκυρα

    Τη πιο ευρεία εκτός έδρας νίκη του (2η σε 5 παιχνίδια) πέτυχε ο Ολυμπιακός στην Κέρκυρα με 4-0 επί της τοπικής ομάδας, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας.

    Ο Φουστέρ στο 19΄ άνοιξε το σκορ, στο 50΄ έγινε το 2-0 με το πέναλτι του Ντομίνγκες, στο 58΄ ο Ελαμπντελαουΐ αύξησε το δείκτη του σκορ και στο 85΄ ο Ντομίνγκες με το δεύτερο προσωπικό του γκολ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 November 2014 - 17:30:25 UTC