Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Η συνέχεια δεν προϋποθέτει μια ατάραχη επιφάνεια χωρίς ρυτίδες
  • [02] Ελ. Κουντουρά: Θα εργαστούμε για την μεγέθυνση των τουριστικών μεγεθών την χώρας
  • [03] «Ακόμη και στις φυλακές πρέπει να προσεχτούν οι αδύνατοι» σημείωσε ο Ν. Παρασκευόπουλος
  • [04] Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Κρήτη
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας
  • [06] «Βουτιά» 9,24% στο χρηματιστήριο

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Η συνέχεια δεν προϋποθέτει μια ατάραχη επιφάνεια χωρίς ρυτίδες

    Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού (που υπάγεται πλέον στο υπερυπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων) από την πρώην ηγεσία του ΥΠΠΟΑ (Κ. Τασούλα, Άγ. Γκερέκου, Ι. Ανδριανό, Λ. Μενδώνη) προς τον νέο αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη. Στην τελετή παραβρέθηκαν και μίλησαν, επίσης, ο νέος υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, καθώς και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

    «Η συνέχεια δεν προϋποθέτει μια ατάραχη επιφάνεια χωρίς ρυτίδες, μερικά κυματάκια σίγουρα θα φρεσκάρουν αυτό που ζούμε. Και σίγουρα αυτό για το οποίο εκλεχθήκαμε από τον ελληνικό λαό δεν είναι να συνεχίσουμε απλώς ό,τι βρήκαμε, αλλά να το αλλάξουμε, να το ανανεώσουμε, να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε όσο μπορούμε, να διδαχθούμε και να ανταποκριθούμε κυρίως σε αυτό το ισχυρό κάλεσμα της ιστορίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής ΥΠΠΟ Ν. Ξυδάκης και συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ότι αυτό το υπουργείο έχει ένα μεγάλο φορτίο και μια αποστολή: Να συμπυκνώνει και να αναδεικνύει, χωρίς να ποδηγετεί, μια ταυτότητα, ένα αξιακό πλαίσιο, χωρίς να κάνει ιδεολογικές και κομματικές χρήσεις της αρχαιολογίας και της ιστορίας, κάτι που το έχουμε δει στο διάβα του χρόνου και το ζήσαμε και την πρόσφατη περίοδο».

    «Το υπουργείο Πολιτισμού είναι σαφώς προτιμότερο και αποτελεσματικότερο όταν δραστηριοποιείται αυτοτελώς και όχι όπως ξεκινά τώρα υπαγόμενο σε άλλους φορείς και δομές» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος υπουργός Κ. Τασούλας, για να απαντήσει, κατά τη δική του ομιλία, ο νέος υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς ότι «επ' ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί η ...σε εισαγωγικά... συγχώνευση του Υπουργείου Παιδείας με το ΥΠΠΟ ως πράξη υποβάθμισης του Πολιτισμού ως προς την Παιδεία, αλλά αντίθετα ως πράξη αναγνώρισης της σημασίας του Πολιτισμού μέσω και των σχέσεων της με την Παιδεία. Γιατί είναι προφανές ότι Παιδεία χωρίς Πολιτισμό δεν έχει νόημα, όπως και το αντίθετο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαλτάς.

    [02] Ελ. Κουντουρά: Θα εργαστούμε για την μεγέθυνση των τουριστικών μεγεθών την χώρας

    Με την ευχή να "αγαπήσουν" τον κλάδο του τουρισμού παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο της, η απερχόμενη υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, στον επικεφαλή υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη αλλά και στην νέα αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

    Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων, ο νέος Υπουργός Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση θα "πατήσει στα καλά" που μέχρι τώρα έχουν γίνει στον κλάδο του τουρισμού. Αφού συνεχάρη την Ολγα Κεφαλογιάννη για το έργο της, ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε παρεμβάσεις στο χωροταξικό, στα εργασιακά, αλλά και στα φορολογικά ζητήματα που άπτονται με τον τουρισμό.

    Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για το χαμό των Ελλήνων πιλότων στη βάση του Νάτο στην Ισπανία και αναφερόμενη στα νέα της καθήκοντα υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για την μεγέθυνση των τουριστικών μεγεθών την χώρας.

    [03] «Ακόμη και στις φυλακές πρέπει να προσεχτούν οι αδύνατοι» σημείωσε ο Ν. Παρασκευόπουλος

    Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Ο απερχόμενος υπουργός, Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε στα τεράστια οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση και έφτασε σχεδόν στο χείλος του γκρεμού, αλλά με τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά διατηρήθηκε η χώρα στην ευρωζώνη. Ακόμα, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου και τα εκκρεμή νομοθετήματα, ενώ τόνισε ότι το έργο του υπουργείου υλοποιήθηκε παρά τις μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό του.

    Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής, χωρίς να ξεχαστεί το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι στο πλευρό των αδυνάτων και ναι μεν να έχει το χαρακτηριστικό της αυστηρότητας, αλλά πρέπει να έχει και την επιείκεια. «Ακόμη και στις φυλακές πρέπει να προσεχτούν οι αδύνατοι» είπε.

    [04] Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Κρήτη

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στην Κρήτη, στις 17:54.Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 79 χιλιόμετρα νοτιοανατολικώς της περιοχής Τυμπάκι Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    [05] Π. Μοσκοβισί: Η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας

    Σημαντικό παραμένει το ενδιαφέρον των γαλλικών μέσων ενημέρωσης για την Ελλάδα και τα πρώτα βήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Σήμερα το πρωί τα κανάλια συνεχούς ροής iTELE και BFMtv έδωσαν εικόνες από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο και μεταφρασμένο απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς του.

    Το θέμα του ελληνικού χρέους και ποια θα είναι η απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί από τις Βρυξέλλες, απασχολεί ιδιαίτερα τους Γάλλους. Σχετικό ερώτημα τέθηκε σήμερα στον Γάλλο επίτροπο για τις οικονομικές σχέσεις Πιερ Μοσκοβισί, τόσο από την εφημερίδα Le Parisien όσο και από το ραδιόφωνο France INFO, όπου ο επίτροπος έδωσε μακροσκελή συνέντευξη. Και στις δύο συνεντεύξεις, υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα υπέφερε ιδιαίτερα από τη λιτότητα», δείχνει διατεθειμένος να «εξετάσει» τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τονίζει «τη θέληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας».

    Στο δημοσίευμα της Le Parisien, ο Πιερ Μποσκοβισί υποστηρίζει ότι «η Επιτροπή και η ΕΕ προτίθενται να υιοθετήσουν λιγότερο παρεμβατικές σχέσεις σε σύγκριση με το παρελθόν και μια πιο ευέλικτη συνεργασία. (...) Στόχος και επιθυμία της ΕΕ είναι η ανάκαμψη της Ελλάδας, η επανασύνδεσή της με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

    Προσθέτει δε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού «θα γίνουν συζητήσεις» (με την ελληνική κυβέρνηση) για τα μέσα που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, με βάση το πρόγραμμα της κυβέρνησης. «Εκείνη θα δει πώς θα εφαρμοστεί. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και τους κανόνες της ΕΕ» είπε ο Πιερ Μοσκοβισί απορρίπτοντας κάθε πιθανότητα ρήξης.

    Ο επίτροπος αναφέρθηκε, επίσης στη δίμηνη παράταση που έχει δοθεί στο πρόγραμμα της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να εξετασθεί το θέμα από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, «όντας πάντα στο πλευρό της Ελλάδας».

    Στη συνέντευξή του στο France INFO, η οποία αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ραδιοφώνου με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να συνεχίσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα», ο Πιέρ Μοσκοβισί αποκλείει κάθε πιθανότητα ρήξης με τη νέα κυβέρνηση και συνιστά να ισχύσει και για τις δύο πλευρές «η λογική αναζήτησης μιας κοινής λύσης».

    [06] «Βουτιά» 9,24% στο χρηματιστήριο

    Μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά εν μέσω αρνητικού κλίματος στην αγορά των ομολόγων με την απόδοση του 3ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται πάνω από το 16%.

    Εικόνα «κατάρρευσης» παρουσίασαν οι τραπεζικές μετοχές, o δείκτης των οποίων κατέγραψε απώλειες που προσέγγισαν το 30% , ενώ κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων υποχωρεί άνω του 40%.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, στις 711,13 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση 9,24%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 708,61 μονάδες όταν σημείωνε πτώση έως και 9,56%.

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη διάρκεια των τριών τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων σημειώνει συνολικές απώλειες 15,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 43,81%.

    Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 5,8 δισ. ευρώ, ενώ κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει υποχωρήσει κατά 11,7 δισ. ευρώ.

    Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 199,40 εκατ.ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 January 2015 - 17:30:22 UTC