Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα συμμετέχουν στις ψηφοφορίες για Πρόεδρο οι κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής
  • [02] Podemos: Το πρόβλημα του χρέους πρέπει να λυθεί και στην Ελλάδα και στην Ισπανία
  • [03] Μ. Μπόλαρης: Δεν ψηφίζω για Πρόεδρο
  • [04] Β. Οικονόμου: Ψηφίζω «παρών» για ΠτΔ - Αναμένω τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής
  • [05] Συνέντευξη Π. Μοσκοβισί εφ όλης της ύλης
  • [06] Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας στο επίκεντρο της συνάντησης Κ. Σκρέκα- Π. Μοσκοβισί
  • [07] Μειώσεις 20% στις τιμές του φυσικού αερίου το 2015, προανήγγειλε ο Μ. Παπαγεωργίου
  • [08] Κατρακυλά το ρούβλι
  • [09] Συνάντηση Ιω. Στουρνάρα - Π. Μοσκοβισί
  • [10] Μακελειό στο Πακιστάν από επίθεση Ταλιμπάν σε στρατωτική σχολή

  • [01] Θα συμμετέχουν στις ψηφοφορίες για Πρόεδρο οι κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

    Θα συμμετάσχουν στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και οι κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με άδεια του εισαγγελέα των φυλακών.

    [02] Podemos: Το πρόβλημα του χρέους πρέπει να λυθεί και στην Ελλάδα και στην Ισπανία

    Ο Χουάν Ντομίνγο Σάντσεθ Εστόπ είναι ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της ηγεσίας του ισπανικού πολιτικού κινήματος Podemos, που τα τελευταία χρόνια έχει αναταράξει τα πολιτικά ύδατα στη χώρα του, χάρις στη δυναμική του είσοδο στην πολιτική σκηνή και τις ριζοσπαστικές, κοινωνικού περιεχομένου, θέσεις που εκφράζει. Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις μάλιστα, το Podemos εμφανίζεται να προηγείται των άλλων δύο μεγάλων και παραδοσιακών κομμάτων στην Ισπανία.

    Ο Σάντσεθ Εστόπ βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, προσκεκλημένος σε μία εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Πουλαντζά κι ο ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τη διαχείριση του χρέους των χωρών στην Ευρώπη. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο συνέδριο της Αθήνας, ο Χουάν Ντομίνγο Σάντσεθ Εστόπ παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    -Θα ήθελα να μας κάνεις μία περίληψη και να μας πεις την εντύπωσή σου από τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτή τη συζήτηση.

    -Λοιπόν τα συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το χρέος είναι το πρώτο θέμα για τις πολιτικές της Αριστεράς παντού στην Ευρώπη. Χωρίς να υπάρξει μία σταθερή λύση σ' αυτό το πρόβλημα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα - ούτε στην Ισπανία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε αλλού στην Ευρώπη. Λοιπόν, αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Κι ο Γιάννης Μηλιός, και τα άλλα μέλη του αρμόδιου τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ μας έκαναν μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση γι' αυτό το θέμα: μία ακύρωση, χωρίς ακύρωση, του χρέους. Κάτι πολύ διπλωματικό, κάτι πολύ πολιτικό νομίζω. Επίσης θα γίνει και μία άριστη βάση για μία πανευρωπαϊκή συζήτηση για το θέμα και σίγουρα επίσης για την πολιτική γραμμή του Podemos. Πρέπει αυτό να το συζητήσουμε κι εντός του Podemos ως θέμα πρώτης προτεραιότητας. Άλλα συμπεράσματα: είμαστε πολύ κοντά σε μία ανατροπή στην Ευρώπη. Εάν γίνουν εδώ εκλογές και πολύ πιθανόν τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είμαστε στην αρχή μίας μακροπρόθεσμης διαδικασίας αλλαγής παντού στην Ευρώπη- πρώτα στη Νότια Ευρώπη, μα σίγουρα κι ευρύτερα στην ΕΕ. Γιατί η λύση των προβλημάτων μας δεν είναι στενά εθνική, δεν μπορεί να είναι εθνική γιατί το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και αν θέλετε και παγκόσμιο. Είναι θέμα του Νεοφιλελεύθερου καθεστώτος, που τώρα το έχουμε παντού στον κόσμο και στην Ευρώπη, μία πρώτη λύση γι' αυτό το πρόβλημα μπορούμε να την έχουμε, μπορούμε να ξαναποκτήσουμε τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, και να καταργήσουμε τη δικτατορία των αγορών, μέσα από αυτές τις σημαντικές πολιτικές νίκες, που ίσως θα δούμε πολύ σύντομα..

    -Που δρομολογούνται κιόλας;

    -Ναι, και με ένα -εγώ ελπίζω- πολύ στενό συντονισμό μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς, εδώ στην Ελλάδα και στην Ισπανία και στην Ιρλανδία- όπου αυξάνει πολύ τη δύναμή του το Σιν Φέιν και είναι τώρα στο επίπεδο του 25% στις δημοσκοπήσεις και πλησιάζουμε σε μία πολύ νέα κατάσταση, κι η οποία μέλλει να είναι πολύ δύσκολη, γιατί η αντίδραση της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας θα είναι σκληρή -αυτό πρέπει να το ξέρουμε- και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ν α αντιδράσουμε σε μία πολύ σοβαρή κατάσταση, σε μία κατάσταση που επίσης, για πρώτη φορά, μας δίνει ελπίδα για να αλλάξουμε τις τεράστιες κοινωνικές καταστάσεις που ξέρουμε στις χώρες μας. Κυρίως στην Ελλάδα και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, αλλά και στην Ιταλία. Και τώρα μπαίνει και το Βέλγιο, όπου γίνεται σήμερα (Δευτέρα, 15/12) μία εθνική απεργία γι' αυτό είμαι ακόμη εδώ, ευτυχώς. Οι απεργίες είναι παντού κάτι πολύ καλό, δεν είναι μόνον μέσο γι' άλλους σκοπούς, είναι κάτι που έχει δική του σημασία. Η απεργία είναι μία στιγμή ελευθερίας για τον κόσμο. Είναι μία στιγμή που έχουμε την εμπειρία μίας άλλης διαφορετικής ζωής κι αυτό τώρα γίνεται και σε μία χώρα της Βόρειας Ευρώπης κι είναι πολύ σημαντικό αυτό. Γιατί δεν είμαστε μόνοι μας οι Νότιοι. Υπάρχουν κι άλλοι Ευρωπαίοι με τα ίδια προβλήματα κι εάν δεν αντιδράσουν τώρα θα υποφέρουν το ίδιο, με τα ίδια μέτρα, το ίδιο κούρεμα και τα ίδια μέτρα, που μας έχουν εφαρμόσει εδώ.

    [03] Μ. Μπόλαρης: Δεν ψηφίζω για Πρόεδρο

    Την απόφασή του να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας υπογραμμίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν θα ψηφίσω για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η δυσαναλογία που υπάρχει ανάμεσα στο κοινό αίσθημα, το δημόσιο αίσθημα, την κοινή γνώμη από την μία πλευρά και στην πολιτική που ασκείται είναι χαώδης και συνεπώς η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει» τονίζει ο κ. Μπόλαρης και προσθέτει: «Η ασκούμενη πολιτική διαλύει την πραγματική οικονομία της χώρας, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ο κορμός της οικονομίας της χώρας, αυξάνει δραματικά την ανεργία, διώχνει τα νέα παιδιά στο εξωτερικό και φέρνει την κοινωνική συνοχή στα όριά της. Μια τέτοια πολιτική δεν μπορώ να την εγκρίνω, δεν την εγκρίνω και φυσικά δεν προτίθεμαι να της δώσω παράταση».

    Ο κ. Μπόλαρης τονίζει ότι «οι μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και γι' αυτό θεωρώ πως το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας. Να λειτουργήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να μη φτάσουμε στο σημείο να προκαλέσουμε με την ένταση προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα όποια συμφέροντα και οι όποιες σκοπιμότητες προβλήματα και στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στη δημόσια εικόνα της χώρας εντός και εκτός. Όλο αυτό είναι συνολική και συλλογική υποχρέωση και του πολιτικού κόσμου και όσων είναι στο δημόσιο λόγο και των ΜΜΕ και φυσικά των πολιτών. Είναι πάρα πολύ κρίσιμη σε αυτή τη διαδικασία η ψυχραιμία. Να σεβαστούμε τη λειτουργία των θεσμών. Να σεβαστούμε τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

    [04] Β. Οικονόμου: Ψηφίζω «παρών» για ΠτΔ - Αναμένω τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

    Την πρόθεσή του να ψηφίσει «παρών» στην αυριανή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εκδήλωσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένει και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου για να δει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σταθμού Μέγκα, megatv.com, ο κ. Οικονόμου είπε: «Αύριο όπως έχω δηλώσει θα ψηφίσω παρών. Το παρών το δικό μου σημαίνει είμαι επιφυλακτικός για την ψηφοφορία την αυριανή, σε σχέση με το πρόσωπο του κ. Δήμα, όχι το πρόσωπο που είναι αξιόλογο αλλά σαν μια κλειστή κομματική υποψηφιότητα. Γιατί αναμένω και τα αποτελέσματα της 18ης Δεκεμβρίου που είναι η σύνοδος κορυφής για να δω το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση κάνει, για το κλείσιμο της αξιολόγησης».

    Σημείωσε επίσης ότι ο ελληνικός λαός περιμένει τη συμφωνία για κρίνει και να έχει κάποια δεδομένα στα χέρια του. Εν συνεχεία, ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς «επέλεξε να προτάξει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη συμφωνία» κάτι που «δημιουργεί μια απορία τουλάχιστον».

    [05] Συνέντευξη Π. Μοσκοβισί εφ όλης της ύλης

    Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Αθήνα δίνει αυτή την ώρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Ο Π. Μοσκοβισί είχε σήμερα συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Σρέκα και Εργασίας Ι. Βρούτση ενώ είδε και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ι. Στουρνάρα. Επί τάπητος με τον κ. Σκρέκα τέθηκε ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, ενώ ενημερώθηκε και για την πρόσφατη κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικές δραστηριότητες, στις οποίες εντάσσονται 897 επαγγέλματα. Στη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας δήλωσε «έκπληκτος» για το έργο που έχει συντελεστεί.

    Διαβάστε επίσης: Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας στο επίκεντρο της συνάντησης Κ. Σκρέκα - Π. Μοσκοβισί

    [06] Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας στο επίκεντρο της συνάντησης Κ. Σκρέκα- Π. Μοσκοβισί

    Η μείωση της γραφειοκρατίας ήταν το θέμα της συνάντησης εργασίας που είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, το θέμα συζήτησης επικεντρώθηκε γύρω από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάργηση όσο το δυνατόν περισσότερων γραφειοκρατικών εμποδίων και έγινε ενημέρωση για την πρόσφατη κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικές δραστηριότητες, στις οποίες εντάσσονται 897 επαγγέλματα.

    [07] Μειώσεις 20% στις τιμές του φυσικού αερίου το 2015, προανήγγειλε ο Μ. Παπαγεωργίου

    Μειώσεις 20% στις τιμές του φυσικού αερίου για βιομηχανίες και οικιακούς καταναλωτές αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο του 2015, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Όπως ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, η πτώση της τιμής από τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 5% ενώ το Μάρτιο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 20% και προστίθεται στην έκπτωση 15% που επιτεύχθηκε πέρυσι ύστερα από τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Gazprom. Η μείωση οφείλεται στη σύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με τις αντίστοιχες του πετρελαίου με υστέρηση τριών μηνών. Ο κ. Παπαγεωργίου εκτίμησε, δε, ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα συνεχιστεί, καθώς σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές το πετρέλαιο μπορεί να πέσει ακόμη και στα 40 δολάρια το βαρέλι, εξέλιξη που θα έχει θετικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Η ΔΕΠΑ επεξεργάζεται παράλληλα νέα φόρμουλα τιμολόγησης προκειμένου οι μειώσεις στις τιμές να έχουν διάρκεια μέσα στο 2015.

    [08] Κατρακυλά το ρούβλι

    Το ρούβλι δεν μπόρεσε να κρατήσει τα κέρδη που κατέγραψε μετά τη δραματική αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 17%, γεγονός που δείχνει ότι η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου ξεπερνά την προσπάθεια της Μόσχας να αντιμετωπίσει την κρίση του νομίσματός της, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Το ρούβλι έχασε τα κέρδη έως και 10,8% που σημείωσε μετά το άνοιγμα της αγοράς και λίγο πριν τις 12 (ώρα Μόσχας) διαπραγματευόταν με απώλειες 0,3% στα 64,6320 ρούβλια ανά δολάριο. Ο κυριότερος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχας καταβαραθρώθηκε με πτώση 12,06% και η απόδοση των 10ετών ρωσικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε περισσότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες και ξεπέρασε το 15% για πρώτη φορά. Η Διοικητής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα δυσκολεύεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων την τελευταία 6ετία, εν μέσω κυρώσεων για την Ουκρανία και της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου. Η αύξηση των ρωσικών επιτοκίων ανακοινώθηκε χθες το βράδυ μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια υποτίμηση που σημείωσε το ρούβλι τα τελευταία 16 χρόνια.

    [09] Συνάντηση Ιω. Στουρνάρα - Π. Μοσκοβισί

    Σε εξέλιξη είναι συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ιω. Στουρνάρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Νωρίτερα, σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εργασίας Ιω. Βρούτση με τον Π. Μοσκοβισί, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα.

    Ο υπουργός Εργασίας Ιω. Βρούτσης δήλωσε ότι ανέπτυξε στον Ευρωπαίο επίτροπο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε «έκπληκτος» για το έργο που έχει συντελεστεί και ότι δεν περίμενε η Ελλάδα να έχει κάνει τόσες αλλαγές, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά στη μείωση της ανεργίας κατά τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα στη μείωση της ανεργίας των νέων, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας φτάνει το 11%.

    Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του o Π. Μοσκοβισί, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Αθήνα.

    Διαβάστε επίσης: Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας στο επίκεντρο της συνάντησης Κ. Σκρέκα - Π. Μοσκοβισί

    [10] Μακελειό στο Πακιστάν από επίθεση Ταλιμπάν σε στρατωτική σχολή

    Τουλάχιστον126 άνθρωποι, ανάμεσά τους 84 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση που πραγματοποίησαν σήμερα κομάντος Ταλιμπάν σε στρατιωτική σχολή στην πόλη Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

    Οι μάχες μεταξύ του στρατού και των δραστών της επίθεσης συνεχίζονταν μετά την έφοδο των κομάντος στο σχολείο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, σε αντίποινα, όπως δήλωσαν, για τις επιχειρήσεις του στρατού εναντίον τους στην περιοχή.

    «Επιλέξαμε αυτή τη στρατιωτική σχολή για την επίθεση γιατί η κυβέρνηση στοχοθετεί τις οικογένειές μας και τις γυναίκες μας. Θέλουμε να τους κάνουμε να νιώσουν τον πόνο» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μουχάμαντ Ούμαρ Χορασάνι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 December 2014 - 11:30:32 UTC