Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τον Ξενοφώντα Ζολώτα
  • [03] Το «Norman Atlantic» βρίσκεται έξω από το Μπρίντιζι
  • [04] Στην Ιταλία μεταβαίνουν οι συγγενείς φερόμενων ως αγνοουμένων επιβατών
  • [05] Η ιταλική ακτοφυλακή ανέλαβε τον έλεγχο του ακυβέρνητου πλοίου με τους 450 μετανάστες
  • [06] Διεθνές Έτος Φωτός και σχετικών τεχνολογιών

  • [01] Αύριο η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    Αναβλήθηκε για αύριο η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την προετοιμασία του κόμματος για την εκλογική μάχη.

    Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ. και θα γίνουν στον χώρο που θα πραγματοποιηθεί και το Διαρκές Συνέδριο, στο κλειστό γυμναστήριο του TAE KWON DO στο Π. Φάληρο.

    Χθες, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το 2015 θα είναι η χρονιά της ανατροπής και της αξιοπρέπειας» και απηύθυνε «ένα μεγάλο ενωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο».

    [02] Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τον Ξενοφώντα Ζολώτα

    Η Τράπεζα της Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από τη γέννηση και (δέκα από τον θάνατο) του Ξενοφώντα Ζολώτα, τιμά τον μακροβιότερο διοικητή στην ιστορίας της, έναν άνθρωπο που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κεντρική τράπεζα της χώρας και τη δημόσια ζωή γενικότερα. «Ο καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» είναι ο τίτλος της έκθεσης και ακολουθεί την πορεία της ζωής του.

    «Ο Ξ. Ζολώτας ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα» εξηγεί στη Web-TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Παναγάκης διευθυντής Κέντρου Έρευνας και Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεχίζει: «Υπήρξε καθηγητής, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, πανεπιστημιακός δάσκαλος, ακαδημαϊκός, μέλος υπηρεσιακών κυβερνήσεων και πρωθυπουργός. Άλλοι θέλουν πολλές περισσότερες ζωές να προλάβουν να υπηρετήσουν τέτοιου είδους αξιώματα».

    Ο πρώην διευθυντής της τράπεζας και στενός συνεργάτης του Ξ. Ζολώτα από το 1975, Ν. Αλεξόπουλος περιγράφει στη Web-TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ το καθημερινό του πρόγραμμα στην τράπεζα, το οποίο ήταν «με ακρίβεια δευτερολέπτου», τα συναισθήματά του, ειδικά ως πρωθυπουργού, την αγάπη του για τη μουσική και για το κολύμπι το οποίο είχε αναγάγει σε απαράβατο καθημερινό κανόνα της ζωή του. Στους επισκέπτες της έκθεσης, διατίθεται δωρεάν ειδικό αναμνηστικό μετάλλιο από χαλκονικέλιο με τη μορφή του Ζολώτα, το οποίο δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΙΕΤΑ), αλλά και ο δίγλωσσος κατάλογος των εκθεμάτων.

    [03] Το «Norman Atlantic» βρίσκεται έξω από το Μπρίντιζι

    Το πλοίο «Norman Atlantic» βρίσκεται έξω από το Μπρίντιζι της Ιταλίας και την ώρα αυτήν πραγματοποιείται σύσκεψη των ιταλικών αρμόδιων Αρχών για να αποφασιστεί σε ποιο ακριβώς σημείο θα πρέπει να οδηγηθεί από τα ρυμουλκά. Το πλοίο έχει ήδη τεθεί υπό κατάσχεση και οι εισαγγελείς αναμένουν σημαντικές απαντήσεις από το «μαύρο κουτί», σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη και ποιοι ήταν οι πρώτοι χειρισμοί μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, στις 4:30 το πρωί της περασμένης Κυριακής.

    Θα πρέπει να διαπιστωθεί αν υπάρχουν νεκροί στο αμπάρι του πλοίου, αφού κάποιοι διασωθέντες έχουν αναφέρει ότι στο γκαράζ ταξίδευαν μετανάστες και οδηγοί, οι οποίοι είχαν αποφασίσει να κοιμηθούν μέσα στα φορτηγά τους.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, αναμένεται να διευρυνθεί και επίσημα, σήμερα, η έρευνα, με αποστολή νέων κλήσεων σε απολογία από μέρους της Εισαγγελίας του Μπάρι. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», ο κυβερνήτης Αρτζίλιο Τζακομάτσι, στην πολύωρη κατάθεσή του φέρεται να τόνισε ότι πρέπει να εξακριβωθεί πώς ακριβώς γέμισε η σωσίβια λέμβος η οποία μετέφερε προς εμπορικά πλοία, περίπου εξήντα επιβάτες.

    Στο μεταξύ, στην Ιταλία, αεροπορικώς, θα μεταβούν το μεσημέρι οι συγγενείς των δέκα, φερόμενων ως αγνοουμένων, επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic». Επισήμως από την ιταλική πλευρά έχουν ταυτοποιηθεί και γνωστοποιηθεί προς τις ελληνικές Αρχές δύο νεκροί Έλληνες επιβάτες του μοιραίου πλοίου, ενώ δέκα άτομα φέρονται ως αγνοούμενα.

    [04] Στην Ιταλία μεταβαίνουν οι συγγενείς φερόμενων ως αγνοουμένων επιβατών

    Στην Ιταλία, αεροπορικώς, θα μεταβούν το μεσημέρι οι συγγενείς των δέκα, φερόμενων ως αγνοουμένων, επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο την Κυριακή 28/12 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του υπό αδιευκρίνιστη αιτία.Επισήμως από την ιταλική πλευρά έχουν ταυτοποιηθεί και γνωστοποιηθεί προς τις ελληνικές Αρχές δύο νεκροί Έλληνες επιβάτες του μοιραίου πλοίου, ενώ δέκα άτομα φέρονται ως αγνοούμενα.

    Χθες, με επίσημο έγγραφό του που απέστειλε εκ νέου το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ρώμης (RCC ROMΑ) προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, έγινε γνωστό ότι λόγω λανθασμένης ταυτοποίησης εκ μέρους των αρμόδιων ιταλικών Αρχών, ο Γεώργιος Δούλης δεν είναι θανών, αλλά συγκαταλέγεται στη λίστα επιβατών και είναι μεταξύ των ανθρώπων για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση επί του παρόντος. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου επικοινώνησε χθες με τον γιο του Γ. Δούλη ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την άμεση ανταπόκριση.

    Ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης έδωσε εντολή στις κατά τόπους λιμενικές Αρχές της χώρας να παρέχουν με γρήγορους ρυθμούς κάθε διευκόλυνση προς τους συγγενείς των επιβατών του μοιραίου πλοίου «Norman Atlantic» που μπορεί να αφορούν μετακινήσεις ή διαμονή.

    Στο μεταξύ αναμένεται στο λιμάνι του Μπρίντιζι το «Norman Atlantic», το οποίο από χθες ρυμουλκείται από το σημείο στο οποίο βρισκόταν κοντά στις αλβανικές ακτές. Όταν το πλοίο φθάσει στο λιμάνι, θα ασφαλιστεί από τις Αρχές και θα αρχίσει έρευνα παρουσία εισαγγελέα.

    [05] Η ιταλική ακτοφυλακή ανέλαβε τον έλεγχο του ακυβέρνητου πλοίου με τους 450 μετανάστες

    Η ιταλική ακτοφυλακή ανέλαβε τον έλεγχο του εγκαταλελειμμένου πλοίου που μεταφέρει 450 πρόσφυγες ανοικτά των ακτών της νότιας Ιταλίας, στο δεύτερο τέτοιου είδους περιστατικό σε διάστημα τριών ημερών.

    Τρεις άνδρες της ιταλικής ακτοφυλακής ανέλαβαν τον έλεγχο του υπό σημαία της Σιέρα Λεόνε Ezadeen, αφού μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο κατάστρωμα του πλοίου, και το κατευθύνουν προς ιταλικό λιμάνι.

    Το πλοίο παρασυρόταν ακυβέρνητο και βρισκόταν σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων από τις νότιες ακτές της Ιταλίας.

    Το πλοίο είχε πορεία προς τις ιταλικές ακτές, αλλά έμεινε από καύσιμα.

    Η εθνικότητα των προσφύγων δεν έχει γίνει γνωστή. Γυναίκες και παιδιά υπάρχουν ανάμεσά τους.

    [06] Διεθνές Έτος Φωτός και σχετικών τεχνολογιών

    Το 2015 θα εορταστεί το «Διεθνές Έτος Φωτός και Τεχνολογιών με βάση το Φως». Η επίσημη έναρξη θα γίνει εντός του Ιανουαρίου με μεγάλη επίσημη εκδήλωση στο Παρίσι, την έδρα της «UNESCO» όπου θα παραβρεθούν πολλοί διάσημοι φυσικοί και νομπελίστες. Στόχος του Διεθνούς Έτους είναι να αναδείξει, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο το φως και οι βασισμένες σε αυτό τεχνολογίες επηρεάζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Στις σχετικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν, εντός του 2015, θα συμμετάσχουν 85 χώρες.

    Από το 1959, ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει τον θεσμό των «Διεθνών Ετών» και σε αυτό το πλαίσιο έχει προηγηθεί σειρά εορτασμών με επιστημονικά- τεχνολογικά θέματα, όπως τα Διεθνή Έτη Φυσικής (2005), Αστρονομίας (2009), Χημείας (2011) και Κρυσταλλογραφίας (2014). Την ιδέα για την καθιέρωση ενός Διεθνούς Έτους Φωτός (και σχετικών τεχνολογιών) είχε το 2009 η Ευρωπαϊκή Φυσική Εταιρεία και η σχετική απόφαση ελήφθη το 2013 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 January 2015 - 9:30:22 UTC