Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι, τρίτη δημοκρατική δύναμη, είναι η νίκη της κοινωνίας
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Παπούλια με τον Αλ. Τσίπρα
  • [03] Δ. Κουτσούμπας: Στις ίδιες ράγες του ευρωμονόδρομου θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Αλ. Τσίπρας: Ο λαός ακυρώνει τα μνημόνια της λιτότητας
  • [05] Π. Καμμένος: Δεν μετέχω σε κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει και το Ποτάμι
  • [06] Τηλεφωνική συνομιλία Μ. Σουλτς - Αλ. Τσίπρα
  • [07] «Να μη μιλούν όσοι συνεργάστηκαν με Μπαλτάκους» απαντά το ΚΙΔΗΣΟ στον Ευ. Βενιζέλο
  • [08] Εθνικές εκλογές 2015: Επίσημα αποτελέσματα, στο 55,96% της Επικράτειας
  • [09] Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα θα αυξήσει «την οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη» κρίνει ο Ντ. Κάμερον
  • [10] Σχόλια Γερμανών πολιτικών για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι, τρίτη δημοκρατική δύναμη, είναι η νίκη της κοινωνίας

    «Σήμερα το Ποτάμι είναι η τρίτη δημοκρατική δύναμη της χώρας. Είναι η νίκη της κοινωνίας. Χωρίς λεφτά, χωρίς προστάτες, χωρίς συμφωνίες με συμφέροντα και συντεχνίες, κατορθώσαμε το ακατόρθωτο: να είμαστε στη Βουλή με 16 βουλευτές» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός του.

    Απευθυνόμενος στους εθελοντές, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του, τους είπε: «Εμείς δεν θα σας προδώσουμε» και επισήμανε ότι η επιλογή τους δεν ήταν ψήφος θυμού, αλλά μία ψήφος λογικής και θάρρους.

    « Όμως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς» πρόσθεσε και συγχαίροντας τον Αλέξη Τσίπρα για τη μεγάλη του νίκη τόνισε ότι το Ποτάμι περιμένει να ανταποκριθεί (ο Α. Τσίπρας) στις ευθύνες του. «Η χώρα να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη, να επουλώσει τις πληγές της και να μπει σε μία πορεία ανάπτυξης. Έχουμε ανάγκη από μεγάλες αλλαγές και από μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες. Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει επειδή ένα κόμμα θα έχει, αν έχει, 151 βουλευτές. Χρειάζονται μεγάλες πλειοψηφίες και ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης» ανέφερε .

    Ως «κακό σημάδι» σε αυτές τις εκλογές χαρακτήρισε τη μικρότερη συμμετοχή από τις εκλογές του 2012 και κυρίως την ενισχυμένη παρουσία, για άλλη μια φορά, της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να αναζητήσουμε τις πραγματικές αιτίες που μισό εκατομμύριο Έλληνες αποφασίζουν να ψηφίζουν, αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή, αντιδραστικά.

    Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι τη Δευτέρα το Ποτάμι θα είναι "παρών" για να λέει ναι εκεί που συμφωνεί και όχι εκεί που κινδυνεύει η χώρα, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις.

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Παπούλια με τον Αλ. Τσίπρα

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    [03] Δ. Κουτσούμπας: Στις ίδιες ράγες του ευρωμονόδρομου θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει -και μέσω της κάλπης- τη μεγάλη δυσαρέσκεια και οργή του λαού μας για τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τον βύθισαν στην φτώχεια, στην ανεργία, όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Βέβαια εκφράζει σε μεγάλο βαθμό και την απατηλή ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στην αρχή των δηλώσεών του χαιρέτισε τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ, ενισχύοντάς το και επιβεβαιώνοντας την τάση επανασυσπείρωσης στο κόμμα που ξεκίνησε από τις ευρωεκλογές και συνεχίστηκε μέσω των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ιδιαίτερα, χαιρέτισε εκείνους που για πρώτη φορά ψήφισαν το ΚΚΕ.

    «Το ΚΚΕ εκτιμούσε και εκτιμά ότι η νέα σύνθεση της Βουλής και η διαμόρφωση κυβέρνησης αυτοδύναμης ή συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις επίσημες δηλώσεις και τοποθετήσεις κατά την προεκλογική περίοδο και πριν από αυτές, θα κινηθεί στις ίδιες ράγες του ευρωμονόδρομου, των μειωμένων απαιτήσεων, των υποχωρήσεων και συμβιβασμών, των δεσμεύεσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας και την πατρίδα μας» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι «πάλι τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν το μάρμαρο».

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε «πολύ αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι ένα κόμμα ναζιστικό, με συγκεκριμένη εγκληματική δολοφονική δράση που έχει όλα αυτά τα χρόνια, φτιαγμένο μέσα από τους ίδιους τους μηχανισμούς του συστήματος, αποδεδειγμένα ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, διατηρεί ακόμα σημαντικά ποσοστά στο εκλογικό σώμα».

    «Συνολικά, εκτιμάμε ότι χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο μέσα στον λαό και το κίνημα η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτό τον δρόμο, με την ενσωμάτωση και την παθητική προσμονή» ανέφερε.

    «Το ΚΚΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του για τα οξυμένα εργατικά, λαϊκά προβλήματα με τις προτάσεις μας για την ανακούφιση των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των φοιτητών και σπουδαστών» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το κόμμα θα δυναμώσει τις προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, της οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, για «να δικαιωθούν οι ελπίδες και προσδοκίες του λαού και να απαλλαγεί από τον ζυγό των μονοπωλίων».

    «Μέσα κι έξω από τη Βουλή, με τη δύναμη που μας έδωσε ο λαός, θα δώσουμε μάχες για να αποκαλύπτουμε στον λαό όσα αντιλαϊκά σχέδια εξυφαίνονται. Θα το αντιπαλέψουμε δυναμικά, από τη θέση της μαχητικής εργατικής-λαϊκής αντιπολίτευσης σήμερα, από τη θέση του οργανωτή και εμπνευστή της εργατικής πάλης, της λαϊκής συμμαχίας, στον αγώνα για την επιβίωση αλλά και την προοπτική της συνολικής ανατροπής» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [04] Αλ. Τσίπρας: Ο λαός ακυρώνει τα μνημόνια της λιτότητας

    «Σήμερα ο λαός έγραψε ιστορία, η ελπίδα έγραψε ιστορία» τόνισε μιλώντας σε πλήθος κόσμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στα Προπύλαια.

    «Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός έδωσε σήμερα καθαρή,ισχυρή, αδιαμφισβήτητη εντολή» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω της την λιτότητα της καταστροφής, τον αυταρχισμό και μία πενταετία ταπείνωσης και οδύνης».

    «Ο λαός μας, έκανε το βήμα μπροστά στην ιστορία. Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Η ετυμηγορία του λαού ακυρώνει τα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής, καθιστά την τρόικα παρελθόν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Θα αγωνιστούμε για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας. Σήμερα ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ, των ολιγαρχιών. Νίκησε η Ελλάδα του μόχθου, της εργασίας».

    Επισήμανε πως «θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες εντός και εκτός της χώρας. Με γνώμονα το κοινό συμφέρον όλων των λαών της ΕΕ, η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί δίκαιη και αμοιβαία επωφελή λύση. Η Ελλάδα θα προσέλθει με το εθνικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων, χωρίς νέα ελλείμματα αλλά και χωρίς εξωπραγματικά και ανέφικτα πλεονάσματα. Ούτε ρήξη ούτε υποταγή».

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε ως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης «να αποκτήσει η χώρα κι ο λαός μας ξανά την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το μήνυμα αυτής της νίκης του λαού. Ξανακερδίσαμε την ελπίδα, το χαμόγελο, την αισιοδοξία, και τη χαμένη αξιοπρέπεια του λαού μας».

    [05] Π. Καμμένος: Δεν μετέχω σε κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει και το Ποτάμι

    Αύριο θα συνομιλήσει εκ νέου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επικοινώνησε νωρίτερα για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη. Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Καμμένος πριν απο λίγο, ερωτηθείς για το εάν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα μετείχε και το «Ποτάμι» ήταν κατηγορηματικός. «Εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει και το "Ποτάμι"» είπε.

    [06] Τηλεφωνική συνομιλία Μ. Σουλτς - Αλ. Τσίπρα

    «Πρόκειται για μία ιστορική νίκη, μία τεράστια επιτυχία» είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

    Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτς, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να βοηθήσω να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση» αναφερόμενος, προφανώς, στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

    [07] «Να μη μιλούν όσοι συνεργάστηκαν με Μπαλτάκους» απαντά το ΚΙΔΗΣΟ στον Ευ. Βενιζέλο

    Σκληρή απάντηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τις δηλώσεις του περί ευθυνών για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, έδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία αναφέρει: «Καλό θα ήταν, όσοι ανέχθηκαν και συνεργάστηκαν με Μπαλτάκους στην κυβέρνηση που υπηρέτησαν, να μη μιλούν για το ποιοι ευθύνονται που η Χρυσή Αυγή έφθασε να γίνει τρίτο κόμμα από τις ευρωεκλογές».

    [08] Εθνικές εκλογές 2015: Επίσημα αποτελέσματα, στο 55,96% της Επικράτειας

    Τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, στο 55,96% της Επικράτειας, έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ: 35,93% , έδρες 148 ΝΔ: 28,27%, έδρες 77 Χρυσή Αυγή: 6,36%, έδρες 18 ΠΟΤΑΜΙ: 5,87%, έδρες 16 ΚΚΕ: 5,42%, έδρες 15 ΠΑΣΟΚ: 4,79%, έδρες 13 ΑΝΕΛ: 4,68%, έδρες 13 ΚΙΝΗΜΑ: 2,44%, έδρες 0

    [09] Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα θα αυξήσει «την οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη» κρίνει ο Ντ. Κάμερον

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον διατύπωσε την εκτίμηση αργά το βράδυ της Κυριακής ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα ενδέχεται να εντείνει την οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη και υποστήριξε πως αυτό σημαίνει ότι η χώρα του πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στο σχέδιό του για τη βρετανική οικονομία. «Οι εκλογές στην Ελλάδα θα αυξήσουν την οικονομική αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που το ΗΒ πρέπει να παραμείνει προσηλωμένο στο δικό μας σχέδιο, το οποίο εγγυάται την [οικονομική] ασφάλεια στο εσωτερικό» της χώρας, έγραψε ο Ντέιβιντ Κάμερον στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

    [10] Σχόλια Γερμανών πολιτικών για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα

    Για «κακή μέρα για την Ελλάδα και το ευρώ» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για την εξωτερική πολιτική, Φίλιπ Μίσφελντερ, αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Οι χώρες που εξαρτώνται από προγράμματα βοήθειας πρέπει να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις... Με αυτή την κυβέρνηση, όμως, δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάτι θα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Μίλσφελντερ, όπως μετέδωσε η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατων (SPD) Ραλφ Στέγκνερ ανέφερε στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι «είναι λάθος να σχολιάζει κανείς το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα από γερμανική ή ευρωπαϊκή σκοπιά. Η ΕΕ, η Ευρώπη, θα πρέπει να συνεργαστεί με κάθε ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, οι συμφωνίες ισχύουν επίσης για κάθε κυβέρνηση».

    Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίστηκε με ενθουσιασμό από το αδελφό κόμμα του στην Γερμανία, την Αριστερά (Die Linke), ο πρόεδρος της οποίας, Μπερντ Ρίξινγκερ, δήλωσε: «Οι Έλληνες καταψήφισαν δύο παλιά διεφθαρμένα κόμματα, τα οποία τούς έφεραν σε αυτήν τη δύσκολη θέση και εξέλεξαν μία νέα δύναμη και την ελπίδα για μία κοινωνικά δίκαιη πολιτική».

    Από την πλευρά των Πρασίνων, ο πρόεδρος του κόμματος, Τζεμ Έζντεμιρ, έγραψε στο Twitter ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά και «τώρα θα πρέπει, καταρχήν, να εκπληρώσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 January 2015 - 23:30:27 UTC