Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Γλέζος: Αν θέλει η Μέρκελ, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε
  • [02] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι πολύ σημαντικό η Δικαιοσύνη να επαναστοιχηθεί με το δίκαιο
  • [03] Δημ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ διεκδικεί την τρίτη θέση
  • [04] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση
  • [05] Απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης στη διάψευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης
  • [06] Παραιτήθηκε ο Π. Μάρκαρης από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
  • [07] Το Σάββατο η κηδεία του ποιητή Γιάννη Κοντού
  • [08] SOS από τους γιατρούς για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών
  • [09] Τύρναβος- Ολυμπιακός 0-3
  • [10] Χανιά-ΠΑΣ Γιάννινα: 1-2
  • [11] Προβάδισμα πρόκρισης για τον Παναθηναϊκό

  • [01] Μ. Γλέζος: Αν θέλει η Μέρκελ, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε

    Για αλλαγή στάσης από την πλευρά των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογές, επειδή συνειδητοποιήθηκε η απόφαση του λαού "να κάνει την ανατροπή", μιλάει ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μανώλης Γλέζος και τονίζει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποταχθεί σε παράλογα σχέδια. Δηλώνει δε ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με το Βερολίνο, "αν το θέλει και η κυβέρνηση Μέρκελ" και επιμένει στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων.

    "Όταν κατανόησαν ότι είναι ριζωμένη η πεποίθηση μέσα στο λαό να κάνει την ανατροπή, ν' αλλάξει την πορεία της χώρας, να την κάνει ελεύθερη και ανεξάρτητη, να την κάνει χώρα των πολιτών της, ακολούθησαν την πολιτική που είχε ακολουθήσει το 1824 ο (καγκελάριος της Αυστρίας) Μέτερνιχ. Ο Μέτερνιχ πολέμησε όσο μπορούσε την επανάσταση του 1821. Όταν όμως είδε ότι δεν μπορούν να τη νικήσουν την επανάσταση, άλλαξε πολιτική και τους έδωσε (στους Έλληνες) το 1824 το πρώτο δάνειο. Από τότε υποδουλωθήκαμε. Αυτό πρέπει εμείς να σκεφτούμε", δηλώνει ο κ. Γλέζος στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των εκλογών.

    [02] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι πολύ σημαντικό η Δικαιοσύνη να επαναστοιχηθεί με το δίκαιο

    «Η υπόθεση της αποκατάστασης της Δικαιοσύνης, της διαλεύκανσης ανοιχτών πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων που ταυτόχρονα αποτελούν πληγές στη Δημοκρατία και την ισονομία είναι υπόθεση άμεσης προτεραιότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α? περιφέρεια Αθηνών.

    «Δεν μπορεί η κοινωνία να πορεύεται με αυτό το διάχυτο αίσθημα αδικίας ούτε μπορούμε να προχωρούμε στο μέλλον με αυτό το κενό λογοδοσίας και την τόσο προκλητική ατιμωρησία, ασυλία, αμνήστευση που έχουν διασφαλίσει στους εαυτούς τους εκείνοι που άσκησαν την εξουσία και μας έφεραν ως εδώ» υπογραμμίζει η κ. Κωνσταντοπούλου.

    Ερωτηθείσα αν υπάρχει έτοιμος φάκελος του ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις διαπλοκής, η κ. Κωνσταντοπούλου τονίζει: Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου που πέρασε έκανε πάρα πολλή δουλειά στοιχειοθέτησης του αιτήματος να διερευνηθούν ευθύνες και στην υπόθεση του μνημονίου και στην υπόθεση των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και στην υπόθεση της ΕΡΤ, αλλά και πάρα πολλή δουλειά για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις υποθέσεις τόσο της εγκληματικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου όσο και της εργαλειοποίησης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αναφέρομαι τόσο στο κλείσιμο της ΕΡΤ όσο και στην εκχώρηση του ψηφιακού φάσματος, αλλά και στην άνευ νομοθετικού πλαισίου λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.. Εμείς θα ενισχύσουμε την ανεξάρτητη απονομή της Δικαιοσύνης, θα ενισχύσουμε τη δυνατότητά της να λειτουργεί και να αποδίδει δίκαιο και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αντλούμε αισιοδοξία από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα δικαστήρια, ιδίως του α' βαθμού, αναγνωρίζουν την αντισυνταγματική επίθεση που έχει γίνει επί μνημονίου στους πολίτες, στους εργαζομένους, σε εκείνους οι οποίοι πλήττονται με τον πιο βάναυσο τρόπο από διατάξεις οι οποίες προσκρούουν ευθέως στις δημοκρατικές εγγυήσεις. Είναι πολύ σημαντικό η Δικαιοσύνη να επαναστοιχηθεί με το δίκαιο. Αυτή είναι εξάλλου και η αποστολή της δικαιοσύνης και σεβόμενοι πάντοτε την ανεξαρτησία της θα φροντίσουμε να ενισχύσουμε την απόδοση δικαιοσύνης και δικαίου από δικαστές οι οποίοι δεν θα είναι έμφοβοι και ενδεείς, αλλά με φρόνημα και ευσυνειδησία θα κάνουν το καθήκον τους.

    [03] Δημ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ διεκδικεί την τρίτη θέση

    Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε σημερινή του συνέντευξη στον ΒΗΜΑFM είπε ότι ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα για την αυριανή συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πλατεία Συντάγματος, με το ΚΚΕ να προχωρά στην διοργάνωσή της μετά από μακρά αναμονή, ενώ ταυτόχρονα ουδείς άλλος είχε δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση εκεί, όταν ρωτήθηκε από τον δήμο και την αστυνομική διεύθυνση.

    Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τον ίδιο χώρο για προεκλογική συγκέντρωση είπε «όχι», αναφέροντας στη συνέχεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να γίνει συγκέντρωση την ίδια μέρα. «Και μόνο απ' αυτό καταλαβαίνει κανείς, όταν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης συμπεριφέρεται έτσι σε αντιπάλους του, στους οποίους μάλιστα τείνει και χείρα συνεργασίας κλπ τι θα κάνει αύριο ως κυβέρνηση?» πρόσθεσε.

    Ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να κατακτήσει την αυτοδυναμία, ενώ σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ είπε ότι «παλεύει γερά για την τρίτη θέση».Τόνισε ότι το ΚΚΕ δικαιούται αυτή την θέση, διευκρινίζοντας πως ο απλός κόσμος «αν έβλεπε ποιος θα μπορούσε να είναι πραγματική αντιπολίτευση, δύναμη που ουσιαστικά θα συμβάλλει την επομένη των εκλογών υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, αυτή είναι το ΚΚΕ».

    [04] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 4,9 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 5,2 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, έναντι της ΝΔ δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Alcο, την οποία θα δημοσιεύσει, αύριο, η εφημερίδα «Το Ποντίκι».

    Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 32% (32% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και η ΝΔ 27,1% (27,3%).

    Στην τρίτη θέση εμφανίζεται «Το Ποτάμι» με 5,6%. Και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,6%, το ΚΚΕ με 4,1%, το ΠΑΣΟΚ με 4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2% και Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ με 1%. «'Αλλο κόμμα» επιλέγει το 2,9% των ερωτηθέντων. Λευκό 2,1%. Αποχή 3,2%, ενώ ένα 8,4% του δείγματος δήλωσαν αναποφάσιστοι.

    Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων (χωρίς λευκό και αποχή) ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 33,8% και η ΝΔ 28,6%. Ακολουθούν «Το Ποτάμι» με 5,9%, η Χρυσή Αυγή με 4,9%, το ΚΚΕ με 4,3%, το ΠΑΣΟΚ με 4,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,1%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,1% και Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ με 1%. «'Αλλο κόμμα» 3,1%. Αναποφάσιστοι 9%.

    [05] Απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης στη διάψευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

    Μετά τις εκλογές θα συζητηθεί το θέμα της δραστηριοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

    Ειδικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, χρησιμοποιώντας ως βάση της επιχειρηματολογίας του τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ της τράπεζας, ότι το θέμα της Ελλάδας ήταν στην ατζέντα συζήτησης του ΔΣ της 14ης Ιανουαρίου 2015 και μετά από εισήγηση κάποιων μελών του ΔΣ αναβλήθηκε η συζήτησή του για τη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου 2015.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: "Σε σχέση με δημοσιεύματα που θέλουν την EBRD να διαψεύδει την αναβολή της απόφασης για δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας διευκρινίζει τα εξής:

    1) Σε επίσημη ενημέρωση που έγινε προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο εκπρόσωπος της EBRD αναφέρει ότι: Το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 14ης Ιανουαρίου αποφάσισε να επαναπρογραμματίσει τη συζήτηση για την αξιολόγηση της τεχνικής έκθεσης για την Ελλάδα και συνακόλουθα την εισήγηση για την παραπομπή του ζητήματος στο Συμβούλιο Διοίκησης, που αποτελείται από τους Governors (Υπουργούς- εκπροσώπους των κρατών - μελών), για την επόμενη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου (καθώς κάποια μέλη ζήτησαν επιπλέον διευκρινίσεις). Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση για τη δραστηριοποίηση της Τράπεζας θα ληφθεί στη συνέχεια από το Συμβούλιο Διοίκησης της EBRD.

    2) Για λόγους τάξης το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δημοσιοποιεί το θέμα της ατζέντας του Δ.Σ. της EBRD, το οποίο και δε συζητήθηκε την 14η Ιανουαρίου, όπως αναφέρει και η επίσημη ενημέρωση της Τράπεζας και όπως αυτό καταγράφεται στα πρακτικά του Δ.Σ.: "Greece: Country Assessment and draft Report of the Board of Directors to the Board of Governors and Resolution".

    3) Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προχωρήσει η συζήτηση του θέματος και η λήψη τελικής απόφασης από την EBRD το συντομότερο δυνατό, διότι αφορά μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, δηλαδή την ενίσχυση της ρευστότητας και τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

    [06] Παραιτήθηκε ο Π. Μάρκαρης από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

    Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, υπέβαλε ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

    Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, αιτία της παραίτησής του είναι κατ' αρχήν «οι σχέσεις μεταξύ των μελών του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, οι οποίες έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με αφετηρία την προκήρυξη της θέσης του γενικού διευθυντή του ΕΚΚ».

    Επιρρίπτει δε ευθύνες και στο υπουργείο Πολιτισμού, «για αδράνεια που επιβάρυνε το κλίμα».

    [07] Το Σάββατο η κηδεία του ποιητή Γιάννη Κοντού

    Πέθανε σήμερα ο ποιητής και αρθρογράφος Γιάννης Κοντός, σε ηλικία 71 ετών, έπειτα από μακρά νοσηλεία του στο νοσοκομείο. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο (24/1), στις 12:30, από το Νεκροταφείο Παπάγου.

    Ο Γιάννης Κοντός εμφανίστηκε στα γράμματα το 1965 και έχει εκδώσει πάνω από δεκαπέντε ποιητικές συλλογές, δύο βιβλία με πεζά και τρία βιβλία για παιδιά ενώ έχει γράψει κείμενα για τη ζωγραφική και το θέατρο. Υπήρξε επί χρόνια συνεργάτης του κρατικού ραδιοφώνου και των εκδόσεων Κέδρος.

    «Η ποίηση καταγράφει τα πάντα, ο ποιητής ως πολίτης και καλλιτέχνης βιώνει τη σύγχρονη κοινωνία, που δυστυχώς είναι σε ένα τέλμα. Όλα τα έχει προσαρμόσει στο θέμα οικονομία» είχε πει ο Γιάννης Κοντός σε συνέντευξη, που είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [08] SOS από τους γιατρούς για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

    Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι γιατροί για τη χρήση αντιβιοτικών χωρίς ένδειξη, με αφορμή την έξαρση της γρίπης η οποία «μετρά» σήμερα 12 νεκρούς από επιπλοκές και 21 ασθενείς σε ΜΕΘ.

    Ο ΙΣΑ τονίζει ότι τόσο η φετινή γρίπη όσο και άλλες ιώσεις οφείλονται σε 200 είδη ιών και όχι σε μικρόβια. Στις ιώσεις τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά, οπότε δεν πρέπει να χορηγούνται εύκολα από τους ιατρούς και πολύ περισσότερο να τα παίρνει μόνος του ο ασθενής από το φαρμακείο.

    «Στους Έλληνες όμως έχει επικρατήσει η άποψη ότι πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά για κάθε πυρετό που κάνουν. Αλλά, δεν γνωρίζουν ότι ταυτόχρονα «εισπράττουν» και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιβιοτικών (διάρροια, επικίνδυνες αλλεργίες κ.λ.π.) και το σημαντικότερο ίσως, ότι αναγκάζουν τα μικρόβια των φυσιολογικών τους χλωρίδων να αποκτήσουν αντοχή στα αντιβιοτικά που χρησιμοποίησαν. Για τις ιώσεις άλλωστε, υπάρχει μια σύγχρονη παροιμία που λέει: "βήχας - πονόλαιμος -συνάχι, ίωση είναι και μόνη θα περάσει"» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί της Αθήνας.

    [09] Τύρναβος- Ολυμπιακός 0-3

    Ο Ολυμπιακός επικράτησε εύκολα εκτός έδρας με 3-0 του Τυρνάβου στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων για την φάση των «16» του κυπέλλου Ελλάδας και ουσιαστικά μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία την ρεβάνς, που θα διεξαχθεί στις 28/1 στο «Γ.Καραϊσκάκης».

    Οι πρωταθλητές Ελλάδας πήραν πολύ νωρίς το προβάδισμά στο σκορ όταν στο 3΄ ο Μπενίτες με ωραία ατομική προσπάθεια πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και πλάσαρε κάτω από τα πόδια τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων. Στο 26΄ ο Διαμαντάκος έβγαλε κάθετη πάσα στον Μπενίτες με τον Παραγουανό επιθετικό να νικάει και πάλι στο τετ α τετ τον Πρίφτη δίνοντας προβάδισα δύο τερμάτων στην ομάδα του.. Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε ο Μιλιβόγεβιτς στο 84΄ με απευθείας σουτ μετά από γύρισμα του Ντουρμάζ. Στα αξιοσημείωτα του αγώνα ήταν η επανεμφάνιση του Ολαϊταν στους αγωνιστικούς χώρους για πρώτη φορά μετά από περίπου 11 μήνες.

    [10] Χανιά-ΠΑΣ Γιάννινα: 1-2

    Σημαντικό βήμα πρόκρισης στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας έκανε ο ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Ηπειρώτες επικράτησαν 2-1 των Χανίων, στην πρώτη αναμέτρηση για τη φάση των «16» που διεξήχθη στα Περιβόλια, και απέκτησαν σαφές προβάδισμα για το «εισιτήριο» που οδηγεί στην οκτάδα της διοργάνωσης. Τα τέρματα των νικητών, οι οποίοι και τη σεζόν 2012-13 είχε φτάσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης (σ.σ. είχαν αποκλειστεί από τον Ολυμπιακό), σημείωσαν οι Κρητικός (37΄) και Ακόστα (68΄). Για τους Κρήτες μείωσε ο Σουκιάς στο 89΄. Εκτός των δύο τερμάτων, οι φιλοξενούμενοι είχαν και δοκάρι στο 32ο λεπτό από την κεφαλιά του Σαπαλίδη. Ο αγώνας ρεβάνς ανάμεσα στις δύο ομάδες θα διεξαχθεί στις 28 Ιανουαρίου στους «Ζωσιμάδες».

    [11] Προβάδισμα πρόκρισης για τον Παναθηναϊκό

    Προβάδισμα για πρόκριση στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας απέκτησε ο Παναθηναϊκός, αποσπώντας ισοπαλία 1-1 από την Ξάνθη στα Πηγάδια, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τη φάση των «16». Ο Λουσέρο άνοιξε το σκορ στο 43΄ για τους «ακρίτες», με σουτ μετά από σέντρα του Μπέρτου, αλλά οι «πράσινοι» ισοφάρισαν στο 87΄, με τον Καρέλη να εκμεταλλεύεται τη σέντρα του Μπεργκ και με πλασέ να «νικά» τον Κυριακίδη.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 January 2015 - 17:30:24 UTC