Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Η στάση της Τουρκίας υπονομεύει την επανάληψη του διαλόγου στην Κύπρο
  • [03] Φορείς της Κρήτης προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου των Χανιών
  • [04] Π. Μοσκοβισί: Η Κομισιόν δεν παίρνει θέση για τις εκλογές στην Ελλάδα
  • [05] Ένας αστυνομικός νεκρός μετά από επίθεση γυναίκας-καμικάζι στην Κωνσταντινούπολη
  • [06] Παρελθόν για τον Ολυμπιακό ο Μίτσελ

  • [01] Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

    «Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα σπάνε τα νεύρα των Ευρωπαίων». Με αυτή την φράση ξεκινά το άρθρο του οικονομικού περιοδικού Economist που έχει επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

    Οι πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν για την 25η Ιανουαρίου έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους ότι η Ελλάδα ενδέχεται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ένα αποτέλεσμα που μόλις αποφεύχθηκε το 2012 και θα μπορούσε ακόμα να έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, σύμφωνα με το περιοδικό.

    «Μια έξοδος θα έλθει» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο επισημαίνεται ότι, αν πράγματι η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, θα πρόκειται για «συνέπεια σφαλμάτων στην αναπτυξιακή βοήθεια, τα οποία έχουν προ πολλού αναγνωριστεί ως τέτοια».

    Ο αρθρογράφος επιχειρεί μια αναδρομή στην εμπειρία από την εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων μετά τον πόλεμο ή κατά την δεκαετία του '80 με το ΔΝΤ, για να καταλήξει στην Ελλάδα. «Ίσως οι Έλληνες αντισταθούν στον πειρασμό στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να ανεβάσουν στην πρωθυπουργία έναν άνθρωπο που τους υπόσχεται ότι μπορεί να ξεσκίσει στον αέρα τους δανειακούς όρους, χωρίς να βάλει σε κίνδυνο τα ίδια τα δάνεια. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας, αντιθέτως από ό,τι αναμένεται, να γίνει πιο συνετός αφού κερδίσει τις εκλογές. Μπορεί, με άλλα λόγια, όλα, για άλλη μια φορά να πάνε καλά. Αλλά αργά ή γρήγορα θα υπάρξει στην Αθήνα μια κυβέρνηση, η οποία δεν θα τηρεί πλέον τις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών και θα προκαλέσει έτσι το Grexit -ο,τιδήποτε άλλο, θα αποτελούσε, βάσει ιστορικών μέτρων, μια έκπληξη».

    Σε δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ υποστηρίζεται ότι «Βερολίνο και Παρίσι πιέζουν την Ελλάδα να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, προειδοποιώντας την ότι τίθεται σε κίνδυνο η θέση της στην ευρωζώνη».

    Όπως τονίζεται, «με τις επικείμενες εκλογές στο τέλος αυτού του μήνα και με το ενδεχόμενο νίκης του ριζοσπαστικού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για μια ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποίησε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν εκβιασμό για να προσφέρει παραχωρήσεις για το ελληνικό χρέος ή ακόμα και αλλαγές των όρων του διεθνούς προγράμματος διάσωσης. Η σκληρή ρητορική τους αντανακλά το γεγονός πως η ευρωζώνη θα μπορούσε να βυθιστεί σε μια υπαρξιακή κρίση παρόμοια με αυτή του 2010, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να διασώσει την Ελλάδα και αργότερα άλλες χώρες. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από υψηλή μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και διαβουλεύσεις για το πώς και εάν θα έπρεπε να βοηθήσουν τις χώρες που αγωνιζόντουσαν».

    Το ενδεχόμενοενός Grexit, το κατά πόσο «η Ελλάδα μπορεί να ξαναφέρει την κρίση στο ευρώ», «Η ευρωζώνη που σιγοβράζει» και γιατί «Τσίπρας και Ιγκλέσιας είναι τα κόκκινα πανιά των αγορών», είναι οι τίτλοι σειράς δημοσιευμάτων της συντηρητικής εφημερίδας Φιγκαρό, γύρω από την προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό, το δημοσίευμα για την Ελλάδα έχει τίτλο: «Η έξοδος της Ελλάδας παραμένει κακή ιδέα».

    Με τίτλο: «Η Ευρώπη ναρκοθετημένη από την Ελλάδα και τον αποπληθωρισμό;» η εφημερίδα Λε Μοντ, υπογραμμίζει επιγραμματικά στο πρωτοσέλιδο της τα οικονομικά δεδομένα των ημερών: την πτώση του ευρώ, την ανησυχητική μείωση του πληθωρισμού στη Γερμανία καθώς και στην ευρωζώνη, και την ταραχή που προκαλεί στις αγορές η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Η στάση της Τουρκίας υπονομεύει την επανάληψη του διαλόγου στην Κύπρο

    Την απογοήτευσή του για γεγονός ότι η Τουρκία με ναυτική αγγελία ανακοίνωσε την ειλημμένη απόφασή της, μέσω της δραστηριότητας του πλοίου «Μπαρμπαρός», να συνεχίσει την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απροκάλυπτη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος .

    Με δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι η στάση αυτή υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο και προσθέτει: «αντί δε της προσπάθειας αποκλιμάκωσης βλέπουμε να προκαλείται και πάλι ένταση σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοικτών κρίσεων στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική».

    Παράλληλα, σημειώνει ότι «η Ελλάδα κινείται σε απόλυτο συντονισμό με τη Κυπριακή Δημοκρατία με άξονα το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου και της προοπτικής του διαλόγου που προϋποθέτει την αποδοχή του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

    [03] Φορείς της Κρήτης προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου των Χανιών

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τοπικοί φορείς της Κρήτης και ζητούν να ακυρωθεί η από 27.10.2011 απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων με την οποία παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους μέσω συμβάσεων (διοίκησης, διαχείρισης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης) όλων των κρατικών αεροδρομίων και ειδικά του αεροδρομίου των Χανίων Κρήτης.

    Η διαχείριση και η εκμετάλλευση του αεροδρομίου των Χανίων έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία "Frapport - Slentel LTD", όπως αναφέρεται στην προσφυγή.

    Οι τοπικοί φορείς υποστηρίζουν ότι με την ιδιωτικοποίηση θα δημιουργηθεί ιδιωτικό μονοπώλιο και θα αυξηθεί το κόστος αερομεταφορών, αλλά θα αυξηθεί και η τιμή των εισιτηρίων, ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση της Κρήτης.

    [04] Π. Μοσκοβισί: Η Κομισιόν δεν παίρνει θέση για τις εκλογές στην Ελλάδα

    Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν λαμβάνει θέση» στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα.

    Στις 29 Δεκεμβρίου, μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου, ο Πιερ Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι θεωρεί «σημαντική» μία «ευρεία υποστήριξη εκ μέρους των Ελλήνων ψηφοφόρων και των μελών της πολιτικής ηγεσίας προς την αναγκαία διαδικασία των ευνοϊκών προς την οικονομική ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων».

    Αυτό «δεν συνιστά υιοθέτηση θέσης στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτικού διαλόγου», διαβεβαίωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησις του με τους δημοσιογράφους. «Δεν πρόκειται για έκκληση για την ψήφιση του ενός ή του άλλου». «Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ελεύθερα τους ηγέτες τους» επέμεινε.

    Οι εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι χάσιμο χρόνου και κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιέρκι Καταϊνεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη.

    Σε παρέμβασή του σε εκδήλωση της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την ανάπτυξη, ο Γ. Κατάϊνεν τόνισε ότι η Kομισιόν είναι απολύτως δεσμευμένη στην ακεραιότητα της ευρωζώνης .

    Ενδεχόμενο grexitθα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την οικονομική ανάκαμψη των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, ανέφερε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκ. Φερχόφστατ καισημείωσε ότι η εναλλακτική δεν είναι να ξαναρχίσουμε να συζητάμε για ενδεχόμενη αποχώρηση χωρών από το ευρώ αλλά να αρχίσουμε μια θαρραλέα συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τα κράτη μέλη.

    [05] Ένας αστυνομικός νεκρός μετά από επίθεση γυναίκας-καμικάζι στην Κωνσταντινούπολη

    Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε από την επίθεση γυναίκας-καμικάζι στην Κωνσταντινούπολη. Η γυναίκα, που έχασε και εκείνη τη ζωή της, πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά με την οποία ήταν ζωσμένη μέσα σε αστυνομικό τμήμα τουριστικής περιοχής της Πόλης.

    Η άγνωστης ταυτότητας γυναίκα προσήλθε στο αστυνομικό τμήμα της τουριστικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης για να δηλώσει, μιλώντας αγγλικά, την απώλεια του πορτοφολιού της.

    [06] Παρελθόν για τον Ολυμπιακό ο Μίτσελ

    Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης θητείας, ο Χοσέ Μιγκέλ Γκονζάλεθ "Μίτσελ" αποχαιρετά τον Ολυμπιακό. Ο 52χρονος προπονητής έλυσε τη συνεργασία του με τους "ερυθρόλευκους", τους οποίους οδήγησε σε δύο διαδοχικά πρωταθλήματα της Σούπερ Λίγκας (2013, 2014), ένα κύπελλο (2013) και την εξαιρετική ευρωπαϊκή παρουσία στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Η θητεία του στον Πειραιά διήρκεσε 23 μήνες, καθώς ξεκίνησε στις 3 Φεβρουαρίου του 2013. Η Ελλάδα αποτέλεσε τον πρώτο "διεθνή" σταθμό στην προπονητική καριέρα του Μίτσελ, καθώς είχαν προηγηθεί η Ράγιο Βαγεκάνο, η Β΄ ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης, η Χετάφε και η Σεβίλη.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρωταθλητές Ελλάδας:

    «Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει το τέλος της συνεργασίας της με τον προπονητή Μίτσελ Γκονζάλεθ. Ολόκληρη η οικογένεια του Ολυμπιακού ευχαριστεί τον Μίτσελ για την προσφορά του στον Σύλλογο και του εύχεται κάθε επιτυχία στην συνέχεια της καριέρας του».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 January 2015 - 19:30:27 UTC