Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική συνομιλία Μπ. Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα
  • [02] Ι. Δραγασάκης: Θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για το πώς θα βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο
  • [03] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό
  • [04] Μείωση 50% του ελληνικού χρέους, ζητεί ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ Ρεζά Μογκάνταμ

  • [01] Τηλεφωνική συνομιλία Μπ. Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν αρωγός στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ξεφύγει από την πολιτική της λιτότητας, διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ομπάμα είπε στον κ. Τσίπρα ότι η στήριξη αυτή θα εκφραστεί και στην πράξη μέσω της συνεργασίας των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε ότι και η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από την πολιτική λιτότητας, κάτι που έκαναν και οι ΗΠΑ, και να υιοθετήσει μια ισχυρή αναπτυξιακή ατζέντα.

    Ο κ. Ομπάμα συνέστησε στον κ. Τσίπρα να ξεκουραστεί μετά την εκλογική εκστρατεία γιατί θα χρειαστεί δυνάμεις για τη συνέχεια. Είναι δύσκολο, λόγω των συνθηκών, του απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρει και να ξεκουράζεται και είπε στον κ. Τσίπρα ότι «και εγώ νέος ξεκίνησα και τώρα έγιναν γκρίζα τα μαλλιά μου».

    [02] Ι. Δραγασάκης: Θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για το πώς θα βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο

    Η στάση της κυβέρνησης στις συναντήσεις που θα έχει αύριο και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο με τους Μάρτιν Σούλτς και Γερούν Ντάισελμπλουμ αντίστοιχα, συζητήθηκε στην σύσκεψη που είχαν σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συνάντηση της Παρασκευής με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου επισήμανε ότι «θα του παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για το πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο καθώς και πως θα απεμπλακεί η Ευρώπη από αυτή την κατάσταση».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι το κράτος θα ασκήσει τα δικαιώματά του αλλά δεν θα θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων. «Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση των Τραπεζών. Όλα θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση» είπε.

    Σε ερώτηση για τις επενδύσεις που σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες δεν θα προχωρήσουν, απάντησε: «Όσοι επενδυτές είχαν επενδύσει σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις είναι λογικό να αλλάζουν τα σχέδιά τους» και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η χώρα της μιζέριας, αλλά μια χώρα στην οποία υπάρχουν πολλές δυνατότητες για επενδύσεις.

    Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη διαπραγμάτευση, απάντησε ότι η Ελλάδα από την Κυριακή είναι μια χώρα με τη δική της γνώμη και άποψη, όπως έχουν και οι άλλες χώρες και γι' αυτό μιλάμε για διαβούλευση. Ούτε τσαμπουκάδες ούτε αμοιβαίοι εκβιασμοί.

    Τέλος ανάφερε ότι οι δυο υπουργοί, Οικονομικών και Οικονομίας, είναι στη διάθεση των επενδυτών για να μην παραπλανηθούν από παραπληροφόρηση ή από κάποιους που πληροφορούν με ιδιοτελή κίνητρα.

    Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι στις 2.30 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την Παρασκευή ο κ. Σουλτς θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

    [03] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της αυριανής επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται στην Αθήνα για να ανιχνεύσει τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών.

    Συζητήθηκεί επίσης και η προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης, την Παρασκευή του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

    Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει έναν πλήρη φάκελο, τον οποίο θα έχει έτοιμο σύντομα, προκειμένου να διαπραγματευθεί σε νέα βάση, με γνώμονα τις προγραμματικές της διακηρύξεις.

    [04] Μείωση 50% του ελληνικού χρέους, ζητεί ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ Ρεζά Μογκάνταμ

    Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει στο μισό το χρέος της Ελλάδας και το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να επιτυγχάνει για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας της στο μέλλον, με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις από τη χώρα, αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times ο Ρεζά Μογκάνταμ, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και νυν αντιπρόεδρος της Morgan Stanley.

    Ο κ. Μογκάνταμ τονίζει ότι το σημερινό πρόγραμμα της Ελλάδας προβλέπει την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματός της στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά. "Αυτό θα απειλούσε την κοινωνική συνοχή και κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης. Πολιτικά, είναι ανέφικτο", αναφέρει ο οικονομολόγος.

    Αντίθετα, σημειώνει ο Μογκάνταμ, μία σταδιακή ελάφρυνση του χρέους με όρους μπορεί να μειώσει το ελληνικό χρέος στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε τρία χρόνια. "Αυτό θα ήταν συνεπές με τη βιωσιμότητα του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ, για την οποία πίεση το ΔΝΤ και αποδέχτηκε το Eurogroup το 2012. Και δεν θα εξαρτάται από τις, όπως αποδείχτηκε, υπεραισιόδοξες υποθέσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, τον πληθωρισμό, την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας", τόνισε ο κ. Μογκάνταμ, αναλαμβάνοντας και το μερίδιο ευθύνης του για αυτές, καθώς σημειώνει ότι είχε εμπλακεί στις συζητήσεις της τρόικας από το 2010 έως το 2014.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 January 2015 - 19:30:21 UTC