Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστολή της απεργίας-αποχής της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη διασφάλιση της εκλογικής αποζημίωσης των εργαζομένων
  • [02] Στην Αθήνα σήμερα με C-130, οι σοροί τριών Ελλήνων του «Norman Atlantic»
  • [03] Μ. Παπαγεωργίου: Βελτίωση των αποζημιώσεων για τα οικιακά φωτοβολταϊκά
  • [04] Συλλήψεις στο Παρίσι - Ολοκληρώθηκε στο Βέλγιο η αντιτρομοκρατική επιχείρηση
  • [05] Soloup: Οι νεότερες γενιές πορεύονται δυστυχώς σαν να μην υπήρξε παρελθόν

  • [01] Αναστολή της απεργίας-αποχής της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη διασφάλιση της εκλογικής αποζημίωσης των εργαζομένων

    Αναστολή της απεργίας - αποχής από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου κοινοποιεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά την έκδοση, από το υπουργείο Εσωτερικών, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιλύθηκε το πρόβλημα της καταβολής της εκλογικής αποζημίωσης των υπαλλήλων ΟΤΑ, τόσο των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων (2012, 2014), όσο και της επερχόμενης. Με τη ΠΝΠ ορίσθηκε ότι, χρηματοδοτήσεις ΟΤΑ για την καταβολή εκλογικής αποζημίωσης των υπαλλήλων τους δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δήμων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Νομικά Πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και είναι ακατάσχετες από τρίτους. Επίσης, κατοχυρώθηκε η αναδρομική καταβολή των αποζημιώσεων. Στην ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνεται ότι τα χρήματα που είχαν παρακρατηθεί επέστρεψαν στο υπουργείο Οικονομικών και ότι θα πρέπει εκ νέου να επιχορηγηθούν με αυτά οι δήμοι, προκειμένου να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους εργαζόμενους.

    [02] Στην Αθήνα σήμερα με C-130, οι σοροί τριών Ελλήνων του «Norman Atlantic»

    Με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα από την Ιταλία στην Ελλάδα οι σοροί τριών Ελλήνων, θυμάτων του ναυτικού δυστυχήματος του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic». Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, η πτήση θα πραγματοποιηθεί από το αεροδρόμιο του Μπάρι με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

    [03] Μ. Παπαγεωργίου: Βελτίωση των αποζημιώσεων για τα οικιακά φωτοβολταϊκά

    Η εξυγίανση του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτίωση των αποζημιώσεων των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, με προτεραιότητα στα οικιακά φωτοβολταικά, επισημαίνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μ. Παπαγεωργίου, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Όπως έχουμε δεσμευτεί, μετά το νοικοκύρεμα που επιτεύχθηκε στις ΑΠΕ και το μηδενισμό του ελλείματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, μέσα στο 2015 θα μελετήσουμε και θα προχωρήσουμε σε όσες βελτιώσεις χρειάζονται από πιθανές στρεβλώσεις, που υπάρχουν ακόμη στο σύστημα αποζημιώσεων των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ. Με συγκεκριμένα στοιχεία και με στόχο πάντα τη βιωσιμότητα του συστήματος θα δοθεί προτεραιότητα στα οικιακά φωτοβολταϊκά, που σύμφωνα με τις προβλέψεις η δυνατότητα διόρθωσης μπορεί να φτάσει έως 50% μέσα στο 2016» τονίζει συγκεκριμένα ο υφυπουργός.

    [04] Συλλήψεις στο Παρίσι - Ολοκληρώθηκε στο Βέλγιο η αντιτρομοκρατική επιχείρηση

    Περί τα δέκα άτομα συνελήφθησαν τη χθεσινή νύκτα στην περιοχή του Παρισιού στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδα στη γαλλική πρωτεύουσα, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές. Οι συλληφθέντες θα ανακριθούν για «πιθανό ρόλο τους στην επιμελητειακή υποστήριξη» των τριών δολοφόνων, ειδικότερα ως προς την τροφοδοσία σε όπλα και οχήματα, διευκρίνισαν οι δικαστικές πηγές. Οκτώ άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.

    Στο μεταξύ, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που άρχισαν χθες στο Βέλγιο ολοκληρώθηκαν «ως προς τους συγκεκριμένους στόχους», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεϊντέρς στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο i-Tele, την επομένη της ευρείας επιχείρησης της βελγικής αστυνομίας που κατέληξε στον θάνατο δύο υπόπτων για τζιχαντιστική δράση και τη σύλληψη ενός τρίτου. «Επεξεργαζόμαστε τώρα τα στοιχεία. Οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές θα εξετάσουν εάν θα λάβουν άλλες πρωτοβουλίες» πρόσθεσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικώ

    [05] Soloup: Οι νεότερες γενιές πορεύονται δυστυχώς σαν να μην υπήρξε παρελθόν

    Τα σκίτσα του κομίστα και γελοιογράφου Soloup, μας ταξιδεύουν εδώ και λίγους μήνες στον χρόνο, πίσω στο Αϊβαλί, στη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που υπαγόρευσε η Συνθήκη της Λοζάνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα συναρπαστικό γκράφικ νόβελ, το «Αϊβαλί» (εκδ.Κέδρος σελ. 448), απαλλαγμένο από σκοπιμότητες και προπαγάνδα, χωρίς μυθοποίηση του παρελθόντος και παραμορφώσεις. Η ιστορία του ξεκινά με έναν σύγχρονο Έλληνα που κάνει ένα μονοήμερο ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί, με ξεναγό τις αφηγήσεις του Φώτη Κόντογλου. Μικρασιατικής καταγωγής τρίτης γενιάς κι ο ίδιος, ο γνωστός γελοιογράφος της εφημερίδας «το Ποντίκι» έχοντας σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, αλλά και ως διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, γνωρίζει να αποτυπώνει με την τέχνη του και λίγες συνοδευτικές λέξεις στα σκίτσα, λεπτές έννοιες, και κυρίως, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας Μπρους Κλαρκ (Δύο φορές ξένος), προλογίζοντας την έκδοση, «ο Soloup μάς δείχνει πόσο εύκολο είναι να δεθούν οι άνθρωποι από τις αντίθετες πλευρές του ελληνοτουρκικού καθρέφτη, τουλάχιστον επιφανειακά. Μας υπενθυμίζει όμως ακόμα ότι οι δαίμονες του παρελθόντος δεν μπορούν να εξορκιστούν με μια κουβέντα κι ένα φλιτζάνι καφέ».

    Ο σκιτσόγραφος εντάσσει στην κεντρική αφήγησή του, τέσσερις αφηγήσεις που έχουν αφήσει οι Αϊβαλιώτες, Φώτης Κόντογλου («Αϊβαλί η πατρίδα μου»), ο Ηλίας Βενέζης ( «Νούμερο 31328» και «Μικρασία, χαίρε») και ο τουρκοκρητικής καταγωγής συγγραφέας Αχμέτ Γιορουλμάζ («Τα παιδιά του πολέμου»). Το βιωμένο τραύμα της μικρής ανθρώπινης ιστορίας και στο φόντο η μεγάλη Ιστορία: «Είναι φυσικό λοιπόν να ταυτίζεσαι με τις αφηγήσεις των ανθρώπινων ιστοριών. Πιο εύκολα συμπάσχεις και βιώνεις υπαρξιακά τον πόνο του στρατιώτη, παρά με την έκβαση ολόκληρης της μάχης» απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Soloup σε μια συνέντευξη με αφορμή το βιβλίο του «Αϊβαλί» αλλά και την ομώνυμη έκθεση με σκίτσα του, που θα εγκαινιάσει τον ερχόμενο μήνα στο Μουσείο Μπενάκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 January 2015 - 9:30:20 UTC