Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Λοβέρδος: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι το τρίτο κόμμα
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Μιλάμε για μια διαπραγμάτευση που κλείνει το μνημόνιο
  • [03] Κ. Καραμανλής: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό
  • [04] Ευχαριστίες Αντ. Σαμαρά προς Μ. Ραχόι
  • [05] Π. Σκουρλέτης: Ο λαός θα δώσει καθαρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ
  • [06] Στη φυλακή και ο δεύτερος κατηγορούμενος για τη δολοφονία Κουμανταρέα
  • [07] Ελληνικό Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων δημιουργεί το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [08] Μ. Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν διαθέτει «άπειρες δυνατότητες»
  • [09] Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo
  • [10] Υπέβαλε παραίτηση ο Ιταλός Πρόεδρος
  • [11] «Ξεπούλησε» η Charlie Hebdo

  • [01] Α. Λοβέρδος: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι το τρίτο κόμμα

    «Οι πολίτες πρέπει να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ ρυθμιστικό ρόλο στις 26 Ιανουαρίου, να είμαστε το τρίτο κόμμα, που θα πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός Παιδείας και υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στη Β` Αθήνας. «Εμείς θα ήμασταν σίγουρα τρίτοι αν δεν υπήρχε η διάσπαση, όμως μετά από αυτή την εξέλιξη διεκδικούμε την τρίτη θέση. Λέμε στον πολίτη να μας ψηφίσει, είμαστε ένα κόμμα σοβαρό, ένα κόμμα έμπειρο, που έχει προσφέρει πάρα πολλά και τώρα στην κρίση, αλλά και πριν, στη διαμόρφωση των μεσαίων στρωμάτων, στην ευημερία του Έλληνα πολίτη» σημειώνει ο κ. Λοβέρδος.

    Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει προδώσει το ΠΑΣΟΚ με τη δημιουργία του κόμματός του, ο υπουργός Παιδείας τονίζει: «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαριές κουβέντες. Προσπάθησα να κάνω ό,τι μπορούσα για να αποφευχθεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη, δεν τα καταφέραμε. Δεν ήμουν μόνος, πάρα πολλοί προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τον κ. Παπανδρέου από το να κάνει κόμμα, το έκανε όμως. Είναι δεδομένο, δεν χρειάζεται να γυρίζουμε πίσω. Δεν έχω τίποτε άλλο να πω, θα τα πούμε στις 25 του μηνός το βράδυ. Για μας είναι και η 26η μια μέρα πάρα πολύ σημαντική, δεν θα ήθελα να ρίχνω λάδι στη φωτιά».

    Ο κ. Λοβέρδος απορρίπτει κατηγορηματικά την μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Με αυτή την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή προφανέστατα κανείς δεν μπορεί να συνεργαστεί. Δεν μπορείς να στηριχθείς, τουλάχιστον σε ότι αφορά την προοπτική συνεργασίας, σε ένα κόμμα το οποίο ό,τι λέει είναι επικίνδυνο» υποστηρίζει ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει : «Είναι πάρα πολύ αρνητικό ένα κόμμα που διεκδικεί την πρώτη θέση να μην έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει με την οικονομία, από πού θα χρηματοδοτηθεί, τι θα κάνει με τους εταίρους, πώς θα διεκδικήσει τη μείωση του χρέους, τι θα κάνει με τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας όταν θα ζητήσει παράταση και δεν θα χρηματοδοτείται. Υπάρχει μια καραμέλα προεκλογική να βαφτίζουμε κινδυνολογία την καταγραφή των κινδύνων και να την υποτιμούμε. Εγώ θέλω να τα έχω πει όλα και το ΠΑΣΟΚ αυτό κάνει, θέλει να δώσει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ούτως ώστε να μη μας λέει κανείς μετά τις εκλογές «δεν μας τα 'πατε». Ο Έλληνας πολίτης τώρα έχει όλη την εικόνα. Αν τον ερεθίζει η καταγραφή των κινδύνων και τη θεωρεί κινδυνολογία είναι λάθος. Πρέπει να έχει ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι την εικόνα των πραγμάτων».

    [02] Αντ. Σαμαράς: Μιλάμε για μια διαπραγμάτευση που κλείνει το μνημόνιο

    «Ανοησίες» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του ελληνικού χρέους, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, και σημείωσε ότι η βοήθεια που έδωσαν οι ευρωπαϊκοί λαοί στον ελληνικό λαόδιέπεται από κανόνες.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Οι δύο χώρες συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης. Οι λαοί αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα από την οικονομική κρίση, αλλά και από τα κύματα της μετανάστευσης. Μοιράζονται την αγωνία για τη θωράκιση της Ευρώπης από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Η Ισπανία παρέχει την αλληλεγγύη της, έμπρακτα. Συμμετέχει από το 2010, στον μηχανισμό διάσωσης, όταν οι αγορές έκλεισαν τις πόρτες. Ο ισπανικός λαός έχει δανείσει 26 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό, αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη. Η βοήθεια αυτή διέπεται από ένα θεσμικό και ηθικό πλαίσιο, δεν ξεχνούμε, το αναγνωρίζουμε και ο ελληνικός λαός θα επιστρέψει τα χρήματα. Οι δύο λαοί δοκιμάστηκαν και υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες. Η μείωση του εισοδήματος και η ανεργία χτύπησαν την πόρτα κάθε οικογένειας. Εμείς, όπως και η κυβέρνηση του κ. Ραχόι, κάναμε μεταρρυθμίσεις για να υπερβούμε την κρίση και για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα. Το τελευταίο τρίμηνο, Ελλάδα και Ισπανία, εμφανίζουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης ενώ η ανεργία εμφανίζει σταθερή υποχώρηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, εξακολουθεί μεν να είναι υψηλή αλλά υποχωρεί. Συνεργαστήκαμε με τον κ. Ραχόι για τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και τώρα συνεργαζόμαστε για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ».

    Ευχαρίστησε τον κ. Ραχόι για τη φιλία του ενώ, σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν μία επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα στην προεκλογική περίοδο, απάντησε ότι «είμαι πρωθυπουργός της φιλόξενης Ελλάδας και θα καλωσόριζα τον κάθε εταίρο».

    Σε ερώτηση για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για νέα διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους από μηδενική βάση, είπε: «Η διαπραγμάτευση γινόταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια και τώρα είμαστε στην τελευταία φάση για τη μετά μνημόνιο εποχή. Η διαπραγμάτευση όμως γίνεται μέσα στους κανόνες της Ευρώπης και του ευρώ. Δεν γίνεται κάθε φορά να αλλάζουν οι κανόνες γιατί δεν στέκεται έτσι ούτε η Ευρώπη, ούτε το ευρώ. Η Ισπανία μας δάνεισε 26 δισ. ευρώ από το υστέρημά της. Τί θα πούμε τώρα, ότι ελάτε, αφού πήραμε τα χρήματα, να αλλάξουμε τη συμφωνία; Άλλες χώρες μας δάνεισαν με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που πληρώνουν εκείνες, πώς θα αλλάξεις αυτούς τους όρους και πώς θα σταθεί κάτι τέτοιο μέσα στην Ευρώπη; Εμείς μιλάμε για μία διαπραγμάτευση που κλείνει το μνημόνιο και μας βάζει στην επόμενη ημέρα. Εκείνος που διακηρύσσει ότι το χρέος του είναι μη βιώσιμο είναι σαν να λέει στις αγορές να μη μας δανείσουν και να γυρίσει σε νέο μνημόνιο». Κλείνοντας, είπε ότι αυτό το καταλαβαίνει και ο ελληνικός λάος και ότι «θα βγούμε από την κρίση χωρίς τέτοιες παλινωδίες και ανοησίες».

    Ο κ. Ραχόι, από την πλευρά του, ανέφερε ότι έχει συνεργαστεί με τον κ. Σαμαρά και υπήρξε μάρτυρας της δυναμικής του και της προσπάθειας που έκανε για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

    [03] Κ. Καραμανλής: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό

    Με δήλωσή του ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τονίζει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, μεταρρυθμίσεων και κυβέρνησης με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι χρειάζεται πολιτική που δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των πολιτών και τονίζει ότι αυτή την προοπτική διασφαλίζει η στήριξη και ενίσχυση της ΝΔ.

    Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού είναι η ακόλουθη: «Ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ πολιτική σταθερότητα και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται κυβέρνηση με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σταθερή προσήλωση στον εθνικό στόχο της ανάπτυξης. Χρειάζεται πολιτική που δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των πολιτών. Αυτή την προοπτική διασφαλίζει η στήριξη και ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας. Όσο ισχυρότερη η Νέα Δημοκρατία τόσο ασφαλέστερο το μέλλον για τον τόπο. Για όλους αυτούς τους λόγους θα δώσουμε και πάλι τη μάχη στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά».

    [04] Ευχαριστίες Αντ. Σαμαρά προς Μ. Ραχόι

    Η μετανάστευση και η διεθνής τρομοκρατία, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι.

    Ο κ.Σαμαράς, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις με την Ισπανία και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Μ. Ραχόι, ευχαρίστησε τον ισπανικό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα.

    [05] Π. Σκουρλέτης: Ο λαός θα δώσει καθαρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ

    Ο ελληνικός λαός «θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να έχει καθαρή και δυνατή εντολή» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Το θέμα δεν είναι να εξασφαλίσεις μόνο μια κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Οι καιροί απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες μέσα στην ίδια την κοινωνία. Το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που θα λειτουργήσει ως καταλύτης, θα επιταχύνει ωριμάνσεις σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Δεν φοβάμαι ότι θα μπούμε σε μια συνεχή εκλογική διαδικασία. Ο ελληνικός λαός θα δώσει μια μεγάλη και πλήρη εμπιστοσύνη. Δεν θα δώσει μισή ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα του δώσει τη δυνατότητα να έχει καθαρή και δυνατή εντολή» σημειώνει ο κ. Σκουρλέτης.

    Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι σε μια κυβέρνηση με κορμό του ΣΥΡΙΖΑ θα μετάσχουν και μη πολιτικά στελέχη. «Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούμε με όσους υποστηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές. Αυτά τα κόμματα έχουν ονοματεπώνυμα, τα γνωρίζει ο κόσμος. Οι συνεργασίες μας πρέπει να γίνουν σε μια πολύ συγκεκριμένη προγραμματική βάση, αυτήν την οποία έχουμε παρουσιάσει, δεν την κρύψαμε, δεν θα βρούμε μια άλλη προγραμματική συμφωνία μετά τις εκλογές. Νομίζω ότι χωρούνε πολλοί σε αυτήν την πρόταση συνεργασίας. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το πιο πιθανό είναι να είναι αυτοδύναμος στις ερχόμενες εκλογές. Αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση που θα είναι αυτοδύναμος θα επιδιώξει συνεργασίες, και κυρίως συνεργασίες μέσα στην ίδια την κοινωνία».

    Αναφορικά με τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμόσει αμέσως μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζει: «Τα πρώτα μέτρα, που θα ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να βάζει μπρος, αφορούν αυτό που ονομάζουμε ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένος: η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αυτού του ληστρικού και ισοπεδωτικού φόρου επί των ακινήτων, που ουσιαστικά οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας και δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, η επαναφορά στα 751 ευρώ του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η επαναφορά του 13ουμισθού, του Δώρου Χριστουγέννων για συντάξεις κάτω από 700 ευρώ, αλλά και θεσμικές αλλαγές, όπως η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας, η ανακατάθεση του νόμου για τα κόκκινα δάνεια».

    [06] Στη φυλακή και ο δεύτερος κατηγορούμενος για τη δολοφονία Κουμανταρέα

    Στη φυλακή οδηγείται, ύστερα από την απολογία του στην 3η τακτική ανακρίτρια και ο δεύτερος Ρουμάνος υπήκοος που κατηγορείται για τη δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα.

    Με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα ο 29χρονος Κοσμίν Γκαϊτάν κρίθηκε προφυλακιστέος για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της απόπειρας ληστείας, για τις οποίες ήδη έχει προφυλακιστεί ο 25χρονος συμπατριώτης του.

    Ο κατηγορούμενος φέρεται ότι, απολογούμενος, αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται και επέρριψε την ευθύνη για το περιστατικό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του συγγραφέα, στον συγκατηγορούμενό του. Ζήτησε μάλιστα από την ανάκριση να διατάξει κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με τον συμπατριώτη του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 29χρονος υποστηρίζει πως ο συγκατηγορούμενός του ήταν εκείνος που του πρότεινε να πάνε στο σπίτι του θύματος, ότι εκεί ο 25χρονος διαπληκτίστηκε έντονα με τον συγγραφέα και πως ο ίδιος δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

    [07] Ελληνικό Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων δημιουργεί το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Tη δημιουργία του «Ελληνικού Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Δείκτης Αναφοράς (Benchmark) για τις αποδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων ή και ως επενδυτικό προϊόν στο μέλλον, ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    O συγκεκριμένος δείκτης που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών καλύπτει μια σημαντική ανάγκη της αγοράς για παροχή ενός μέτρου αξιολόγησης των επενδύσεων σε ένα ιδιαίτερο σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, των εταιρικών ομολόγων.

    Ο Δείκτης θα υπολογίζεται σε δύο εκδοχές.

    [08] Μ. Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν διαθέτει «άπειρες δυνατότητες»

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει «άπειρες δυνατότητες» για την υποστήριξη της ευρωζώνης, που βρίσκεται στο χείλος του αποπληθωρισμού, δηλώνει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Zeit, δίνοντας μία ακόμη ένδειξη για το ότι επίκειται μαζική αγορά κρατικών τίτλων χρέους.

    «Ολα τα μέλη του συμβουλίου των κυβερνητών είναι αποφασισμένα να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Φυσικά, υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με τον τρόπο που αυτό πρέπει να γίνει. Αλλά δεν ισχύει ότι οι δυνατότητές μας είναι άπειρες» δηλώνει ο Μάριο Ντράγκι στην εβδομαδιαία Die Zeit που κυκλοφορεί αύριο.

    «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου οφείλουμε να μειώσουμε περαιτέρω τα βασικά επιτόκια, αλλά αυτό δεν είναι πλέον δυνατό» με το βασικό επιτόκιο στο 0,05%, εξηγεί ο Μάριο Ντράγκι.

    «Αυτήν τη στιγμή πρέπει να προσφύγουμε σε μη συμβατικά μέσα, δηλαδή στην τροποποίηση του μεγέθους και της σύνθεσης του ισολογισμού της ΕΚΤ».

    [09] Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo

    Η Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της 7ης Ιανουαρίου στο Charlie Hebdo με βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα σε ισλαμιστική ιστοσελίδα.

    «Ηρωες στρατολογήθηκαν και ενήργησαν, ορκίστηκαν και πέρασαν στην πράξη για μεγάλη ικανοποίηση των μουσουλμάνων» δηλώνει στο βίντεο ένας από τους ηγέτες της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, ο Νάσερ Μπεν Αλι αλ-Ανάσι.

    Το κείμενο φέρει τον τίτλο: «Εκδίκηση για τον προφήτη του Αλλάχ: μήνυμα για την ευλογημένη επίθεση στο Παρίσι».

    Σε βίντεο που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, θρησκευτικός αξιωματούχος της αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, με έδρα την Υεμένη, απειλεί τη Γαλλία με νέες επιθέσεις.

    Δεν έχει εξακριβωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο, το οποίο φέρει το έμβλημα της οργάνωσης Tύπου της αλ Κάιντα al Malahem.

    Το σημερινό φύλλο του Charlie Hebdo εξαντλήθηκε στα 27.000 σημεία πώλησης σε ολόκληρη τη Γαλλία, ανακοίνωσε η Εθνική Ενωση Διανομέων Τύπου. Περίπτερα και καταστήματα Τύπου δέχθηκαν από νωρίς το πρωί "επίθεση" σε ένδειξη αλληλεγγύης και θα επανατροφοδοτηθούν εντός της ημέρας ή και αύριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης.

    [10] Υπέβαλε παραίτηση ο Ιταλός Πρόεδρος

    O Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπέγραψε σήμερα το πρωί, στις 10:35 ώρα Ιταλίας, την επιστολή παραίτησής του.

    Με την επιστολή αυτή, όπως προβλέπουν οι θεσμικές διαδικασίες, κοινοποιεί την απόφασή του να παραιτηθεί του στους προέδρους της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι, της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσσο, και στον πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πληροφορήσει και επίσημα τα μέλη της κυβέρνησής του, σε υπουργικό συμβούλιο το οποίο συγκαλείται για τις 11.30 ώρα Ιταλίας.

    Ο Ιταλός Πρόεδρος, 89 ετών, παραιτήθηκε για λόγους ηλικίας και θα συνεχίσει να είναι ισόβιος γερουσιαστής, με δικαίωμα ψήφου.

    Οι ψηφοφορίες για την εκλογή του διαδόχου του θα αρχίσουν σε δυο εβδομάδες, όπως προβλέπει και το ιταλικό Σύνταγμα.

    [11] «Ξεπούλησε» η Charlie Hebdo

    Το τιράζ του πρώτου φύλλου της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo μετά την επίθεση που αποδεκάτισε τη σύνταξή της, το οποίο κυκλοφόρησε σήμερα, αυξήθηκε από τρία σε πέντε εκατομμύρια φύλλα για να αντιμετωπισθεί η μεγάλη ζήτηση στη Γαλλία, ανακοίνωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η εταιρεία διανομής.

    «Είναι απίστευτο, όταν άνοιξα είχα ήδη μια ουρά 60-70 ανθρώπων μπροστά από το περίπτερο» είπε μια ιδιοκτήτρια περιπτέρου στο Παρίσι. «Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο, τα 450 φύλλα που είχα έφυγαν μέσα σε 15 λεπτά» πρόσθεσε.

    Σε άλλα σημεία πώλησης, όπως ο σταθμός του Μετρό στην Όπερα, στο κέντρο του Παρισιού, οι ιδιοκτήτες περιπτέρων επισήμαιναν από την πλευρά τους πως είχαν λάβει μόνο 50 φύλλα ο ένας, 100 ο άλλος.

    Στην Τεχεράνη, η ιρανική ηγεσία καταδίκασε «την υβριστική κίνηση» του σημερινού φύλλου του Charlie Hebdo, θεωρώντας ότι «προσβάλλει τα αισθήματα των μουσουλμάνων» επαναδιατυπώνοντας, δια στόματος του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, την καταδίκη της τρομοκρατίας «οπουδήποτε στον κόσμο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 January 2015 - 11:30:29 UTC