Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις σε δημοσίευμα του «Der Spiegel»
  • [02] Κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές, προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος
  • [03] Να απαντήσει αν επιθυμεί τη διαγραφή του χρέους, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Π. Καμμένος
  • [04] Αποτράπηκε εισβολή αγνώστων σε στρατόπεδο της Αττικής
  • [05] Βαρύς οπλισμός στο κρησφύγετο του Χριστόδουλου Ξηρού
  • [06] Ανοικτά τα διόδια στο Άκτιο, για έβδομη μέρα
  • [07] Η Αίγυπτος διαψεύδει ότι εμπόδισε την είσοδο στη χώρα στη δικηγόρο Άμαλ Κλούνεϊ

  • [01] Αντιδράσεις σε δημοσίευμα του «Der Spiegel»

    Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει χθεσινοβραδινό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει αλλάξει γραμμή και θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Ελλάδα τήρησε κατά το παρελθόν τις υποχρεώσεις της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας».

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ σε σχόλιό του στο Twitter σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει. Να μην προκαλούμε τώρα με λόγια κάτι το οποίο οικονομικά και πολιτικά δεν θα ήταν συνετό».

    «Περαιτέρω παραχωρήσεις» των εταίρων της ΕΕ έναντι της Αθήνας αναμένει ο Φινλανδός ευρωβουλευτής και πρώην επίτροπος για Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, αναφερόμενος στο χθεσινό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel». «Ο Ρεν θέλει να μειώσει το ελληνικό βάρος χρέους», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται: «Η Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει πλέον να κρατήσει την Ελλάδα με κάθε κόστος στην Ευρωζώνη. Ο Όλι Ρεν, αντιθέτως, περιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, περαιτέρω παραχωρήσεις των εταίρων της ΕΕ έναντι της Αθήνας».

    Ο Μπερντ Λούκε, ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), χαιρετίζει την «αργοπορημένη αντίληψη της γερμανικής κυβέρνησης» και βλέπει την ευρωσκεπτικιστική του θέση να αναγνωρίζεται πλέον και από το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Με δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) καλωσορίζει την αλλαγή πορείας της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει πια να αποκλείσει κατηγορηματικά μια έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση, αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Ήταν ξεκάθαρο για κάθε ειδικό ότι υπάρχουν κατάλληλοι μηχανισμοί ασφάλειας, ώστε να οδηγήσεις μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα έξω από το ευρώ. Αντιθέτως η γερμανική κυβέρνηση παραπλανούσε τους ψηφοφόρους επί χρόνια και ζωγράφιζε σενάρια καταστροφής για την περίπτωση μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, δηλώνει ο κ. Λούκε.

    Σε διαφορετική «γραμμή» ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος των «σοφών» της γερμανικής Οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ, προειδοποιεί, με δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag», κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. «Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν συνδεδεμένο με πολύ υψηλά ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν άλλων κρατών-μελών, με αυτό θα βγάζαμε το "τζίνι από το μπουκάλι", το οποίο όμως θα μπορούσαμε δύσκολα να ελέγξουμε», δηλώνει.

    Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου ( Ifo) Χανς-Βέρνερ Ζιν, δηλώνει στην ίδια εφημερίδα πως «ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η σημερινή πορεία της Ελλάδας δεν μπορεί να διατηρηθεί» και προσθέτει ότι η Ελλάδα «απέχει πολλά μίλια» από την ανταγωνιστικότητα και δεν θα είναι ποτέ σε θέση να πληρώσει τα χρέη της ή έστω να τα εξυπηρετήσει σε τόκους αγοράς. «Η απαίτηση για ένα μεγάλο "κούρεμα" χρέους, εν ανάγκη και με αποδοχή της εξόδου, είναι λογική συνέπεια», τονίζει. Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της Berenberg Bank, θα κινδύνευαν το πολύ 70 δισεκατομμύρια ευρώ των Γερμανών φορολογουμένων, εάν η Ελλάδα πραγματικά έβγαινε από το ευρώ. «Το νούμερο αφορά όμως μόνο τα ποσά για τα οποία θα έπρεπε εν ανάγκη να τεθούν υπό διαπραγμάτευση», δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Χόλγκερ Σμίντινγκ και προσθέτει ότι «ακόμη και στην ακραία περίπτωση μιας ελληνικής διπλής καταστροφής με κρατική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, οι πραγματικές απώλειες θα ήταν μάλλον πολύ μικρότερες».

    Ο συνεπικεφαλής του Ινστιτούτου του Αμβούργου για την Παγκόσμια Οικονομία (HWWI) Χένινγκ Φέπελ, προειδοποιεί από την πλευρά του για τις συνέπειες που θα είχε σε άλλες χώρες η εγκατάλειψη της ελληνικής πολιτικής λιτότητας. «Εάν η Ευρώπη κάνει στροφή πολιτικά και πάρει αποστάσεις από όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Αυτό θα ήταν μια εντελώς νέα διάσταση. Όλη η στρατηγική διάσωσης του ευρώ της Άγκελα Μέρκελ θα κλονιστεί. Ακόμη και αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα είχαν επίδραση και η σταθερότητα της Ευρώπης μάλλον δεν θα μπορούσε πλέον να κρατηθεί», δηλώνει.

    [02] Κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές, προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

    «Ο Γιώργος Παπανδρέου θα αντιμετωπιστεί όπως του αρμόζει, ιστορικά, ηθικά, εθνικά και παραταξιακά. Ελεος!», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τον πρώην πρωθυπουργό μετά από την ίδρυση νέου κόμματος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Ο κ. Βενιζέλος προτείνει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές, με προγραμματική συμφωνία στο ίδιο πλαίσιο με το 2012. Τονίζει πως οι εκλογές δεν θα κρίνουν μόνο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό αλλά και την υπόσταση της χώρας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για την πρόταση που του παρουσίασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Σεπτέμβριο του 2011 στην Πολωνία, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με αντάλλαγμα χρηματοδοτική στήριξη από τους εταίρους, αναφέροντας ότι του απάντησε πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αδιανόητη και επικίνδυνη για την Ελλάδα και με ευρύτερες επιπτώσεις στην ευρωζώνη.

    [03] Να απαντήσει αν επιθυμεί τη διαγραφή του χρέους, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Π. Καμμένος

    Τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν επιθυμεί, η όχι, τη διαγραφή του χρέους, κάλεσε από τα Χανιά ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Φθάνοντας στο αεροδρόμιο της πόλης στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κρήτη ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Από εδώ, από τα Χανιά, θέλω να κάνω μια ευθεία ερώτηση στον πρωθυπουργό, αφού αρνείται τον δημόσιο διάλογο. Πρέπει να απαντήσει τώρα. Επιθυμεί, η όχι, τη διαγραφή του χρέους;

    Είναι ποτέ δυνατό να προχωρήσει η Ελλάδα με ένα χρέος της τάξεως των 540 δισ. ευρω της κεντρικής κυβέρνησης και του υπολοίπου δημόσιου τομέα; Αν όχι, ας σταματήσει να λέει ψέματα στον ελληνικό λαό». Ο κ. Καμμένος θα μιλήσει το βράδυ σε προεκλογική εκδήλωση του κόμματος του στα Χανιά, ενώ αύριο θα επισκεφτεί το Ηράκλειο.

    [04] Αποτράπηκε εισβολή αγνώστων σε στρατόπεδο της Αττικής

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 00:20 σήμερα δύο άτομα επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα σε στρατόπεδο της Αττικής, κόβοντας την περίφραξη. Στο στρατόπεδο, όπου φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, αντιαρματικά βλήματα, σήμανε συναγερμός και οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή, ενώ ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία.

    [05] Βαρύς οπλισμός στο κρησφύγετο του Χριστόδουλου Ξηρού

    Βαρύς οπλισμός έχει βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο σπίτι που είχε νοικιάσει στην Ανάβυσσο, με πλαστά στοιχεία, ο Χριστόδουλος Ξηρός. Οι αστυνομικοί έχουν βρει 6-7 καλάσνικοφ, εκ των οποίων το ένα φέρει διόπτρα λέιζερ, ένα δοχείο με ποσότητα εκρηκτικών, μέρος από ρουκέτα και φυτίλια. Τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για εξέταση.

    Υπενθυμίζεται πως χθες η αστυνομία συνέλαβε τον καταζητούμενο τρομοκράτη Χριστόδουλο Ξηρό, την ώρα που οδηγούσε ποδήλατο, σε επαρχιακό δρόμο της Αναβύσσου. Σύμφωνα με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Δημήτρη Τσακνάκη, είχε αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του, αφήνοντας μακριά μαλλιά, τα οποία είχε μάλιστα βάψει ξανθά. Επιπλέον, είχε αφήσει μούσι και φορούσε γυαλιά, ενώ έφερε πάνω του κι ένα πιστόλι με 13 σφαίρες στη γεμιστήρα και μία σφαίρα στη θαλάμη.

    [06] Ανοικτά τα διόδια στο Άκτιο, για έβδομη μέρα

    Για έβδομη ημέρα παραμένουν ανοιχτές οι μπάρες των διοδίων στην υποθαλάσσια ζεύξη στο Άκτιο, καθώς οι απολυμένοι εργαζόμενοι παραμένουν στον χώρο και όπως αναφέρουν περιφρουρούν το δικαίωμα στην εργασία τους. Οι 18 εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς και οι πέντε συνάδελφοί τους στους οποίους δεν ανανεώθηκε η σύμβαση εργασίας πριν από δύο μήνες, παραμένουν στον χώρο και όπως καταγγέλλουν «η νέα εταιρεία, Αττικές Διαδρομές, που ανέλαβε τη διαχείριση των διοδίων, προσέλαβε νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών με χαμηλούς και επιδοτούμενους μισθούς, στέλνοντας στον δρόμο 23 οικογένειες».

    Δύο φορές τεχνικοί της νέας εταιρείας, προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο για να εγκαταστήσουν το λογισμικό στο σύστημα, ωστόσο οι απολυμένοι που βρίσκονται στον χώρο δεν το επέτρεψαν και εξήγησαν στους τεχνικούς για ποιους λόγους δεν τους αφήνουν να εισέλθουν. Οι απολυμένοι πραγματοποίησαν και γενική συνέλευση, ενώ έκαναν και εξόρμηση στην Πρέβεζα, μοιράζοντας ανακοινώσεις και ενημερώνοντας τους πολίτες για τις διεκδικήσεις τους.

    [07] Η Αίγυπτος διαψεύδει ότι εμπόδισε την είσοδο στη χώρα στη δικηγόρο Άμαλ Κλούνεϊ

    Η Αίγυπτος διέψευσε σήμερα ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στη δικηγόρο Άμαλ Κλούνεϊ, σύζυγο του Αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία δήλωσε χθες Σάββατο στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι οι αιγυπτιακές αρχές απείλησαν να τη συλλάβουν τον Φεβρουάριο του 2014 ενώ ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει μια έκθεση επικριτική για το δικαστικό σύστημα της Αιγύπτου. «Οι αιγυπτιακές αρχές δεν εμπόδισαν την Κλούνεϊ να έρθει στην Αίγυπτο, δεν υπάρχει κανένα μέτρο που να εμποδίζει την έλευσή της, τίποτα δεν εμποδίζει την είσοδό της (στη χώρα) οποιαδήποτε στιγμή», ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Mena.

    Η Άμαλ Κλούνεϊ, η οποία έγινε στη συνέχεια η δικηγόρος ενός από τους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα που είναι φυλακισμένοι στο Κάιρο, υποστήριζε στην έκθεση αυτή, η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων, πως η αιγυπτιακή δικαιοσύνη πρέπει να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 January 2015 - 11:30:27 UTC