Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τους ομογενείς
  • [03] Αντ. Σαμαράς: Οι εικόνες δεν θα απομακρυνθούν από τα δημόσια κτίρια
  • [04] Σε ισχύ η απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο
  • [05] Κλειστά, λόγω των εκλογών, όλα τα σχολεία 23 και 26 Ιανουαρίου
  • [06] Υπουργείο, ιδρύματα και ΑΔΙΠ θα αποφασίζουν για τον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [07] Απάντηση του υπουργείου Οικονομκών στον ΣΥΡΙΖΑ
  • [08] Β. Σόιμπλε: Κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης
  • [09] Σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ θα περιλαμβάνονται στο επόμενο φύλλο της Charlie Hebdo

  • [01] Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,9% έναντι της ΝΔ αποτυπώνει πανελλαδική δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία INTERVIEW, στο χρονικά διάστημα από 9 έως και 11 Ιανουαρίου, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΒΕΡΓΙΝΑ ΤV.

    Σύμφωνα με τις απαντήσεις 1.000 ερωτηθέντων για την πρόθεση ψήφου, πρώτος αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 28,3% και ακολουθούν η ΝΔ με 26,4%, Το Ποτάμι με 5,5%, η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ με 4,1% έκαστο, το ΚΙΔΗΣΟ με 2%, οι ΑΝΕΛ με 1,7% και η ΔΗΜΑΡ με 0,2%.

    Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ, οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως τέτοιο σενάριο είναι πιθανότερο να γίνει πραγματικότητα με κυβέρνηση που θα έχει κορμό το ΣΥΡΙΖΑ (55%), και λιγότερο πιθανό με μία κυβέρνηση που θα έχει κορμό τη ΝΔ (10%).

    Τέλος, 41% των πολιτών θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους δανειστές, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο εμπιστεύονται για τη διαπραγμάτευση 32% των ερωτηθέντων.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τους ομογενείς

    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τους ομογενείς, και πρώτα από όλα «δεσμεύεται να αποκαταστήσει την πιο μεγάλη αδικία που υπέστησαν, με το εξοντωτικό κόψιμο, από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, της πενιχρής σύνταξης σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες» της ομογένειας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με εκπροσώπους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, το Σωματείο Παναγία Σουμελά, το Σωματείο Νεολαίας Ποντίων Παλιννοστούντων, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδας και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Επιστημόνων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βορειοηπειρωτών.

    Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντάξει την δέσμευση αυτή στον πρώτο πυλώνα του προγράμματος που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Είναι κοστολογημένο με εθνικούς πόρους, είναι σχεδιασμένο πάνω στις σημερινές δυνατότητες της χώρας και προκύπτει από μια ριζική αλλαγή πολιτικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων, στο πλαίσιο ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

    [03] Αντ. Σαμαράς: Οι εικόνες δεν θα απομακρυνθούν από τα δημόσια κτίρια

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθούν οι εικόνες από δημόσια κτίρια και χώρους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, από το Δημαρχείο των Φιλιατών, με αφορμή μία εικόνα της Παναγίας που είδε στη βιβλιοθήκη του δημάρχου.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε: «Υπάρχουν ορισμένοι και επειδή το βάλανε τώρα αυτό το θέμα, ότι θα πρέπει, ίσως, να κατεβάσουμε τις εικόνες στους δημόσιους χώρους. Από τη Βουλή και τα δημαρχεία μέχρι τα δημόσια καταστήματα και τα υπουργεία. Και, βεβαίως, και στα σχολεία μας. Αυτές οι εικόνες δεν θα κατέβουν ποτέ. Ο ελληνικός λαός πιστεύει. Και αυτή είναι η πιο ξεκάθαρη απάντηση σε εκείνον που τόλμησε να μου πει ότι θα πρέπει να κατεβάσουμε τις εικόνες. Ξέρω πού ανήκει, ξέρω ποιο πρόγραμμα λέει κάτι τέτοιο. Αυτές οι εικόνες δεν θα κατεβούν ποτέ».

    [04] Σε ισχύ η απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο

    Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

    Από τον Πειραιά εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια για τη Σαλαμίνα.

    Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Βόλος - Σποράδες, Κυλλήνη - Κεφαλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

    Η γραμμή Λευκίμμη - Ηγουμενίτσα παραμένει κλειστή, ενώ τα δρομολόγια στις γραμμές Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν θα πρέπει πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία.

    [05] Κλειστά, λόγω των εκλογών, όλα τα σχολεία 23 και 26 Ιανουαρίου

    Κλειστά θα παραμείνουν, λόγω της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, όλα τα σχολεία της χώρας, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 26.

    Συγκεκριμένα, για όσες σχολικές μονάδες έχουν οριστεί ως καταστήματα ψηφοφορίας, οι διευθυντές τους καλούνται να παραδώσουν το πρωί της Παρασκευής 23 Ιανουαρίου 2015, τις σχολικές αίθουσες στις κατά τόπους δημοτικές αρχές, έτσι ώστε να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωσή των αιθουσών και των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στις βουλευτικές εκλογές.

    [06] Υπουργείο, ιδρύματα και ΑΔΙΠ θα αποφασίζουν για τον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Με κοινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας, των Ιδρυμάτων και της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), θα καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, όπως αποφασίστηκε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων.

    «Είμαστε όλοι εδώ στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πολύ ικανοποιημένοι γιατί το θέμα που ανοίξαμε τον Νοέμβριο, δίνοντας ραντεβού για τώρα τον Ιανουάριο, κλείνει πάρα πολύ καλά. Ενώ φάνηκε στην αρχή ότι υπάρχουν δυσκολίες για τον νέο τρόπο καθορισμού των εισακτέων, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η διαβούλευση απέδωσε πολύ θετικά αποτελέσματα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Δεν είναι σαφές πάντως, εάν η συμφωνία θα εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά, καθώς μεσολαβούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Πρέπει να υπάρξει νόμος από τη νέα Βουλή», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Επειτα, πρέπει να υπάρξουν Υπουργικές Αποφάσεις που να ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας και τέλος, η ίδια η συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο της ΑΔΙΠ, του ΥΠΑΙΘ, και των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ».

    [07] Απάντηση του υπουργείου Οικονομκών στον ΣΥΡΙΖΑ

    «Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λειτουργεί από την πρώτη ημέρα της θητείας του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αυτό ισχύει και κατά τη προεκλογική περίοδο. Δεν επέλεξε ούτε να εξωραΐσει καταστάσεις, ούτε να χαϊδέψει αυτιά. Δεν εμπλέκεται, ούτε επιθυμεί να εμπλακεί στον προεκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015».

    Αυτό αναφέρεται σε απάντηση, σε προσωπικό ύφος, του υπουργείου Οικονομικών, στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα αφορά στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων και στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται, επίσης, ότι «ο κ. Χαρδούβελης, λαμβάνοντας υπόψη το θεσμικό βάρος των δηλώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, έκρινε σκόπιμο να επισημάνει κρίσιμα τεχνικά στοιχεία που αφορούν το μείζον ζήτημα της έκδοσης εντόκων γραμματίων για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

    Ο κ. Χαρδούβελης σταθερά διατυπώνει και τεκμηριώνει τις θέσεις του. Τούτο ίσχυσε όταν υπερασπίστηκε τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και όταν εξέφρασε δημοσίως την άποψη ότι οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας επιθυμούν την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης (συνέντευξη στο Βήμα 28/12/2014, συνέντευξη Wall Street Journal 9/1/2015)», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

    [08] Β. Σόιμπλε: Κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης

    «Οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα στις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση, και κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ,ερωτώμενος για την πιθανότητα αλλαγής πολιτικής σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Αρνήθηκε δε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την επίδραση που θα είχε στον γερμανικό προϋπολογισμό ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διότι, όπως είπε, «τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται».

    Εξάλλου, ο κ. Γιέγκερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «ο Βερολίνο δεν βλέπει καμία βάση για τη διεκδίκηση επανορθώσεων από την πλευρά τής Ελλάδας.

    [09] Σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ θα περιλαμβάνονται στο επόμενο φύλλο της Charlie Hebdo

    Το επόμενο φύλλο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, το οποίο προετοιμάζουν όσα μέλη της συντακτικής ομάδας γλίτωσαν από την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας, θα ειρωνευτεί όπως το συνηθίζει πολιτικές και θρησκείες και «προφανώς» θα περιλαμβάνει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, δήλωσε ο δικηγόρος της.

    Όταν ρωτήθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό France Info σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχουν σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο επόμενο φύλλο της Σαρλί Εμπντό, που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη, ο Ρισάρ Μαλκά απάντησε: «προφανώς. Δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτα, διαφορετικά όλα αυτά δεν θα είχαν νόημα». «Ειρωνευόμαστε τους εαυτούς μας, τις πολιτικές, τις θρησκείες», υπογράμμισε ο Μαλκά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 January 2015 - 17:30:22 UTC