Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Όλοι γνωριζόμαστε, όλα είναι νωπά
  • [02] «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρείται πλέον κίνδυνος, αλλά πρόκληση με στόχο την αλλαγή»
  • [03] Ευκ. Τσακαλώτος: Πρώτος στόχος είναι ν΄αποφύγουμε τη συνέχιση της παγίδας «χρέος»
  • [04] Αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα από τη χιονόπτωση στην Αττική
  • [05] Ο παγετός κρατά κλειστά τα σχολεία στην Ανατολική Αττική
  • [06] ΟΔΔΗΧ: Άντληση 1,625 δισ. ευρώ μέσω εξάμηνων εντόκων γραμματίων
  • [07] Αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, για πρώτη φορά από το 2009
  • [08] Αποζημιώσεις 70,5 εκατ. ευρώ από τη Shell σε κατοίκους της Νιγηρίας, για τις δύο πετρελαιοκηλίδες
  • [09] Δέκα νεκροί από πυρά σε εφημερίδα της Γαλλίας

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Όλοι γνωριζόμαστε, όλα είναι νωπά

    Για τον ρόλο που επιδιώκει να έχει το ΠΑΣΟΚ ως «εγγυητής» την επόμενη των εκλογών, μίλησε ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή». «Διεκδικούμε την τρίτη θέση για να καλέσουμε σε συνεργασία όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και στην ανάγκη να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια με ασφάλεια» τόνισε.

    Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του 2012 είχε πει ότι ήθελε και τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και πως ισχύει το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, εφόσον πιστεύει στα παραπάνω. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει αυτοδυναμία, δεν μπορεί να υπάρχει ακυβερνησία και δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερες εκλογές διότι «αν φάμε τον Φεβρουάριο έχει εκτροχιαστεί το τρένο γιατί δεν θα έχουμε την ΕΚΤ», ενώ υποστήριξε ότι ο λαός θέλει συνεργασίες, εγγυήσεις, αντίβαρα.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε, «είναι ένα κόμμα που δεν έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κυβερνητικά κόμματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει την αντίληψη των συσχετισμών και μιλά με τρόπο που δημιουργεί αυτή τη στιγμή μια αδυναμία επαφής και επικοινωνίας». Είπε ότι η Ευρώπη παρακολουθεί τα πράγματα στενά, ότι έχει εναλλαγές κυβερνήσεων συνεχώς «όμως όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο της αρχής της συνέχειας του κράτους».

    Διαβάστε επίσης: Ο Γ. Φλωρίδης, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

    [02] «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρείται πλέον κίνδυνος, αλλά πρόκληση με στόχο την αλλαγή»

    «Η Ελλάδα μου δεν θα ζημιώσει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος άρθρου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που «φιλοξενεί» στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα. «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική στροφή: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί, πλέον, απλή ελπίδα για τον ελληνικό λαό. Ενσαρκώνει την προσδοκία μιας αλλαγής πορείας πλεύσης για ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία δεν πρόκειται να βγει από την κρίση, χωρίς μια βαθιά αναθεώρηση των πολιτικών επιλογών της. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει νέα ώθηση στις δυνάμεις, οι οποίες μάχονται για την αλλαγή. Διότι, αφού η Ελλάδα κατέληξε σε αδιέξοδο, η σημερινή Ευρώπη πρόκειται να έχει το ίδιο τέλος» γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρείται πλέον ένας κίνδυνος, όπως το 2012, αλλά μια πρόκληση με στόχο την αλλαγή».

    Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, σημειώνει: «Ο Σαμαράς δεν έχει τίποτα να προσφέρει, εκτός από την υποδούλωση στις διδαχές μιας επιζήμιας και αποτυχημένης λιτότητας, οι οποίες επέβαλαν στην Ελλάδα νέες φορολογικές αυξήσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων, που προστίθενται σε έξι χρόνια θυσιών».

    [03] Ευκ. Τσακαλώτος: Πρώτος στόχος είναι ν΄αποφύγουμε τη συνέχιση της παγίδας «χρέος»

    «Το πρώτο πράγμα που δεν θα κάνει (σσ. ο ΣΥΡΙΖΑ), είναι να εφαρμόσει το e-mail του κ. Χαρδούβελη» σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Θα έχουμε μια κυβέρνηση σε διαφορετική βάση, με διαφορετικές αξίες, με διαφορετικές αναλύσεις για την οικονομία. Εμείς λέμε ότι πρέπει να αντιστρέψουμε σχεδόν ό,τι έχει πει η κυβέρνηση. Πρέπει να αρχίσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Θα υπάρχουν εμβληματικές παρεμβάσεις από την πρώτη εβδομάδα και για τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο ρεύμα και για τους ανθρώπους που δεν έχουν στέγαση, αλλά και ρυθμίσεις για την οικονομία, για να πάρουν ανάσα οι άνθρωποι και της μικρής επιχειρηματικότητας και των μικρών μαγαζιών...Είναι απαράδεκτο και παράλογο να λέει κάποιος ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πάντα οι πολίτες όλης της Ευρώπης και όλων των λαών έχουν επιλογές».

    Εκ των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι πρώτος στόχος είναι η αποφυγή της συνέχισης «της παγίδας που λέγεται χρέος». «Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει διαγραφή του χρέους. Εγώ δεν ξέρω σοβαρό οικονομολόγο που να λέει ότι αυτό το χρέος είναι βιώσιμο. Και είναι προς όφελος όλων των χωρών. Σας θυμίζω, το 1953 χαρίσαμε το χρέος στη Γερμανία, δεν έχασαν ούτε οι Αμερικάνοι ούτε οι Βρετανοί φορολογούμενοι, ούτε θα χάσουν οι φορολογούμενοι της Γερμανίας και της Ολλανδίας αν χαριστεί ένα μέρος του χρέους στην Ελλάδα, γιατί θα έχουμε μια ευρωζώνη που θα φύγει από την κρίση, θα έχει ανάπτυξη» λέει.

    [04] Αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα από τη χιονόπτωση στην Αττική

    Αρκετά είναι τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην Αττική λόγω της χθεσινοβραδινής χιονόπτωσης, τα οποία όμως αποκαθίστανται σταδιακά μέσα στην ημέρα. Λόγω των καιρικών συνθηκών, σε πολλούς δρόμους η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε αρκετούς δήμους (αναλυτικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ).

    «Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία στον δήμο Διονύσου λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε το νέο κύμα κακοκαιρίας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσης Ζαμάνης. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη «το κεντρικό οδικό δίκτυο του δήμου είναι ανοιχτό, αλλά υπάρχουν προβλήματα στους μικρότερους δρόμους, λόγω της χιονόπτωσης τη νύχτα και κυρίως λόγω του παγετού που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα». Όπως είπε ο κ. Ζαμάνης «όλα τα συνεργεία του δήμου είναι στους δρόμους για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των προβλημάτων. Από την πρωτοχρονιά έχουν ρίξει 300 τόνους αλάτι και αναμένεται έως αύριο να ρίξουν άλλους 100».

    «Τέσσερα συνεργεία του δήμου Αμαρουσίου ρίχνουν αλάτι από τις πρώτες πρωινές ώρες στους δρόμους της περιοχής» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας ότι «όλοι οι κεντρικοί δρόμοι στον δήμο είναι ανοιχτοί, με κάποια προβλήματα να υπάρχουν ακόμη σε μικρούς συνοικιακούς δρόμους, όπου χρειάζεται προσοχή λόγω του παγετού».

    «Έχει χιονίσει αρκετά, αν συνέχιζε τα προβλήματα θα ήταν μεγαλύτερα. Η πόλη δεν σταμάτησε όμως να λειτουργεί» σημείωσε ο κ. Πατούλης.

    Στον δήμο Πεντέλης, κλειστός παραμένει μόνο ο περιμετρικός δρόμος Πεντέλης-Άγιος Πέτρος - Νέας Μάκρης από την πρόσφατη κακοκαιρία είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο των εθελοντών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Στο μεταξύ, παραμένει η επιβολή διακοπής της κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Σε άλλα σημεία, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Συγκεκριμένα, δεν διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ έως το καζίνο, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Ν. Μάκρης, από το στρατιωτικό νοσοκομείο Πεντέλης «414» έως τη διασταύρωση του Αγίου Πέτρου, στη λεωφόρο Χασιάς - Δερβενοχωρίων, στο ύψος της Μονής Κλειστών, στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια και στην Καισαριανή, επί της Ανωνύμου οδού, θέση «ΚΑΛΟΠΟΥΛΑ», από το τέρμα της οδού Εθν. Αντιστάσεως.

    Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην περιφερειακή οδό Βαρυμπόμπης - Κατσιμιδίου, σε σημείο της λεωφόρου Διονύσου, στο ρεύμα προς Μαραθώνα και στην είσοδο των Θρακομακεδόνων από το Ολυμπιακό Χωριό.

    [05] Ο παγετός κρατά κλειστά τα σχολεία στην Ανατολική Αττική

    Σε αναστολή λειτουργίας σχολείων σε δήμους της Ανατολικής Αττικής προχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Με σημερινή απόφασή του προχωρά -λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών- στο κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Θρακομακεδόνων, Βαρυμπόμπης, Ολυμπιακού Χωριού του Δήμου Αχαρνών, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Διονύσου, δηλ. Διόνυσος, Κρυονέρι, Άγιος Στέφανος, Δροσιά, Άνοιξη, Σταμάτα, Ροδόπολη, στα δημοτικά διαμερίσματα Αφιδνών, Αυλώνα, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Καπανδριτίου, Καλάμου, Πολυδενδρίου, Μαλακάσας του Δήμου Ωρωπού και στα δημοτικά διαμερίσματα Βαρνάβα και Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα.

    Στις υπόλοιπες περιοχές και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, σε περίπτωση που επικρατήσει παγετός, η λειτουργία ή μη των σχολείων μπορεί να αποφασισθεί με ευθύνη του διευθυντή του σχολείου.

    [06] ΟΔΔΗΧ: Άντληση 1,625 δισ. ευρώ μέσω εξάμηνων εντόκων γραμματίων

    Το ποσόν των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο μέσω δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων, που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους,(ΟΔΔΗΧ) με αυξημένο κόστος. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1.250 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,30%, έναντι 2,15% της αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας που είχε γίνει στις 10.12.2014. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,975 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,58 φορές. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, στις 12 μμ.

    [07] Αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, για πρώτη φορά από το 2009

    Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν αρνητικός -0,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ενώ τον Νοέμβριο εκινείτο σε θετικό έδαφος (+0,3%). Η μείωση των τιμών στην Ευρωζώνη, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009, ωθεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιο κοντά στη λήψη πρόσθετων μέτρων νομισματικής στήριξης για να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό -που είναι λίγο κάτω από το 2%- και να αναθερμάνει την οικονομία της περιοχής, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    H μείωση των τιμών τον Δεκέμβριο προήλθε από τη μείωση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων κατά 6,3% (έναντι μείωσής τους κατά 2,6% τον Νοέμβριο), ενώ οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού έμειναν σταθερές, όπως και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,2%.

    [08] Αποζημιώσεις 70,5 εκατ. ευρώ από τη Shell σε κατοίκους της Νιγηρίας, για τις δύο πετρελαιοκηλίδες

    Η Royal Dutch Shell θα καταβάλει αποζημιώσεις ύψους περίπου 70,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις δύο πετρελαιοκηλίδες που σχηματίστηκαν στο Δέλτα του Νίγηρα το 2008 και το 2009, έπειτα από συμβιβαστική συμφωνία στην οποία κατέληξε με την πληγείσα κοινότητα. Η μεγαλύτερη εξωδικαστική συμφωνία που αφορά καταστροφή από πετρελαιοκηλίδες στη Νιγηρία θεωρείται ιδιαίτερα θετική για την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα που έχει υποστεί πολλές φορές περιβαλλοντικές κατστροφές, αλλά είναι μηδαμινή συγκριτικά με τα δισεκατομμύρια δολάρια που κλήθηκε να καταβάλει σε πρόστιμα και αποζημιώσεις η BP μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης Deepwater Horizon της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρίας, το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού.

    Η αποζημίωση θα μοιραστεί με τα 44,5 εκατ ευρώ να καταβάλλονται σε ισόποσες αποζημιώσεις στα 15.600 μέλη των Μπόντο, ενώ τα υπόλοιπα 25,4 εκατ ευρώ θα τοποθετηθούν σε ένα ταμείο που θα χρηματοδοτεί έργα όπως η κατασκευή ιατρικών κέντρων και σχολείων, διευκρίνισε ο Μάρτιν Ντέι της βρετανικής νομικής εταιρείας Leigh Day, που εκπροσωπεί την κοινότητα. Τα μέλη των Μπόντο που δικαιούνται την αποζημίωση θα λάβουν έκαστο από σχεδόν 2.800 ευρώ, στην πρώτη αυτή υπόθεση που δίδεται αποζημίωση απευθείας σε μέλη κοινότητας, είπε ο Ντέι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσιες της Leigh Day, οι ντόπιοι κάτοικοι, κυρίως ψαράδες, ζημειώνονται έκαστος κατά 382 ευρώ κατά μέσο όρο κάθε χρόνο μετά το ατύχημα.

    [09] Δέκα νεκροί από πυρά σε εφημερίδα της Γαλλίας

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo , σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 January 2015 - 11:30:29 UTC