Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λ. Κανέλλη: Όταν βρωμίζουν τα πράγματα, το ΚΚΕ είναι πάντα με τη σκούπα στο χέρι...
  • [02] Σ. Βούλτεψη: Ο λαός θα βάλει κάτω όλα τα δεδομένα
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Έτσι η λιτότητα έσωσε την Ελλάδα
  • [04] Καλό ταξίδι, Κατερίνα Γκίκα
  • [05] Άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και «βουτιά» του ευρώ
  • [06] Κατά 44% αυξήθηκε ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ το β' εξάμηνο του 2014
  • [07] Στο 9,32% η αδήλωτη εργασία
  • [08] Γ. Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες αν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ
  • [09] FT: Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους 18 οικονομολόγοι
  • [10] Επαναπατρισμός 2.607 κατασχεθέντων αρχαίων νομισμάτων από τη Γερμανία

  • [01] Λ. Κανέλλη: Όταν βρωμίζουν τα πράγματα, το ΚΚΕ είναι πάντα με τη σκούπα στο χέρι...

    «Ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται μια έντιμη, καθαρή, έντονη αντιπολίτευση και υπό αυτή την έννοια ανακόψαμε μία ληστεία ψηφοφόρων του ΚΚΕ» τονίζει, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη και υποψήφια με το ΚΚΕ στην Α' Αθήνας. «Αλλά να ξέρετε ότι όταν βρωμίζουν τα πράγματα, το ΚΚΕ είναι πάντα με τη σκούπα στο χέρι» προσθέτει.

    Ερωτηθείσα αν λειτούργησε η θεωρία της χαμένης ψήφου στο ΚΚΕ, η κ. Κανέλλη σημειώνει: «Όταν αποτρέπεις μια ληστεία ψηφοφόρων του ΚΚΕ, ήδη είναι μια μικρή νίκη, μια ανάσα αισιοδοξίας ότι ο κόσμος που θέλει να μείνει έξω από τον κουβά των συμβατικών ονείρων, μπορεί να κρατήσει τα δικά του όνειρα... Η θεωρία της χαμένης ψήφου στο ΚΚΕ δεν λειτούργησε όσο επεδίωξαν. Εύχομαι να διαψευστώ και να είναι ακόμη καλύτερη η συμπεριφορά του κόσμου απέναντι σε ένα κόμμα που δεν τον πούλησε ποτέ. Αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει βέβαια να μειώσει τον πήχη του, τότε εντάξει...»

    Η βουλευτής του ΚΚΕ εκτιμά ότι χρηματιστήριο θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Γι' αυτό, το χρηματιστήριο πανηγυρίζει σήμερα το πρωί, ενώ την ίδια ώρα ο άνεργος, ο δυστυχισμένος, ο καταληστευμένος δεν μπορεί φυσικά να πανηγυρίζει μαζί με το χρηματιστήριο» προσθέτει.

    Η κ. Κανέλλη επαναλαμβάνει ότι μετεκλογικά, το ΚΚΕ θα ψηφίσει όσα νομοσχέδια είναι φιλολαϊκά. «Πέντε νομοσχέδια, που θα μοιάζουν φιλολαϊκά θα υπάρξουν...»

    Ερ. Θα τα ψηφίσετε αυτά;

    Απ. Βεβαιότατα. Αυτό το έχουμε δηλώσει. Ένα κόμμα που είναι υπέρ της ανακούφισης του λαού και διεκδικεί σημαντικά πράγματα, φαντάζεστε ότι θα φέρει αντίρρηση, σε στυλ ότι «το γινάτι βγάζει μάτι»;

    [02] Σ. Βούλτεψη: Ο λαός θα βάλει κάτω όλα τα δεδομένα

    Την πεποίθηση ότι «ο λαός θα βάλει κάτω όλα τα δεδομένα» και η ΝΔ θα νικήσει στις εκλογές εκφράζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Βούλτεψη, υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Αθήνας με τη ΝΔ.

    «Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν έναν τεράστιο, ασυνήθιστο, αριθμό για τη σημερινή ημέρα αναποφάσιστων, το οποίο δείχνει ότι ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δεν υπάρχει μαγικό κουμπί και ότι δεν πρόκειται την επομένη αλλαγής στη διακυβέρνηση όχι μόνο να αλλάξει κάτι, αλλά τα πράγματα -το ξέρουμε- ότιθα χειροτερέψουν» τονίζει κ . Βούλτεψη και προσθέτει: «Ο λαός θα βάλει κάτω όλα τα δεδομένα. Γι αυτό είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των αναποφάσιστων. Αυτά όλα είναι προβληματισμοί που μπαίνουν στο τραπέζι και τα συζητάει ο λαός, αλλιώς δεν θα είχαμε 20% αναποφάσιστους, σήμερα Παρασκευή».

    Σημειώνει:«Το πρόγραμμα της ΝΔ και της κυβέρνησης ήταν και παραμένει ένα:να βγούμε από το μνημόνιο. Από εκεί και πέρα οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν έναν τεράστιο, ασυνήθιστο, αριθμό για τη σημερινή ημέρα αναποφάσιστων, το οποίο δείχνει ότι ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δεν υπάρχει μαγικό κουμπί και ότι δεν πρόκειται την επομένη αλλαγής στη διακυβέρνηση όχι μόνο να αλλάξει κάτι, αλλά τα πράγματα -το ξέρουμε- ότι θα χειροτερέψουν. Αυτές τις μέρες καταγράφονται οι συμπεριφορές και οι δηλώσεις όλων, με βάση τις οποίες θα γεννηθούν μελλοντικά γεγονότα για τον λαό και τη χώρα. Πρέπει να καταγράψουμε καθαρά τις απόψεις μας, ώστε σήμερα να ξέρουν όλοι τι πρόκειται να συμβεί και την επόμενη μέρα να αναζητηθούν ευθύνες».

    Σε ερώτηση αν ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφή για τη χώρα, η κ. Βούλτεψη απαντά: «Η ΕΚΤ λέει "σταματώ τη ρευστότητα", οι τράπεζες ασφυκτιούν, αυτό είναι το σενάριο. Μας έχουν πει ότι θα εκδώσουν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, αλλά, όπως ξέρετε, εκδίδονται μέχρις ενός ποσού 15 δισ. και μετά, ενώ πληρώνονται, μπορείς να εκδώσεις καινούργια. Δεν είναι απεριόριστοτο ποσό που μπορούμε να πάρουμε. Άρα θα μιλάμε για έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, τα οποία θα εκδώσουν και θα ζητήσουν από τους καταθέτες να αγοράσουν. Λένε οικειοθελώς, αλλά όταν ένα κράτος έχει πρόβλημα και κινδυνεύει να μην έχει καύσιμα, το οικειοθελώς θα γίνει πολύ εύκολα υποχρεωτικώς. Άλλα χρήματα εκτός από αυτά, όσα υπάρχουν στις τράπεζες, αυτή τη στιγμή στη χώρα, δεν υπάρχουν. Τα έχουμε πει όλα. Οι Έλληνες πρέπει να τα γνωρίζουν αυτά. Υπάρχει και η λογική του "έλα καημένε, δεν θα τα κάνουν αυτά".Αν δεν τα κάνουν αυτά, θα είναι από τις λίγες φορές που ένα τμήμα του λαού, γιατί το υπόλοιπο 70%έχει καταλάβει, θα ψηφίσει κάποιον για να μην κάνει αυτά που λέει. Είναι συγκεκριμένα. Θα πάρεις την αξιολόγηση; Αν δεν την πάρεις, δεν θα πάρεις τα 7,5 δισ. Θα είσαι σε πρόγραμμα; Αν δεν είσαι, θα κλείσει η στρόφιγγα. Τα έχουν πει όλα, ώστε όταν θα διαλέγουν κάτι από όλα αυτά, να θυμίζουν στους Έλληνες ότι το είχαν πει. Δηλαδή, όταν θα ζητήσουν να πληρωθούν τα έντοκα από τους καταθέτες, θα πουν "θυμάστε τον κ. Τόλιο που το είπε;".Όταν θα γίνει διακοπή στην πληρωμή τόκων, θα πουν "θυμάστε ότι οίδιος ο κ. Τσίπρας, σε μια από τις πολλές εμφανίσεις και συνεντεύξεις, 23 Φεβρουαρίου 2014, στο "Βήμα της Κυριακής", είπε ότι αν οι συνομιλίες έρθουν σε αδιέξοδο, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμη και μονομερώς, αν χρειαστεί;"».

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Έτσι η λιτότητα έσωσε την Ελλάδα

    Συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», με τίτλο «Έτσι η λιτότητα έσωσε την Ελλάδα».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αντρέα Νικάστρο σχετικά με το αν οι επιλογές και η πολιτική που ασκήθηκε «άξιζαν τον κόπο», τονίζει πως «δεν είχε άλλη επιλογή από τη στιγμή που η εναλλακτική ήταν ανάμεσα σε έναν ανεύθυνο λαϊκισμό ή σε ευθύνη προς το ελληνικό κράτος».

    «Θα θέλαμε σίγουρα να μειώσουμε σταδιακά το δημόσιο έλλειμμά μας σε 10 με 15 χρόνια, αντί σε τέσσερα. Αλλά κάποιος θα έπρεπε να ήταν διαθέσιμος να μας δώσει πάνω από 250 δισ. ευρώ, το 75% του ΑΕΠ μας. Το όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι παιδαριώδες. Το Eurogroup, όπου συζητούνται όλα αυτά, είναι διαφορετικό από κάθε άλλον ευρωπαϊκό θεσμό. Δεν υπάρχει ισότητα, αλλά μόνον η δράση αντικρουόμενων οικονομικών και χρηματιστικών δυνάμεων» τονίζει, επίσης, ο κ. Βενιζέλος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει δε, ότι οι μεταρρυθμίσεις στο σύνολό τους, είναι χρήσιμες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την οικονομική ανάπτυξη, μακροπρόθεσμα. «Είναι δύσκολο, όμως, να συντονιστούν οι μεταρρυθμίσεις με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» προσθέτει.

    Ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει ότι το 80% των ελληνικών ομολόγων είναι τώρα σε κρατικά χέρια, και ότι η χώρα πληρώνει 40% λιγότερους τόκους. Θεωρεί ότι «τώρα πρέπει να επικεντρωθεί η όλη δράση, στην ανάπτυξη» και πως «αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί για να σαγηνεύσει τους ψηφοφόρους, είναι ψεύδη».

    [04] Καλό ταξίδι, Κατερίνα Γκίκα

    Ένα συναρπαστικό ταξίδι από την Κεστρίνη της Θεσπρωτίας μέχρι τα γραφεία που μοιραστήκαμε για τις ανάγκες της δουλειάς. Ένα ταξίδι ήταν αυτό που σήμερα μοιάζει μια ανάσα μονάχα. Είχαμε την τύχη να μοιραστούμε πολλά μαζί με την Κατερίνα Γκίκα και ακόμη περισσότερα να μάθουμε από τον τρόπο που δούλευε, που πάλευε, που πετύχαινε. Η Κατερίνα ξεκίνησε το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ στις αρχές της δεκαετίας του '90. Τότε που για την αγάπη της δημοσιογραφίας, μοιραζόταν ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα κοντά στο Σταθμό Λαρίσης, μαζί με τις αδελφές της, όταν πάσχιζαν να ζήσουν στην Αθήνα. Χωρίς οικονομική στήριξη. Χωρίς γνωριμίες. Θαύμασα πολλές φορές την απίστευτη ευκολία με την οποία εξασφάλιζε μια δήλωση ή μια συνέντευξη για τις ανάγκες του ρεπορτάζ την ώρα που οι υπόλοιποι? «τρώγαμε πόρτα». Θαύμασα την ευρηματικότητα και τα πρωτότυπα θέματα της, την εποχή που εργαζόμενη στο «Πρωινό του ΑNT1», κατάφερε για πρώτη φορά να κάνει ελκυστικά θέματα από τη Βουλή που μέχρι τότε ουδείς είχε διανοηθεί να κάνει. Η περίοδος αυτή και τα πρωτότυπα και τολμηρά θέματα που η Κατερίνα Γκίκα καθιέρωσε για πρώτη φορά στο πολιτικό ρεπορτάζ, εισήγαγαν την τηλεοπτική προσέγγιση μιας άλλης όψης του νομίσματος της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Ήταν εκείνη ακριβώς την περίοδο που και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί ξεκίνησαν να ζητούν από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τους θέματα που θα έκαναν τη Βουλή περισσότερο προσιτή στους πολίτες και ταυτόχρονα θα είχαν τηλεθέαση. Ήταν εκείνη την εποχή που ακολούθησαν πολλά περιοδικά και εφημερίδες δημιουργώντας στήλες και συνεντεύξεις γύρω από το άγνωστο πρόσωπο όσων εκπροσωπούσαν τον λαό μέσα στο κοινοβούλιο. Και όσο ήταν πραγματικός πονοκέφαλος για ένα δημοσιογράφο τότε να πρέπει να δημιουργήσει τέτοια θέματα, τόσο εύκολο ήταν για την Κατερίνα. Καπάτσα, αξιαγάπητη, πανέξυπνη αλλά πάνω από όλα με μια αθώα επιμονή στην οποία δεν θα μπορούσες παρά να υποκύψεις. Συνέχισε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR με ζωντανά ρεπορτάζ, για τα οποία και πάλι ξεχώρισε, επειδή την ακολουθούσε πλέον αυτή η διαφορετική ματιά στα γεγονότα. Συνέχισε σε περιοδικά και εφημερίδες. Άφησε την προσωπική της σφραγίδα στο κοινοβουλευτικό και το πολιτικό ρεπορτάζ. Τιμήθηκε με το βραβείο Μπότση. Δεν σταμάτησε εκεί. Αναζήτησε και άλλους τρόπους έκφρασης. Αγάπησε το θέατρο και ανέβηκε στο σανίδι. Παρά τις πολλές αντιξοότητες. Ακόμη και όταν η αρρώστια επανέκαμπτε δριμύτερη και την κατέβαλε σωματικά, στεκόταν όρθια. Πιο όμορφη από ποτέ. Με μια εξωτερική ομορφιά και με μια εσωτερική ωριμότητα αξιοζήλευτη. Ακόμη και τότε που οι χημειοθεραπείες την κατέβαλαν, πεισματικά επέστρεφε. Περισσότερο επίμονη. Περισσότερο γενναία. Περισσότερο γενναιόδωρη. Περισσότερο μαχητική και αισιόδοξη. Αγάπησε τη ζωή. Η προσωπικότητα, η ιδιοσυγκρασία και το πείσμα της, την έκαναν μαχήτρια για περισσότερα από δέκα χρόνια. Ας είναι για εμάς παράδειγμα.

    Η ΕΣΗΕΑ

    Για την απώλειά της, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοίνωσε τον αδόκητο θάνατο της συναδέλφου Κατερίνας Γκίκα, η οποία έφυγε από κοντά μας σήμερα το πρωί, ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 45 ετών. Η Κατερίνα Γκίκα γεννήθηκε στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας το 1970 και μετά το πέρας των γυμνασιακών της σπουδών, το 1987, μετοίκησε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία άρχισε το 1990 στον ραδιοφωνικό σταθμό «TOP FM» καλύπτοντας το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Από το 1996 κάλυπτε το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ για τον τηλεοπτικό σταθμό «STAR CHANNEL» και από το 2000 είχε καθημερινή στήλη με πολιτικά σχόλια στην εφημερίδα «ESPRESSO». Ήταν, επίσης, μέλος της ιδρυτικής ομάδας του «protagon.gr». Η Κατερίνα Γκίκα πάλεψε πολύ σκληρά και για μεγάλο χρονικό διάστημα με την αρρώστια της, χωρίς να το βάλει ούτε μια στιγμή κάτω. Ήταν πάντοτε αισιόδοξη και, με όπλο το χαμόγελο, προσπαθούσε να ζει την κάθε ημέρα και την κάθε ώρα σε όλο της το μεγαλείο. Εκτός από τη δημοσιογραφία, μια άλλη μεγάλη της αγάπη ήταν το θέατρο. Δεν έχανε την ευκαιρία να ανεβαίνει στη σκηνή, μετέχοντας σε ερασιτεχνικά σχήματα. Αγαπούσε, επίσης, τη μαγειρική, έγραφε και δημοσίευε συνταγές. Όλοι μιλούν για έναν χαρούμενο και υπέροχο άνθρωπο που η απώλειά της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό σε όλους όσους τη γνώρισαν. Αλλά και η μεγάλη δημοσιογραφική της οικογένεια θρηνεί καθώς έχασε ένα νέο και αξιόλογο μέλος της με ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στην ενημέρωση. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα την οικογένεια και τους οικείους της και αποχαιρετά την εκλεκτή συνάδελφο, που είχε πολλά ακόμη να προσφέρει. Η κηδεία της Κατερίνας Γκίκα θα γίνει αύριο, Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015, στις 2 μ.μ., στην Κεστρίνη Ηγουμενίτσας.

    [05] Άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και «βουτιά» του ευρώ

    Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων αυξήθηκαν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 11 ετών σήμερα, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται να σημειώσουν την ισχυρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τα τέλη του 2011. Οι αποδόσεις, μέγεθος αντιστρόφως ανάλογο προς την τιμή, των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων ήταν οι μόνες που αυξήθηκαν σήμερα στην Ευρωζώνη (σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times ανέρχονται στο 8,91%).

    Το ευρώ «βούλιαξε» στα 1,1260 δολάρια, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 σημειώνει άνοδο 1,4%. Η έρευνα της εταιρείας Markit, που καταρτίζει τους δείκτες υπεύθυνων αγορών (PMI), έδειξε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ξεκίνησε καλύτερα από το αναμενόμενο το 2015. Ο σύνθετος δείκτης PMI (που αφορά στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών) της Ευρωζώνης αυξήθηκε στις 52,2 μονάδες (υψηλό 5 μηνών) από 51,4 τον Δεκέμβριο. «Απομακρυνόμαστε από τα χαμηλά του 2014, αλλά ο υποδηλούμενος ρυθμός ανάπτυξης είναι ακόμη περιορισμένος», δήλωσε οικονομολόγος της Markit.

    [06] Κατά 44% αυξήθηκε ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ το β' εξάμηνο του 2014

    Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία συνολικά 507.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, περισσότερα κατά 44% συγκριτικά με το ίδιο εξάμηνο του 2013, αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    Ωστόσο, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ μικρός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία (πάνω από 16 δισεκατομμύρια κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014).

    Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 παρατηρήθηκαν τα εξής:

    - Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ αυξήθηκε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των 50 ευρώ μειώθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 86% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

    - Η πλειονότητα (97,5%) των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 2% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και λιγότερα από 0,5% εντοπίστηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου.

    [07] Στο 9,32% η αδήλωτη εργασία

    Στο 9,32% κυμαίνεται το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το μήνα Νοέμβριο στο πλαίσιο του επιχειρησιακού «Άρτεμις», του υπουργείου Εργασίας.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2014 ελέγχθηκαν 2.516 επιχειρήσεις και σε σύνολο 8.597 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 801. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 8.325.806 ευρώ.

    Σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εκτιμά, ότι «η μείωση των ποσοστών της αδήλωτης εργασίας οφείλεται στην εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου "Άρτεμις"» το οποίο προβλέπει τη συνεργασία των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου με την Οικονομική Αστυνομία, «και την επιβολή υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία».

    [08] Γ. Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες αν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ

    Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες της ευρωζώνης αν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δηλώνει πως επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, αλλά δεσμεύεται επίσης να τερματίσει τη λιτότητα, που επιβλήθηκε από το πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε σε συνέντευξή του που δημοσίευσε η διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού, ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν δηλώσει πως επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη. «Αν το λες αυτό, τότε σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείς τους κανόνες και τις συμφωνίες», δήλωσε. «Και σημαίνει επίσης ότι κάθε χώρα που χρειάζεται στήριξη για την οικονομία της και τις δημόσιες δαπάνες, πρέπει να εμμείνει σ' αυτούς τους όρους», τόνισε. Επίσης πρόσθεσε ότι δεν γίνεται μία χώρα «απλώς να ζητά δάνεια χωρίς να εκπληρώνει κανέναν όρο». Επιπλέον δήλωσε ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση θα εξαρτάται από περαιτέρω στήριξη των χωρών της ευρωζώνης.

    [09] FT: Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους 18 οικονομολόγοι

    Υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους και της χορήγησης αναπτυξιακών κονδυλίων στην Ελλάδα, τάσσονται με επιστολή τους στους Financial Times 18 διεθνούς φήμης οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Τζόζεφ Στίγκλιτς.

    Οι οικονομικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ελάφρυνση χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει να αναπτυχθεί η Ελλάδα και να εκμεταλλευθεί πλήρως τις ικανότητες του λαού της, ώστε να συνεισφέρει στην ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη.

    Οι νομπελίστες που υπογράφουν την επιστολή είναι:

    Prof Joseph Stiglitz - Columbia University

    Prof Chris Pissarides - London School of Economics

    Prof Charles Goodhart - London School of Economics

    Prof Marcus Miller - Warwick University

    Michael Burke - Economists Against Austerity

    Prof Panicos Demetriadis - University of Leicester

    Prof Stephany Griffith-Jones - IPD Columbia University

    Prof Gustav A Horn - Macroeconomic Policy Institute (IMK)

    Prof Mary Kaldor - London School of Economics

    Neil MacKinnon - VTB Capital

    Prof Jose Antonio Ocampo - Columbia University

    Avinash Persaud Peterson - Institute for International Economics

    Helmut Reisen - Shifting Wealth Consult

    Robert Skidelsky - University of Warwick

    Prof Frances Stewart - University of Oxford

    Prof Robert Wade - London School of Economics

    Hilary Wainwright - Transnational Institute, Amsterdam

    Prof Simon Wren-Lewis - Merton College Oxford

    [10] Επαναπατρισμός 2.607 κατασχεθέντων αρχαίων νομισμάτων από τη Γερμανία

    Επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία 2.607 αρχαία νομίσματα, που είχαν κατασχεθεί στις 9.9.2011 στις αποσκευές 'Eλληνα πολίτη που ταξίδευε οδικώς προς το Μόναχο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στην υπόθεση εμπλέκονται άτομα τα οποία συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση αρχαιοκάπηλων που εξαρθρώθηκε τον Μάρτιο του 2012 από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στην πλειονότητά τους πρόκειται για χάλκινα νομίσματα κλασικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και υστερωμαϊκών χρόνων. Από την αρχαιολογική τεκμηρίωση που έγινε στο Νομισματικό Μουσείο αναγνωρίστηκαν εκδόσεις νομισματοκοπείων πόλεων της Μακεδονίας (Πέλλα, Φίλιπποι, Αμφίπολη, Θεσσαλονίκη, Τράγιλος κ.α.), λιγοστές εκδόσεις πόλεων Αιγαιακής Θράκης (Μαρώνεια, 'Αβδηρα, ένα νόμισμα Αίνου), όπως και εκδόσεις βασιλέων Μακεδονίας (Αμύντας Γ΄, Φίλιππος Β΄, Αλέξανδρος Γ΄, Δημήτριος Πολιορκητής, Φίλιππος Ε΄, Περσεύς). Επιπλέον, ανάμεσά τους εντοπίστηκαν τέσσερα αργυρά δηνάρια 2ου αι. μ.Χ. και δεκαπέντε ρωμαϊκοί αντωνινιανοί από κράμα 3ου αι. μ.Χ. Αναγνωρίστηκαν, τέλος, ιδιαίτερες κοπές νομισματοκοπείου Θεσσαλονίκης πρώιμης βυζαντινής περιόδου (16νούμμια, 8νούμμια και ένα δυνούμμιον) και χάλκινο παλαιολόγειο torneze του Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου, 2ου μισού 14ου αι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 January 2015 - 13:30:24 UTC