Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Βαρβιτσιώτης: Η χώρα χρειάζεται σταθερό φιλοεπενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον
  • [02] Ν. Βαλαβάνη: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτή στις προοδευτικές δυνάμεις της ανατροπής
  • [03] Γκ. Χαρδούβελης: Ανάγκη ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος
  • [04] H Σιέρα Λεόνε ήρε τα μέτρα καραντίνας για τον Έμπολα
  • [05] Ταϊλάνδη: Ένοχη για αμέλεια έκρινε το κοινοβούλιο την πρώην πρωθυπουργό
  • [06] Η «κοσμοπολίτισσα» Αλεξάνδρεια του χθες σε ντοκιμαντέρ
  • [07] Απεβίωσε ο βασιλίας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ

  • [01] Μ. Βαρβιτσιώτης: Η χώρα χρειάζεται σταθερό φιλοεπενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον

    Για να μπορέσουν να έρθουν πλέον στη χώρα νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, χρειάζεται σταθερό φιλοεπενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον, αλλά και ελάφρυνση της γραφειοκρατικής διαδικασίας, τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υποψήφιος της ΝΔ στη Β΄Αθηνών, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δύο μόλις ημέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης.

    Για τα φορολογικά βάρη που επιβαρύνουν σήμερα τους Έλληνες πολίτες, παραδέχεται ότι είναι ποσοστιαία τα μεγαλύτερα στην Ευρωζώνη και ότι οποιαδήποτε κίνηση ελάφρυνσής τους, θα πρέπει να είναι λογισμένη. «Ηδη, η ΝΔ έχει προχωρήσει σε κάποιες στοχευμένες φοροελεφρύνσεις» λέει ο υπουργός και επισημαίνει: «Μη ξεχνάτε ότι η χώρα χρεοκόπησε, αλλά το ότι δεν έσκασε με πάταγο είναι γιατί έγιναν συγκεκριμένες πολιτικές. Αυτό το κατάφεραν τα μνημόνια. Να μην μπερδευόμαστε. Πήραμε λεφτά εκεί που δεν μπορούσαμε να δανειστούμε. Χρεοκοπείς όταν χρωστάς και πρέπει να πληρώσεις και δεν έχεις να τα ξεπληρώσεις».

    Για τη συνταγματική αναθεώρηση, δηλώνει ότι μπορεί να γίνει πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε αυτές γίνουν, τονίζοντας παράλληλα, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι συνταγματικό αλλά πολιτικό, καθώς όπως αναφέρει δεν υπάρχει συνταγματική διάταξη που προβλέπει ότι πρέπει να σταματήσει ο λαϊκισμός. Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εκτιμά ότι ο αριθμός των αναποφάσιστων παραμένει ακόμα υψηλός, ενώ αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι δεν μπορεί να είναι συνομιλητής, καθώς το συγκεκριμένο κόμμα μιλά μόνο με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κάνουν λόγο για Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης.

    [02] Ν. Βαλαβάνη: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτή στις προοδευτικές δυνάμεις της ανατροπής

    «Μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτσι κι αλλιώς θα είναι ανοιχτή στις δυνάμεις που αγωνίζονται με στόχους ανατροπής της πραγματικότητας που δημιούργησαν τα μνημόνια - απ' το ΚΚΕ και τη, μέχρι σήμερα, εξωκοινοβουλευτική Αριστερά μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια στη Β΄ Αθήνας.

    «Μόνο σε τέτοια πλαίσια θα μπορέσει με το μικρότερο δυνατό κόστος να υπάρξει απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια κι επιτυχής διαπραγμάτευση για το χρέος» τονίζει η κ. Βαλαβάνη και πάντως προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη στρατηγική των ευρύτερων δυνατών πολιτικών συμμαχιών, ώστε να μη μείνει εκτός εθνικής συστράτευσης οποιαδήποτε δύναμη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικονομική και κοινωνική ανόρθωση και αναγέννηση της πατρίδας μας ξεκινώντας από ένα πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας. Μόνο έτσι θα σταθεί η χώρα στα πόδια της».

    Σε ερώτηση για το πρόγραμμα των 100 ημερών μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Βαλαβάνη τονίζει: «Δεν θα χρειαστεί ο κόσμος να περιμένει 100 μέρες. Από την πρώτη κιόλας μέρα θα μπει σε κανονική τροχιά εφαρμογής το κοστολογημένο με δικούς μας πόρους και ανεξάρτητο από την πορεία της διαπραγμάτευσης «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Αναφερόμενη στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, η κ. Βαλαβάνη σημειώνει: «Ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη είναι θεσμικός. Εκείνος που υπηρετεί σε αυτή τη θέση πρέπει να συμπεριφέρεται αναλόγως, ως ο επόπτης ενός κλάδου, του τραπεζικού, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και απαραίτητος για την οικονομία της οποιαδήποτε χώρας. Εμείς με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με την ΤτΕ και τον διοικητή της. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε εάν ο ίδιος, ως φυσικό πρόσωπο, έχει την διάθεση συνεργασίας με την αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

    [03] Γκ. Χαρδούβελης: Ανάγκη ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος

    «Αν δε βοηθήσουμε όλοι, ξεχάστε τα χρόνια πόνου που περάσαμε» ανέφερε, το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Την ανάγκη ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος και της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να έχει σταθερό προσανατολισμό την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

    Επεσήμανε, ακόμη, ότι η ύπαρξη θεσμών, εν γένει στο δημόσιο τομέα, είναι αυτό που διαχωρίζει τα ανεπτυγμένα κράτη και σημείωσε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη και την παιδεία. Από την πλευρά του Επιμελητηρίου επισημάνθηκε το ίδιο θέμα, δηλαδή η σταθερή διατήρηση του προσανατολισμού στις μεταρρυθμίσεις.

    [04] H Σιέρα Λεόνε ήρε τα μέτρα καραντίνας για τον Έμπολα

    Ο Πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Έρνεστ Μπάι Κορόμα, δήλωσε σήμερα ότι πρόκειται να άρει τα μέτρα καραντίνας που είχαν επιβληθεί στη χώρα εξαιτίας του ξεσπάσματος του ιού Έμπολα, στόχος των οποίων ήταν ο περιορισμός της εξάπλωσης της νόσου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η νίκη βρίσκεται ενώπιόν μας», μετά τη κάθετη πτώση του αριθμού νέων κρουσμάτων.

    Το χειρότερο ξέσπασμα του ιού στη σύγχρονη ιστορία, άφησε τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία καταρρακωμένες αφού χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στη Σιέρα Λεόνε μόνο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10.340 κρούσματα, με τη χώρα να έχει πληγεί όσο καμία άλλη από την επιδημία. Ωστόσο, βάσει των πρόσφατων στοιχείων φαίνεται ότι η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει καθοριστικά.

    [05] Ταϊλάνδη: Ένοχη για αμέλεια έκρινε το κοινοβούλιο την πρώην πρωθυπουργό

    Το διορισμένο από τους στρατιωτικούς κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης έκρινε σήμερα την πρώην πρωθυπουργό Γινγκλάκ Σιναουάτρα ένοχη για αμέλεια, στη διάρκεια μιας συνεδρίασης για την παραπομπή της η οποία αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά. Η ετυμηγορία περιλαμβάνει πενταετή απαγόρευση της συμμετοχής της Γινγκλάκ στην πολιτική. Η Γινγκλάκ παύθηκε για κατάχρηση εξουσίας ημέρες πριν η υπόλοιπη κυβέρνησή της ανατραπεί τον Μάιο από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

    Η απόφαση απαιτούσε πλειοψηφία τριών πέμπτων, δηλαδή τις ψήφους 132 από τα 220 μέλη της Εθνικής Νομοθετικής Συνέλευσης της Ταϊλάνδης. Συνολικά 190 μέλη ψήφισαν υπέρ της απόφασης, ενώ 18 την καταψήφισαν και 8 απείχαν. Σε βάρος της Γινγκλάκ θα απαγγελθεί επίσης κατηγορία για διαφθορά και στην υπόθεση αυτή η πρώην πρωθυπουργός κινδυνεύει να καταδικασθεί σε κάθειρξη δέκα ετών.

    [06] Η «κοσμοπολίτισσα» Αλεξάνδρεια του χθες σε ντοκιμαντέρ

    Την πόλη που ίδρυσε το 331 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος, την πόλη που αποτέλεσε το κέντρο γνώσης του αρχαίου κόσμου, χάρη στη φημισμένη βιβλιοθήκη της, την πόλη - κρατήρα εθνοτήτων και θρησκευμάτων, που κάποτε αποτελούσε το «παράθυρο» της Αιγύπτου στον κόσμο, την Αλεξάνδρεια, αυτή την άλλοτε... κοσμοπολίτισσα, που σήμερα αναζητεί (;) τη νέα της ταυτότητα, «συστήνει» στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αιγύπτιος Σερίφ Φάτχι Σάλεμ, μέσα από το ντοκιμαντέρ του «That Alexandria» (Αυτή η Αλεξάνδρεια).

    Αυτή την Αλεξάνδρεια και τη «μαγεία» της πολυπολιτισμικότητάς της στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα κατέγραψε, με τον φακό του, ο Αιγύπτιος δημιουργός, υποκύπτοντας κι αυτός στην αβάσταχτη γοητεία της... Πρωταγωνιστές του 71 λεπτών ντοκιμαντέρ του Σερίφ Φάτχι Σάλεμ, που προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα, πριν από λίγες ημέρες, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, είναι επτά άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες, δόγματα, κοινωνικές τάξεις και ηλικίες, αλλά έχουν ένα κοινό: είναι Αλεξανδρινοί... Ανάμεσα στους Αιγύπτιους -καθηγητές, διανοούμενους κ.ά.- ένας Αρμένιος, αλλά κι ένας Έλληνας, ο Εδμόνδος Κασιμάτης, που ανασύρει από τη λήθη του χρόνου μνήμες από την άλλοτε ακμάζουσα Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας.

    [07] Απεβίωσε ο βασιλίας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ

    Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ, μετέδωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής η κρατική τηλεόραση της χώρας αυτής. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο βασιλιάς της χώρας αντιμετώπιζε τις τελευταίες εβδομάδες προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

    Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν. Ο νέος βασιλιάς θεωρείται πιθανό ότι θα επιμείνει στις προσπάθειες του Αμπντουλάχ για αλλαγές που στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση της ισλαμικής παράδοσης με τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας. Απλός, γλυκομίλητος και καλόκαρδος, ο Αμπντουλάχ γεννήθηκε το 1924 ενώ ανέλαβε επίσημα καθήκοντα βασιλιά το 2006. Είχε οριστεί αντιβασιλέας το 1995, οπότε και είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ο προκάτοχός του βασιλιάς Φαχντ. Αρχικά ο Αμπντουλάχ θεωρείτο από τους ξένους διπλωμάτες ως συντηρητικός, ωστόσο η εικόνα αυτή κατέρρευσε καθώς επέδειξε ζήλο για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 January 2015 - 7:30:22 UTC