Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Κανένας δεν ξέρει σήμερα τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Πιθανή μία νέα παράταση του υφισταμένου ελληνικού προγράμματος
  • [03] Νέα αύξηση στα ληξιπρόθεσμα
  • [04] Εκρηκτική άνοδος σήμερα στο ΧΑ
  • [05] Προειδοποιήσεις από την Standard & Poor's σε περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία ευρωσκεπτικιστικά κόμματα
  • [06] Ο θάνατος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, προκαλεί άνοδο στις τιμές του πετρελαίου
  • [07] Κορυφαίοι Αυστραλοί οικονομολόγοι ζητούν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Κανένας δεν ξέρει σήμερα τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε πως με την πολιτική του αποκλείει την Ελλάδα από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε πως, ενώ η ΕΚΤ προειδοποίησε την Ελλάδα πως δεν θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση αν δεν ολοκληρώσει επιτυχώς την αξιολόγηση με την τρόικα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει πως δεν δέχεται καν την υπαγωγή της χώρας σε πρόγραμμα στήριξης, και θέλει να αρχίσει τις επαφές με τους δανειστές από το μηδέν, οδηγώντας τη χώρα μακριά από την «κοσμογονία» της ΕΚΤ.

    «Αυτό σημαίνει ότι για έναν χρόνο, ενώ θα "βρέχει" λεφτά, εμείς δεν θα έχουμε ούτε σταγόνα» προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε πως η ανάπτυξη «δεν γίνεται με τσαμπουκάδες». Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «πανηγύριζαν χθες και προφανώς δεν είχαν διαβάσει ότι για να πάρει η Ελλάδα τα χρήματα θα πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση. Εκεί είναι όλη η ουσία και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό δεν το έλαβε υπόψη του».

    Ο κ. Σαμαράς, ερωτηθείς για τις κατηγορίες ότι προκαλεί προεκλογικό φόβο, είπε, μεταξύ άλλων: «Όταν λέει κάποιος δεν πληρώνω χρέη και τόκους, ότι θα τυπώσω χρήμα, όταν λέει κάποιος καλύτερα η Cosco να πέσει στη θάλασσα, όταν τέτοιες χώρες σαν την Κίνα δίνουν θέσεις εργασίας και ελπίδες στον κόσμο, όταν λες ότι η Αστυνομία και το Λιμενικό θα είναι άοπλοι, ποιος δημιουργεί φόβο; Κανένας δεν ξέρει σήμερα τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο φόβος είναι η περιγραφή αυτού, που αυτοί πιστεύουν».

    Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε όσους στρέφονται σε μικρότερα κόμματα, είπε πως με την ψήφο τους «στην ουσία αφαιρούν από τη ΝΔ το δικαίωμα» να διεκδικήσει τη θέση του πρώτου κόμματος. Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα σημειώνοντας, πως υπάρχει ποσοστό 15% αναποφάσιστων πολιτών που ανήκουν στον κεντροδεξιό χώρο. «Η αλλαγή θα γίνει τις τελευταίες ημέρες» εκτίμησε.

    [02] Πιθανή μία νέα παράταση του υφισταμένου ελληνικού προγράμματος

    Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, εκτίμησε σήμερα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθεί μία νέα παράταση του υφισταμένου ελληνικού προγράμματος. Ο ίδιος τόνισε προς τους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο, αν μία κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση, όπως είπε, να κλείσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν το τέλος του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, εκτίμησε ότι είναι «εκτός στατιστικών πιθανοτήτων» να συμβεί κάτι τέτοιο. Ανέφερε, επίσης, ότι προϋπόθεση για να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα, είναι να το ζητήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Σχετικά με τη χρονική διάρκεια της παράτασης, σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζοντας πάντως ότι λίγες εβδομάδες προφανώς δεν είναι αρκετές.

    Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος, υπογράμμισε ότι όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις ελληνικές εκλογές, έχει συμφέρον να περιορίσει οποιονδήποτε κίνδυνο για το καλό της χώρας και των πολιτών.

    Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα εξεταστεί στο Eurogroup που συνεδριάζει στις 26 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των ελληνικών εκλογών.

    Την Ελλάδα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

    [03] Νέα αύξηση στα ληξιπρόθεσμα

    Νέα αύξηση κατά 1,268 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο να ανέλθει στα 73,7 δισ. ευρώ.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με αυτά, το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2014 ανήλθε σε 13,7 δισ. ευρώ, από 12,5 δισ. ευρώ στο 11μηνο 2014.

    Αν προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (έως και το 2013) ύψους 60,02 δισ. ευρώ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών ανέρχεται σε 73,7 δισ. ευρώ..

    Στο 12μηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2014 το Δημόσιο εισέπραξε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και νέες) συνολικά έσοδα 3,635 δισ. ευρώ.

    [04] Εκρηκτική άνοδος σήμερα στο ΧΑ

    Εκρηκτική άνοδο και με ενισχυμένο τζίρο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή α αγορά, εν μέσω βελτίωσης του κλίματος και στην αγορά ομολόγων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:25 διαμορφώνεται στις 832,97 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 5,20%.

    Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράψει ανώτερη τιμή τις 836,66 μονάδες όταν σημείωνε άνοδο έως και 5,67%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 52,47 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 5,43%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 4,92%.

    [05] Προειδοποιήσεις από την Standard & Poor's σε περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία ευρωσκεπτικιστικά κόμματα

    Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's προειδοποίησε σήμερα ότι μπορεί να υποβαθμίσει το αξιόχρεο ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες την εξουσία θα αναλάβουν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που έχουν σήμερα δυναμική, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική τη μεταστροφή του κλίματος.

    Τα κόμματα που είναι δυνητικά τα πλέον «πιστωτικά αρνητικά» (credit negative) είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές της Κυριακής, και το ισπανικό Podemos, το οποίο επίσης υποστηρίζει την αύξηση των δημοσίων δαπανών και την αναδιάρθρωση του χρέους, αναφέρει ο S&P.

    [06] Ο θάνατος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, προκαλεί άνοδο στις τιμές του πετρελαίου

    Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές μετά την ανακοίνωση του θανάτου του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Μετά το θάνατο του Αμπντάλα, στο θρόνο της κορυφαίας σε εξαγωγές «μαύρου χρυσού» χώρας στον κόσμο θα καθίσει ο αδελφός του εκλιπόντος, ο Σαλμάν.

    Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η αγορά του «μαύρου χρυσού» αντιμετωπίζει ίσως τις πιο σημαντικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών με την αβεβαιότητα σχετικά με την τιμή να συνεχίζεται.

    Στις 08:50 ώρα Ελλάδας, η τιμή του μπρεντ έφτασε τα 49,8 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε επίσης με την τιμή να «αγγίζει» τα 47 δολάρια το βαρέλι.

    [07] Κορυφαίοι Αυστραλοί οικονομολόγοι ζητούν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

    Στις ελληνικές εκλογές αναφέρονται σήμερα τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, ενώ προβάλλεται διακήρυξη δεκάδων οικονομολόγων, οι οποίοι ζητούν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η εφημερίδα The Australian γράφει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων «ψηφίζει για ελπίδα» αλλά την ίδια στιγμή «η υπομονή των Ευρωπαίων με την Ελλάδα εξαντλείται». Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα του ABC αναφέρει ότι η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, που οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν σε πρώτο κόμμα, να διαγράψει μέρος του χρέους βρήκε «ανέλπιστη υποστήριξη» στην Αυστραλία. Φιλοξενεί μάλιστα και δηλώσεις του οικονομολόγου του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου και πρώην αρχηγού του συντηρητικού Φιλελεύθερου κόμματος, Τζον Χιούσον, που υποστηρίζει ότι χωρίς μείωση του χρέους «δεν υπάρχει ελπίδα» για την Ελλάδα. Ο δρ. Χιούσον μαζί με άλλους σαράντα διακεκριμένους Αυστραλούς οικονομολόγους έχουν υπογράψει διακήρυξη για σημαντικό «κούρεμα» του χρέους.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 January 2015 - 11:30:28 UTC