Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Με τις δηλώσεις του Μ. Ντράγκι διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον πανικό
  • [02] «Οι Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ μπορεί να είναι η προστιθέμενη προοδευτική αξία σε μία προοδευτική διακυβέρνηση»
  • [03] Στις 19:00 η κεντρική ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Ομόνοια
  • [04] Εγκαίνια των έργων επέκτασης στον ΣΕΠ, παρουσία Αντ. Σαμαρά
  • [05] Σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου
  • [06] Και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Με τις δηλώσεις του Μ. Ντράγκι διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον πανικό

    «Σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

    Με τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι ο κ. Ντράγκι με τη σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές, τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς.

    Όλοι γνωρίζουν πώς κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Σαμαράς αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής χαλάρωσης» στάθηκε απέναντι, συμπαραταγμένος με την κ. Μέρκελ.

    [02] «Οι Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ μπορεί να είναι η προστιθέμενη προοδευτική αξία σε μία προοδευτική διακυβέρνηση»

    «Η συμπαράταξη "Πράσινοι- Δημοκρατική Αριστερά" παρούσα στη Βουλή μπορεί να είναι η προστιθέμενη προοδευτική, επί της ουσίας, αξία σε μία προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Σκάι». Ο συνεπικεφαλής του εκλογικού σχήματος «Πράσινοι- Δημοκρατική Αριστερά» πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να υπηρετήσει, πράγματι, την προοδευτική αλλαγή, μία σταθερή και ουσιαστική προοδευτική πορεία. «Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν, είναι το πρώτο κόμμα αλλά θεωρούμε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του» σημείωσε ο κ. Κουβέλης. «Πού θα αναζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συμμαχίες; Πού θα αναζητήσει την προσθετική αξία της διακυβέρνησης; Θα πάει με τον κ. Καμμένο;» αναρωτήθηκε. Τέλος, ο κ. Κουβέλης κάλεσε τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους να ενισχύσουν τη συμπαράταξη «Πράσινοι- Δημοκρατική Αριστερά» χωρίς να αποκλείσει τη στήριξη κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει προγραμματική βάση.

    [03] Στις 19:00 η κεντρική ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Ομόνοια

    Αντιπροσωπείες κομμάτων, οργανώσεων, κινημάτων και συνδικάτων από όλο τον κόσμο θα βρίσκονται στην Αθήνα για την κεντρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα στις 19:00 στην Ομόνοια, αλλά και για να συμμετάσχουν στις εκλογικές δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την Κυριακή, ημέρα των εκλογών.

    Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με επικεφαλής τον πρόεδρο Pierre Laurent και τις αντιπροέδρους Maite Mola και Marisa Matias.

    Από την Ισπανία, αντιπροσωπείες του Podemos με επικεφαλής τον Pablo Iglesias, της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας με επικεφαλής τον συντονιστή Cayo Lara και τον επικεφαλής τους στις εκλογές Alberto Garzon, των Πράσινων της Καταλονίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Joan Herrera.

    Επίσης αντιπροσωπεία των Πράσινων της Γαλλίας με επικεφαλής τον εκπρόσωπο Τύπου Julien Bayou, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος με επικεφαλής την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Lydia Samarbakhsh και από το Κόμμα της Αριστεράς με επικεφαλής την Raquel Garrido. Από τη Γαλλία θα βρίσκεται επίσης αντιπροσωπεία μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Gerard Filoche. Πολυπληθής αντιπροσωπεία έρχεται από την Ιταλία, και ανάμεσά τους βρίσκονται οι Paolo Ferrero από τη Rifondazione Comunista, Nicki Vendola από τη SEL, Μassimo Torrelli από την Altra Europa con Tsipras, Luciana Castellina πρώην ευρωβουλευτίνα, Pascualina Napoletano, πρώην πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και τον Maurizio Landini, γενικό γραμματέα του συνδικάτου FIOM.

    Από τη Γερμανία θα παραβρίσκεται ο συμπρόεδρος του Die Linke, Bernd Riexinger, από τη Σουηδία ο πρόεδρος της Σουηδικής Αριστεράς Jonas Sjosdet, από τη Φιλανδία ο πρόεδρος της Αριστερής Συμμαχίας Paavo Archinmaki.

    Έρχονται επίσης αντιπροσωπείες βουλευτών και εκπρόσωποι οργανώσεων και κομμάτων από τη Δανία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σκωτία, καθώς και από την Τουρκία με επικεφαλής τον συμπρόεδρο του ODP, Alper Tas.

    Τέλος, βρίσκεται στην Αθήνα αντιπροσωπεία από την Αυστραλία και από τη Λατινική Αμερική. Εκτός από τους πρέσβεις πολλών χωρών που θα συμμετάσχουν στην προεκλογική συγκέντρωση της Πέμπτης, έχουν έλθει αποστολές από τη Βραζιλία με επικεφαλής τον Jualiano Medeiros, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του PSOL, από την Αργεντινή με επικεφαλής τον γερουσιαστή Juan Manuel Irrazabal και τον Alejandro Bodart, γενικό γραμματέα του MST.

    [04] Εγκαίνια των έργων επέκτασης στον ΣΕΠ, παρουσία Αντ. Σαμαρά

    Τα έργα επέκτασης του προβλήτα ΙΙΙ στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ- θυγατρική της Cosco) εγκαινιάζονται το απόγευμα στο Πέραμα, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, από τα έσοδα που θα προκύψουν συνολικά από τη λειτουργία των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ υπό τη διαχείριση της ΣΕΠ ΑΕ, ο ΟΛΠ θα εισπράττει το 24,5%, δηλαδή το 2021 ο ΟΛΠ, βάσει των προϋπολογισθέντων μεγεθών,θα εισπράξει 109.314.280 ευρώ, όσο δηλαδή ο σημερινός κύκλος εργασιών του.

    Αντιδράσεις των λιμενεργατών

    «Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται για έκτη φορά το Terminal της COSCO (ΣΕΠ) προκειμένου, με προπαγανδιστικά παίγνια, να μετατρέψει ένα ξεπούλημα σε δήθεν μεγάλη επένδυση» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ.

    Προσθέτουν επίσης ότι «ο κ. Σαμαράς είναι σίγουρο ότι θα υποσχεθεί εικονικές θέσεις εργασίας στην περιοχή του Πειραιά, όπου η ανεργία και η ανέχεια καλπάζει».

    [05] Σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου

    Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει σημαντική υποχώρηση σε ποσοστό 1,08% και διαμορφώνεται στα 1,1491 δολάρια, στον απόηχο της ανακοίνωσης Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ευρώ βρίσκεται στα 135,444 γεν, στο 0,7586 με τη στερλίνα και στο 0,9885 με το ελβετικό φράγκο, υποχωρώντας κατά 1,12%. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,03% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 117,871 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5148 με τη στερλίνα και στο 0,8612 με το ελβετικό φράγκο.

    [06] Και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

    Δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια.

    Τούτο προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

    Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ για ένα χρόνο τουλάχιστον.

    Ωστόσο, όπως είπε, σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ισχύουν ορισμένα πρόσθετα κριτήρια.

    Ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs).

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).

    Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

    Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

    Διαβάστε επίσης: Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκιά της η ΕΚΤ , Σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 January 2015 - 15:30:45 UTC